Jesper Lund Stocholm bloghoved

Det handler om kultur

Ovre på PHK's blog har Poul-Henning de sidste dage skrevet om kryptering og senest om den nye sessionslogning, der efter sigende skulle være på vej.

I indlægget fra i går søndag anbefaler han følgende:

Hvis I har tænkt jer at forhindre det, skal I fokusere på at udskifte politikerne, det nytter ikke noget at prøve at tale fornuft til dem.

og senere i kommentartråden:

Man engagerer sig i politik op til og inklusive at blive folketingskandidat selv. At side og bitche i fora som politikere ikke frekventerer og ikke tager seriøst vil aldrig gøre nogen forskel.

Lad mig starte med det sidste:

PHK har helt ret - INGEN ... I.N.G.E.N. lytter til "os" her på version2 - i hvert fald ikke til debattørerne. Vi har set det igen og igen, og jeg oplevede det selv under "dokumentformatkrigen". Beslutningstagerne trækker på skuldrene (over en kam) og tænker "idioter" om os herinde, og specielt kommentarsporene på version2 opfattes som et hysterisk ekkokammer af "de rigtige meninger (tm)", der ingen anvendelse finder i den virkelige verden. Det er ikke det samme som at man ikke kan bruge version2 til at opnå indflydelse, men man skal forstå, at indflydelsen ikke kommer fra de ting man skriver herinde. De kommer fra den efterfølgende dialog man kan have face-to-face med beslutningstagerne, og derfor er version2 en "enabler" eller "platform", som indflydelse kan bygges på bagefter - den kan ikke stå alene.

Og så til det første:

Når man debatterer politik er det et yndet trick at sige "Du kan jo bare selv trække i arbejdstøjet" - vel vidende, at det er der sgu aldrig nogen, der gør. Og selvom jeg er enig med PHK's overordnede pointe - så tror jeg også at han ved, at sandsynligheden for at nogen af Version2s debattører stiller op til folketinget, er omtrent nul (0). Og selvom nogen gjorde det, hvilken forskel tror I så, at en ... to eller 5 "teknikere" vil gøre på Christiansborg?

De vil - med et fortærsket udtryk - forslå som en skrædder i Helvede ...

Problemet er, at hvis blot det havde været så enkelt som "stil op til Folketinget", så kunne vi være glade. Men jeg er bange for, at det er sværere end som så. Jeg er nemlig bange for, at det ikke drejer sig om politik - jeg er bange for, at det drejer sig om "kultur".

Jeg skulle for nyligt have fat i en person, der er i den ydre periferi af mit netværk. Jeg kunne ikke finde ham på LinkedIn, intet på Twitter og på Facebook kunne jeg kun finde en skrabet profil, hvor jeg af profilbilledet ikke kunne afgøre, om det var ham, jeg skulle tale med. Men jeg fandt ham på Instagram, og jeg blev ærligt talt chokeret over, at jeg derinde kunne se, hvad han havde lavet flere år tilbage i tid - med ugentlig frekvens. Jeg kunne se, hvor de havde været på ferie, på weekendture, hvem konen var, hvornår de var blevet gift og hvor han gik i byen. Jeg kunne se, hvem hans bedste venner var og hvor han shoppede i København.

Nogle kender måske til udtrykket "Culture eats strategy for breakfast", og dette finder ganske fin anvendelse her. For hvis vi skal forandre noget, så er vi nødt til at starte "nedefra". Vi er nødt til at påvirke de menige brugere af IT.

Så længe vi har en "tabt Facebook-generation", hvor det "at blive set" er det vigtiste og hvor "privatliv" er en ligegyldighed og kun bliver relevant, når ens billede kommer på en "hot or not"-portal i Vejle, så er al arbejde på politisk niveau at sammenligne med at forsøge at tømme Østersøen med en teske.

Det er ikke det samme som at det ikke er muligt at forandre kulturen - men tidshorisonten er meget længere end "til næste Folketingsvalg". Da jeg var barn blev der omdelt fade med cigaretter til familiesammenkomster, og sprituskørsel blev der (på en god dag) blot rynket en smule på næsen over ... men det er gudskelov ikke længere tilfældet. Det tog blot et par årtier.

Spørgsmålet vi må stille os er ikke "Hvad gør vi nu?". Spørgsmålet vi må stille os er derimod "Hvordan forandrer vi de unges kultur, så den forandring vi ønsker kommer af sig selv?"

Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Knud Jensen

Ideen med digitale vælgererklæringer meget god.

Problemet er bare at det kan ende med et hav af nye partier som opstiller, hvilket med al sandsynlighed vil ende med en masse partier som ryger under spærregrænsen ved et valg. De allerede etablerede partier vil derimod sikkert alle ligge over grænsen, og så fortsætter alt som det var. Det er i hvert fald min frygt.

Men som du skiver, man skal aldrig sige aldrig.

 • 2
 • 2
#4 Deleted User

Problemet er bare at det kan ende med et hav af nye partier som opstiller, hvilket med al sandsynlighed vil ende med en masse partier som ryger under spærregrænsen ved et valg.

Enhedslisten lagde faktisk i foråret '15 op til, at pålægge den daværende regering at undersøge forskellige modeller, for at imødekomme netop den slags "stemmespild". De Konservative mente at det "kunne medføre et uregerligt Folketing", mens DF mente at vi kunne "få et mere kaotisk parlamentarisk system". Så vidt jeg kan se blev beslutningsforslaget dog aldrig fremlagt... Valgforbund er ellers en (i min optik) oplagt løsning (billig at implementere, let at administrere og noget vi kender i forvejen fra kommunal- og EP-valg) på den problemstilling du fremstiller her.

 • 2
 • 0
#5 Lars Juul

Valgforbund er ellers en (i min optik) oplagt løsning (billig at implementere, let at administrere og noget vi kender i forvejen fra kommunal- og EP-valg) på den problemstilling du fremstiller her.

En måske mere gennemskuelig ændring kunne være at sænke spærregrænsen til 1/179, og samtidig være en glimrende kur mod politikerlede. Et mere uregérligt Folketing, ja, men med mere interaktivitet som vi er blevet vant til nu, hvor alle kan galpe op på de sociale medier.

 • 4
 • 1
#7 Jesper Lund Stocholm Blogger

De Konservative mente at det "kunne medføre et uregerligt Folketing"

I betragtning af, at Grundloven sikrer at folketingsmedlemmerne kun er bundet af deres egen overbevisning, så synes dette næsten som en "samfundsundergravende" bemærkning.

Enten har vi "demokrati", eller også har vi ikke. Jeg er helt med på, at det er lettere for de "store" partier (som K åbenbart regner sig iblandt) at styre andre partier, men det synes stadig som en mystisk kommentar.

 • 9
 • 0
#11 Martin Bøgelund

Mnjaeh, vi har jo repræsentativt demokrati, men det virker som om politikerne glemmer det, i det øjeblik de bliver valgt ind.

Endnu "værre": Politikerne skal glemme det, idet de bliver valgt ind!

Danmarks Riges Grundlov: "§ 56 Folketingsmedlemmerne er ene bundet ved deres overbevisning og ikke ved nogen forskrift af deres vælgere."

... ellers var demokratiet jo netop ikke "repræsentativt", men nærmere "direkte". Desuden kan man jo komme i karambolage med stemme-hemmeligheden; du kan ikke følge op på din "kontrakt" med folketingsmedlemmet, medmindre du afslører at du har stemt på ham.

 • 5
 • 0
#12 Christian Nobel
 • 3
 • 1
#13 Ib Erik Söderblom

Derfor har vi som forældre i mange sammenhænge, spillet fallit.

Vi tordner mod Statsmagtens tyraniserende masseovervågning, men kræver via mobiltelefon, eller ligefrem smartphone's med aktiv GPS, altid at have en snor i vores børn. Med samme argumenttype "For deres egen skyld", som Politi, embedsmænd og Søren Pind (inklusiv barnagtig navnekalderi...) benytter, når de vil beskære borgernes ret til, IKKE at blive overvåget via indsamling af nummerpladebilleder på ubestemt tid, IKKE at blive overvåget via færden og gøren på internettet, IKKE at blive udsat for uretmæssig præventiv arrestation, m.m.

Lad børnene opleve, at være frie og pålæg dem ansvar derudfra. Lær dem at dialog med voksne ikke nødvendigvis betyder, at den voksne skal ha' sin ret. Bare til en start !

Og så må vi tage kampen med teknokraterne og elskerne af totalitarisme, sideløbende.

 • 8
 • 0
#14 kenneth krabat

Man kunne evt. tage udgangspunkt i indlægsskribentens afsluttende spørgsmål: "Spørgsmålet vi må stille os er ikke "Hvad gør vi nu?". Spørgsmålet vi må stille os er derimod "Hvordan forandrer vi de unges kultur, så den forandring vi ønsker kommer af sig selv?""

Jeg tror ikke på, at vi kan forandre de unges kultur. Lige så lidt som at vore forældre kunne forandre vores. Vi griber alle til de løsninger, som vore ligesindede bruger og forstår. Og så lytter vi til dém, som ikke angriber os.

Ét kan vi gøre: Vi kan være og blive bedre forbilleder. Det fordrer, at vi selv kommer op af stolen. "Tage arbejdstøjet på" kan være så simpelt som at forsøge at finde brugbare løsninger i sin egen hverdag - sociale løsninger på sociale prpoblematikker, praktiske løsninger på praktiske problematikker, filosofiske osv. Man behøver ikke blive medlem af et politisk parti - vi er alle allerede blokplacerede i nogen grad, og vore meninger perkolerer ind i partistrukturerne gennem vore daglige handlinger. Genbrug, forældrestøtte til ungers fritid og skole, forbrugsartikler, transportvaner, fritidsbeskæftigelser, antal jobs osv osv osv.

Men vi kan blive bevidste om, hvad vi gør. Ophøre med at forblive magelige og handle automatisk på alle områder. Ændrer vi bare 1 ting på listen, som vi skammer os lidt over, har vi forandret en masse. Lige som at indsætte eller udtage et kulstofatom.

Vi kan blive til noget LIDT andet. Forestillingen om, at vi skal ændre alting selv, bære hele samfundet og de unges fremtid på vore skuldre gennem enorme strukturelle forandringer - det er urealistisk OG unødvendigt. Kun én ting fra vores vane-liste - det er alt.

Min ting: Jeg er blevet IT-frivillig på et bibliotek et par timer om ugen. Dem, der bruger min indsats, oplever hverdagen nemmere og går mindre tyngede derfra. Det er ingen heltegerning, men det nytter. "Gud, at du har overskud til dét" siger nogle af vennerne. Ja, det har jeg besluttet.

Der er intet krav om at de eller nogen skal gøre det samme, men alle kan finde noget at gøre i deres eget liv.

 • 10
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere