jens andersen bloghoved

Det har sat sig på tværs i et SAP univers

I det forrige afsnit af Juleeventyret om Business Intelligence var fokus på den første ånd som mødte Scrooge. Ånden lærte Scrooge og SAP at kigge bagud, lære af historien og ikke glemme de ting som er sket. Det garanterer ikke, at vi i nuet undgår at begå fejl. Vi skal jo evne at genkende det som vi har vi set før og dermed reagere anderledes i nuet end i fortiden.

Lad os derfor kaste os over den anden ånd som besøgte Scrooge og lærte ham at se nuet.

Med SAP BW fik SAP mulighed for at loade historiske data ind i et varehus klar til brug. Men der var altid en forsinkelse – typisk et døgn fra transaktionen blev foretaget til den kunne vises i en SAP BW rapport. SAP prøvede med realtids opdateringer og virtuelle løsninger, men det slog aldrig rigtigt igennem.

SAP kastede derfor sin kærlighed og ikke mindst sin økonomiske styrke over en af de markante leverandører af Business Intelligence på markedet. I 2007 købte de BusinessObjects, som på det tidspunkt omfattede af en masse forskellige frontend værktøjer, lidt strategy management og ikke mindst et semantisk lag – universer – som gør det muligt enkelt at rapportere på de fleste datakilder. Budskabet fra SAP var dengang, at BusinessObjects var et separat selskab og skulle fortsætte som sådan. I 2009 var det dog slut, og BusinessObjects blev en division i SAP. Siden da har SAP arbejdet intenst på at sikre en bedre integration mellem traditionel SAP og de nye rapporteringsværktøjer.

Hvorfor? Jo, universer gav jo muligheden for at se, hvad der sker her og nu. Så burde alt jo være godt. Vi har SAP BW som datavarehus med de historiske oplysninger og universer, der kan fortælle hvad der sker her og nu. Der er bare det med datamodellen i SAP produkterne, at den ikke er på tredje normalform (en tanke igen til C.J.Date), og at MDX interfacet mod SAP BW fra universer ikke understøtter al funktionaliteten i SAP BW. Så til ikke-SAP data er universer en god semantisk løsning, men det kniber en hel del med SAP data.

SAP arbejdede derfor intenst på at lave et bedre interface. Det kom med brugen af BICS (BI Consumer Services) som er en proprietær tilgang til SAP BW data. Dermed kan de ”lækre” BusinessObjects værktøjer bruges på toppen af SAP BW. Men SAP BW indeholder stadig primært data, som ikke opdateret her og nu.

Så universerne løste altså ikke udfordringen med at se hvad der sker lige nu, når vi snakker om SAP data.

"Kom ind!" råbte genfærdet. "Kom ind og lær mig bedre at kende, mand!"

Scrooge gik frygtsomt ind og stod med sænket hoved foran denne ånd. Han var ikke den trodsige Scrooge, han havde været, og skønt åndens øjne var klare og venlige, havde han dog ikke lyst til at møde dem.

"Jeg er den nuværende juls genfærd," sagde ånden, "se på mig."

Den nuværende juls genfærd rejste sig.

"Ånd," sagde Scrooge ydmygt, "før mig, hvorhen du vil. Sidste nat gik jeg nødtvungent med, men lærte noget, som nu gør sin virkning. Har du noget at lære mig i nat, så lad mig høste nytte deraf."

"Tag fat i min kjortel!"

Scrooge adlød og holdt fast.

Så, når universer og BusinessObjects ikke er svaret på SAP’s ønske om at kunne opfylde den anden ånds intention, hvad er svaret så? Det kommer nok økonomisk bag på Scrooge at lykken er SAP HANA, som vi kommer tilbage til. Her er muligheden for at få at vide, hvad der sker i øjeblikket, til stede via en gennemskuelig datamodel.

Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere