Digital video med Linux: Hvilken HW bruger du?

Som I nok har læst har jeg rodet meget med fit-PC3 denne og forrige uge. En
af de anvendelsesområder, den passer perfekt til er medie-center. Jeg har rodet en hel del med XBMC og jeg er imponeret.

Jeg kan forstå på flere venner at MythTV er rigtig godt mht. at optage digital-video, men jeg ved også at mange USB-tunere på markedet er noget juks.
Selv købte jeg for lang tid siden en Terratec tuner i sin tid, da den kunne køre DVB-C og DVB-T, men det var et ringe køb.
Dels var drivere til Linux alligevel ikke-kompatible, og hvad værre er så kører det kun med Windows XP.

Derfor vil jeg meget gerne høre fra jer, hvilken HW/SW fungerer og hvad er noget juks. Skriv løs!

God weekend

/pto

Kommentarer (27)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Lars Marqvart Jørgensen

Jeg kan kun anbefale HDHomeRun (http://www.hdhomerun.net/). Det er en netværkstuner, der fås i enten en ren DVB-T udgave eller i en kombineret DVB-C/T. Der er fuld Linux support, og den er understøttet direkte i både MythTV og XBMC.

Fordelen er at man kan placere tuneren ved antennestikket og nøjes med at trække netværkskabel, så man f.eks. kan placere en MythTV-server i kælderen.

Den eneste ulempe er, at tuneren ikke kan dekode krypterede kanaler. Det er ikke længere et stort problem på kabel (YouSee), men Boxer (TV2) vil sikkert være mere problematisk.

Jeg har selv kørt MythTV i mange år med en DVB-C PCI tuner fra Hauppauge (som ikke er i produktion længere), men jeg synes efterhånden ikke, at der er meget værd at se længere, så jeg bruger nu XBMC. Plugin'et til DRs online arkiv virker fint, og det eneste der mangler, er at DRs udsendelser bliver tilgængelige i ordenligt (HD) kvalitet. Her er svenskerne (svtplay.se) langt foran.

 • 3
 • 0
#2 Martin Schlander

Jeg har for nylig købt en Anysee E30 C Plus DVB-C usb-tuner (http://www.opencompany.dk/products.php?showvariant_id=9422).

Drivermæssigt virkede den ud af æsken med min openSUSE 12.1 (Linux-kerne 3.1.x), uden at jeg behøvede foretage mig andet end at plugge den i usb-porten. Det krævede lidt mere arbejde at konfigurere en afspiller, og få indscannet samtlige kanaler, men det er en anden sag.

Jeg bruger den med kabel-tv fra YouSee, foreløbig har jeg kun prøvet de xine-baserede afspillere Kaffeine og Me-TV. Non-HD-kanalerne spiller glimrende, men jeg har lidt problemer med HD-kanalerne, de lagger og/eller taber lyden. Jeg tror dog ikke det er hardwarens skyld, eller driverens for den sags skyld, jeg tror enten det skyldes at jeg pt. tester på en maskine, uden hardware-accelereret mpeg4-dekodning, som ikke helt magter opgaven, eller manglende finjustering af bufferstørrelser i Xine-konfigurationen - eller en kombination af de to ting.

 • 0
 • 0
#4 Claus Jacobsen

Der er en særdeles fyldig tråd om HDHR her http://forum.recordere.dk/forum_posts.asp?TID=69688&title=hdhomerun-disk... XBMC har direkte integration til liveTV-delen fra HDHR. PVR-delen halter noget bagefter, men der arbejdes i krogene på den del, og som det er skrevet før, så kan der optages på en vilkårlig maskine på netværket så man kan have en dedikeret TVserver, hvilket jo sagtens kan være i kælderen. Boxer er en udfordring grundet kort-delen. Næste generation af "kortkryptering" (CI+) tegner til at blive svær at komme i nærheden af på computerplatformen generelt. En af de helt store fordele ved HDHR er den overordnede designfunktionalitet at du har et komplet distributionssystem af liveTV overalt i huset med bare 1 kabeludtræk. Noget kanal-distributørerne desværre MEGET gerne vil have vi skal købe bokse og kort til.

 • 1
 • 0
#5 Jens Kjellerup

Jeg anvender Mythtv (Mythbuntu) 0.24 + fixes med en HDHomerun (HDHR3 EU) Jeg havde tidligere to stk Anysee E30 combo plus tunere men skiftede til HDhomerun pga den bedre og mere direkte understøttelse af Linux.

Det er en stor fordel at du bare kan sætte din HDhomerun fysisk hvor du vil, bare den har en netværksforbindelse - så virker det.

Søgning og tuning af kanaler under MythTV fungerer med HDhomerun helt problemfrit på både Boxer (DVB-T) og Yousee (DVB-C). Noget der ellers kan være en prøvelse med Anysee tunerne.

Eneste ulempe ved HDhomerun i den nye udgave er at der kun er én antenne indgang til begge tunere. Det medfører at din HDhomerun skal køre enten DVB-C eller DVB-T på begge tunere. Hvis du vil have tuner til både DVB-C og til DVB-T samtidigt kræver det således to stk HDhomerun.

Til gengæld får du for ca 1200 kr to tunere ved at købe HDhomerun. Hvis du køber en Anysee E30 Combo plus koster det ca 800 kr for én tuner.

/jens

 • 0
 • 0
#6 Dennis Sørensen

Hver tuner i HDHomerun kan sættes op seperat, så den ene kører DVB-T og den anden kører DVB-C. Også kan man vælg bare bruge en spilter til at føre dem ind i HDHomerun. Men om kanalerne konflikter ved jeg ikke.

Har selv haft den nyeste HDHR3-EU i januar måned og jeg opgave at få den sat op til DVB-C med Stofa, på Mythbuntu, opensuse, mythdora.Da det kræver at man selv laver en konfigurations fil hvor alle program oplysninger ligger i. Den virkede fint med DVB-T, da der ikke er et netværks ID på DVb-T signalet.

Jeg har læst vejledningerne for både linux og Windows. I windows, som jeg ikke har, se der ud til at være en grafisk opsætning til netwærks ID. Med hensyn Mythtv, så er det kedeligt at se på, besværligt at sætte op, muligt at installere(på distroer over det ikke er præ-installeret), der er ingen der laver plugins (DRTV, ICEfilms, m. m.). Men hvis man kan få det til at virke, så findes der et plugin til XBMC, som kan styre Mythtv, så man fri for at se på Mythtv.

Jeg synes det er trist, at linux altid skal være så besværligt at få til virke. For mig skal det bare virke uden alt for meget besvær, og jeg bruger derfor opensuse, da man med YAST slipper for meget konsol/terminal arbejde.

 • 0
 • 0
#7 Jesper Lund

Hardware: Mystique DVB-C PCI tuner samt D945GSEJT mini-ITX Atom board (et par år gammelt, men stadig det mini-ITX Atom board som bruger mindst strøm fordi det bruger det mobile chipset og har speedstep, modsat f.eks. D510MO med NM10 chipset og konstant MHz på cores).

Software: Ubuntu Server 10.04 samt VDR 1.7 (med vdradmin-am som web interface). VDR 1.7 laver TS filer og bevarer DVB subtitles, og den understøtter også HE-AAC lyd på DVB-T.

Klipning: ProjectX når det er MPEG2 og TS Doctor når det er H264 (med Windows i VirtualBox VM, men kun indtil jeg finder et ordentlig Linux alternativ).

Afspilning af optagelser sker på en hardware media player, enten min gamle Popcorn Hour A-100 eller AC Ryan Mini som understøtter DVB subs i TS filer. Jeg bruger kun VDR som back-end / recording server.

Jeg har tidligere brugt en AnySee E30 Combo Plus USB tuner, men er skiftet til PCI for at undgå løse enheder (og PCI tuneren har coax passthrough). Det virkede fint på mit D945GSEJT Atom board når jeg blot huskede at blackliste DVB-T modulet. Jeg testede også AnySee tuneren sammen med et Alix AMD Geode LX800 board med 256 Mb RAM (for at spare strøm). Optagelser til et NFS share på min hjemmeserver fungerede fint (10% CPU brug af LX800 med VDR 1.7), men efter en stykke tid uden aktivitet, mistede Alix boardet kontakten med USB tuneren. Muligvis et banalt kernel problem, men jeg blev træt af at fejlsøge og skiftede til noget andet hardware (at webinterfacet responderer lidt hurtigere når man skal programmere optagelser er selvfølgelig også en fordel, og der er alligevel så meget andet IT skrammel i lejligheden som bruger strøm så 5-6 Watt fra eller til gør ikke den store forskel).

 • 0
 • 0
#9 Jens Kjellerup

Hver tuner i HDHomerun kan sættes op seperat, så den ene kører DVB-T og den anden kører DVB-C. Også kan man vælg bare bruge en spilter til at føre dem ind i HDHomerun. Men om kanalerne konflikter ved jeg ikke.

Ja den nye HDHR3-EU kan tage begge typer af signaler men den har kun ét antenne stik - Det er derfor ikke muligt at føre signal både fra DVB-T og DVB-C ind i den på samme tid.

Har selv haft den nyeste HDHR3-EU i januar måned og jeg opgave at få den sat op til DVB-C med Stofa, på Mythbuntu, opensuse, mythdora.Da det kræver at man selv laver en konfigurations fil hvor alle program oplysninger ligger i.

I min Mythbuntu 10.04 installation startede jeg Synaptic Pakkehåndtering og valgte at installere hdhomerun-config-gui. Jeg brugte hdhomerun-config-gui til at indstille min HDHR3-EU, firmware opdatere osv. Derfra var det at gå ind i mythtvsetup, vælge tuneren - mythtv fandt den selv på netværket - og søge efter kanaler. Alt foregår i gui. Lettere kan det næsten ikke blive. Og jeg anvender Yousee som ellers er berygtet for at anvende nonstandard opsætning og "underlige" kanal frekvenser.

 • 0
 • 0
#10 Mark Urup

Jeg bruger en core i3 med 3 grafikkort, hvorfra jeg bruger en multiseat konfiguration (flere X servere), ud til flere skærme (via hdmi-kabler lagt i krybekælderen). Medie serveren viser tv fra waoo ip-tv (der bare er en m3u playliste i xbmc pt.).

xbmc er blot installeret via portage/emerge i gentoo.

 • 1
 • 0
#12 Mikael Lund Jepsen

Et lille WIP projekt med Hauppauge Nova-T Stick + TVheadend til optagning og XBMC PVR som headend (packages.pulse-eight.net).

Hauppaugen virker fortrinligt out-of-the-box på ubuntu 10.04/10.10 - eneste problem er at den ikke overlever en sleepmode uden strøm på USB'en, så jeg stopper driveren og tvheadend før sleep.

Tvheadend - meget slick web-interface med EPG og smart-scheduler - der er sågar en android app (http://sb1066.homelinux.com/tvhguide/ - er ikke på market), der virker fint til lige at checke programoversigten og tilføje optagelser). Tvheadend har dog pt. lidt udfordinger mht. lyd på MUX1, når man optager i mkv, (virker fint med optagelser ned i en ts fil), ligesom man skal have en oneline patch (findes på tvheadends forum) i xbmc for at få vist DVB-undertekster i mkv (sidst jeg checkede var de stadig ikke blevet helt enige hos matroska-dev hvordan de vil håndtere dvbsubs). Ellers triller det fint derudaf, og med XBMC PVR kan man endda tilføje optagelser direkte fra EPG'en i XMBC, hvis man ikke lige gider fyre op under sin Android eller web-interfacet.

 • 2
 • 0
#13 Martin Leopold

Hej Peter, Jeg har forskellige (USB) DVB-T tunere derhjemme og min opfattelse er, at tunerne langt fra er ligeså gode som dem som findes i et helt almindeligt TV. På mit TV har jeg ingen problemer med at hive signalet ind på en lille stue antenne, men på computeren har jeg store problemer med at få et godt signal.

Dem jeg har er: Asus MyCinema 3000 mini og AnySee E30 combo Plus (T/C). Den sidste ser ud til at tune langt bedre i Windows end med de drivere der følger med til Linux.

Jeg har hørt fra pålidelig kilde at dem fra www.digitaldevices.de og TechnoTrend Premium DVB-C 2300 (findes formegentlig også i DVB-T udgave) er rigtig gode.

 • Martin
 • 0
 • 0
#15 Frank Svan

Hej Peter (og andre)

Mit setup er :

Hardware: Asus P5q-em (især pga hdmi udgang) 2.8 Ghz core2duo 4gb ram 1TB Sata HD

Hauppauge PVR-350 (gl. tuner - beholder den mest for remote delen) Sundtek mediaTv Pro DVB C/T tuner

Det skal siges at hardware delen ligeså meget har været brugt ved virtuelle maskiner, men mit indtryk er at sammen med digitaler tunere, eller analoge med hardware encoder på kortet ikke er så nødvendigt med kraftig maskineri.

Software Jeg har netop i denne weekend kastet mig ud i et forsøg med xbmc (navnlig pga artiklen her på version2) sammen med en mythbuntu 10.04 LTS backend til optagelser osv.

Indtil videre er det gået fortrinsvis gnidningsfrit, men mangler dog at få installeret mythwelcome (så maskinen starter selv / lukker selv ved planlagte optagelser).

mangler også remote delen til xbmc

Jeg har hidtil kørt med hardwaren på en mythbuntu 9.10 og det har kørt problemfrit med signal fra Yousee.

Super billedkvalitet - især på hd kanalerne naturligvis

Frank

 • 0
 • 0
#16 Mark Urup

Hej Karsten

Ja, det har jeg da.

I kælderen står som sagt en core i3, med 3 grafikkort (det indbyggede intel hd3000 og to nvidia geforce 210 (pci-e x1)).

Jeg havde oprindeligt håbet at jeg kunne nøjes med et grafikkort med flere hdmi udgange, men det har jeg ikke kunnet få til at fungerer ordentligt.

Ude ved hvert tv er der div. trådløse tastaturer med indbygget muse/trackball (logitech dinovo edge, logitech touch k400 og et trust med trackball (der dog snart står til udskiftning)). Jeg kunne rigtigt godt tænke mig at finde noget der lignede den fjernbetjening som boxee-box bruger, men indtil videre har min søgning været forgæves. Hvert grafikkort er paret op med en X server og et tastatur/mus.

Dette er grunden til at jeg bruger multiseat, da jeg ellers ikke ved hvordan jeg skulle lave denne "parring".

Hele grunden til at jeg lavede dette setup kom egentligt af to årsager: 1. Jeg havde alligevel altid medie-serveren stående tændt i kælderen, så den kunne vel lige så godt udnyttes lidt bedre (= sparer på strømmen) 2. Jeg var træt at boot tiden på min tidligere frontend (et atom/ion1 setup).

Desuden oplevede jeg at mit atom board kunne have svært ved at trække mkv-filer med høj bitrate. Desuden (og dette er udelukkende min egen fejl), tog det evigheder at opdaterer den frontend, pga. gentoo (alt skulle kompiles). Til det sidste her, kan jeg nævne at jeg er ved at kigge på arch linux, der minder meget om gentoo, blot uden al den kompilering.

Hvis vi lige hopper tilbage på sporet, så jeg har blot sniffet mig frem til mine kanaler ved at bruge wireshark og se hvad min tv-boks spørger efter.

Jeg har ikke hørt om xbmc pvr, men det er virkelig en det eneste jeg kan se det mangler (men det mangler også i den grad!). Jeg har før brugt mythtv, men dens udseende tiltaler mig ikke (men det er ved at være længe siden jeg sidst har leget med det).

/Mark

 • 0
 • 0
#17 Per Bækgaard

Jeg har kørt med mit nuværende setup i nogle år, så det er ikke det nyeste HW mere...

Min MythTV/Ubunutu baserede server (Asus M2N-VM HDMI motherboard med en AMD Dual Core 4850e) har et Mystique CaBiX-C2/KNC1 DBV-C MK3 kort siddende i den, og det kører rigtigt godt og stabilt. Der er en intern 500 GB HD og en 2 TB ekstern USB HD til at gemme video på. Der er p.t. ikke andet grafikkort i den end det på motherboardet, så hvis den skal afspille direkte via HDMI kan det godt hoste lidt på DR HR (ellers ikke). Det kunne dog nemt klares med et VDPAU baseret grafikkort.

Det eneste jeg har at bemærke om DVB kortet ellers er, at det, når der er slukket for maskinen, dæmper signalet lidt, så et efterfølgende TV som er sløjfet ind på samme antenneledning kan få problemer med signalnivaeuet. Men det kan evt. løses ved at bytte om på rækkefølgen eller bruge en impedanstilpasset fordeler.

Jeg prøvede iøvrigt tidligere at få det til at køre med et Twinhan Technology baseret Mantis DTV kort, og til og med Ubuntu 11.04 crashede det maskinen med mellemrum. Kortet sidder nu i en anden maskine, og med Ubuntu 11.10 virker det helt stabilt igen. Denne anden maskine har iøvrigt et VDPAU baseret grafikkort og afspiller fint HD.

Min MythTV/Ubunutu baserede client (som sidder inde i stuen) er en Asrock ION 330. Den virker rigtigt godt og afspiller uden problemer også HD video. Man skal dog huske at lave den rigtige opsætning af X-serveren for ikke at få tearing af billedet, og at slå VDPAU til i MythTV. Den har ikke et tunerkort tilknyttet

Skulle jeg bygge det op igen i dag ville jeg nok kikke på en Homerun baseret løsning.

Alle maskiner virker helt uden problemer med ukodet Yousee DVB-T (for tiden), men jeg har ikke prøvet med Boxer.

-- Per.

 • 0
 • 0
#20 Mark Urup

Karsten:

Ja, serveren går direkte i fiberboksen (og fungerer også som router). Settop boksen fra waoo har jeg slet ikke sluttet til, da jeg syntes den er træls at arbejde med (og virkelig langsom - btw. så skulle de nye settop bokse værre meget hurtigere).

Jeg har ikke lige wireshark eksempel, men fremgangsmåden er meget enkel:

settop boksen sættes på netværket (efter serveren), og wireshark startes på serveren. Herefter tændes settop boksen, der henter kanal listen fra waoo's server.

Jeg mindes ikke det var ret svært at gennemskue.

Og ja, der kan ses tv på samtlige tv på samme tid :-)

Ved at lege lidt med wireshark og en portscanner kan man også finde andre sjove ting*.

/Mark

 • = det er muligt at finde/se samtlige kanaler, selvom man kun har den lille pakke.
 • 2
 • 0
#21 Per Bækgaard

Kan godt være at en terminator på 75 Ohm løser problemet ;O)

Mnjaeh... det kan selvfølgelig være. Men tv kortet har to tilslutninger, et "ind" og et "ud". Signalet fra fordeleren er forbundet med ind", og "ud" er forbundet til et normalt fjernsyn. Når PC'en er slukket, så er signalet ind til fjernsynet noget dæmpet i forhold til når PC'en er tændt og visse kanaler kan ikke ses/dekodes.

Det tyder på at der måske sidder en aktiv forstærker mellem "ind" og "ud" eller at impedansen i det hele taget ændrer sig når PC'en er slukket.

Men måske har jeg overset noget?

-- Per.

 • 0
 • 0
#22 Kristian Klausen

Jeg kunne rigtigt godt tænke mig at finde noget der lignede den fjernbetjening som boxee-box bruger, men indtil videre har min søgning været forgæves.

Skal selv til at bygge et setup op, med Raspberry PI som frontend, og en atom server som backend med en eller anden tuner.

Til remote regner jeg med at bruge en ipod touch (allerede købt), den skal så jailbreakes så den automatisk går ind i XBMC Remote appet.

 • 0
 • 0
#23 Jarle Knudsen

Det tyder på at der måske sidder en aktiv forstærker mellem "ind" og "ud" eller at impedansen i det hele taget ændrer sig når PC'en er slukket.

Kan godt tyde på begge dele. Af erfaring ved jeg at TDC/Yousee typisk har en signalstyrke som lige god til 1-1,5 m antenne. Skal man over den, skal man investere i en signalforstærker (en billig en til højest et par hundrede er nok). Ellers nettop visse kanaler kan ikke ses/dekodes.

 • 0
 • 0
#24 Kåre Jensen

ASRock ION 330HT med en kombineret front-end/back-end Mythbuntu installation. Mythtv 0.24+fixes, Ubuntu 11.10.

Anysee tuneren virker som regel fint, med en gang imellem når jeg skifter kanal får den ligesom ikke fat i headeren. Resultatet er en firkantet farvelade og høj skrattende lyd i ca 30 sek, så crasher livetv playeren! Når jeg så starter livetv playeren op igen er der ingen problemer. Har tuneren først fået fat i starten af strømmen er der ingen problemer - så kører den ubegrænset uden nævneværdig støj.

Det samme kan ske ved timer-optagelser, hvilket naturligvis er voldsomt irriterende da man så aldrig ved om en optagelse er en film eller et stykke støjende abstraktkunst :-/ Det betyder selvfølgelig at tuneren gør min Mythbox fuldstændig ubrugelig som PVR!

Jeg er snart ved at opgive Anysee tuneren da der ikke ser ud til at være support til at få problemerne løst. Super-ærgerligt da det formentlig "bare" er et driver-problem.

Jeg har kig på Hauppauge! WinTV-NOVA-TD-HD da den er relativt billig og har to tunere. Er der nogen der har erfaring med den?

-Kåre

 • 0
 • 0
#25 Kent Knudsen

Anysee E30 C Plus DVB C/T USB-tuner og Hauppauge PVR-350 (bruges yderst sjældent)

Fedora 16 på gammelt selvbygget HW 4GB RAM, 2.8 GHz AMD Athlon Dual Core processor, MSI NX8800GTS grafikkort med NVidia driver

Jeg bruger enten Kaffeine, VLC eller Me TV som afspiller og optager. Er på antenneforening og benytter kun DVB-C. Jeg har pt. ingen problemer med HD-kanaler.

Eneste uløste problem er Me TV som sætter undertekster op til 3 sekunder off, så derfor bruger jeg for tiden udelukkende VLC på Anysee boxen som kører upåklageligt.

 • 0
 • 0
#26 Niels Dybdahl

Jeg har kørt med MythTV på en server i kælderen i over 7 år nu og er godt tilfreds med det. Jeg har trukket skærm og usb kabler op til stuen, så TVet bare er en PC-skærm (jeg har kun analog tuner i TVet):

ATX-kabinet Ubuntu 11.10 med MythBuntu repository MythTV Celeron CPU NVidia 9400 Grafikkort (skal være et nyere NVidia, så VDPAU er understøttet) 2 styks Nova-T tunere 1 styks Nova-SE2 tuner (til ukodede kanaler fra Astra)

Jeg har en ekstra frontend som er en Asus EEE Box PC med Atom CPU og NVidia ION chipsæt.

Generelt er det blevet nemmere og nemmere at installere softwaren. MythTV i sig selv har aldrig været et problem, men diverse drivere har været det.

 • 0
 • 0
#27 Niels Dybdahl

Jeg har kig på Hauppauge! WinTV-NOVA-TD-HD da den er relativt billig og har to tunere. Er der nogen der har erfaring med den?

Måske ikke lige den, men jeg har haft success med "Hauppauge! WinTV-NOVA-T-Stick-Diversity" købt hos Komplett. Den virker fint med MythTV. Måske er det den samme?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere