Datakildekataloget

IT- og Telestyrelsen har lanceret et initiativ de kalder datakildekataloget (http://digitaliser.dk/resource/402028), formålet er at give en oversigt over offentlige data, hvilket forhåbentlig vil lette muligheden for at finde relevante data til ens mashups.

Jeg deltog selv i det indledende projekt, der skulle identificere potentielle dataservices på offentlige hjemmesider. Det var en positiv oplevelse at se, hvor gode offentlige myndigheder var til at offentliggøre information relevant for deres domæne på deres hjemmeside.

Det var på den anden side nedslående at se, at på nær nogle få, var ingen af disse data udstillet som dataservices til brug for maskiner, men alene udstillet til at blive forbrugt af mennesker.

I undersøgelsen vurderede vi, at omkring 90 % af de potentielle dataservices ligger i en data-struktur, som ikke vil give væsentlige hindringer for at etablere dataservicene og ca. 25 % er umiddelbart tilgængelig til at lægge et dataservicelag ud over.

Offentlige myndigheder bør følge et princip om, at data udstillet på hjemmesiden også skal udstilles som dataservice og at dataservice- og hjemmeside-aktiviteten udføres samtidig. Det vil reducere udviklingsomkostningerne, fordi man kan genbruge arbejdet mellem de to opgaver.

Klik ind på datakildekataloget og prøv selv at forstå potentialet for spændende mashup?s

admin adminusers billede

Kommentarer (2)

Jørgen Elgaard Larsen

Det samlede offentlige Danmark kan tilsyneladende kun præstere i alt 47 maskinlæsbare datakilder.

Det er ikke imponerende.

Jeg er glad for, at du og andre arbejder med at undersøge, hvilke data, der findes. Det er første skridt på vejen mod åbenhed.

Jeg kan kun tilslutte mig din holdning om, at offentlige institutioner burde lægge ting ud i maskinlæsbart format.

Man bør også diskutere ophavsret på offentlige data. Vi har jo alle været med til at betale for indsamling af de pågældende data, så det burde også være gratis at anvende dem. Det er i den forbindelse spændende at se på USA, hvor alt materiale udarbejdet af offentlige instanser er public domain.

Min personlige kæphest er kortdata. Jeg kan f.x. ikke forstå, hvorfor det skal koste en bondegård at anskaffe sig et digitalt søkort over danske farvande. Det kan kun være til skade for søsikkerheden.

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer