Digital ungdomssignatur er spild af tid

Helge Sander er også sprunget på anti-pædofilivognen og har foreslået en undersøgelse af muligheden for en digital ungdomssignatur. Der er jo bare lige det, at en sådan undersøgelse er spild af tid.

Sanders undersøgelse skal endda være grundig, så vi kan formode, at der bliver tale om meget spild af tid.

Ideen kommer fra det selvbestaltede Rådet for større IT-sikkerhed, der mener, at det vil gøre det mere sikkert for unge at chatte på nettet.

I teorien vil en digital signatur selvfølgelig også gøre det mere sikkert. I praksis vil det bare ikke ske.

For det første er det for kompliceret. Selv hvis skolerne hjælper kan jeg ikke se, at det vil få nogen udbredelse.

For det andet er der intet incitament for de unge. Kun besvær. Hvorfor i alverden skulle de unge gide besværet?

Arto, hvor chatten foregår, vil formentlig støtte ideen, men de vil selvfølgelig på det kraftigste modsætte sig, at den digitale signatur bliver tvungen. Det vil jo ødelægge deres forretning, fordi de unge blot finder et andet site ' evt. udenlandsk ' hvor de kan forsætte uden besværet.

Sander, brug nu pengene på noget fornuftigt.

Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Mikkel Høgh

Ja, det lyder da besnærende om man ikke kunne løse problemet med et snuptag, men fællesnævneren for alle de her børnelokker-agtige sager på Arto er jo at de alle involverer "May"s frivillighed til at aftale at mødes med en ukendt person.

Det er nu altså min mening at det må være forældrenes ansvar at sikre at de personer som deres børn chatter med nu også er dem, de giver sig ud for at være.

Den beklagelige sandhed er at der vil være sager med misbrug af børn, så længe der er pædofile – og at det vigtigste våben i kampen mod pædofili er forældre som har styr på hvad deres børn laver og hvem de omgås.

 • 0
 • 0
Maciej Szeliga

Første problem: Børn deles om ting, de vil også dele sin signatur.
Andet problem: Der findes pædofile forældre, de vil enten dele ud af sine børns signatur eller buge den selv.

Første problem udelukker at børnene kan administrere sin egen signatur, andet problem udelukker at forældrene kan administrere børnenes signatur.

Jeg kan ikke foretille mig hvordan man skal løse det uden at chipmærke børnene.

 • 0
 • 0
Jakob I. Pagter

Nu står der jo - både i artiklen og pressemeddelelsen fra VTU:

Men jeg synes ikke, at vi har råd til hurtige hovsa-løsninger, der skaber en falsk tryghed. Det er blevet fremført, at de løsninger, som foreligger, ikke nødvendigvis løser problemet.

Kunne det være at Helge eller andre i VTU faktisk er klar over at en signatur ikke behøver være den bedste løsning på dette problem?

 • 0
 • 0
Anonym

Kunne det være at Helge eller andre i VTU faktisk er klar over at en signatur ikke behøver være den bedste løsning på dette problem?

Det er blevet hvisket ham i ørene, men det betyder på ingen måde at kompetanceniveauet på området er i nærheden af at kunne håndtere en sådan sag med mange parallelle problemstillinger og mindst 3-4 forskellige teknologier der skal i spil samtidig for at lave løsninger.

Og det er før vi tager hensyn til spørgsmålet om hvad børn overhovedet kan magte eller det åbenlyse problem med at der ikke er nogen forståelse for de behovs-økonomiske aspekter.

I denne sag er jeg enig med Jesper. Vi har et stærkt behov for at sikre børn bedre, men denne sag er allerede kørt skævt fordi agendaen er en anden.

Lige nu er problemet i ministeriet at redde udbudsprocessen for Digital Signatur 2.0 fra den truende totale fiasko. De har ikke lyst til også at få de mere komplekse problemer omkring børn ind over - så går der først Rejsekort og Amanda i sagen.

Jeg vil høfligst foreslå Rådet for Større IT-sikkerhed at tænke sig bedre om inden man blot går efter mediespace. Ellers er det svært at se hvilket formål de skulle dække.

Dette var om noget en sag, hvor man burde have taget hensyn til børnene. Det gør man ikke med teknologiske quickfix som rammer nærmest 100% ved siden af.

 • 0
 • 0
Jesper Laisen

Jeg har selv svært ved at finde en god løsning, hvis vi skal fokusere på beskyttelsen af børnene.

Selvfølgelig skal vi oplyse, oplyse og atter oplyse, men det løser næppe problemet. Især i betragtning af, at dem, som skal oplyse (forældre og fx lærere), næppe heller selv har den store sikkerhedsforståelse.

Derfor er en teknologisk løsning attraktiv.

Men hvilke teknologiske løsninger kunne man forestille sig?

 • 0
 • 0
Jacob Christian Munch-Andersen

Der kan jeg ikke rigtigt følge dig, et pædofilt "angreb" foregår 100% på menneskeniveau, indbrudsvektoren er alm. samtale, hvordan vil du forhindre det teknologisk?

Oplysning kan ikke forhindre alle tilfælde, men det kan afværge rigtigt mange hændelser. På det plan hvor et pædofilt angreb foregår vil jeg mene at de fleste mennesker har en rimeligt god sikkerhedsforståelse, faren for et fysisk angreb har alle dage været der, så vi kan instinktivt reagere rimeligt fornuftigt på en sådan. Hvis blot vi minder børnene om at der er en risiko så vil de selv kunne tage deres forholdsregeler i langt de fleste tilfælde.

 • 0
 • 0
Carsten Borg

Nu kan det godt være at dette indlæg kan blive anset som naivt, men burde simpel validering på eksempelvis cpr-nummeret ikke være nok til at afskrække de fleste?

Ville "folk" være ligeså interesserede i kontaktsøgning til børn på eksempelvis arto, hvis deres profil var kædet sammen med deres cpr-nummer, der samtidigt kunne bruges til at oplyse køn og alder?

Chat_____________________________________

> Bettina14 [Mand, 44 år]: Hej!
> Dig [Dreng, 13 år]: Hejsa! :)


En "parent control feature", der kunne filtrere per køn og alder ville så kunne tage toppen?

 • 0
 • 0
Michael Diaz

Jeg er helt enig i at det er et komplet spild af tid. Det er et typisk eksempel på den medie-opbakkede forargelse over børne-siderne. Medierne elsker virkelig at aftvinge Arto-bagmændende forklaringer for hvordan sådan noget kan ske på DERES site, selvom Arto allerede efter tonsvis af sager er blevet stillet til ansvar for ting de ikke havde den fjerneste mulighed for at gøre noget ved.

Det er virkelig forældrenes ansvar, og INGEN andres. Jeg har deltaget i møder med folk fra nettet i adskillige år, lige fra jeg var omkring 15 år, og aldrig har jeg nogensinde været ude for noget forfærdeligt, fordi jeg bare tænkte mig en lille smule om. Det kræver virkelig ikke meget. De fleste sager vi hører om, er piger som er "lokket" til at mødes med "jævnaldrende" som viser sig at være mænd 20 år ældre end de har sagt, og ofte langt mere utiltrækkende end deres profilbillede viste.

Here's a trick - alle mennesker har webcams i dag, brug det. Har de ikke et, så bed dem få et. Alle folk har mobiltelefoner i dag, bed om hans nummer, uden at give dit. Udfra en chat tekst er det forbløffende nemt at få et praj om folks intelligens. Hvis han udbreder sig som en kancelli-rapport, er han nok ikke 12. Hvis han (for at blive i "May"-referencen) taler om "pik og patter" hvert andet øjeblik, vil han nok næppe mødes med dig for at drikke te og spille petanque.

.. og jeg hører også om forældre der går i ren panik over sager som Ekstra Bladets og bare fjerner deres børns computere fuldstændig. Hvilket bare resulterer i endnu mindre indsigt i deres børns internetforbrug hos venner og veninder og på computercaféer. FORÆLDRE: LÆR JERES BØRN AT VÆRE FORNUFTIGE!

 • 0
 • 0
Anonym

Jesper.

Dem som tror at problemet er løst med noget "alders"-credential har vist ikke sat sig særligt godt ind i problemstillingen.

Der er masser af muligheder for tekniske løsninger - også hvis man erkender at det menneskelige element er det vigtigste. Og f.eks. i sidste ende at det mest effektive er agent-modellen med voksne som agerer børn eller sidder sammen med børn, så en "angriber" aldrig kan føle sig sikker. De er jo nødt til at prøve mange for at finde ofre, dvs. de er latent sårbare.

Der er stort behov for værktøjer der kan hjælpe børn og unge online og til gradvist få overdraget mere kontrol og ansvar selv. Og alder og både site- og forældre policies relativt til alder spiller selvfølgelig også ind her.

Undersøgelserne viser jo at børne og unger er relativt fornuftige omkring omgang med persondata online, men at de ganske enkelt ikke har værkstøjer.

Men det er komplekse balancer som både skal sikre sporbarheden og samtidig beskytte barnet online - også mod de stærke kommercielle interesser i børn og unge. Du skal både tænke i biometrisk borgerkort, virtalisering af kanaler og id, blinded certificates, ansvarlighed etc.

Og når staten ikke engang kan finde ud af en relativt simpel Digital Signatur uden at sætte magten over borgen til auktion, hvordan i alverden forestiller man sig så at de kan håndtere de mere komplekse modeller?

Du kan jo f.eks. ikke bruge bankernes utroværdige kontrolmodel som man pt. påtænker at påtvinge befolkningen når vi taler om sikkerhed.

 • 0
 • 0
Jarnis Bertelsen

Jeg tror både dem der siger at det vil løse alle problemer, og dem der siger at det absolut ingen effekt har tager fejl.

Hvis man kunne lave et troværdigt og udbredt certifikat, der dokumenterede bl.a. en persons alder, ville det have en vis effekt mod pædofile. Det ville være ekstremt svært at lave systemet skudsikkert, og de "smarte" pædofile skulle nok finde ud af at bruge en forfalsket eller stjålen signatur på en eller anden måde.

På den anden side findes der også dumme pædofile, der ikke vill have den nødvendige indsigt og færdighed til at snyde systemet. Det kunne give en lidt større tryghed for de unge at have en alder at gå efter, der var en smule bedre verificeret end en tilfældig indtastning.

Problemet, som jeg ser det, er at det meget nemt giver en falsk tryghed som kan udnyttes af de "smarte" pædofile: "Hans signatur siger jo at han kun er 15, så det må være sikkert nok at mødes med ham".

Hvis et system kunne laves, så det ikke var trivielt at omgås det og man samtidig kunne indføre det uden at de unge slækkede på deres fornuftige skepsis, mener jeg at det kunne være et fornuftigt tiltag. Jeg er dog langt fra sikker på at dette kan lade sig gøre.

Jarnis

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere