Det nye Klondike

Jeg er gammel nok til at huske hvordan det var i 1995, da Netscape satte sig benhårdt på det der dengang blev til World Wide Web og sparkede den oprindelige, første browser fra CERN, Mosaic, af banen. Browseren var skrevet af faderen til WWW, Tim Berners Lee, og indtil Netscape tog over var webbet en temmelig eksotisk affære, forbeholdet de få heldige med adgang til Internettet. Det var man som datalogistuderende.

Nescapes aktier eksploderede i august 1995 og indvarslede ikke blot en hysterisk Internet-boble der først brast i skæbnesåret 2000, men også en march af ofte kompetenceløse lykkeriddere, der ville ind i branchen. Myriader af små firmaer, der ville lave "hjemmesider" væltede ud over markedet og priserne kom under pres. Med tiden bukkede mange af de små virksomheder under, markedet blev konsolideret og store spillere overtog.

Mark Twain skulle engang have sagt, "History does not repeat itself, but it does rhyme". Fast forward til 2011 og markedet for smartphone-applikationer rimer på webbet anno 1999. Endnu engang vælter det ud med 1-2 mandsfirmaer, der fra en kælder udvikler mere eller mindre succesfulde applikationer. Og igen er lykkeriddere uden it-færdigheder, denne gang bevæbnet med iPhones, på jagt efter dræberapplikationen, der med et trylleslag vil sende dem og deres nu bugnende tegnebøger ind i it-Pantheon blandt kæmper som Mark Zuckerberg og Janus Friis. Som dengang i 1999 hvor alle skulle have en hjemmeside, skal enhver med respekt for sig selv have en app - eller i det mindste en web app.

Det er nok en tilsnigelse at tale om en egentlig app-boble, for den seneste af slagsen er vist stadig så frisk i investorernes erinding, at pengene endnu ikke kastes i grams. Ikke desto mindre bliver der produceret masser af apps for tiden og produktionspriserne spænder fra vel kr. 30.000 og opad. Motivationen er løftet om den store gevinst, det nye Angry Birds.

Desværre er det ikke bare svært, men rigtig svært at ramme den rigtige tone, så der må nødvendigvis fosse en hel del investeringsmidler ned i kloaken på den konto. Eller hvad?

Spørgsmålet er om app markedet er et nyt Klondike eller vi er ved at puste endnu en boble op?

Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Magnus Toftdal Lund

Jeg synes app-markedet minder mere om indie spil mv. Når dem der udbyder apps sidder på automatiske 30% af markedet er det slet ikke nær så attraktivt for venture kapitalister. Og for at der skal kastes brint på bålet, skal der være en gulerod for venture kapitalister. Deres mål er typisk mere all-or-nothing selskaber. Selvom Angry Birds er en kæmpesucces, er det stadig peanuts vi snakker om, set i forhold til dot-com dagene.

Som jeg ser de fleste af de 'små' udviklere (to-be?) derude, så er det lommepengene de satser på - ikke den store gevinst. Jeg er muligvis naiv, men jeg synes ikke det ligner dot-com boblen.

 • 0
 • 0
#2 Torben Mogensen Blogger

På mange måder minder det mig om dengang Second Life kom ud. Alle firmaer skulle absolut være med på vognen og mange store firmaer brugte formuer på at lave store fronts i SL på samme måde som mange store firmaer i dag bruger formuer på at lave smarte apps til ting, som blot duplikerer funktioner, der er tilgængelige gennem firmaernes hjemmesider.

Jeg tror ikke, at der er ret mange, der skifter bank på grund af apps eller manglen på samme, så ud over at støtte firmaets image som hipt og med på det nye, tror jeg ikke, at apps betyder så meget.

 • 2
 • 0
#3 Svenne Krap

Jeg tænker fx. på Bill og Dave (hhv. Hewlett og Packard) eller måske Steve og Steve (hhv. Woz og Jobs).

Hvor der er penge er der lykkeriddere, hvor der er lykkeriddere er der oversalg, hvor der er oversalg spildes penge.. men det er den naturlige cyklus.

Personligt er jeg lidt ambivalent over om apps er hypet. På den ene side set kan Webapps næsten det samme på dersens smarte multitouch devices, men på den anden side kan apps stadig noget unik... (forskellige former for hardware access er det jeg først tænker på) .

Nogle ting foretrækker jeg bare at køre i browseren, mens hos andre er det rart at kunne noget mere...

 • 1
 • 0
#4 Jens Fallesen

Bare for at være lidt pedantisk, og det ændrer ikke på din overordnede pointe, men du har fået blandet tingene lidt sammen omkring WWW og Mosaic.

Tim Berners Lee opfandt WWW i form af HTML og HTTP, herunder en simpel tekstbaseret browser. Men den første populære grafiske browser, Mosaic, kom ikke fra CERN. Mosaic kom fra amerikanske National Center for Supercomputing Applications (NCSA), og var faktisk ikke en gang den første grafiske browser – bare den første til at blive populær.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mosaic_(web_browser)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere