Derfor elsker jeg min iPad (og hader den en gang imellem)

Jeg har i halvanden uges tid nu været den lykkelige ejer af en Apple iPad. Apple har en vis evne til at lave gadgets, som er kærlighed ved første øjekast på grund af en høj lækkerhedsfaktor, men jeg var spændt på, om den nu også ville vise sig at have fundet en fornuftig plads i spændingsfeltet mellem smartphone og netbook.

Illustration: Anne-Sofie Nielsen

Det var supernemt at sætte både en Gmail og en MS Exchange-mailkonto op, og mail er faktisk det, jeg bruger iPad'en allermest til. Den bruger praktisk talt ingen strøm i standby mode, så det er bare at tænde den med et klik, låse skærmen op og evt. indtaste 4-chifret kode, hvis man har slået en sådan til, og så kan man se, om man har fået post. Meget praktisk, når man foretrækker at komme tidligt hjem til familien om eftermiddagen, men godt vil se, om der er nogen af ens amerikanske kolleger, der lige skal have et hurtigt svar på noget sidst på dagen. Jeg kunne dog godt ønske mig, at man kunne skifte mellem mailkonti med en enkelt berøring (pt. kræver det 4 berøringer at komme fra den ene inbox til den anden; 6 berøringer for at komme fra en mail i den ene inbox til en mail i den anden inbox).

Det er rigtigt lækkert at surfe på iPad'en. Skærmen er så betydeligt meget større end på f.eks. en iPhone, at man i vidt omfang kan se siderne som de ville se ud i ens desktop-browser. Samtidigt har man komforten ved at kunne sidde bekvemt i sin sofa, mens man surfer på tvbord.dk og prøver at vurdere, hvad der vil se godt ud i stuen. På en del hjemmesider bliver man dog konfronteret med Apples barske fravalg af Flash-understøttelse, hvilket i øvrigt får mig til at undre mig lidt over, at så mange hjemmesider foretrækker at vise et 'Installer Flash?-plagebanner i stedet for noget relevant indhold. Vægten (700g) er dog lige i overkanten til håndholdt brug i længere tid ad gangen.

Der er stadig kun et begrænset udvalg af egentlig iPad apps i iTunes, men heldigvis kan iPhone apps også anvendes - til gengæld får man virkelig illustreret hvor lille skærmplads en iPhone har i forhold til en iPad, når der åbnes en lille bitte iPhone app midt på skærmen. Med en Skype-app installeret kan man (så længe der er WiFi access) se stort på det faktum, at iPad?en ikke er en telefon.

Jeg glæder mig til Google forhåbentlig snart som annonceret får understøttelse for, at man kan redigere Google Docs-dokumenter fra sin iPad (pt. kan man kun læse dokumenterne), for det forekommer som en oplagt kombination. I dag er man henvist til andre alternativer som f.eks. dokumentudveksling via DropBox.

Men når nu talen falder på at redigere dokumenter, så bliver jeg nødt til at nævne, at min største anke mod iPad?en er, at den på trods af, at der kan bruges godt med skærmplads på et tastatur, stadig er umulig at taste 10-finger-blindskrift på - bl.a. fordi man i sagens natur ikke kan mærke, hvor kanterne af hver tast er, så man lynhurtigt får sat nogle fingre lidt skævt og kommer til at ramme de forkerte taster. Og det er altså begrænset, hvor lange mails og/eller dokumenter, jeg orker at skrive med 2-finger-systemet!

Bortset fra forbeholdene omkring tastaturet, må jeg indrømme, at iPad?en er ved at blive min foretrukne gadget, især til jeg-skal-bare-lige use cases i hjemmet eller til møder. Men den er ikke så blød at sove med under hovedpuden...

Kommentarer (21)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Mads Bendixen

For mig at se bliver tablets/pads først en rigtig killer-device, når UI'en bliver målrettet mod touch-fænomenet. Det er stadig baseret på mus+tastatur pege & klikkeriet. - Det passer fint til de små "enhånds" enheder, som de fleste smartphones er, men jeg synes på iPad skinner det igennem, at det "bare" er en forstørret enhed.

Den har fundet en en plads, hvor den bare erstatter andre gadgets. - Men i det her tilfælde betyder størrelsen så rent faktisk noget :-)

 • 0
 • 0
#5 Thomas Lønskov Luther

Jeg er også fint tilfreds med at der ikke er flash på ipad, den test der blev lavet på macbook air viser også fint konsekvensen ved at køre flash. Batteritiden er rimelig fin så hvorfor ødelægge det med flash?

Jeg syntes faktisk ikke tastaturet er så ringe igen, dog skal det i landscape før det kan bruges fornuftigt. Savner dog de danske bogstaver, så glæder mig til at de frigiver iOS 4.2.

Forhåbentlig blive Mail også noget bedre i den version, det hjalp hvert fald med iphone at blive opgraderet til iOS 4.

@Mads, forstår ikke helt hvad du mener med at UI skal tilpasses touch? Det er ret naturligt at pege-klik og tastaturet er en del af oplevelsen, kan heller ikke lige se hvad der skulle ændres ved det før at gøre det bedre... Men måske du kan forklare hvad du mener?

Thomas

 • 0
 • 0
#8 Anne-Sofie Nielsen

Mon ikke det er fordi de stadig tænker i "telefon"-baner (selvom de jo klart gør opmærksom på, at iPad'en IKKE er en telefon) - der er jo ikke mange mennesker, der deler telefon med hinanden.

Jeg er derimod enig i, at det ville give rigtig fin mening for iPad'en, da det netop er en type device, som man kunne finde på at have liggende til fælles afbenyttelse på sofabordet. Og her er det jo ikke kun mail-profil, man gerne ville have hver for sig, men også f.eks. hver sin Skype og Twitter-konto.

 • 0
 • 0
#10 Thomas Lønskov Luther

@Anders, ikke for mit vedkommende, det skal jo laves rigtigt som i simultane brugere, fx. ligesom de har lavet det på OSX hvor det ikke tager mange sekunder at lave et brugerskifte (bortset fra initielle login). Jeg er sikker på at de sagtens kunne lave det så det virker flydende og behageligt at arbejde med, men det vil stadig kræve at de har lysten til at lave den multi-user.

 • 0
 • 0
#11 Simon Krogh

@Anne-Sofie: Du skriver at noget af det, du er mest glad for ved iPad'en er at tjekke mail på den. Her undrer jeg mig lidt over hvad det er den kan, som en almindelig smartphone ikke kan? Især hvis du ikke er videre imponeret over tastaturet, så det nok ikke er nogen udsøgt fornøjelse at skrive svar på de læste mails.

 • 0
 • 0
#12 Anne-Sofie Nielsen

Det er rigtigt, at man kan klare meget af det med en smartphone. Men jeg synes, det betyder noget for hvor rart det er at læse mails, at skærmen er så meget større.

Også når man skriver svar på en mail, er det rart, at der samtidigt er plads til, at man kan se den mail, man svarer på.

 • 0
 • 0
#13 Torben Mogensen Blogger

Der er ikke meget der kan irritere som alverdens ligegyldige Flashbaserede skrammel, når man bare vil have informationer på en hjemmeside.

Det klarer man fint på andre platforme med en Flash-blokker i sin browser. Det er vel den optimale løsning: Man slipper for de animerede reklamer, men kan bruge Flash, når man vil. Ikke dermed sagt at Flash nødvendigvis er et godt produkt, men så længe det er så udbredt, som det er, så bør en seriøs platform understøtte det. Vi kan så bare håbe, at fremtiden byder på bedre alternativer, så Flash dør ud af sig selv.

 • 0
 • 0
#14 Torben Mogensen Blogger

DynaBook (http://en.wikipedia.org/wiki/Dynabook) konceptet kan vel siges at være iPad's spirituelle forfader. I sin artikel fra 1972 (www.mprove.de/diplom/gui/Kay72a.pdf) skriver Alan Kay blandt andet:

Suppose the display panel covers the full extent of the notebook surface. Any keyboard arrangement can then be displayed anywhere on the surface. [...] The bottom portion of the display can be textured in various ways to permit touch typing.

Ideen med tekstur på skærmen kunne Apple og andre producenter af skærmtavler overveje. Godt nok vil det mindske billedkvaliteten en anelse (men det behøver ikke at være meget), men det giver det fingerfeedback, som man ellers savner.

Almindelige tastaturer har ofte mærkbare markeringer på F og J tasterne, så pegefingrene kan finde plads uden visuel feedback. På en trykfølsom skærm, hvor man ikke kan mærke afgrænsningen af tasterne, kan man yderligere lave markeringer til lillefingrene (A og Æ/;) -- mere er næppe nødvendigt.

Selvfølgelig kræver den slags markeringer, at tastaturet har en fast plads på skærmen. Det forhindrer ikke andre placeringer/størrelser, men man mister fordelen med markeringerne. Men jeg vil tro, at man ved skrivning af længere tekster ikke har noget imod en fast placering.

Så mit forslag til Apple og andre er: Lav fire små forhøjninger på skærmen og en tastaturapplikation, der er fast placeret, så A, F, J og Æ (; på US tastaturer) sidder under disse.

 • 0
 • 0
#15 Jens Schumacher

Jeg går selv og venter på en eller anden form for pad/tab som har multi user. (og nej win7 tab vil jeg IKKE ha) Hvis jeg skal ha en bliver det som sofa computer og så er det altså både mig min kone og mine børn der skal bruge den. Så længe hverken iOS eller android understøtter multi user er de ubrugelige for mig.

"indsæt selv random bil sammenligning om manglende bagsæder i sportsvogne eller what ever"

 • 0
 • 0
#17 Sidsel Jensen Blogger

har selv en ipad der bruges flittigt herhjemme og nu er der så småt begyndt at komme danske apps, som knægten på 7, der er ved at kunne læse synes er rigtig sjove at bruge. Se f.eks. denne app med H.C. Andersen historier læst op af Sebastian Klein :

http://www.egmont.dk/presse/nyheder/newscategorynyt-om-produkter-fra-egm...

til den mindste på et år er diverse pegebøger med lydklip et stort hit. Jeg har lige fundet Animalia (http://ipadfeed.net/2010/09/16/animalia-for-ipad/), som jeg helt sikkert skal have installeret.

Glæder mig til at der kommer flere apps på dansk.

:)

 • 0
 • 0
#18 Jakob Damkjær

Hvis nu man fik fat i et af de mange bluetooth tastature som er lige til at ha i jakkelommen og en lille holder så man kan understøtte sin pade så er man godt på vej, når man absolut vil ha sit tastatur lavet af atomer og ikke elektroner.

Desuden så er der nogen der må se frem til iOS 4.2 (måske denne uge)

http://www.apple.com/ipad/software-update/

Samlet mail indbakke og tilgang til dokumenter på WebDAV servere og MobileMe, samt AirPrint, AirPlay, managedtasking...

Mht begrænset udvalg af Apps... der var d. 1. september 25.000 apps designet til iPad... selvfølgeligt er det ikke det samme som de 300.000 der er til iPhone men det er ikke såå begrænset enda.

Angående flashvideo så er 54% af video materialet på nettet tilgængeligt i en HTML5 h.264 variant som mobile dimser (eller hvis man installere det add on der lader som om man ikke kan læse flash) og adobe er kommet langt hen mod deres flash til HTML5 konverterings værktøj...

http://blogs.adobe.com/jnack/2010/10/adobe-demos-flash-to-html5-conversi...

@Torben... forhøjninger på en glasskærm... wow det virker som en god ide... specielt når man kan bruge keyboardet både i horisontal og vertikal modus..

Skal der så være 8 (faktisk 16 da den kan holdes på alle fire leder) forhøjninger på skærmen ? og hvordan kender man forskel på de vertikale forhøjninger og de horisontale forhøjninger ?

Multiuser er et interessant koncept og det vil givet vis være muligt fra et teknisk synspunkt... men har endnu ikke set noget om det nu eller i fremtiden på nogen platforme (end ikke rygter) så hvis det er en must have feature så er det for nuværende det samme som at sige man ikke vil ha en.

En bedre løsning vil være at dele og så sørge for at den er delbar med alle den skal deles med. Men uanset hvad så kan den stadig kun bruges af en person af gangen så deleriet er nok begrænset hvor effektivt det kan være.

/Jakob

 • 0
 • 0
#19 Anne-Sofie Nielsen

til den mindste på et år er diverse pegebøger med lydklip et stort hit.

Jeg håber, at du holder godt fast i din iPad, mens den 1-årige leger med den!

Synes godt nok, at der kommer rigeligt med fedtfingre på, af at jeg selv betjener den...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere