Jesper sandal header

To slags nørder: Det skal jeg se på Copenhell 2014

Der findes to slags nørder, i hvert fald når vi taler inden for it. Nej, det er ikke en misforstået binær-vittighed. Når vi får ny webudvikler i huset, er mit første spørgsmål altid: Metal eller tekno?

Alene mit spørgsmål afslører jo, hvilken lejr jeg selv tilhører, selvom jeg også blogger om Eurovision. I hvert fald kommer svaret nogle gange lidt tøvende, og så ved jeg, at udvikleren er til et eller andet elektronisk, som han m/k ikke vil kalde tekno, men nok alligevel er hen i den samme genre set fra mit perspektiv i metallejren.

Dækker det virkelig alle it-nørder? Nej, men resten er en grå masse, som enten ikke har en særlig musiksmag eller har en smag, der er så ekstremt specifik, at det nok mest er noget, de siger for at troll'e resten af os. Så jeg står ved min simplificerede model.

Der er i hvert fald ingen it-folk under 40, der downloader den nyeste single fra Medina eller frivilligt tager til koncert med Rasmus Seebach. For mit vedkommende bliver koncertbudgettet i stedet brugt på Copenhell.

Så hvad skal jeg se på Copenhell i år? Ok, med 'se' mener jeg ikke at stå og lune en fadøl nede bagved med ørepropper i - det er jo for helvede ikke pensionistfest med Rolling Stones på Roskilde Dyrskueplads.

Der er nødt til at blive plads til at vælte rundt helt oppe foran scenen og blive gennemblødt af sved og øl, få en militærstøvle i hovedet, når der crowdsurfes, og skubbe og mase sammen med en flok ligesindede, der bare har det skægt. I min fremskredne alder af 37 kan det så godt være, det kun bliver til et par koncerter, hvor festen er skruet op til lidt over 11, for ellers virker det lidt Onkel Creepy-agtigt at gnubbe sig op ad teenagerne.

Amon Amarth på Copenhell 2013. Illustration: Jesper Stein Sandal

Onsdag

TÝR Selvfølgelig skal jeg da have min dosis vikingemetal, så min Copenhell 2014 starter 16:30 på Hades-scenen med at skråle om Thor og hedninge.

Dernæst vil jeg nok starte med at tage et lidt mere stille og roligt kig på Monster Magnet på Hades, men med mulighed for at vandre over til Pandæmonium for at se på Of Mice & Men. Og måske bliver der også tid til at nå lidt af Anthrax, som var ok fede i 2012, men ikke 100% min stil. Og så er det blevet tid til:

Arch Enemy er ét af de bands, jeg ser mest frem til, så jeg skal være klar til at gå amok klokken 20:00 foran Hades. De har fået ny forsanger, men alt tyder på, at hun sagtens kan leve op til sin forgænger. Det bliver vildt, men forhåbentlig er stemmen ikke væk, når de næste går på scenen:

Iron Maiden skal nok blive til den største metalfællessang, jeg har været med til. Der skal synges med på alle klassikerne, når briterne indtager Helviti-scenen klokken 21:00. Jeg har ikke set dem live tidligere, og jeg glæder mig derfor som en 15-årig metalnørd.

Onsdagen slutter for mit vedkommende nok med Helhorse på Pandæmonium klokken 23:00. Det er lidt mere min stil end knallertbøllerne fra Black Label Society, som spiller samtidig på Hades.

Torsdag

Den første del af torsdagen bliver nok lidt tilfældig for mit vedkommende, indtil det er folk-metal-tid med Finntroll klokken 18:00 på Hades. Og godt forpustet efter metalpolka skal der forhåbentlig moshes til:

Sepultura på Helviti klokken 19:00 - det kan godt være, de ikke er helt så vrede unge mænd længere, men 'Refuse/Resist' har en særlig plads i mit uranhjerte, så selvfølgelig skal jeg da have en dosis Sepultura.

Jeg er mere til metal med gang i den end doom, men jeg skal da ikke gå glip af Triptykon, som har en lyd, der godt kan få solen til at gå lidt tidligere i seng, når de går på Hades-scenen klokken 20:30.

Jeg får nok ballade med fansene, men Within Temptation er lidt Eurovision-metal, hvis du spørger mig. Men det skal nok blive smukt 21:30 på Helviti, for jeg kan jo også godt lide en god grand prix-sang.

Lidt sværere har jeg haft med at finde begejstring for Clutch, som ifølge programmet er det eneste alternativ til ølteltet, før der går hårmetal i den:

Twisted Sister skal nok blive forrygende. Jeg skal holde mig vågen gennem et par koncerter, der ikke på forhånd står højt på min liste, men så er det tid til metal fra dengang metal-loven dikterede spandex og eyeliner, og selvom det var 'farligt' blev det spillet på MTV. Det bliver skægt.

Desværre går Amenra først på Pandæmonium-scenen klokken 01:30, så det er næsten håbløst, når der venter en lang cykeltur hjem.

Fredag (den 13.!)

Hvis jeg kommer så sent hjem, som jeg regner med, så bliver det nok tidligst Toxic Holocaust, der byder resterne af mig velkommen om fredagen klokken 14:30 på Pandæmonium. Helt realistisk så er det nok snarere Kill Devil Hill, der lige er gået i gang på Hades 15:30, når jeg humper ind gennem porten til Helvede. For jeg skal fandme være der til:

Behemoth som er en af de tre koncerter, jeg ser allermest frem til i år. Jeg missede dem, da de var i Danmark for nylig, men deres nye album er fantastisk, så 16:30 skal jeg - død eller levende - være klar foran Helviti.

Jeg er nok mere til Obituary end The Hell, som begge spiller klokken 18:00, men sidstnævnte kunne meget vel blive en helt vanvittig koncert, så det bliver nok et spørgsmål om, hvorvidt jeg vil lytte til god musik eller se publikum gå amok.

Derefter kommer endnu en koncert, som ikke siger mig specielt meget, men jeg kan jo blive positivt overrasket. Ellers bliver Graveyard nok musik til aftensmaden. Klokken 20:00 skal jeg i hvert fald se Dawn of Demise på Pandæmonium.

Det kunne også være noget for mig med en dosis Watain klokken 23:00, og så er depoterne nok tømte, når Megadeth går på den store scene til midnat. Megadeth lider under en forsanger, der kan være usympatisk, men det er også klassisk metal. Jeg kan blive positivt overrasket, for bandet har trods alt et par klassikere i ærmet, som måske kan kurere et Jägermeister-bedøvet festivalpublikum for begyndende metaltræthed.

Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Peter Mogensen

Dækker det virkelig alle it-nørder? Nej, men resten er en grå masse, som enten ikke har en særlig musiksmag eller har en smag, der er så ekstremt specifik, at det nok mest er noget, de siger for at troll'e resten af os. Så jeg står ved min simplificerede model.

Er det ikke nogen "musiksmag" at synes Metal og tekno støjer? ... Og man kan vel næppe kalde den "ekstremt specifik" ?

Dit udsagn er ækvivalent med at sige at man kan ikke have en musiksmag med mindre den enten er: * "Metal" * "Tekno" * "Ekstremt specifik".

... det forekommer mig absurd.

 • 5
 • 3
#3 Pelle Söderling

Jeg tror også jeg må tilhøre den 3. slags - for jeg har en ekstrem bred musiksmag som bl.a. inkluderer både metal og elektronisk musik (gerne i en skøn blanding), men også decideret trance, dubstep, techno, pop, eurodance og sågar klassisk musik.

Det afhænger meget af mit humør hvad der ryger på - den ene dag kan det være Tchaikovsky og den næste Rammstein, så mit svar på dit binære spørgsmål ville nok afhænge af dagen.

Men det er self. en vanskelig sag at gøre et indlæg om en metal-festival i København relevant på v2 ;-)

 • 6
 • 0
#4 Claus Jensen

Gør dig selv en tjeneste og kom tidligt ud af fjerene fredag. Toxic Holocaust er et must-see!

Og selv om det måske er lidt en generalisering, så har jeg selv oplevet den opdeling, du siger. Langt de fleste er til enten metal eller "tekno" (heldigvis flest til metal, der hvor jeg har arbejdet). Selvfølgelig er der undtagelser, men det er overraskende, hvor mange, der er i én af de to lejre...

 • 3
 • 0
#5 Erik Jensen

Kommer lidt an på hvad jeg er i humør til men jeg kan lide rigtig mange forskellige slags musik. Det afhænger nok mest af hvad situationen er til. Men skulle jeg vælge en enkelt, ville det være metal.

 • 0
 • 0
#6 Kristian Thy

Glæd dig til Iron Maiden, de er blevet gamle, men ikke rustne. Det var et brag af en koncert på Roskilde i '11.

Og hvis du kan holde til at se en koncert til efter Maiden - then you're doing it wrong!

 • 2
 • 0
#9 Klaus Elmquist Nielsen

Copenhell ligger i år den 11-13 juni. Eller sagt med andre ord fra "Fandens fødselsdag" til "Fredag den 13". Kan man kalde det andet end stilfuldt?

Det er i hvert fald konceptkunst så det basker! Netop af den grund kunne det være god humor om festivallens åbningsnummer var fandens hilsen til metalnørder: jazz! :o)

 • 0
 • 0
#10 Lars Juul

Det ville være et uendeligt kedeligt liv hvis man kun kunne rumme én musikgenre. Lytter selv til jazz, metal, elektronisk, rock, folk, funk, rap, blues, soul, motown, psykedelisk rock og klassisk efter humør. Musik er et gigantisk tag-selv-bord. Det ville være mærkeligt kun at tage af skaldyrssektionen. Alt skal smages!

 • 5
 • 0
#12 Sune Marcher

Jeg spænder så personligt fra Vader til VNV Nation (og en del bredere end dét, men det var lige to bandnavne med V der dukkede op), var pænt oppe foran til Nine Inch Nails i Forum i tirsdags, og synes det er hyggeligt at skrue op for Medina mens jeg laver mad (og uden at det er hipster-ironisk eller (kun) for at trolle naboerne).

Til gengæld er jeg blevet for gammel til Copenhell, metalscenens "vi skal drikke til vi er dumme" og hård-mosh kultur kan jeg kun overskue til enkeltkoncerter :-). Og Tommy Seebach? Bandlyst fra min lejlighed.

 • 0
 • 0
#17 Lars Juul

Og ja, ved godt jeg er lidt "old school"! :o)

Jeps, gode sager, om end de to første nok skal opleves live for fuldt udbytte. "Liten" var fed og sjovt nok at du har Saga med.

Det er ret sjovt de har haft så stor succes i DK. Det kan more mig at man kan høre rådhusklokkerne på deres liveplade "In transit" fra 1982. Havde man rock i Tivoli dengang, eller var det mon på selve pladsen?

 • 1
 • 0
#18 Lars Juul

Til gengæld er jeg blevet for gammel til Copenhell, metalscenens "vi skal drikke til vi er dumme" og hård-mosh kultur kan jeg kun overskue til enkeltkoncerter :-). Og Tommy Seebach? Bandlyst fra min lejlighed.

Enig på alle punkter. Dog synes jeg at huske en Korn-koncert i Valbyhallen i 2003-4 (vist nok) med fantastisk positiv stemning og en masse rare publikummer. Jeg forventede at få nogle knubs, men de udeblev. Disturbed var også fede.

 • 0
 • 0
#19 Klaus Elmquist Nielsen

Jeps, gode sager, om end de to første nok skal opleves live for fuldt udbytte. "Liten" var fed og sjovt nok at du har Saga med.

Det første indslag (duo pantoMorf) er yderst interessant fra et teknisk perspektiv. Og noget af det lyder faktisk rigtigt spændende og dejligt vildt. Men man skal dog lige vænne sig til klangspændet først. Den meget grafiske japaner hørte jeg først om for ganske nylig og skal vist også lige have lyttet mig lidt mere ind på. "Liten" er helt vild fed. Og Knower er interessant omend meget LA'et jazzpop.

Det er ret sjovt de har haft så stor succes i DK. Det kan more mig at man kan høre rådhusklokkerne på deres liveplade "In transit" fra 1982. Havde man rock i Tivoli dengang, eller var det mon på selve pladsen?

Saga er skønne! På nettet står der at "In transit" er optaget i København og München. Saga har ganske rigtigt spillet live inde i den gamle koncertsal i Tivoli omkring det tidspunkt hvor "In transit" blev optaget. Og ja, det var en rigtig god koncert! ;-)

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere