Det er Ubuntu-uge - 9.04 kommer i morgen!

Denne uge er Ubuntu Linux uge. Om en dags tid - torsdag 23/4 - udkommer version 9.04. Udviklingen har kørt med alpha, beta og release-kandidater over de sidste par måneder. Jeg har fulgt med og mine erfaringer følger op til og med release-kandidaten som blrev frigivet i sidste uge. Som sædvanligt er der masser af de opdateringer, såsom OpenOffice 3.0 - men det er især boothastigheden, som for alvor er blevet forbedret.

Intel har med deres moblin bevist, at der der er rum for store forbedringer. Min Eee 901 med Ubuntu 8.10 booter på ca 80 sekunder, mens Intels moblin booter XFCE på ca 17 sekunder. På samme maskine er den nye Ubuntu 9.04 nede på ca 30 sekunder i standardinstallationen og fuld opstart af gnome. Meget flot.

Suspend-resume virker også fint på min Eee med Ubuntu 9.04. Det skal også siges at jeg pt. har fokus på netbook-udgaven, som passer godt til min Eee, men jeg skal nok få testet den "rigtige" gnome-Ubuntu snart og Kubuntu :)

En af de emner som driller mig meget med mange af de nyere Linuxdistributioner incl Ubuntu 9.04 er adgang til wlan med WPA2. Der er en kendt fejl med Ubuntus netværks adgang. Man kan se netværket (f.eks. med nm-tool), men man kan ikke få adgang. Drøn irriterende hvis man krypterer med WPA2. I Ubuntu 8.10 blev man nødt til at installere ny Linux kerne fra array.org eller installere Eeebuntu eller lign. Det er klart noget jeg skal arbejde med, når den endelige Ubuntu 9.04 udkommer. Tips hertil modtages med kyshånd :)

Hvis nogen af jer er omkring det nordlige Jylland lørdag den 25. april, så stik da hovedet ind til Jaunty release-party, som afholdes af NJLUG og den danske Ubuntu-gruppe - se mere her.

UPDATE: Wireless problemet er løst. Det er et Ralink RT2860 driver problem. Her er løsningen.

/pto

Kommentarer (27)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Mads Olesen

Hejsa Peter!

I release notes er det eneste jeg kan se nævnt med WPA2 at Kubuntu's network management applet ikke kan tilslutte til WPA2 - men at der er ret nemme workarounds ved f.x. at benytte et andet program.

Det lyder på dit problem mere som om at du har noget hardware der er lidt skidt understøttelse for?

 • 0
 • 0
#2 Jesper Henriksen

Har du prøvet WiCD? Personligt synes jeg det er rart med samme interface ligegyldigt om det så er xfce, Gnome eller KDE jeg bruger på det givne tidspunkt. Derudover har jeg haft større success med WiCD end NetworkManager.

EDIT: Så vidt jeg kan se beskrives der kun fejl fra KDE's network manager og ikke fra Gnome's

 • 0
 • 0
#12 Jesper Henriksen

Det var da ærgeligt. Jeg kan kun sige at jeg ikke selv har haft problemer med det :) Jeg startede egentligt primært med at bruge det fordi Network manager var meget mangelfuld i 7.04. Dog godt at se du har fået løst dit problem, det ser endda ud til at det er samme netkort som sidder i en Asus EEE Box B202. Jeg må hjem og prøve.

 • 0
 • 0
#13 Martin Nissen

Min Eee Box B202, med Ralink, fungere med et synligt netværk, AES og WPA2 med 63 alle-tegns password. Er netværket er skjult, finder den det, men password virker ikke. Og slet ikke hvis jeg skifter fra synligt til skjult. Håber det virker i 9.04, når min datter har installeret det i morgen.

 • 0
 • 0
#15 Jesper Henriksen

@Peter: Du må jo se hvad du synes om WiCD engang i dag så :)

@Martin: Jeg har skam haft min B202 på wireless også uden ret mange krumspring, jeg kører dog med fuldstændigt åbent netværk da jeg bor langt pokker i vold ude på landet. Så krypterings problemer på wireless lider jeg ikke rigtigt under.

 • 0
 • 0
#17 Nikolaj Koch

Jeg installerede Ubuntu Netbook Remix igår på min EEE 901. Det virkede perfekt med WPA2 krypterede netværk med den alm. network manager.

Yderligere installerede jeg EEE config, virker også perfekt til at styre performance, bluetooth, webcam og kort læser.

 • 0
 • 0
#18 Christian Nobel

Er der nogen der har et godt bud?

Jeg har installeret en Xubuntu 9.04 på en 110L (bios 3309) - det fungerer fint, men blæseren vil jeg gerne kunne styre.

Har installeret acerfand, og det fungerer fint.

Har tilføjet acerfand til /etc/rc.local, og hvis jeg kører rc.local manuelt fungerer det ok.

Men scriptet kører ikke under opstart, men jeg kan godt fyre etc/init.d/rc.local af manuelt og det virker.

Så er der nogen der har et bud på rc.local ikke kører under opstart?

/Christian

 • 0
 • 0
#19 Mads Olesen

Så er der nogen der har et bud på rc.local ikke kører under opstart?

Det lyder noget underligt at du manuelt kan køre "sudo /etc/init.d/rc.local start", men den ikke bliver kørt under opstart. Prøv evt. at checke hvad "ls -l /etc/rc?.d/S99rc.local" siger - den skulle gerne vise 4 symlinks (i levels 2, 3, 4, 5)

Har du gjort /etc/rc.local eksekverbar?

 • 0
 • 0
#21 Christian Nobel

Det lyder noget underligt at du manuelt kan køre "sudo /etc/init.d/rc.local start", men den ikke bliver kørt under opstart. Prøv evt. at checke hvad "ls -l /etc/rc?.d/S99rc.local" siger - den skulle gerne vise 4 symlinks (i levels 2, 3, 4, 5)

Nu har jeg ikke lige maskinen her, men jeg mener at jeg ved gennemgang af rc2-5 så at symlink'ne var oprettet.

Har du gjort /etc/rc.local eksekverbar?

Jep, og den kan jo også fyres af manuelt.

Har du sat den fulde path til programmet ind i rc.local?

Jep

/Christian

 • 0
 • 0
#24 Jacob Poulsgaard Tjørnholm

Christian,

Så vidt jeg har forstået, er det bedre at bruge "acerhdf", som er et kernel module. I hvert fald virker det perfekt for mig på min 110L med Ubuntu 9.04.

1) Download version 0.4.0 fra http://is.gd/uDI5 2) make && sudo make install 3) modprobe acerhdf (nu skulle blæseren gerne slukke) 4) Tilføj acerhdf på en ny linie i /etc/modules (så den bliver loaded efter reboot)

/Jacob

 • 0
 • 0
#27 Christian Nobel

@Jacob.

Kanon - tak, det gjorde tricket.

Jeg har søgt og det lader til der åbenbart er nogle timing problemer med rc.local, så et andet forslag var at have dette her i stedet før exit0:

start-stop-daemon --start --name acerfand --startas /usr/local/bin/acerfand --background

Men acerhfd ser ud til at være det mest overbevisende.

/Christian

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere