Dagbog-bloggen

Det føltes som en western

Min forretningsmakker gennem 13 år (og ven gennem 35) og bestyrelsesformanden bankede på min hoveddør en morgen. Det føltes som en god, gammel western.

De kom for at fyre mig fra mit eget firma. En halv time senere gik de efter veludført kongemord, som en journalist senere formulerede det.

Så er man da også igang med dagen.

Jeg kan huske, at jeg tænkte to klare tanker, mens de snakkede løs helt ovre på den anden side af mit spisebord:

 1. Hvis man kommer hjem en dag, og ens hus er brændt, så må man bygge et nyt. Man kan ikke sætte sig ned og vente på, at en voksen fra Big Mother State kommer tilbage med det gamle.

 2. Jeg må jo lave et nyt firma.

Sidst på dagen kom min gamle ven Ole Erecius forbi og sagde: "Så kan vi måske endelig lave noget sammen, Nørgaard?". Og jeg svarede: "Det vil jeg gerne!".

Denne blog skal handle om, hvad der så er sket siden, og hvilke tanker/overvejelser vi har gjort os sammen med et hav af venner og bekendte, der har bidraget til festen.

PÅ DEN ENE SIDE er det ikke sværere end ovenstående, at starte en ny biks: man er, hvad man gør. Det nytter ikke noget at deltage i et CBS-sponseret, politisk korrekt, 24-måneders, offentligt finansieret, ordflommet forløb om opstart af virksomhed, coaching, mentoring og masser og masser af businessplaner og workshops og whiteboards og awards og besøg af fede katte fra store bikse.

Her er min simple startup-test: hvis du er villig til at miste alt, hvad du ejer (i mit tilfælde huset, pensionen og aktierne i min gamle biks), så er du parat og har en god chance for at lykkes.

Meget få danskere er villige til dette, og derfor bruger vi mange offentlige penge på pjank og pjat i væksthuse og andre mærkelige tiltag, uden at der kommer firmaer, arbejdspladser, endsige eksport ud af det.

PÅ DEN ANDEN SIDE er det kompliceret at starte en ny biks: man skal etableres, man skal have noget at sælge og man skal have nogle kunder. Thi intet slår et salg.

Og det er ligesom at få børn: man må under ingen omstændigheder vide på forhånd, hvor besværligt det er, for så kommer man da aldrig igang :-).

Velkommen til Dagbogsbloggen og skabelsesberetningen om firmaet Fair and Square.

Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Peter Stricker

Det er ikke navne der skaber firmaer - lige så lidt som domænenavne.

Det har du ret i, men Jacob har da en god pointe i, at navnet måske er svært at google.

Og hvis man ikke gør sit forarbejde ordentligt når man skal finde på et navn til et firma eller produkt, risikerer man at få problemer senere.

Tænk bare, hvis vores nationale login-service skulle have et domænenavn, der hører til en polynesisk østat.

 • 0
 • 0
#6 Niels Flensted-Jensen

Hej Mogens,

Du må have mig undskyldt, hvis jeg blot jokker rundt i noget, du allerede har trådt rundt i tidligere - jeg har ikke fulgt dig tæt. Men altså hele den der mandfolkestil, som du bekender dig til, det der med at du skal være villig til at dø af sult og afsavn, hvis du vil starte et firma - hvor i alverden har du det fra? Ligesom man kan bygge St. Pauls Cathedral af tændstikker i sin fritid, så kan man vel også skabe et firma med omtanke, struktur, hårdt arbejde, osv. Du får det jo til at lyde som russisk roulette. Selvfølgelig er det mere risikabelt end at tage et job som skatteinspektør, men du skræmmer jo folk væk og bliver ladt alene tilbage med en flok macho-tosser med bordfodbold og alt for hårde stole?

Til dig vil jeg anbefale "The 4-hour Workweek" af i øvrigt helt ulidelige Timothy Ferriss - eller vi kan mødes og slås om det. Og så al mulig held og lykke med jeres nye firma. Vi har ganske rigtig brug for flere nye virksomheder, der skaber flere nye jobs.

 • 2
 • 0
#7 Deleted User

Jeg ved det helt ærligt ikke. Øl-halløjet var Lasses ansvar, eftersom det hele foregår nede i hans svinestald på hans går ved Svendborg. Da Lasse fik idéen til bryggeriet i sin tid skød vi 1-1.5 million af vore egne penge i det (ingen Miracle-penge er nogensinde gået ind i Miracle Breweries), og sagde farvel til dem, fordi vi ikke regnede med at kunne tjene penge på det nogensinde - men nok kunne få god karma og omtale på det i.f.t. Miracle.

Jeg mødte Lasse forleden på Miracles P-plads, og han lovede mig at give mig et tilbud på køb af min andel af bryggeriet, da det vil være lidt akavet, hvis jeg kommer rendende hele vejen derned med gutterne og stormer ind på hans ejendom for at brygge øl i et par dage :-).

Men hvorfor skete det? Jeg har hørt virkeligt mange teorier og virkeligt mange helt sikre erklæringer siden min fyring, men jeg ved stadig ikke, hvad der præcist ledte til det. Jeg har en herlig optagelse af de første 7.5 minutters "samtale" mellem Lasse/Jan Skelbæk og jeg, hvor jeg et par gange spørger om grunden, men hvor Lasse nægter at snakke om det. Måske fordi han er en flink fyr (hvad han vitterligt er), måske af andre grunde. I don't know.

Der er ingen tvivl om, at Lasse var træt af mig og bare ville af med mig. Men andet ved jeg faktisk ikke.

Mvh Mogens

 • 0
 • 0
#10 Deleted User

Jeg kan godt følge dig. Det lyder så bastant. En af mine utallige ekskoner har også lige sendt mig en besked om, at det jo bare er tomme ord fra min side - jeg tør jo alligevel ikke risikere en skid, når det kommer til stykket, siger hun :-).

Well, det gør jeg faktisk. Jeg har bare ikke tænkt så meget over det tidligere i mit liv, når jeg har gjort forskellige ting og sager, inkl. opstarten af Miracle i år 2000. Men denne gang, hvor jeg er 52 år gammel, kan jeg jo sagtens se, at jeg enten ender med at have det sjovt eller knap så sjovt som gammel her i Dannevang :). Og så har jeg tænkt lidt over det (ihvertfald i et par sekunder), og er kommet frem til det jeg har skrevet.

Mht. macho-halløj, som du gør en del (og rigtigt sjovt og godt formuleret) ud af: Jeg er supertræt af vores nuværende samfund, som er blevet så fucking feminiseret, at man dårligt kan sige noget som helst "mandligt" uden at det lyder negativt og noget som helst "kvindeligt" uden at det lyder positivt. Vi må altså videre, og det inkluderer, at selv jeg må sige, hvad jeg reelt føler og mener uden at blive udsat for platte skældsord.

Er du ikke bare SÅ enig i det?

Knus,

Mogens

 • 5
 • 0
#11 Deleted User

Helt plat og enkelt: Vi vil løse problemer.

Lidt mindre plat og lidt mindre enkelt: Vi vil løse IT-problemer.

Jeg tror på, at det rigtige Big Data (infrastrukturen, ikke det dersens BI-agtige halløj, som ALLE pludselig siger de kan) får betydning for alle bikse indenfor de næste tre år. Dér tror jeg gamle og erfarne databasefolk med matematisk forståelse og frie hjerner kan få det sjovt igen.

Og så skal vi sørge for et kreativt virksomhedsmiljø, hvor det bliver muligt for alle mulige hæderlige mennesker at få deres egen biks og være en del af et fællesskab (meget hippieagtigt, men i virkeligheden en god udnyttelse af den nye IvS-ordning :-) ).

Jeg skriver noget mere om det i de kommende dage/uger.

Mvh Mogens

 • 1
 • 0
#12 Pelle Söderling

Jeg tror på, at det rigtige Big Data (infrastrukturen, ikke det dersens BI-agtige halløj, som ALLE pludselig siger de kan) får betydning for alle bikse indenfor de næste tre år. Dér tror jeg gamle og erfarne databasefolk med matematisk forståelse og frie hjerner kan få det sjovt igen.

Det er jeg fuldstændig enig i - jeg tror der gemmer sig et kæmpe markedspotentiale her og markedsføringsarbejdet laves i høj grad allerede, hvis man blot kigger på det fokus der er på at beslutninger skal tages ud fra "data" og ikke "mavefornemmelser", som man har kunnet læse om ikke mindst her på version2 - men som jeg ved at lederuddannelserne har stort fokus på i disse tider, de yngrer ledere vil have data tilrådighed og det kommer til at gælde alle typer virksomheder før eller siden.

Løsningerne er bare ikke gode nok idag og det hele er for "Enterprisy" - der ligger store udfordringer i at få det her bragt ned på et niveau der kan bruges af den store underskov af virksomheder der ligger under typisk "Enterprise" niveau.

Dem der knækker den nød har potentiale for at skabe den næste IT mastodont i mine øjne. Jeg håber selvfølgelig vi selv kommer først, men al held og lykke herfra :-)

 • 0
 • 0
#13 s_ mejlhede

Google - er da også mærkeligt, at kalde et firma det, den holder ikke Tefal - Ja næsten for godt, varemærke blev synonym med varen. Star Bok - Hvad har det med kaffe at gøre ? Coca Cola, Samsung, Sony

Så burde vi ikke have / bruge udenlandske firmanavne i danmark. De lyder sådan lidt underligt ikke.

Hvis ellers firma og produkter er i orden så tager vi dem til os. Det er kun i starten det lyder besynderligt.

 • 2
 • 0
#14 Micki Pedersen

Hej Mogens,

Det slår mig du skriver at du har mistet 'alle aktierne i den gamle biks' (som jeg går ud fra er Miracle A/S). Så vidt jeg forstår ejer/ejede du 16%. Dem kan du vel ikke bare miste sådan - jeg går ud fra at du enten har beholdt eller solgt til dagskurs?

 • 0
 • 0
#18 Jørleif Joensen

Hej Mogens Herligt at du er gået i gang igen. Du har helt ret: For stiftere af nye firmaer er "do-how" det vigtigste af alt. Jeg husker den ene af værdierne (som Perregaard) lancerede i Oracle: "man er hvad man gør, ikke hvad man siger". Det mærker man hver dag i eget firma. "Talkware Development" er kun levedygtigt i store etablerede firmaer. Men der er det også meget hyppigt :-) Glæder mig til at følge med i hvordan det går. Good Luck Mate

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere