jens andersen bloghoved

Dickens udgave af en SAP jul …

I de tidligere afsnit har jeg beskrevet scenariet med Business Intelligence og SAP som værende et Dickens Juleeventyr.

Lad mig nu begrunde hvorfor:

Vi nærmer os nu den 31/12, hvilket ofte er datoen for årsafslutning for mange virksomheder – heriblandt også SAP …

Vi befinder os i finansafdelingen hvor chefcontrolleren er i gang med at få de sidste posteringer på plads således at bøgerne kan lukkes. Der følges op på at alt tidsregistrering er på de rigtige konti, de sidste fakturaer er sendt, lageret er talt op og der er styr på alt, på det mest detaljerede registreringsniveau man kan forestille sig. Chefcontrolleren vil ikke kunne holde en rolig jul såfremt der er usikkerhed om at resultatopgørelse og balance ”stemmer” – først da er der ro på og lyset kan slukkes i finansafdelingen med en dejlig tilfredshed om at der er ”styr” på det. Sådan kunne en typisk jul se ud for en chefkontroller som arbejder med SAP. Dog vil der nok altid nære sig en frygt for efterposteringernes helvede.

"Hvor kan jeg være andet," svarede morbroderen, "når jeg lever i en sådan narreverden som denne? Glædelig jul! Pokker i vold med din glædelige jul! Hvad er juletiden vel andet for dig, end en tid til at betale regninger, uden at have penge; en tid til at opdage, at du er blevet et år ældre, men ikke en time rigere; en tid til at gøre dine bøger op og finde lutter gældsposter gennem et helt dusin måneder? Hvis det stod til mig," sagde Scrooge forbitret, "skulle hver tosse, der går omkring med "glædelig jul" på sine læber, koges sammen med sin egen julebudding og begraves med en pæl af kristtorn gennem hjertet, skulle han!”

Som udgangspunkt er resultatopgørelsen og balancen jo et udtryk for hvordan det går med virksomheden. Debet og kredit. Aktiver og passiver. Dobbelt bogholderi. Sandheden?

Dobbelt bogholderi blev opfundet af en franciskanermunk i Venedig i 1494. Når det er så gammelt og velkendt må det jo afspejle sandheden. Derfor har chefcontrolleren travlt op til jul med at afstemme alt så alt ”stemmer”.

"En dårlig undskyldning for at bestjæle en mands lomme hver den femogtyvende december!" sagde Scrooge og knappede sin overfrakke lige op til hagen. "Men jeg får vel lade Dem have fri hele dagen; men så må De også være her så meget tidligere den næste morgen!"

Så er fokus på Business Intelligence? Næppe hvis man skal tro Hans Peter Luhn.

Min første oplevelse med SAP tilbage i slutningen af 1993 var at hjælpe en transportvirksomhed med at lukke bøgerne – mit postulat er at kunderne af SAP produkter ofte stadig har den samme fokus. Sagt på en anden måde har vi en arv som gør at vi har fokus på hvordan vi altid har gjort og stadig anvender SAP som værende et system til at tælle vores ”bønner” i.

Men hvad sker der når Scrooge udsættes for de tre forskellige ånder – vil Business Intelligence give ham ro i sindet så han kan planlægge sin næste jul bedre – måske lader han endog sin stakkels skriver holde en tiltrængt juleferie?

Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere