Dagens tal: 267nJ per pakke

Jeg står i mit lab (der er dejligt køligt :-) og måler på den nye Soekris NET5501.

Et af de tal der kom ud af seancen er, at en firewall regel (IPFW: "allow tcp from any to any 401") koster 267nJ (nanoJoule) at behandle, per TCP pakke der ikke matcher reglen.

Vi er klart nede i småtings-afdelingen her og hvis det ikke var for de notorisk store skalafaktorer i IT verdenen ville tallet være inderligt ligegyldigt.

Selv hvis vi ser bort fra at de fleste pakker filtreres op imod 10 gange undervejs og at de fleste firewalls har mere end en regel, så bliver 267nJ per pakke der flyder igennem InterNettet et rigtigt stort tal.

Langt om længe er siliciumnørderne begyndt at tænke på hvor meget effekt de brænder af, nu er det på tide at vi softwarekanutter går igang.

Specielt dem af os, der har fingre i software der køres på mange maskiner.

Gud ved hvor mange tons kul opfinderen af QuickSort har sparet verden for ?

phk

Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Flamber Hansen

Mange udviklere ville lære meget af en Soekris eller bare en maskine med under 1GHz.

Det nytter ikke noget, hvis ens applikation er langsom ved nogle operationer, og man blot køber nyere hardware.

Hvis man sætter sig ned og kigger koden igennem, så kan man forbedre hastigheden kraftigt. Det gør som regel også dit system mere stabilt.

Man kan ikke kode sig ud af alt, men nogle gange ændre man nogle kerne-operationer, som giver hele systemet et boost - andre gange skal der ny hardware til.

Jeg vil dog alligevel anbefale, at man tester sin kode på en langsom maskine, da man nogle gange også finder problemer, som ellers ikke kan ses på nutidens 2GHz quad-core.

  • 0
  • 0
Anders Rune Jensen

Jeg vil give dig helt ret i der er en hel del kode som kunne have godt af en god omgang tæsk :)

Normalt er en profiler et rigtigt godt værktøj til det, men det er ikke altid den kan fange alle grunde til at man bruger mere strøm end nødvendigt. Starter ens program f.eks. op mange gange i sekundet for at undersøge et eller andet mærkeligt er det ikke sikkert at man se det vha. en profiler. Her kommer intel's powertop (http://www.linuxpowertop.org/) ind i billedet. Den fortæller helt nøjagtigt hvilken process på ens system som starter op hvor mange gange i sekundet. Og derefter er det ikke så svært igen at finde ud af hvor problemet ligger.

Det lyder måske lidt som en reklame post men det er virkelig et godt værktøj og jeg har selv brugt det et par gange til at gøre verden til et mere miljøvenligt sted :)

  • 0
  • 0
peter pedersen

Rigtig god tanke. I lidt samme gade slår jeg gerne et slag for http://validator.w3.org/ Det undrer mig jævnligt hvor mange html-sider der ikke overholder sprogets syntaks. Der er endog mange sider der ikke oplyser hvilket 'sprog' de taler ved at angive en korrekt DOC-type; men OK browserne har da osse efterhånden fået indbygget glimrende gætteværktøjer så med bredbånd og hurtige maskiner er den øgede downloadtid vel næppe mærkbar.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere