Dag 4 med PS/3 - Linux på PS/3

Dagens blog-indlæg om Linux på PS/3 startede i går, men sluttede ... i dag.

Jeg havde på Linuxforum 2007 konferencen fået en Yellow Dog Linux 5.0 DVD til PS/3 af IBM, men de ville dog ikke bare give mig en PS/3 :-)
Det skulle vise sig at jeg fik god brug af den DVD i aftes. Jeg havde sat mig i hovedet at jeg ville prøve at installere Linux på PS/3 en af dagene, og jeg havde læst mig til at det ville indebære at jeg skulle formattere harddisken - GYYYS. Hvad værre var, så var Yellow Dog Linux (YDL) 5.0 lavet til firmware 1.0, og jeg havde igår opgraderet denne til version 1.60 - og hjemmesiden der beskriver selve installationen beskriver at man alligevell ikke skal formattere harddisken. Jeg vidste godt at jeg skulle gå efter at lave installationen på et HDTV og ikke på mit analoge TV, så efter at min ven Thierry havde spillet et par timer tog vi tyren ved hornene og satsede. Udsigten var at jeg måske skulle aflevere en PS/3, som kun kunne køre Linux - eller værre - en PS/3 som havde noget Linux installeret, men som ikke virkede.... Spændende....

Vi startede installationen med bootloaderen kopieret over på en USB-memory stick, og stor var glæden da vi så to pingviner på skærmen.

Illustration: Privatfoto

Så var jeg mere på hjemmebane :-)

Yellow Dog installationen kørte ca en times tid og der ikke var nogen diskussion om hvilke drivere, der skulle vælges. Det er en PS/3 - så der er kun en relevant driver til f.eks. lydkortet.

Vores ventetid blev belønnet - login!

Efter login var det oplagt at starte Firefox på www.version2.dk, og
det var meget pænt på Thierrys 1080i TV. Man kan sagtens bruge dette til at surfe. Det skal i parantes bemærkes at denne browseroplevelse er klart bedre end den indbyggede PS/3 browser.

Selv OpenOffice.org kørte på PS/3 - nice!!

Vi kunne hellere ikke lade være med at lave et "Hello Word" c-program på PS/3-makinen - så "vi test.c", skrive, compile med GCC, og køre. SØDT!
Tryk på billedet for at se det i en mere fornutfig opløsning.

](http://www.version2.dk/modules/xphoto/cache/65/465_800_600.jpg)

Det skal siges at vi ikke nåede at rode med "spu-gcc", som er der hvor man for alvor får åbnet op for godteposen med ekstrem computer-ydelse.

Men vi blev mere "grådige". En USB-harddisk blev koblet på Linux-maskinen med billeder, PDF-dokumenter, og en AVI-film.
Efter "mount /dev/sdf1 /mnt" havde vi fat i data.
AVI-filmen kunne vi ikke bare ses, men vi hentede Mplayer og oversatte denne.

Under oversættelsen kunne vi se at at det er PowerPC-delen af CELL-processoren vi reelt oversætter til. Det virkede og et par minutter efter så vi DivX-film på PS/3.

"The moment of truth" var kommet. Kunne vi komme tilbage til firmwaren og spille-delen af PS/3''?

Det kunne vi - ved at holde reset-knappen nede 5 sekunder under opstart resetter firmwaren og så man kan igen under "System Settings" vælge om man booter "PS/3" eller "Other OS" (dvs. Linux). Rimeligt nemt og min puls blev normal igen :-)

En aften blev til nat, og nat blev til tidlig morgen. Sommertiden ramte og jeg kørte hjem meget sent.... Thierry og jeg har nu en lang stribe spændende erfaringer med PS/3 og Linux.

P.S. Jeg ved godt at retur-typen til test.c burde være "int" :-)

P.P.S Nej Alexander - vi nåede ikke at lege med Gentoo til PS/3. Det blev meget sent... og du har ret i at YDL-kernen ikke tager fat i alle SPU'erne i CELL.

Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jens Hilligsøe

Det er jo glimrende at det kan lade sig gøre med Linux på PS3'eren. Det får mig så til at tænke at det var den perfekte sag til ens hjemmearbejdsplads.

Eneste problem jeg har her er dog, at bogholderen her ikke mener, at det vil gå igennem ift Skat. Jeg synes dog, at jeg har argumenterne for at en PS3 og et Full HD fladskærmstv ville være den perfekte hjemmearbejdsplads.

 • Jeg vil være fuldt ud i stand til at udføre mit arbejde fra den.
 • Der er færre spil til PS3eren end til Windows
 • Den er meget mere støjsvag end de fleste PC'ere
 • 42" med 1920x1080 vil være bedre for os svagtseende med briller

I bund og grund er der vel kun tale om diskrimination ift Intel baserede sager, hvis det ikke skulle kunne gå igennem. Hovedargumentet imod synes at være at PS3'eren er udlagt som en spillekonsol og ikke et arbejdeinstrument fra starten af.

Er der andre der har erfaringer med det?

/Hilli

 • 0
 • 0
Kristian Larsen

Jeg er sikker på at du kan få hjælp fra Sony til at køre en princip sag på det. De tabte jo som bekendt i EU rettet ift. argumentet om at PS2 var en computing device og ikke en spillekonsol - her primært ift. fortoldning.

Men hvis den ift. dansk skattelov er en computing device vil EU vel være nødt til at spise den ift. fortoldning.

Jeg vil personligt følge en sådan sag med stor interesse da den er helt generel, hvor går grænsen, og dermed kan den i princippet ende i højesteret hvis nogen gider køre sagen så langt (ift. skat er det 4 eller 5 instans hvis jeg husker ret).

 • 0
 • 0
Jens Hilligsøe

Så vidt jeg kan se på http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oID=403117 så er deres indstilling, at en PDA er en computer.

"Den PDA, der spørges om i denne sag, ligner en pc derved, at den har et styresystem, hukommelse, software, skærm og internetadgang. Den har derimod ikke tastatur, så den kan ikke umiddelbart anvendes til tekstbehandling. Den har derudover en række faciliteter som mobiltelefon, videooptager og kamera.

Det er SKATs opfattelse, at den pågældende PDA kan anses som en computer som har alle de egenskaber, som ligger til grund for lovbestemmelsen."

De samme ting er i høj grad gældende for PS3eren, dog med den yderligere forbedring, at der kan (Skal i dette tilfælde) sættes et keyboard til maskinen (Bluetooth keyboards skulle dog også virke direkte).

Så med det i baglommen, tror jeg vi er godt på vej...

 • 0
 • 0
Kristian Larsen

Jeg er sådan set helt enig - en PS3 ER en computer, uanfægtet at den er produceret til at være god til at spille.
Mange Dell computere er også solgt med det primære formål at spille, det gør dem ikke til konsoller.
Og dermed er princippet fastlagt, men jeg er ikke i tvivl om at opdager SKAT hvad man har købt vil de ikke mene der er tale om en computer.

 • 0
 • 0
allan madsen

Har virkelig brug for hjælp. har installeret linux på min ps3 men kan ikk få det op og køre.

Kan ikk komme til log in, når jeg starter det op ligner det bare et dos program. nogen der ved hvad jeg skal gøre anderledes?

mvh Allan

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere