Datamuseum: Nu begynder det at blive sjovt...

Hvis det ikke var fordi ISO-9000 blev besat af ringbindskonsulenter og kom halvtreds år for sent havde det været en kanon ide.

Efter forskellige tribulationer har vi nu en kørende tromle på vores GIER, men på grund af Regnecentralens manglende ISO-9000 er den tromle vi har sat på ikke formatteret til den GIER den sidder i.

Kort sagt ser det ud til at hvilke stik der sad hvor og hvilken polaritet de lige har loddet stikkene med varierer fra maskine til maskine.

Efter at have vendt polariteten på det ene af de fire clock-spor er der kommet mere styr på tingene og takket være "Oles Lov" er vi nu istand til at forudsige hvilket spor på vores GIER der svarede til hvilket spor på den GIER tromlen kom fra.

Mogens, vores primære GIER arkæolog, oplyser efter sine udgravninger af tromlen at datoen sidst blev sat til 2.11.78 og at der har været trykket på "HP" knappen 105 gange siden da. ("HP" knappen er den der aktiverer "HELP", det nærmeste GIER kommer et operativsystem.)

Vores tilbageværende ømme punkt er konsolskrivemaskinen, et mekanisk IBM monster fra længe før russerne kunne aflytte en kuglehovedmaskine.

I erkendelse af at den altid vil være et svagt punkt og for at spare på vores begrænsede reserver af uhullet strimmel er jeg gået igang med at lave et USB interface til GIER, så vi kan bruge en PC som konsol og til dataoverførsel "til daglig" og kun bruge strimmel og skrivemaskine ved særlige festlige lejligheder.

Stemningen er ret høj i "ungdomsafdelingen" for tiden.

Vi har også tillagt os en "junior" afdeling nu: De roder med Commodore 64, Amiga og Amstrad og den slags lidt nyere historie.

En af juniorene fortalte i onsdags om sit projekt med at finde ud af hvor godt floppy-diske egentlig holdt.

Jeg fik ikke helt fat I hvor mange tusinde floppyer der var han allerede havde indlæst, men de havde lige hentet nogle tusinde flere i Holland.

Så vidt erfaringerne, er det kun 0.21% af floppyerne man ikke stadig kan læse, et tal jeg finder utroligt, taget betragtning hvor billige 5¼" disketter blev på grund af C64 maskinen.

Vores IBM S/3 er også på vej imod genfødsel, en masse dokumenter er blevet scannet ind og lagt på "bitsavers" og det planlægges hvorledes hardwaren skal genstartes inden så længe.

Der er naturligvis stadig plads til flere aktive dataarkæologer.

Vi har masser af systemer der burde genstartes og der er, i ordets bogstaveligste forstand, frit valg på alle hylder.

Savner du din første computerkærlighed ?

Hvad enten det var en HP2100, Norsk Data, Pr1me, DDE, Christian Rovsing eller PDP/11 eller måske en Olivetti L1 eller noget helt ottende kan du bare sætte kryds i kalenderen ved hver torsdag fra nu af...

Man kan selvfølgelig også melde sig ind uden at komme hver torsdag. Medlemmer får adgang til foreningens Wiki, modtager vores publikationer og bliver inviteret til foredrag og arrangementer henover vinterhalvåret.

Der er også god plads til flere firmamedlemmer, det koster kun 2000,- om året, hvilket er peanuts for et firma, men gør pokker til forskel i vores slunkne kasse.

www.datamuseum.dk

phk

Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Palle Raabjerg

Godt at høre at det skrider frem! Jeg hører ikke til en generation der har haft lejlighed til at bruge disse maskiner til noget fornuftigt, men jeg nyder alligevel synet af dem, specielt fungerende eksemplarer. Så hvis det bliver muligt skal jeg nok forbi engang :)

Skulle man forøvrigt nogensinde komme forbi Uppsala, vil man i kælderen af hus 1 på Polacksbacken finde Update klubben, som også driver et veritabelt computer-museum. De råder over og vedligeholder en masse interessant hardware, hvor en del vist stammer fra datalogi-afdelingens tidligere dage. Se allernederst på: http://www.update.uu.se/admin/ Blandt andet en PDP-11 og en PDP-8, og sågar en gammel cray (som har en meget karakteristisk, stor, rød nødafbryder-knap). Og veritable lagerrum af gammelt hardware og reservedele.

Og tilfældigvis har jeg kontor lige ovenpå, på stueetagen. Det er bare dejligt!

 • 0
 • 0
#6 Brian Jacobsen

Jeg er den lykkelige ejer af bogen "The Complete Spectrum ROM Disassenbly" af Dr. Ian Logan & Dr. Frank O'Hara fra 1983.

Bogen er en komplet udskrift af Spectrum'ens ROM i Z80 kode med kommentarer for hver enkelt kommando. Hele Spectrum BASIC'en er listet op så man kan se hvordan hver enkelt funktion er lavet i maskinsprog.

Det er en fantastisk bog :-)

Den er i dag fuldstændig ubruglig, men repræsentere starten på det hele for mig, så jeg kan snildt sætte mig ind i hvordan det føles at se en GIER køre. Rigtig god vind med projektet.

 • 0
 • 0
#8 Henrik Jacobsen

PHK har i en tidligere blog nævnt at tromlen forskriftsmæssigt bør startes mindst en gang hver 4. uge. Med de godt 32 år, er den frist så skredet en lille smule... endvidere er tromlen flyttet en del rundt med i de 32 år; nok ikke altid lige blidt.

Så det er værd at nævne en ekstra gang, at samtlige 320 kanaler (spor) stadig kan læses stabilt og uden paritetsfejl her i 2011 (der er et paritetsbit for hver af de 40 42-bit ord på hvert spor).

Det er da lidt sjovt :)

 • 0
 • 0
#11 Leif Neland

Bogen er en komplet udskrift af Spectrum'ens ROM i Z80 kode med kommentarer for hver enkelt kommando. Hele Spectrum BASIC'en er listet op så man kan se hvordan hver enkelt funktion er lavet i maskinsprog.

I mine unge dage skrev jeg Z80-maskinkode med blyant, og oversatte det til hex i hovedet ved hjælp af en karnaugh-tabel :-)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere