per andersen bloghoved

Der er ingen grænser – IT kan også redde Grækenland!

Det er godt at blive klogere. Det blev jeg da jeg læste den nye World Payment Report. Jeg havde slet ikke forestillet mig, at over 80% af økonomiske transaktioner stadig sker med kontanter. Og at det faktisk er et stigende problem i Europa.

For kontanter koster en bondegård. De er dyre at distribuere, håndtere og processere. OG så er de en mønt i øjet på skattefar. Ikke noget at sige til, at de kræver, at de nye servicefradrag betales via netbank. Man tager sig til gengæld til hovedet, når der bliver sat splinternye slikautomater op på stationerne, som kun kan tage kontakter.

Nå, men hvad i alverden har det med Grækenland at gøre? Jo, vi har beregnet, at der kan spares i omegnen af 20 mia. Euro om året hvis udgifterne til kontakter nedbringes i Europa (http://www.capgemini.com/services-and-solutions/by-industry/financial-se...). Og det vil da kunne fylde en pæn del af det hul, som grækerne er ved at grave – hvis altså de beslutter at arbejde i stedet for at forværre situationen ved at nedlægge arbejdet.

Småmønt kortet fejlede fælt, og vi venter nu på, at NFC bliver udbredt. Udviklingen med mobilenheder går stærkt, og Google har også her øjnet en ny mulighed for at lægge deres digitale hånd på folks transaktioner. De er i fuld gang med en mobil-betalings-apps til deres platform (http://www.usatoday.com/tech/columnist/edwardbaig/story/2011-09-21/ed-ba...). Hvornår det når grækerne kan jeg ikke lige spå om – det er vel kun rimeligt, at de går foran, og mon ikke der kan findes et par euro ekstra, hvis den sorte økonomi afskaffes.

Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jesper Lund

Det er ikke usædvanligt at bankerne tager et par procent i gebyr af en kreditkort transaktion, og jeg tvivler stærkt på at omkostningerne til håndtering af kontanter er på det niveau. Der er en kraftig karteldannelse på betalingsformidlingsområdet, selvom bankerne konkurrerer indbyrdes på andre områder (tænk "Nets" i Danmark). Konkurrencen om de nye betalingsformer synes i høj grad at handle om enekontrol med gateways, inspireret af bankkartellet, og om at holde de andre ude. Vi er meget langt fra åbne interfaces og noget som kunne skabe grobund for reel konkurrence.

Og jeg har meget stor forståelse for de borgere, i Danmark eller Grækenland, som foretrækker en betalingsform, hvor de ikke kan overvåges og profileres. Det behøver dog ikke at betyde fysiske kontanter, da vi sagtens kan lave effektive digital cash systemer hvis vi ønsker det.

Måske løser Bitcoin projektet det problem for os? Der er ingen muligheder for overvågning, og hvis tilpas mange har tillid til Bitcoins og vil bytte Bitcoins med rigtige varer eller tjenester, kan det blive en vigtig skyggevaluta i mange lande på samme måde som dollaren er det i dag nogle steder i verden. Eller guld, hvis primære værdi også er at andre har tillid til det.

 • 0
 • 0
Torben Mogensen Blogger

Jeg er helt enig i, at det er alt for dyrt at betale med kreditkort. Det samme gælder PBS-betalinger, som jeg hørte Nets tager 5 kr for. Alle handlende burde tvinges til at lægge gebyrerne på kundens regning, så kunderne kan se prisen og vælge betalingsform derefter.

Som det er nu, vil kontanter være en klar vinder. Men da de er dyre for de handlende at håndtere, kan man indføre gebyr på kontantbetalinger også. Som det er nu, er der reelt et sådant gebyr -- det er bare skjult i priserne. Så hvis alle gebyrer bliver gjort eksplicitte, vil grundpriserne blive lavere.

Ulempen er selvfølgelig, at de reelle priser bliver mindre overskuelige (ligesom i USA, hvor sales tax bliver lagt oveni ved kassen), men hvis man sætter en overgrænse på f.eks. 3 kr for betalingsgebyrer (uanset beløb), bliver det ikke så galt.

 • 0
 • 1
Hans Andersen

"mon ikke der kan findes et par euro ekstra, hvis den sorte økonomi afskaffes." Det er jo netop grunden til at det aldrig ske. Hvis man ønsker at betale for en tjeneste uden at fortælle andre om det, bruger man et kontanter. Derfor vil kontanter altid eksistere.

 • 0
 • 0
Villy H Nielsen

Jeg er HELT enig. Så se dog at komme igang Hr. Per Andersen:-)

Jeg har tidligere læst din "skamrosning" af NemID her på Version2. Et monopolistisk system som er dybt problematisk, set ud fra fri handel, sikkerhedsmæssige og demokratiske regler om bla. privatlivets fred. OG, så har jeg ikke forholdt mig til OCES delen af "NemID"

Nu udbreder du dig så om det "stigende problem": At verdensbefolkningen foretrækker at handle med kontanter.

Kunne der muligvis være en sammenhæng mellem disse skandaløse IT løsninger, du åbenbart holder så meget af; og at en, åbenbart, stigende del af borgerne foretrækker kontanter?

På forhånd mange tak for dit svar.

Kærlig hilsen

 • 0
 • 1
Per Andersen

@Villy H. Nielsen - Nej, eftersom udfordringen med kontakter er et europæisk problem - og specielt i store økonomier som Tyskland og Italien, er der nok næppe nogen sammenhæng med NemID i Danmark.

Men det ville du selvfølgelig vide, hvis du havde læst rapporten. Omvendt ville du næppe have tillid til en rapport, der er bl.a. er udarbejdet af de samfundsskadelige finansielle virksomheder (undskyld, jeg lægger ord i munden på dig).

Det er i øvrigt bemærkelsesværdig her i debatten at se et forsvar for kontanter baseret på et ønske om at bevare den sorte økonomi. Sammen med argumentet om at man bliver overvågnet gennem sine økonomiske transaktioner (sidstnævnte selvfølgelig korrekt i forbindelse med økonomisk kriminalitet).

 • 1
 • 2
Jesper Lund

Sammen med argumentet om at man bliver overvågnet gennem sine økonomiske transaktioner (sidstnævnte selvfølgelig korrekt i forbindelse med økonomisk kriminalitet).

Øh? Du bliver nu overvåget gennem dine finansielle transaktioner uanset om du deltager i økonomisk kriminalitet eller ej. Min internettrafik bliver også overvåget mens jeg skriver dette indlæg selvom jeg hverken er terrorist eller NemID-hacker.

Det handler ikke bare om skatteinddrivelse. Dine finansielle transaktioner bliver også sendt til fremmede regeringer f.eks. USA, som bruger disse data til at vurdere om du er terrorist (flyselskaberne er også flittige på den front med udlevering af PNR data). Vores egen regering og EU kommissionen assisterer velvilligt USA i denne massive (og fuldstændig vanvittige) dataindsamling om danskere og andre EU borgere.

"Jeg er ikke terrorist, jeg har intet at frygte" vil nogen måske sige. Men det er bevisligt forkert.

Tag f.eks. kjolehandleren Christa Møllgaard-Hansen fra Maribo som blev mistænkt for at være terrorist fordi hun købte et par kjoler i Pakistan. http://www.bt.dk/krimi/christa-blev-terrormistaenkt-koebe-kjoler

Havde det ikke været for USAs overvågning af finansielle transaktioner, var denne sag aldrig opstået.

USA laver mange "fejl", og denne gang var det heldigvis forholdsvist uskyldigt. Christa Møllgaard-Hansen blev i hvert fald ikke bortført og udsat for waterboarding eller anden tortur.

Den tyske statsborger Khalid El-Masri var knap så heldig. På grundlag af de mange data som USA havde indsamlet, besluttede USA en dag at Khalid El-Masri nok var terrorist og bortførte ham. Filmen Rendition handler om denne hændelse. http://en.wikipedia.org/wiki/Khalid_El-Masri

Måske redder kontanter liv?

 • 1
 • 0
Per Andersen

Overvåge: Holde øje med nogen (= menneskelig aktivitet) Registrere: Indføre nogen eller noget i en fortegnelse eller et register (Politikens Nudansk ordbog)

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Nu du har så travlt med at lege overlærer, så vil det være en rigtig god ide at gøre op med dig selv om du taler om kontanter eller kontakter!!!

Herudover er Villys og Jespers indlæg da uhyre relevante, og at CG har beregnet et eller andet, tjae....

 • 0
 • 0
Villy H Nielsen

Kære Per Andersen.

Jeg citerer: "Men det ville du selvfølgelig vide, hvis du havde læst rapporten. Omvendt ville du næppe have tillid til en rapport, der er bl.a. er udarbejdet af de samfundsskadelige finansielle virksomheder (undskyld, jeg lægger ord i munden på dig)." Citat slut.

Du skal ikke undskylde, søde ven. Det er fair nok, at du giver udtryk for, nok ret overraskende for dine moddebattører og mig!, at du mener finansielle virksomheder er samfundskadelige?!?

mvh og rigtig god weekend.

 • 1
 • 1
Gert Madsen

"Det er i øvrigt bemærkelsesværdig her i debatten at se et forsvar for kontanter baseret på et ønske om at bevare den sorte økonomi"

Fordi folk ikke vil overvåges, så er de automatisk skattesnydere og socialbedragere, eller hvad ?

Er det ikke bare lavt ?

 • 1
 • 1
Per Andersen

@Gert Madsen ""mon ikke der kan findes et par euro ekstra, hvis den sorte økonomi afskaffes." Det er jo netop grunden til at det aldrig ske. Hvis man ønsker at betale for en tjeneste uden at fortælle andre om det, bruger man et kontanter. Derfor vil kontanter altid eksistere." ... skrevet af Hans Andersen

A propos: http://finans.tv2.dk/nyheder/article.php/id-44180173:norge--f%C3%B8rste-...

 • 0
 • 0
Jesper Lund

A propos: http://finans.tv2.dk/nyheder/article.php/id-44180173:norge--f%C3%B8rste-...

Kunne vi få et bud på hvordan en handel mellem to privatpersoner, f.eks. køb af en brugt genstand, skal foregå i dette kontantløse samfund? TV2 journalisten glemte tydeligvis at overveje dette.

Der er ingen skattemæssige implikationer af at sælge sit brugte indbo.

Enlighten us :-)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere