Det reklamebaserede web

På et af mine sædvanlige online hænge ud-steder var der en der henviste til Why Firefox is Blocked?. Svaret er simpelt: The Mozilla Foundation tillader og anbefaler pluginnet AdBlock Plus. Det er dårligt for annoncører, som betaler for websiden.

Jeg kan sagtens forstå intentionen. Selv vil jeg også gerne have mad på bordet, så jeg kan ikke arbejde gratis hele tiden. Men hvor er det alligevel inkompetent. For det første rent teknisk, deres howto beskriver et server-side, case sensitivt match på om 'firefox' optræder i UserAgent-headeren.

For det andet mener jeg at det er en faliterklæring at skyde skylden på at brugerne er trætte af reklamebranchens påtrængenhed. Jeg mener lidt at faliterklæringen er på linje med at sige at rotterne er dumme fordi de udvikler multiresistens. Kunne vi ikke få reklamer der ikke generende, reklamer der måske har et lidt mere langsigtet mål end det enkelte click-through.

Desvære er det et klasisk eksempel på prisoner's dillema. Det er bedre at tabe en lille smule end at satse på alle er enige om at maksimere den samlede gevinst.

Dette blogindlæg er skrevet i Firefox, men visse påtrængende reklamemidler blokeret.

Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Henrik Knopper

Hvis alle reklamer bliver blokeret i browseren kan jeg godt forstå at nogle reklame-finansierede sites bliver lidt sure.

Jeg efterlyser stadigvæk (hvis jeg i al ubeskedenhed må henlede opmærksomheden på noget jeg tidligere har udgydt) en mulighed for at have reklamer på siden, men blokere dem der misbruger mit jagtinstinkt med pop-up, bevægelse, blink o.lign.

Flash-block er indtil videre fint for mig. Savner kun en "Animated-GIF-block

Allerhelst ville jeg have en feedback-mulighed til annoncørerne der sagde "Denne animerede reklame vil medføre stor irritation hos brugeren og er derfor blevet blokeret".

Samt en feature i Firefox der sagde "Den side du er på vej ind på indholder mindst 60% reklame. Vil du virkelig fortsætte?"

 • 0
 • 0
#4 Jesper Stein Sandal

Problemet er så bare, at man ved at blokere for en bestemt type reklamer indtil videre kun har udløst endnu mere aggressive formater.

Personligt savner jeg et filter, som ikke blokerer for en reklame, men i stedet forhindrer dårligt programmerede Flash-reklamer i at bruge løs af systemressourcerne. For eksempel bare en "stop Flash på dette faneblad-knap" i Firefox, eller at Flash-plugin'et automatisk stoppede en animation, der blev for grådig.

Det samme plugin bør på en let måde for brugeren kunne sættes til som standard at have lyden slået fra, ligesom loops skulle være deaktiveret. Så ville jeg ikke have problemer med reklamer.

Bortset fra splash-screens, fold-overs og de der intellitxt-popup-link-bokse. :)

Der bør med andre ord kunne findes en gylden middelvej, så brugernes interesse bliver varetaget uden at webstederne helt mister annoncekronerne.

 • 0
 • 0
#5 Peter Favrholdt

Jeg bruger altid adblock plus - ligesom jeg har nejtak til reklamer på postkassen.

Men er et site godt og forefindes muligheden for et betalt abonnement - så bruger jeg denne mulighed.

(pudser glorien).

Mvh. Peter

 • 0
 • 0
#6 Peter Makholm Blogger

Jeg har længe brugt flashblocker og har været ganske tilfreds. Den blokerer det meste af det jeg finder generende og giver mig mulighed for at vælge flash til i alle de tilfælde hvor jeg har haft brug for det.

Men på det seneste er jeg lidt begyndt at blokere for elementer fra specifikke websteder. Ikke fordi de generere mig visuelt, men simpelthen fordi jeg føler at det tager for lang tid at vise webstedet når der skal hentes elementer fra disse websteder. Jeg har det lidt dårligt med det, for det er lidt at skyde med spredehagl...

 • 0
 • 0
#8 Kristian Thy

Fra whyfirefoxisblocked.com om AdBlock Plus brugere: "unless they simply like the idea of getting things for free at other people's expense, by force — a basic definition of Socialism. (or stealing, depending on whose dictionary you're using)"

Ja tak, så fik vi den på plads. Jeg tror godt jeg kan undvære hans sider på internettet.

 • 0
 • 0
#9 Henrik Knopper

Jeg har ikke TV så jeg er den forkerte at spørge.

Men mere generelt: Jeg ville være ked af hvis jeg skulle betale fuld pris for min daglige avis fordi de ikke ville have reklamer i.

Og jeg synes det er en god service at næsten alle aviser har gratis web-sites hvor man kan se dagens nyheder med flere vinkler. Det ville være trist hvis den mulighed blev stoppet fordi reklame-indtægterne faldt så meget at det ikke var rentabelt.

Jeg er også en tilfreds bruger af f.eks. imdb, virtualtourist, tomshardware, dpreview o.m.a som så vidt jeg kan se alle er finansieret af reklamer. Jeg har ingen ønsker om at de skal blive så trætte af firefox-brugere at man en bloc bliver udelukket på grund af sin browser.

 • 0
 • 0
#10 Peter Makholm Blogger

Problemet er at den eneste egentlie feedback man let kan give på reklamerne er at klikke på dem og så mere eller mindre advancerede metoder til helt at undgå dem.

Det vi mangler er en bedre måde at give konstruktiv, negativ feedback. Netop en knap der siger 'Denne reklame var generende', hvilket på en måde så skal være til skade for den der reklameres for.

Så vil jeg helt kontroversielt foreslå mere målrettede reklamer. Det kræver at dem der udvælger annoncerne ved mere om mig, selvfølgelig med ovenstående mulighed for noget feedback der siger 'her valgte I altså forkert'. Mere målrettet reklame vil muligvis øge interessen for at tænke mere langsigtet. Det skal handle om at slå mærket fast og ikke bare at maksimerere de rå antal af click throughs der fører til salg.

Egentlig fører det lidt tilbage til en af mine grundholdninger. Jeg foretrækker firmaer der mere fokuserer på at skabe loyale, velinformerede kunder end firmaer der brænder alle kundefordelene af på første salg. (Telebranchens tilskud til mobiltelefoner kunne man tænke på).

 • 0
 • 0
#11 Jørgen Elgaard Larsen

De fleste her synes at være enige om, at reklamer er OK, så længe de ikke er overdrevent generende. Men hvordan kan man få færre generende reklamer?

Personligt bruger jeg Adblock på den måde, at jeg aktivt blokerer alt fra kilder, der sender mig generende reklamer. Jeg blokerer ikke noget fra kilder, der udviser en form for pli.

På et eller andet tidspunkt går det så forhåbentligt op for diverse site-ejere, at de får flere reklamekroner ind ved at have f.x. Google-reklamer end ved at have reklamer fra tripleclickmigiøret.com (idet sidstnævnte må formodes at være blokeret af de fleste).

I det lange løb vil det forhåbentligt føre til, at flere reklametjenester satser på stilfærdige reklamer.

Avis-mediet har for længst fundet ud af, at der er en grænse for, hvor mange reklamer man kan stoppe ind og stadig få folk til at læse avisen.

 • 0
 • 0
#12 Erik Trolle

Jeg har principielt ikke noget imod reklamer, men jeg bliver virkelig irriteret over popup/flash/lyd m.m. og de bliver blokkeret med det samme. Og jeg kan ikke forstå, at annoncørene ikke ved at de irritere folk! De fleste der går ind på en nyhedsside gør det for at læse, og jeg kan ikke samle mig om at læse, hvis alt muligt bevæger sig og larmer samtidigt. Så jeg mener at de er selv ude om det.

Erik

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere