Derfor skriver jeg Open Source...

Jeg fik lige flg. email:

Hi, Poul-Henning, about 90 minutes ago one of our servers crashed due to overload. Have a guess -- :-) www.opcw.org. It took us less than 10 minutes to set up our standard "Varnish in front of TYPO3" configuration, i.e. throw away all cookies and cache everything. The customer is very pleased! Thanks -- again :-)

Held at lykke med at vride stolthed som den jeg føler lige nu ud af en licensbetaling.

Og et stort tillykke til OPCW herfra, det er en utrolig fortjent fredspris.

phk

Kommentarer (22)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Lars Bjerregaard

Varnish er en perle, og jeg kan sagtens sætte mig ind i den stolthed du føler lige nu. Kombinationen af følelsen af at levere høj faglig kvalitet + glade brugere + glæden ved at hjælpe andre, specielt dem man har sympati for + at tjene en (stor nok?) skilling ved samme lejlighed - den er nok MEGET svær at slå.

Tillykke, og godt gået med Varnish. Og selvfølgelig også tillykke til OPCW.

 • 7
 • 0
#6 Jesper Poulsen

Licenspenge og tilfredse kunder udelukker vel ikke hinanden.

Nej, men hvis noget kræver licenspenge er det sjældent noget der stables så effektivt på benene så hurtigt. Kunden skal jo i sidste ende betale for licensen og så skal der arrangeres møder i baglandet forud for beslutningerne. Når licensen siger "bare brug det", så er beslutningsgrundlaget et helt andet.

 • 5
 • 0
#7 Poul Pedersen

Når licensen siger "bare brug det", så er beslutningsgrundlaget et helt andet.

Både og, mange firmaer tror ikke på at noget af værdi kan være gratis. Mens et dyrt købt produkt jo "nødvendigvis må være bedre, for ellers ville de ikke forlange så meget for det". Den logik får du nok aldrig held med at ændre i de øvre luftlag, for de elsker tanken om at kunne pudse "legal" på sagen med en kontrakt, når tingene fejler.

 • 3
 • 0
#11 Ivan Johansen

Den logik får du nok aldrig held med at ændre i de øvre luftlag, for de elsker tanken om at kunne pudse "legal" på sagen med en kontrakt, når tingene fejler.

Den holdning er jeg også tit støt på. Jeg kan dog ikke komme på at det nogen sinde har hjulpet. Det går som regel som med IC4, hvor DSB jo også har en stærk kontrakt.

 • 2
 • 0
#14 Leif Neland

Men 10 Minutter det lyder lige godt ekstremt hurtigt. De må have nogle smarte udrulnings procedurer.

Som et hurtigt hot-fix lyder 10 minutter for varnish rimeligt præcist. Default-config er rimelig fornuftig i Varnish, så det kan hjælpe. Men jeg er enig i at den slags skal forankres på længere sigt.

Læg mærke til at de skriver "It took us less than 10 minutes to set up our standard "Varnish in front of TYPO3" configuration,"

Bemærk "our"

Det lyder som de kan gøre noget i stil med

apt-get install varnish 
cd <configdir> 
scp masterserver:varnish-typo3.cfg varnish.cfg 
sed s/WEBSITE/opwc.org/g varnish.cfg 
apache2ctl reload
 • 9
 • 0
#15 Daniel Frost

Stolthed over, at have udrettet noget må man gerne tage sig betalt for. Bare det ikke er betaling for en licens, er det sådan man skal forstå det ?

Eller må en licens godt koste penge ?

På den anden side, må det også være en ret fed fornemmelse, at brødføde mange tusinder mennesker fordi ens (virksomhedens) licenser kan sælges.

 • 1
 • 11
#16 Kasper Grubbe

Kære Daniel Frost,

Der skal nok ikke nogen nærmere gennemgang af dine indlæg til at se hvilket kor du prædiker for, ser man din seneste kommentar som kommentar til PHK:

Brand værdi ? Hvor ? Hverken du eller andre på V2 er slet ikke I kategorien over personer som skal have penge for, at komme og tale.

Det ville klæde dig, din agenda og din arbejdsgiver at du underbyggede dine kommentarer, og lod være med at komme med indirekte svinere.

 • 10
 • 1
#17 Jesper Louis Andersen

Læg mærke til at de skriver "It took us less than 10 minutes to set up our standard "Varnish in front of TYPO3" configuration,"

Yep, og endnu bedre, så er der sådan standard Varnish-with-typo-3 configs derude man kan tage og hælde ind. 10 minutter lyder overhovedet ikke ved siden af. Sidste gang jeg satte en varnish op tog det ca. 5 minutter. Og så tog den allerede en masse belastning fordi sitet var lavet ordentligt fra starten af. Med mere tuning kunne jeg så komme op i få endnu bedre svartider. Men det er præcis det som du gerne vil: lav et hurtigt fix der tager det meste af skraldet. Så kan du altid finkalibrere senere.

 • 1
 • 0
#19 Jacob Christian Munch-Andersen

Prisen på licensen er ligegyldig for mange virksomheder. Det handler om, at softwaren har bevist sig holdbar, og at det kommer med en god serviceaftale. Ellers er det bare en dårlig og dyr ide at tage chancen med gratis software.

Og sådan ender man med at betale 100 mio. kr til Oracle.

Det er klart der er masser af tilfælde hvor man i forvejen ved at et produkt med en rimelig licensomkostning opfylder ens behov, og det derfor ikke kan svare sig at lede efter et gratis alternativ som man så skal sætte sig ind i. Men når man skal vælge et nyt stykke software, eller præferencen viser sig at koste en god bid mere end den ekstra medarbejdertid som man vil forvente at et nyt produkt koster, kan det ofte godt betale sig at shoppe lidt rundt i de gratis programmer. Det er ikke altid man kan finde noget ordentligt, men det er heller ikke altid man får noget ordentligt bare fordi man betaler penge for det.

Man tager altid chancen når man vælger et nyt stykke software, at man har betalt for det har aldrig været en garanti for gevinst på et skrabelod.

 • 5
 • 0
#20 Daniel Frost

Kasper, hold øjenen på bolden og læs hvad det er jeg skriver.

Jeg stiller et ret simpelt spørgsmål! Men jeg får ikke noget svar, bare ligegyldige downvotes, og dem bliver jeg ikke klogere af. Kan du svare på spørgsmålet ?

(Jeg svarer på den anden tråd i løbet af formiddagen.)

 • 2
 • 1
#21 Esben Nielsen

Så lad mig prøve at komme med et svar:

Man kan godt skrive noget med stolthed og tjene penge på det. Det gør jeg selv hver dag, når jeg går på arbejde.

Men ens arbejde bliver slet ikke nær så udbredt, og bliver ofte slet ikke til noget, hvis man forsøger sig med en kommercielisering. Varnish er med stor sandsynlighed forblevet et niche produkt, hvis overhovedet det var blevet til noget, hvis PHK havde forsøgt at lave en kommerciel license. Han skulle også bruge mange flere personlige resourcer til at lave installere til diverse OS'er, han skulle bruge tid på at sælge, opkræve license penge etc. etc.

Jeg kan godt pegepå "ting", som jeg har skrevet software til for en arbejdsgiver. Men det er jo ikke udbredt. Jeg har lavet en lille bitte ting til Linux kernen i min fritid en gang. Den er så sandelig blevet udbredt!

 • 0
 • 0
#22 Jacob Christian Munch-Andersen

Umiddelbart har ingen i tråden sagt at man ikke må være stolt af sit arbejde bare fordi man sælger licenser. Varnish kan som open source komme ud til flere brugere, og bruges i flere situationer, end det ellers ville være muligt, og derfor har PHK mere at være stolt af.

Men er det virkelig nødvendigt at jeg forklarer det for dig? Jeg tror ikke på at du er så dum, og derfor må jeg konkludere at du angriber en stråmand, og det får man downvotes for.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere