Torben Mogensen header

Datalogi fylder 50 år i år

Faget datalogi kan med god ret siges at fylde 50 år i år, for selve ordet blev konstrueret af nyligt afdøde Peter Naur d. 8. marts 1966. Peter Naur var ikke glad for det engelsk/amerikanske navn "computer science", idet han mente, at dette navn fokuserede for meget på maskinen og ikke det væsentlige i faget: Data og behandlingen af samme, primært (men ikke udelukkende) af maskinel vej. Peter Naur var astronom, og en anekdote siger, at han udtalte, at brugen af den engelske betegnelse for faget ville være ligesom at kalde astronomi for "telescope science". Dette har jeg dog ikke kunne verificere, men et lignende citat "Computer Science is no more about computers than astronomy is about telescopes" er senbere tilskrevet Edsgar Dijkstra. Dijkstra har kendt Peter Naur, så det er ikke umuligt, at Dijkstra har fået ideen fra Naur.

Men ikke alene ordet "datalogi" fylder 50 år i år. Det gør også Dansk Selskab for Datalogi, som Naur var med til at stifte i 1966. Dengang hed selskabet "Dansk Selskab for Datalogi og Datamatik", og blev officielt stiftet ved en generalforsamling 4. juli 1966 i Auditorium 3 på H.C. Ørsteds Institutet (som officielt staves sådan, altså uden dobbelt-t), hvor Peter Naur blev valgt som formand. Det første medlemsmøde var dog allerede afholdt 20. juni 1966 med et foredrag af Alan Perlis om datastrukturer. Alan Perlis var en af medforfatterne til Algol 60 rapporten, som Naur redigerede.

Dansk Selskab for Datalogi fejrer jubilæet fredag d. 10. juni i forbindelse med selskabets 51. generalforsamling (idet den første var den stiftende), som foregår kl. 16.00 i Lille Auditorium på DIKU (Universitetsparken 1). I umiddelbar forlængelse af selve generalforsamlingen, som forventes at vare en halv time, er der foredrag af Erik Frøkjær fra DIKU om Peter Naurs forståelse af datalogi som menneskelig aktivitet. Derefter overrækkes prisen for årets bedste datalogiske speciale (som selskabet har uddelt siden dets 25-årsjubilæum), en reception og derefter en jubilæumsmiddag for medlemmer. Generalforsamling, foredrag, og prisoverrækkelse er åbne for alle interesserede, men middagen er som sagt kun for medlemmer.

Mere information kan findes på selskabet hjemmeside.

Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere