Digitalisér din familie

Kl. er 16:15 mandag eftermiddag og en kold sludregn slår ind mod forruden, som vinduesviskerne febrilsk kæmper med at holde nogenlunde ren. Det er mørkt udenfor og der er uendelige rækker af biler, som snegler sig afsted, mens ungerne slås på bagsædet. Pludselig ringer telefonen, "Skat, det mig. Husk lige at vi mangler mælk, mel, smør og så skal vi vist også have nogle tomater, en agurk, ..."

Du har glemt det. Ligesom du glemte at der var teater henne på skolen i går, hvor den yngste skulle spille løg i en forestilling om grøntsagers gavnlige indvirkning på helbredet. Snøft. Det var ikke så heldigt, ligesom det sikkert heller ikke vil blive vel modtaget når du kommer hjem med mælk, skosværte og øl i stedet for de ting, fruen savnede.

Jeg har over de sidste par måneder ikke været ramt af ovenstående ulykker takket være en lokal digitaliseringsindsats. Nu er det definitivt slut med slidte papirlapper, der rummer halvfærdige indkøbslister, som man glemmer at tage med og en familiekalender der kun hænger på køleskabe, som aldrig er helt opdateret, eller som jeg glemmer at checke.

Løsningen har været at finde software baseret på en central server og klienter der kan køre på flere platforme herunder - og meget afgørende - vores mobiltelefoner.

Til digitalisering af indkøbslisten fandt vi My Groceries, et reklamefinancieret produkt der centreres om en server, som kan tilgås via web, iPhone og Android og som bygger på at man laver egne grupper og egne elementer. I planlægningsfasen bruger vi vores iPad, der er velegnet til at sidde om ved stuebordet, og under shopping, mobilerne. Man fjerner et element fra indkøbslisten ved blot at klikke på det og indenfor ca. 10 sekunder er elementet opdateret på serveren og hentet af de andre enheder. Programmet rummer desuden muligheden for at lave standard shoppinglister a'la "husk altid 6 mælk, ymer, havregryn" og husker desuden hvad man før har indtastet. Efter lidt initiel opvarmning er det ret nemt at fylde ting i listen og den bruges konsekvent.

Den største mangel lige nu på shoppingfronten er at det er lidt omstændeligt at skrive en manglende vare på når man står over maden i køkkenet. Jeg overvejer en fast monteret Android Pad, meeeen de skal noget end i pris før det giver mening.

Kalenderen var mere oplagt. Her har vi blot lavet en Google Calendar til familien, som på nydeligste vis mapper ind oveni vores kalenderprogrammer på arbejdscomputerne (MacBooks) og som på samme måde vises i mobilernes kalenderprogrammer (Samsung Galaxy S og HTC Desire). Samme model anvender vi for de mere løse to-dos, hvor Googles server også fungerer fint mod Android applikationen GTasks

Det virker og det virker ret godt.

Nu mangler vi så bare at få skolens intranet lukket op og integreret mails og kalender, få ønskelisterne og madplanerne digitaliseret og i virkeligheden måske bare få køleskabet til at bestille det hele selv.

Hvad gør du og hvilke modeller har du anvendt?

Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Alex Holst

I model 0.1 har jeg en gammel skærm i bryggers der viser relevante info man kunne have brug for på vej ind/ud af huset: vejr prognose, kalender, etc.

Kalenderen er en Google Calendar som viser public data for hvert familiemedlems kalender.

Indkøbsseddel holdes i Google Docs, men til den slags burde der være et touch-display på køleskabet. En app skrevet til formålet vil nok være bedre, både til at indtaste nye ting men også til at strege de ting man har puttet i kurven når man går rundt i butikken.

Ellers savner jeg generel overvågning af huset diverse forbrug, temp, fugtighed, etc -- jeg har endnu ikke fundet en god metode til at opsamle den slags fra hvert rum, udover at jeg kort har kigget på nogle 1-Wire dimser.

 • 0
 • 0
#4 Mathias Mejborn

Jeg legede med linuxmce for noget tid siden (omkring et år) og jeg kan se at der ikke er sket ret meget siden da.

Linuxmce er egentlig et ret godt projekt, det mangler bare opbakning i form af udviklere samt et roadmap der mere tydeligt beskriver hvor projektet er på vej hen. Linuxmce vil simpelthen for meget!

Det har gjort at jeg i stedet for synes at Mythtv og z-wave hver for sig, er en bedre løsning (z-wave i form af eksempelvis QEES etc.).

 • 0
 • 0
#5 Jesper Skytte Hansen

Hjemme hos os forsøgte jeg at få kæresten overbevist om det fornuftige i at bruge Google Calendar, men hun hopppede aldrig helt på vognen.

Indkøbslister kørte vi på forsøgsbasis på email, men det var ikke en holdbar løsning. Det er ikke muligt lige at tilføje noget til en email og så havde man til sidst et utal af emails liggende.

 • 0
 • 0
#6 Anonym

Det tekniske setup her gør husstanden transparant for kommerciel og anden misbrug - uanset om man forstår det eller kan vurdere konsekvenserne.

Der mangler et simpelt redesign som fokuserer f.eks, på at lave lukkede peer-to-peer grupper evt. med hjemmeserver support som kunne have lavet det samme uden dette signifikante problem.

Det er efter min opfattelse sådan at vandene skiller dem a) som kun fokuserer på den kortsigtede funktionalitet (teknisk gadget uden fremsyn) b) som frygter "overvågning" (agerer i frygt for det ukendte la 1970ernes teknologikritik) c) forstår at Google (og tilsvarende) er ekstremt dyre og skadelige løsninger (agerer rationelt imod det kendte)

Danskerne er i færd med at reducere sig selv til marked for dårlige magtmodeller fremfor selv at tage ansvar for fremtiden.

 • 0
 • 0
#7 Jens Holm

Hos os er vi fedtet ind ind i.

Gmail kalender og mail til post og kalender. Til ønskesedler med mere, så bruger vi Wordpress, som også bruges til familie billeder og generel information.

Alt sammen naturligvis tilgængeligt fra hhv en HTC Desire og en ditto Wildfire. Ourgroceries ser ret interessant ud dog..

 • 0
 • 0
#9 Anonym

Michael Bojsen

Nabto adresserer et reelt problem, men introducerer sig selv selv som central gatekeeper, dvs. kan ikke i min optik klassificeres som p2p.

P2P adressering kan gøres meget bedre end Nabto, men problemet er ikke løst med bare at håndtere adressering.

Jeg bemærker også at det er reklame et produkt, du selv er involveret i. http://nabto.com/default.asp?Site=Info&page=95 http://elektronikbranchen.dk/nyhed/video-mini-webserver-stopper-taenders...

 • 0
 • 0
#10 Michael Bojsen

@Stephan,

Det er helt korrekt at jeg har forbindelser til Nabto, da jeg er ved at skrive projekt om netop denne. Ingen hemmeligheder der! Indrømmet at burde jeg have nævnt dette faktum, og dette beklager jeg.

Det er korrekt at der er kommunikation til en central server, men selve trafikken sker P2P.

Der er masser af issues med Nabto som forhåbentlig bliver addresseret inden en større aktør tager protokolen til sig.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere