Den rigtige måde

Er der en rigtig måde at gøre tingene på med computere ?

Dengang Microsoft monopoliserede kontorverdenen, var det med løfter om frihed fra IT-afdelingens tyrani, idag er de mere tyraniske med Microsofts produkter end de nogen sinde har været før.

Det er naturligvis ikke tilfældigt, IT afdelingens job er at holde styr på firmaets data og det kan man ikke hvis de ligger på alle mulige floppydiske i skuffer og skabe rundt om i firmaet.

Den rigtige model er at IT afdelingen ejer data, brugerne har adgang igennem passende[1] grænseflader.

Spørgsmålet er så om der er andre steder hvor der er en enkelt "rigtig model" ?

Hvad med den måde brugeren arbejder med computeren på ?

I et ene ringhjørne har vi traditionalisterne, der insisterer på at hvis der ikke er en kommandolinie, så kan det hele være lige meget.

I det andet ringhjørne har vi Excel, der som Emacs, stort set kun mangler en god facilitet for at editere en tekstfil, for at bestå examen som operativsystem.

Ingen ved deres fulde fem vil foreslå, at Excel kan erstattes af 51023 kommandolinieværktøjer.

Men kunne Excel eller PhotoShop måske vinde noget ved at have en kommandolinie ?

Det kan faktisk lade sig gøre.

Et af de værktøjer jeg bruger lejlighedsvist er et tysk program til at udlægge printkort med: EagleCAD.

Jeg ved ikke om det skyldes at programmet har en skummel fortid på en mainframe eller om det er en aktiv besluting, men så vidt jeg kan bedømme, består programmet af en back-end der tager kommandoliner og en grafisk frontend der omsætter museklik til dem[2]

Det smarte er, at de har efterladt et kommandoliniefelt i den grafiske frontend og det er default fokus for keyboard.

Folk som jeg, finder det nemmere at taste "MOV{ENTER}" og lade musen blive over dimsen jeg vil flytte, end at finde en eller anden underlig ikon ude i periferien og derefter finde dimsen med musen igen.

Og på en eller anden måde har ALT-E-M-kvadratrod-2-Venstre-Fodpedal aldrig rigtig appleret til mig som shortcut for "move".

Den anden fordel er, at man kan skrive et program der spytter kommandoer ud, og stoppe dem ind i programmet med en cut&paste, eller bede om at få dem læst fra en fil.

Jeg skulle f.eks lave fem printkort der skulle monteres i en stack.

Istedet for at sidde og fuske med musen, skrev jeg en lille kommandofil der fastlagde størrelse, monteringhuller og den genemgående stack-connectors placering.

Da jeg efterfølgende blev nødt til at gøre printkortet bredere og lavere rettede jeg kommandofilen og kørte den igen på alle de fem printkort, istedet for at sidde manuelt og flytte rundt på ting med musen.

EagleCAD's GUI er i mine øjne den rigtige måde at gøre tingene på: det bedste fra begge verdener.

Jeg fatter ikke hvorfor ideen ikke er mere udbredt.

phk

[1] Nej, lad "passende" stå udefineret, det er ikke vigtigt lige nu.

[2] Det kan heller ikke andet end gøre det nemmere at portere til OSX/Gnome/KDE/Windows osv.

Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jeppe Toustrup

Det samme kunne jo også sagtens implementeres på hjemmesider, hvor man måske kunne drage fordel af det i webshops eller ordresystemer. Man kunne for eksempel udføre en række kommandoer på en bestilling, i stedet for at klikke rundt på 20 forskellige knapper, for at indtaste de samme oplysninger på alle ordrer. Eller hvis man ofte bestiller nogle varer fra en bestemt webshop, kunne man måske bare indtaste varenummeret, med de valgmuligheder der nu måtte være samt antal, og så er det hele på vej.

 • 0
 • 0
Torben Mogensen Blogger

Svaret er vel egentlig, at alle applikationer bør være scriptable, dvs. at de kan styres med et scriptingsprog. Om applikationen så selv definerer sproget eller om man kan bruge et eksternt scriptingsprog (Lua, Scheme, e.lign.) er mindre vigtigt.

 • 0
 • 0
Jens Fallesen

Den gang onlinebestilling af flybilletter stadig var noget nyt og sjældent brugt, kunne man benytte en side ved navn EasySABRE til at søge efter billetter og efterfølgende bestille dem.

I virkeligheden var det bare en simpel webfrontend til SABRE-reservationssystemet, hvor man havde lavet nogle klikbare elementer og lidt ekstra hjælpetekst. Ikke grafisk flot og lækkert at se på, men i praksis stort set lige så nemt at bruge som moderne billetbestilling.

Det gode var, at der var et tektsfelt nederst på siden, hvor man kunne tampe kommandoer direkte ind i systemet. Når man først havde lært syntaksen, kunne man ti gange så hurtigt som i dag finde den billigste pris på en billet mellem København og London og herefter booke den.

Den tjeneste lukkede desværre, da SABRE introducerede et flot, fuldt grafisk system, som til gengæld tog meget længere tid at bruge …

 • 0
 • 0
Peter Nørregaard Blogger

Da jeg for ca. 10 år siden arbejdede lidt med AutoCAD (hvis nogen har forsøgt sig med blød eller hård isolering i CadManager / Dicapro så har de kørt min LISP-kode :-) ) var der også et commando-linie interface som bare fungerede rigtigt godt for ekspert-brugeren. Måske findes det stadigt i produktet.

 • 0
 • 0
Hans Schou

Jeg ved ikke lige hvad man skulle bruge en kommandolinje til i Excel, men scripting er der. Det er godt nok Visual Basic, men ikke desto mindre har jeg engang lavet en tonegenerator i Excel, der talte direkte med lydkortet. Et par sliders på kanvassen til at tilføje og ændre frekvenser, og så samtidigt tegne en graf der viste lyden. Det er mere end 10 år siden, og skulle jeg lave det idag på Linux, ved jeg ikke lige hvilke værktøjer jeg ville vælge - og så stadig få en flikker-fri opdatering af grafen og uden at hakke i lyden når frekvenser ændres. Måske Python eller sån, det ville bare være meget mere bøvlet.

En anden applikation samlede data op via RS-232 fra et multimeter og tegnede en graf samtidigt. Og selvfølgelig implementerede jeg også spillet Sokoban.

Det er 10 år siden jeg sidst havde fat i Excel5, men jeg tror altså ikke at scripting-delen er blevet dårligere. De gamle script jeg lavede virker nok ikke mere, og det er jeg enig i, at det er for ringe. Og Visual Basic, suk! Men ellers kunne man lave kommandolinje kald og behandle output der fra.

Det der irreterende mig mest ved Excel5, var den inbyggede 3D flysimulator. Især at alle data gik tabt når afsluttede flyveturen.

Der er meget dårligt at sige om Excel, men man kunne scripte sig til alting, og håndtere tekststrenge på helt op til 255 tegn!

 • 0
 • 0
Jørgen Henningsen

Det uhyggelige ved IT er jo netop at det er så manuelt, som aldrig før. Marker her og Klik der. Når man så endeligt får tiden til at lave nogle værktøjer, som automatisere arbejdsgangen, så er det med at vælge sine scripting sprog med omhu ellers holder det hele op med at fungere når man opgradere sin officepakke.

 • 0
 • 0
Jens Christensen

De har stadig kommandolinien.

Som en særdeles overset funktion findes der en simpel tekstfil, hvor kommandoerne er listet op, og hvor man så ud for den enkelte kan skrive hvilken genvej man vil have (jeg er nemlig ikke enig med AutoCADs logik). På den måde kan jeg som PHK sidde med musen på objektet med den ene hånd og bruge mine 1-2-tegns forkortelser med den anden. SÅ går det stærkt! :o)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere