Den sejlivede fax

I bestræbelserne på at trimme den interne organisation i min egen kommune er vi stødt ind i fax-maskinen, som til min store forundring viser sig at være langt mere udbredt og anvendt end jeg havde troet.

Set med kanalstrategiske briller er fax'en endnu en af mange kommunikationskanaler. Det særlige ved denne kanal er, at der sjældent er borgere i den anden ende. Faxen bruges mellem offentlige eller private organisationer. Faxen er særlig udbredt inden for det sundhedsfaglige område. Den daglige kommunikation i feltet mellem kommune, sygehus, apotek og privatpraktiserende læge er i vid udstrækning baseret på fax-maskinen - og det selvom vi i gennem en længere årrække har forsøgt at lægge netop denne kommunikation over på MedCom-infrastrukturen.

Det, der ''bekymrer'' mig i forbindelse med brug af fax, er følgende:

 • Der er udgifter forbundet med at anskaffe fax-maskiner

 • Der er udgifter forbundet med at bruge fax-maskinerne (strøm, toner, papir)

 • Og så er der den måske allervigtigste problemstilling, nemlig hvordan kommunikationen mellem myndighederne bliver dokumenteret og fastholdt, altså i sidste ende: hvor bliver fax-originalen egentlig opbevaret efter den er sendt eller modtaget' I en plastic-bakke, i et ringbind' Den bliver næppe indscannet til dokumentsystemet.

Uanset MedCom så har der længe eksisteret teknologi til at konvertere fax'er fra analog til digital og vice-versa. F.eks. kan man fra sin mail sende direkte til en fax. Det er imidlertid min opfattelse, at mange organisationer lige netop på dette punkt venter på hinanden og beholder egne fax-maskiner, fordi den anden part benytter fax. Men sådan behøver det ikke at være. Man kan sagtens selv gå forrest med at nedlægge egne fax-maskiner, så man sikrer, at alle dokumenter er på elektronisk form og kan gemmes, arkiveres, journaliseres og ikke mindst genfindes.

Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Maciej Szeliga

Fax kører på gammeldags tlf. linjer som altid virker.

Ang. dine bekymringer: 1. Fax er ikke specielt dyrere end en god s/h prof. laserprinter.

 1. Hvis du erstatter faxen med noget andet så vil der også være et vist strømforbrug og i værste fald også toner og papir, hvis din medarb. vælger at udskrive faxen.

 2. Der kan kræves at alt bliver indscannet men bortset fra det så kan faxen modtages elektronisk direkte til dit dokumenthåndteringssystem, det medfører så pkt. 2.

 • 0
 • 0
#5 Maciej Szeliga

Hvad skal jeg bruge en printer til, hvis kommunikationen kører elektronisk, altså mail-til-mail, system-til-system eller blot mail-til-fax?

Det korte svar er: intet.

Det lange svar er: Der er forbavsende mange mennesker som enten ikke kan eller ikke vil læse tingene på skærmen og derfor printer næsten alt ud. Så længe du har printere i organisationen så vil der være folk som printer ting ud på den, også ting som ikke behøver at blive printet.

Jeg er da helt enig i at vi i år 2011 burde kunne køre alt elektronisk uden papir som vi har talt i om i over 30 år (jeg tror at jeg hørte om det papirløse samfund engang i 1980'erne).

 • 0
 • 0
#7 Daniel Udsen

I teorien så er en fax send med fysisk underskrift lige så sikker som et andbefalet brev, mens man med email ikke ved om sender er sender eller emailen overhovedet er nået frem.

Der er ikke en tilsvarende "juridisk sikker" tilgængelig løsning online endnu fordi man ikke har kunnet blive enige om hvem der skal drive den, samt hvordan den skal se ud.

PKI teknologien kan håntere problemstillingen men kordineringen og organiseringen af det er stadig lidt for meget ad-hoc til at det slår igennem, og med NemID har man i DK satset på en løsning der aldrig kommer til at elevere sikkerheden af alm email.

 • 0
 • 0
#9 Deleted User

Så hvis man forfalsker en underskrift og sender en fax via en mail klient med indscannet forfalsket underskrift og i from-feltet skriver det tlf-nummer modtager forventer faxen fra.

Hvad er det så som skal gøre modtageren, som sandsynligvis ikke er IT-kyndig, mistænksom?

Bare et teoretisk spørgsmål.

 • 0
 • 0
#10 Nicolai Klausen

Jeg kender flere virksomheder, der benytter fax i stor udstrækning, netop af denne grund.

Der er ingen af dem der har nogen fysiske faxmaskiner. Det hele er software til software løsninger.

Ja, der findes andre løsninger som også har bevis for afsendelses og modtagelse. Så nogle kunne nok godt skifte til noget mere tidssvarende. Men email er ikke en valid løsning, ej eller gameldags brev post.

 • 0
 • 0
#12 Jesper S. Møller

Typisk at der stemmes efter hvad folk gerne vil læse snarere end hvad der gør debatten nuanceret, f.eks. de 3 negative stemmer til Daniel Udsens indlæg.

For han har jo ret: Faxen nyder en særstatus i juridiske sammenhænge fordi den tidsstempler og identificerer afsender og modtager, uanset at tidsstempler og identifikationer kan forfalskes, og selve meddelelses aflyttes. Men selv da er den anden ende i god tro, og det har betydning (f.eks. overfor tredjemand), og det betyder noget uanset om "version2-mob"'en kan lide det eller ej.

Alle systemer har risici og trusler. Hvis de ikke har, er det fordi truslerne ikke er fundet eller afsløret endnu. Faxen har haft et par gode falskerihistorier i udlandet, men åbenbart ikke nok.

Faxen skal nok forsvinde, lige så snart et passende alternativ er så udbredt, driftssikkert og anvendeligt at det kan erstatte den. Det kan så evt. kræve lovgivning eller en passende dom at få kendt faxen for usikker eller alternativet for lige så godt. Men verden bliver ikke ændret af et par negative stemmer på version2.dk.

 • 0
 • 0
#13 Mogens Ludvigsen

Fax - i dag, interessant for et museum.

Jeg har arbejdet en del stedet med elektronisk kommunikation dvs. uden fax. Det blev ikke paperless - men paper light ..

Det kan være, at faxen nyder en særstatus i juridiske sammenhænge, fordi den tidsstempler og identificerer afsender og modtager - det samme gør e-mail systemer vel også ?

Og begge kan vel - kreativt.. - forfalskes, og selve meddelelsen aflyttes og tappes elektronisk

 • 0
 • 0
#14 Deleted User

Præcis det jeg antyder tidligere, at faxen kan være ligegyldig i dag, da der er andre mere moderne omend ligeså (u)sikre systemer til rådighed. Så hvorfor ikke bare bruge en pc i stedet for at bekoste en fax, hvilket er en, i mine øjne, unødig fordyrrende løsning.

 • 0
 • 0
#15 Teddy Brask-Andersen

Når kommunikationen er elektronisk uden papir der flyttes manuelt mellem elektroniske systemer, giver det alle mulighed for at udføre sit normale arbejde uanset hvor man selv er fysisk. Så kan vi også arbejde hjemme fra, fra et andet kontor, når vi er i datterselskabet i London osv. Når vi dropper FAX'en helt får alle et ens interface at arbejde i, og kan derfor hjælpe hinanden :O)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere