Databasetilladelse

I Danmark skal man have en våbentilladelse, for andre menneskers ve og vel er i farezonen for enden af en sådan indretning.

De af jer der modtager forbrugerbladet Tænk kan i marts nummeret læse (desværre ikke online) en grotesk historie om hvordan en eller anden database hos Post Danmark nægter existensen af en venlig ældre dame og sender hendes blade ned i den anden ende af vejen.

En eller anden knoldesparker har programmeret et eller andet klytkode så maskinen ikke kan finde ud af, at man godt kan hedde "Kirstin Nørgaard-Pedersen."

Og igen aner tilsyneladende hvorfor maskinen ikke kan lide den venlige dame, men det kan være at problemet forsvinder ved næste opdatering.

I mellemtiden kan hun forsøge at skrive sit navn på en anden måde.

I USA tastes der forkert i behandlingen af dødsattester og ingen aner hvor mange mennesker der bliver ramt, "muligvis titusinder".

Der er en grund til at nogle af os frygter EPJ systemer, det er kun et spørgsmål om tid før det vælter ud med breve af typen: "Tillykke hr. Jørgensen, de har ikke livmoderhalskræft.".

Vend fortegnet og forestil jer kirugens febrilske eftersøgning når Hr. Jørgensen ligger på bordet: "Jamen computeren siger..."

Det burde ikke være lovligt at bruge oplysninger fra en database, uden at man have gennemgået et kursus i den nødvendige skepsis overfor indtastet vrøvl.

Frem for alt, burde vi have en solid bødestraf for yderliger anvendelse af forkerte data når man er blevet gjort opmærksom på at disse er forkerte.

phk

Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Peter Holm Jensen

vil jeg tillade mig at citere dig: "Det burde ikke være lovligt at bruge oplysninger fra en database, uden at man have gennemgået et kursus i den nødvendige skepsis overfor indtastet vrøvl." her og der, det er da et af de bedste udsagn jeg har hørt længe

Tak for det Peter

 • 0
 • 0
#2 Andreas Ryge

Nu er jeg ret overbevist om, at ovenstående blogindlæg befinder sig i en eller anden form for database. Med mindre du har gennemgået omtalte kursus i nødvendig skepsis overfor indtastet vrøvl, kan du desværre ikke citere PHK, da det vil falde under kategorien "at bruge oplysninger fra en database" ;o)

 • 0
 • 0
#3 Peter Holm Jensen

Nu mener jeg jo selv jeg har en sund skepsis (dog uden at have været på kursus) - også overfor hr Kamp, så derfor må citatet være lovligt at bruge, hvis jeg vurdere det som "ikke indtastet vrøvl".

 • 0
 • 0
#4 Henrik Liliendahl Sørensen

Det vi taler om her er jo datakvalitet, og her er sund skepsis med hensyn til output jo en god start. Men forebyggelse er som bekendt bedre end helbredelse og endnu bedre en symptombehandling.

Det er så måske paradoksalt, at Post Danmark eksemplet kan være et udslag af et forsøg på forbedring af datakvalitet, jeg kender dog ikke til deres interne gøren og laden.

Men det bør heller ikke standse os i at sætte ambitionerne i vejret. Desværre er vi jo ikke ret mange knoldesparkere på verdensplan der laver klytkode til forbedring af datakvalitet. Der er ellers nok at tage fat på.

Et grundlæggende problem er jo at databaser har begrænsede muligheder for at understøtte god datakvalitet. Enten kan de sættes for løst op, så alt muligt slipper ind, eller også kan de sættes så restriktivt op, at brugerne må finde på alle mulige krumspring, for at få løst dagens dont.

Det betyder, at du kommer til at placere en del af understøttelsen af datakvalitet i applikationslaget. Her er de nye muligheder med Service Orienteret Arkitektur en rigtig god mulighed for at få spredt denne understøttelse ud over alle databaser.

 • 0
 • 0
#6 Andreas Bach Aaen

Normaltvis har jeg respekt for Erik Valeur og hans artikler, men denne er langt under målet. En ensidig fokusering på den lille mand/kvindes kamp mod det store uforståelige højt advancerede Siemens-computerprogram. Nørgaard-Pedersen bliver tilsyneladende til Bank Petersen 74 numre nede af samme vej. Det er sikkert et fint program Siemens har lavet, der retter mange fejl op, men Siemens og Post Danmark har ikke lige fået lavet den banale finesse, at man kan indkode et antal adresser som adresse-afstandsalgoritmen skal holde nallerne fra, da den i fejler på disse adresser. Der er tale om en banal fejl, som selvfølgelig kan rettes med en simpel undtagelsesregel for den forsimplede model computerprogrammet er baseret på.

 • 0
 • 0
#7 Poul-Henning Kamp Blogger

Det er sådan set ikke det der er min pointe: Jeg mener at PostDanmark som anvender af databasen bør have et økonomisk såvel som moralsk ansvar for dens anvendelse.

Med andre ord: Når damen første gang har gjort opmærksom på fejlen bør der helt automatisk tilfalde hende en erstatning hver gang den gentages.

Dermed bliver det til en simpel økonomisk vurdering for Post Danmark hvorledes de vil håndtere problemet.

Det jeg finder helt uacceptabelt er at damens problem bliver til hendes problem når det er Post Danmarks database der er noget skrammel.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#8 Andreas Bach Aaen

Så det der er at harselere over er, at PostDanmark underlægger sig teknikken. Den enkelte kunde vil selvfølgelig være den lille i forhold til kæmpen PostDanmark. Det er dog pinligt at se PostDanmark spille den lille i forhold til et edbsystem fra Siemens, som de selv har bestilt. PostDanmark må åbenbart kun have en IT-administrator og ikke nogen IT-chef. Edbsystemet skulle gerne være underlagt PostDanmark og ikke omvendt.

 • 0
 • 0
#9 Andreas Ryge

Jeg er helt med (tror jeg).

Et af problemerne er, at nogle virksomheder, i kraft af størrelse eller monopol, kan påføre deres kunder problemer, som reelt er virksomhedens egen.

Personligt er jeg også træt af, at skulle kompensere for disse virksomheders fejl, og jeg ville ønske, at der som forbruger var sanktionsmuligheder der kunne presse disse virksomheder til at levere en anstændig service (måske anerkende ens eksistens eller i det mindste stave ens navn korrekt - jeg hedder f.eks. IKKE Raughe til efternavn).

Dummebøder lyder slet ikke som et tosset koncept.

Jeg troede egentlig, at joken i min forrige indlæg, stod lidt tydeligere.

 • 0
 • 0
#10 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

sagt med en engelsk komikers stemme.

Det er desværre ofte sådan at hvis computeren siger det, så er det sandt.

Et af de største problemer er at data genbruges som udtræk fra databaser i stor stil. Derfor får vi netop de sager hvor de fejlbehæftede data spøger i mange år efter der ER rettet i det som burde være kilden.

Fortalte jeg forøvrigt at sidst jeg skulle have pas kom der et fint pas med mit gamle navn - sådan et par år efter jeg havde skiftet navn ... og så i disse terrortider. Tsk tsk, selv i politiets databaser er kvaliteten åbenbart dårlig.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere