Der forsvandt 95% af al min spam

I aftes havde jeg en fed oplevelse. Sammen med et par andre Linux-systemadministratorer installerede vi "greylisting" på www.sslug.dk og vores spammængde faldt dramatisk.

Vi var kommet til et punkt hvor maskinen fik ekstremt meget tæsk pga. den nuværende bayes-baserede spamfiltrering med spamassassin. Loaden på maskinen var ofte over 20, hvilket var meget usundt. Personligt kunne jeg få 800 emails i døgnet hvor 750 var spam via mine forskellinge postlister @sslug.dk.

Vores nye løsning blev at installere greylisting i form af "postgrey"www.sslug.dk som vores første mail-sortering. Ideen er at mailagenten på maskinen ser på afsenderen og checker om afsenderen tidligere har skrevet til modtageren. Hvis det er tilfældet sendes emailen til modtageren. Hvis det er en ny afsender, vil postgrey sige til afsenderen "kan du ikke lige vente lidt. Jeg kan ikke lige håndtere din email nu. Kom tilbage om lidt". Spammere kan normalt ikke lide den besked. De lever af at kunne aflevere emails NU og HURTIGT! Vores erfaring er at spammere i praksis oftest ikke kommer tilbage. Heldigvis er (nok) alle almindelige mail-systemer opsat til at vende tilbage med legitime emails lidt senere, hvorefter din email til mig nok vil komme igennem i andet forsøg - men straffen er at første gang bliver emailen en smule forsinket. Det er et acceptabelt bytte.

Jeg har ikke vundet kampen 100% mod spam. Jeg har et par postlister jeg ikke bør greyliste af principelle årsager, og på min egen ADSL hjemmeserver der ligger bag TDCs fantastiske port 25 jerntæppe. Der kan jeg ikke anvende greylisting. Tak til TDC...

Alligevel er det en super morgen - jeg mistede ca 95% af min spam, og depressionen over at se bunkerne af frafiltreret spam hver morgen er vendt til en aaaah-fornemmelse. Jeg kører stadig med spamassassin, som rydder fint op - men det bliver efter postgrey har taget den store del af min spam.

Mangler du i øvrigt træningssæt til din spamassassin, så kan du hente et kæmpe sæt på http://petertoft.dk/spam

Psst - Loaden er kommet ned på www.sslug.dk :-)

Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Claus Stovgaard

Greylisting er rigtig godt til spam.

Har også gode erfaringer med graylisting. Det er så en løsning der kører mellem mysql og exim. På et tidspunkt var der mange som sendte ”billede spam”, men et OCR filter hjalp også på det.

Tillykke med greylisting på sslug.dk

 • 0
 • 0
Dennis Krøger

Hvilket filter brugte du? Der er to OCR plugins til SA, men de har begge to bare en række blacklist ord med... Man kunne forestille sig at en løsning hvor de extractede ord bliver sendt videre til behandling i bayes filteret ville være mere effektiv (Både imod falske positiver og falske negativer) på længere sigt.

Hvor godt klarer GOCR sig egentlig imod det støj spammerne har lagt i billedet engang imellem?

Jeg er også på TDC's netværk (lidt endnu), så greylisting er heller ikke en mulighed for mig... Visse MTAs venter desværre også flere timer
med at sende midlertidigt afviste mails igen, og det er lige i overkanten til personlige og arbejdsrelaterede mails, som vi bruger serveren til... Desværre, for det er godt nok effektivt!

Dennis

 • 0
 • 0
Mads Krog

Kampen om at udrydde spam er efter min mening umulig uden omlægning af måden mail fungerer på i dag.

Jeg ville foreslå, at bruge SPF, SAMMEN med en ide jeg har fundet på. (Som der sikkert er mange andre der har fundet på, who knows)

Bo skal sende en mail til Anne, Bo's mailklient genererer et MD5 hash af mailen og headeren og sender denne til sin egen mailhost (MX), han sender så beskeden afsted via en hvilken som helst anden mail server i verden med sin checksum i headeren.

Anne's mailserver modtager mailen, checker MD5 hashen, slår Bo's mail adresse op og spørger hans MX record om Bo virkelig har sendt en besked med denne checksum hvilket Bo's mailserver bekræfter og mailen ryger ind i Anne's mailbox.

Nu er dette ikke forsøgt lavet eller gennemtænkt videre, bare en hurtig ide.

Jeg må indrømme jeg desværre har for mange "false positives" med andre løsninger hvilket jeg ser som lige så stort et problem som Spam.

 • 0
 • 0
Jesper Stein Sandal

Hvis det er greylisting, der forårsager de der Transient Delivery Failures, jeg af og til modtager, så vil jeg da sende regningen videre, når de tvinger mig på blodtrykssænkende medicin. :)

I et job, hvor jeg ofte er afhængig af e-mailkontakter og stramme deadlines, så er det sidste, jeg har lyst til at modtage, fejlmeddelelser om, at min e-mail muligvis ikke kan leveres.

Nå, men én ting er, at metoden aflaster det normale spamfilter, men selve idéen med at returnere en fejlmeddelelse har vel ikke den store effekt? Når jeg ser på afsenderadresserne i den spam, Gmails filter opfanger, så ser de ikke ud til at tilhøre spammeren.

 • 0
 • 0
Jens Hilligsøe

Jeg vil så vove den påstand, at en udgående mailserver er sat forkert op, hvis den sender postmaster mails til afsenderen om at der er en temporær (4xx) SMTP fejl før dens egen queue timeout er nået.

Så Jesper: Send regningen til din egen mailserver admin (Ja, det er der de mail du ikke kan lide kommer fra i denne anledning).

Ellers vil jeg anbefale folk at se på policyd (http://policyd.sourceforge.net/) da den kan en del ret effektive ting ud over greylisting.

 • 0
 • 0
Donald Axel

Jesper Stein Sandal og andre må ikke tro, at der sendes mail til en spammer. Det er ikke sådan, man afviser spam med graylisting.

Når der oprettes en TCP forbindelse fra mail-klient til server eller fra mailserver til modtagende mailserver sendes der en protokolpakke: Busy, vent. Man skal huske at dette er på TCP/SMTP-niveau ikke på Mail-From niveau.

Nu er der nok nogen der sidder og tænker, "Gud dog hvorfor har man så ikke fundet på graylisting noget før?" Jamen det er jo det, der er så morsomt. Løsningerne har ligget lige for, men man har fundet sig i spam p.g.a. manglende kompetence, både blandt udbydere og blandt almindelige mennesker.

Summa summarum: Det er ikke en mail der sendes. Man sender ikke "reject-mail" til spammere!

 • 0
 • 0
Jesper Stein Sandal

Ok, nu har jeg studeret teknikken nærmere. Mit største problem er den kunstige forsinkelse, der bliver pålagt en e-mail. Det virker fint, hvis man ikke har behov for at modtage e-mails fra afsendere, man ikke tidligere har kommunikeret med (jeg kan forestille mig, at det er en god løsning for postlister). SPF o.lign. kan selvfølgelig hjælpe én forbi greylisting, antager jeg.

Jeg er i tvivl om, hvorvidt forsinkelsen fastsættes af modtageren eller afhænger af konfigurationen af afsenderens smtp-server.

Hvis det sidste er tilfældet, så vil flere vel sætte postserveren op til at smide mailen tilbage i køen med det samme (i stedet for at vente, som man ville gøre, hvis det var en netværksfejl) i takt med, at greylisting bliver mere udbredt?

For mig at se afhænger successen af to ting:
1) Spammeren samler ikke 4xx-beskeder op/forsøger ikke at gensende en mail.
2) Forsinkelsen er stor nok til, at den genudsendte mail nu kan opfanges af spamfiltre takket være eks. honeypots.

Medmindre jeg har misforstået princippet, så kan begge disse forudsætninger modgåes fra spammernes side. Men der kan selvfølgelig være noget, jeg har fået galt i halsen (det er jo derfor, jeg skriver mit synspunkt her, så jeg og andre med lignende dumme spørgsmål kan blive klogere).

 • 0
 • 0
Karsten Nyblad

Jeg giver dig ret i, at en generel greylisting giver problemer.

Jeg får min E-mail gennem www.sneakemail.com, hvor man opretter en ny E-mail-addresse, hver gang man kommunikere med en ny person eller en gruppe personer. Der kan man greyliste hver E-mail-addresse for sig. F.eks. poster jeg på usenet, og de E-mail-addresser jeg bruger der, er greylistet.

Jeg har også haft glæde af at bruge sneakemail i anden sammenhæng, for jeg poster på en site, som ikke havde styr på sikkerheden. Nu kan jeg bare udskifte den E-mail-addresse, som de har kompromiteret, uden at skulle have fat i alle dem, jeg kommunikerer med. Samtidigt kunne jeg fortælle siten, at de havde ondt i sikkerheden.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere