per andersen bloghoved

Der er 12 minutter tilbage til stenalderen

Nej, kære politikere, I kan altså ikke redde det danske samfund ved at bede folk arbejde 12 minutter mere om dagen. Det er naivt, uden saglig dokumentation og får en til at tænke på de hedengangne planøkonomier.

Hvis nu det var sådan, at lange arbejdstider gjorde et samfund rigt, så må vi jo kunne finde de bedste økonomier i Europa blandt lande, hvor folk har lange arbejdstider. Lad mig se engang: Lande, der ligger langt over Danmark med lange arbejdstider er Spanien, Portugal, Grækenland og Polen ? næppe helt de stærkeste økonomier i Europa! Pokkers, der røg den teori ud af vinduet.

Der er da også mange kloge folk - også klogere end mig - der kan fortælle, at produktivitet i et vidensamfund har meget lidt at gøre med arbejdstiden. Der skal helt andre boller på suppen, og produktivitet har meget mere at gøre med motivation og effektivitet. Hvis man bare kaster mere tid ind i den samme struktur, opnår man ingenting. Eller sagt på en anden måde: Mere af det samme hjælper altså ikke ret meget, hvis det er mere af det forkerte.

Kan IT være en bedre løsning? Ja, diskussionen om, hvorvidt IT bidrager til produktiviteten har jeg hørt lige siden jeg startede med IT (og vi nævner ingen årstal her, men huller i papir kan være et hint). Faktum er, at IT giver et afgørende bidrag til produktiviteten, selv om væksten i denne er aftagende. ECB siger, at IT bidrog med mere halvdelen af produktivitetsgevinsten i EU fra 1996 til 2002. En ny rapport fra den hjemlige andedam viser ifølge IT & Telestyrelsen, at i perioden fra 2004 til 2008 er det IT og IT alene, der har bidraget positivt til væksten i danske produktivitet.

Og potentialet er stort. Rigtig stort. IDC har analyseret sig frem til, at en vidensmedarbejder sådan i snit spilder tiden mere end 10 timer om ugen. Nu er det ikke fordi de sidder og piller næse. Men det handler om søgning efter information, hvor du ikke finder det, du søger efter. Eller gentager indtastning af information for anden eller tredje gang (gør du det for fjerde gang, overvej evt. at skifte job). Eller du har rod i dine versioner af dokumenter. Vi kender det vist godt alle sammen.

Så tænk sig, hvis vi med IT kan forbedre disse processer med bare 20% - og det mener eksperterne, at man godt kan ' så kan vi spare ikke 1, men 2 timer om ugen, helt inden for den eksisterende arbejdsuge. Det tror jeg, at mange vil sætte pris på, men jeg er mere i tvivl om de vil stemme på mit nye parti i dansk politik med slaglinien 'Endnu mere fair løsning?.

Mere:
Nyt fra Danmarks Statistik 341 (arbejdstider i EU)
ECB Statistical Data Warehouse (produktivitet)
Det Digitale Samfund 2010, IT & Telestyrelsen, april 2011

Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Nikolaj Brinch Jørgensen

Måske kunne det hjælpe hvis man så stopper med at måle folk på arbejdstid, og i stedet begynder at måle produktivitet på en anden måde.

Der er stadig udviklere der bliver målt på hvor mange liniers kode de kan skrive, som et tal for produktivitet. Altså det er intet problem at skrive kode der fylder mega meget. Specielt ikke med Copy/Paste til rådighed.

Det er klart at målemetoden altid har været afgørende for adfærden. Så hvad skal de 12 minutter bidrage med?

Vi måler succes af et IT system i om det er færdigt til tiden, svartid, stabilitet, antallet af fejl osv. Men dem der laver det måles på antallet af timer de forbruger på at lave det, og nogle af dem, hvor mange liniers source kode de smider ind i det? Det hænger jo slet ikke sammen. Er det vigtigst at få et godt IT system, eller at få det til tiden, det synes jeg man skal spørge sig selv om, næste gang man starte et udviklingsforløb.

Du har helt ret Per, jeg ved heller ikke hvem der har lavet denne skøre udregning. Dog er der vel fag som er undtagelser, og hvor netop bemanding er afgørende (servicefag specielt omkring sundhed?), men igen, de kan sikkert effektiviseres ved indførelse af konsistent IT (det er vist ikke lige konsistens der præger det danske sundhedsvæsens IT?).

  • 0
  • 0
#3 Per Andersen

Ja, Esben, jeg kender bestemt også følelsen, at IT ikke just hjælper på produktiviteten, når man sidder og kikker ind på skærmen med store spørgsmålstegn. Men nogen gange tror jeg vi glemmer perspektivet og hvordan det ville være, hvis vi ikke havde værktøjerne.

Men det er netop min pointe: Tænkt hvis systemer fungerede langt mere optimalt - hvad kunne vå så ikke spare af tid? Så, ja, der er stadig meget produktivitet at hente.

Nikolaj er inde på noget fundamentalt om, hvad problemet er. På rigtig mange punkter lever vi stadig i et mainframe-syndrom og er slet ikke kommet videre de seneste mange år. Men det har jeg tænkt mig at skrive mere om i et kommende blog-indlæg.

  • 0
  • 0
#6 Daniel Udsen

På mange måder svarer foreslaget om 12min ekstre til at vil løse myldretidsproblemerne hos DSB ved at insætte flere tog midt om natten. Det er ikke sikkert man kan anvende 12mins ekstre arbejdstid på det tidspunt hvor folk at 12minnutes fritid at tage af.

Ang IT og produktivitets dogmatikken har debatten det problem at folk i politburo'erne tror de forstår det fordi der står en PC på deres kontror og de primært arbejder med viden. Så ved de en masse om de fordele IT har givet samfundet mens de glemmer at det ikke kun er på kontoret man har digitaliseret de sidste 20år.

Før vi kan vudere hvad vi skal satse på med IT skal vi vide hvor IT realt har givet produktivitets forbedringer, er det på konteret eller på landmandens marker?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere