georg strøm bloghoved

Dårlig opførsel udenfor IT-verdenen

Hvis du konstaterer et hul i et IT-system, er det god tone først at kontakte de ansvarlige. Når der er gået et stykke tid, og de har haft en chance for at gøre noget ved problemet, kan du kontakte en avis og advare andre om det.

Ideen er at begrænse den tid der går fra en svaghed bliver almindeligt kendt, til den bliver lukket.

Det var bare ikke hvad der skete, da det 1. juli blev muligt at søge gratis i den digitale tingbog, hvor indbrudstyve kan finde navne, fødselsdatoer og oplysninger om restgæld. De kan med andre ord søge målrettet efter ældre damer med en god økonomi, og sikkert noget guld eller sølv som er værd at stjæle.

Efter hvad Ældresagen selv fortæller, havde den fået flere henvendelser fra ældre som var utrygge. Jeg har en mistanke om sammenhængen.

En del ældre kan lide at slå huse i nabolaget op, og se hvad de er vurderet til. Indtil nu i den papirbaserede vejviser, hvor der hverken står fornavne eller fødselsår. Da tingbogen blev gratis, var der nok nogle som prøvede at bruge den, og var kvikke nok til at opdage problemet.

Ældresagen var til gengæld ikke så kvikke. De skyndte sig at kontakte Politiken, så flest mulige kriminelle kunne få besked om den nye mulighed, før nogen kunne nå at lukke den. Til gengæld fik Ældresagen mulighed for at markere, at de følger med og gerne vil gøre noget for ældre - og kriminelle.

Nu var der politikere, som var hurtigt ude med et forslag om at systemet ikke skulle vise fødselsdatoer. Det er nok ikke tilstrækkeligt. En yderligere mulighed er, at gøre det nødvendigt at logge ind med Nem-ID, før man kan lave en søgning, og logge de ejendomme der er søgt på. Så vil det være muligt at finde ud af, hvem der har søgt på en ejendom, hvor der har været indbrud.

Men det tager tid, og Ældresagen har været med til at give kriminelle et forspring. To dage før nyheden fra Ældresagen skrev Politiken at "Organiserede tyvebander går målrettet efter det grå guld", og at en del er fra " den kriminelle underverdens absolutte superliga."


PS: På Filippinerne står sociale oplysninger om de enkelte familier på en opslagstavle midt i landsbyen. Naboerne kender dem nok i forvejen. Til gengæld er vurderinger og lån i huse strengt fortrolige. Kriminelle skal ikke kunne se hvor mange penge du har.

PPS: Der har været over 6.000 inde på mit sidste blogindlæg, heraf 3.000 i det første døgn efter det kom på. Tak for interessen.

Kommentarer (21)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Adam Tulinius

.. til at få folk til ikke at bruge tingbogen. Hvis det at slå en bolig op kan gøre en til hovedmistænkt i et indbrud så er der i hvert fald næppe nogen der vil bruge tingbogen overhovedet.

Desuden, som tidligere nævnt, er argumentet med at ældre mennesker har flere værdifulde ting end gennemsnittet altså noget jeg gerne vil se argumentation for. Alternativt kunne man jo vinkle bekymringen som at ældre er bange for at andre kan se hvilke huse der er beboet af ældre mennesker, der nok er nemme at håndtere under et indbrud.

 • 2
 • 1
#2 Claus Jensen

Desuden, som tidligere nævnt, er argumentet med at ældre mennesker har flere værdifulde ting end gennemsnittet altså noget jeg gerne vil se argumentation for.

Problemet med tingbogen er jo, at man også kan se, hvad der er af gæld i huset, og mange ældre mennesker har jo med tiden fået betalt deres gæld. Og sidder man helt uden gæld i sit hus, så har man vel lidt mere at gøre med end ellers - hertil kommer, at der stadig blandt de ældste generationer findes folk, der ikke rigtigt stoler på banker, dankort og den slags og derfor ofte ligger inde med en stor del af formuen i kontanter.

Oven i det, så kan man jo finde ud af, hvor der bor enlige, ligesom ældre damer må formodes at have sværere ved at forsvare sig.

Så jo, jeg forstår godt argumenterne...

 • 2
 • 0
#3 Georg Strøm Blogger

Det var faktisk også argumentet, da en forsikringsdirektør i Politiken beskrev hvorfor kriminelle tilsyneladende går systematisk efter ældre. Den eneste forskel var, at han fokuserede på at ældre ofte havde mere guld og sølv liggende, og at det så ud til at indbrudstyvene gik målrettet efter det.

 • 0
 • 0
#6 Georg Strøm Blogger

Det er nok ikke et problem at have været inde og kigge i tingbogen, hvis du har en nogenlunde sandsynlig forklaring. For eksempel bare at du bor i nabolaget og var nysgerrig.

På den anden side kan det være svært, hvis du har været inde at kigge på hundrede huse i forskellige forstæder tll København, og hvis flere af de huse du har kigget på, kort efter blev ramt af indbrud.

 • 0
 • 0
#9 Carsten Stenberg

Du klandre Ældresage, at de starter med at kontakte pressen, men det er usandsynligt naivt, at tro at der sker noget som helst ved at kontakte "de ansvarlige" !

Den eneste måde, at ændre noget som helst på i Danmark er at gå direkte til pressen med det samme, og dermed få politikerne til at reagerer.

Og jo, de mindre smarte kriminelle, bliver dermed godt opmærksom på en søgemetoden, men mon ikke en del information i det kriminelle miljø findes af et mere smart og målrettet netværk, der har set mulighederne i den digitale verden !?

 • 3
 • 3
#10 Camilla Bang

Helt enig, også vedrørende gæld i huset. Vi havde kigget lidt på en ejendom og slog den op. Vi kunne se at den var voldsomt overbelånt og forkellige låntyper af blandet karakter, noget som man nok kan bruge til at presse sælger. Det er usmageligt og usympatisk. Vi gjorde ikke mere ved sagen.

 • 2
 • 0
#12 Deleted User

Problemet med tingbogen er jo, at man også kan se, hvad der er af gæld i huset, og mange ældre mennesker har jo med tiden fået betalt deres gæld.

Man kan ikke se hvad der er af gæld i huset. Man kan se hvilke lån der er tinglyst sikkerhed for, men det fortæller ikke noget om hvad der aktuelt skyldes i huset. De oplysninger ændres ikke efterhånden som lånet tilbagebetales.

 • 0
 • 0
#13 Jesper Frimann

i det som George skriver, at ældresagen er mere interesserede i at råbe op og få opmærksomheden, end faktisk at beskytte deres medlemmer. Om det så skyldes inkompetence eller kold og kynisk beregning, for at få flest mulig nye medlemmer tja ja det er nok lidt sværere at sige noget sikkert omkring. Men der er ingen tvivl om, at hvis 'hullet' havde været lukket ville der ikke have været lige så meget fokus på det som der er nu.

// Jesper

 • 0
 • 0
#14 Claus Jensen
 • 0
 • 0
#16 Henning Kristensen

Det er usmageligt og usympatisk. Vi gjorde ikke mere ved sagen.

Informationen bliver vel nød til at være tilgængelig i en forholdsvis bred kreds. Hvis en bank skal vurdere om de vil låne penge til en husejer (og afgøre hvilken rente, de skal tilbyde), så må de vel nødvendigvis kunne slå den tinglyste gæld i huset op?

Personligt forstår jeg heller ikke at I undlader at byde på sådan et hus. Det kan godt være at I føler at I presser sælgeren, men reelt er afgørelsen sandsynligvis langt ude af hans hænder. Med et lavt bud presser I professionelle långivere, der har taget en kalkuleret risiko (eller foretaget en sløset vurdering).

Min holdning er at der er større chance for at I vil hjælpe sælgeren ud af den kattepine, som han har med huset nu - og videre til den uundgåelige personlige konkurs før snarere end siden.

"Nej nu be'r jeg dem, Fru Heilbrunn: Sigøjner tyvebanderne kan sidde derhjemme i ro og mag og slå fredelige enkefruers adresser op i Nærum-vejviseren."

Det næste bli'r vel at dødsannoncer og gravsten skal forbydes?

Den her "Ældresag" handler vist nærmere om at afværge at nogen skulle finde på at trevle gennem hele registeret og komme til ubehagelige konklusioner. Trække hele engagementer ud - ikke bare sommerhuset isoleret, men også helårshus og forældrekøbte lejligheder. Eller afsløre hvor mange halvgamle nisser, der har taget flexlån i huset i 00'erne for at sætte pengene ind på skattebegunstigede pensionsordninger.

 • 3
 • 3
#17 Carsten Stenberg

Den her "Ældresag" handler vist nærmere om at afværge at nogen skulle finde på at trevle gennem hele registeret og komme til ubehagelige konklusioner. Trække hele engagementer ud - ikke bare sommerhuset isoleret, men også helårshus og forældrekøbte lejligheder. Eller afsløre hvor mange halvgamle nisser, der har taget flexlån i huset i 00'erne for at sætte pengene ind på skattebegunstigede pensionsordninger.

Hvad er det da for noget nonsens ?

Det rager ikke resten af verden, hvad og hvordan folk vælger at belåne deres ejendom eller noget som helst andet.

I forbindelse med en ejendomshandel, er parterne under alle omstændigheder tvunget til at opgive alle relevante oplysninger.

Så uanset om det er Ældresagen, DI, DA, 3F eller Prosa, der gør opmærksom på en sag af denne karakter, og uanset hvilke bevæggrunde de måtte have for at gøre det, så er på alle måde en sund og demokratisk proces, at denne diskuteres offentligt, og ikke forsøges gemt af vejen.

 • 4
 • 0
#18 Christian Nobel

Hvis der er pant i en bil, så er det muligt ud fra nummerpladen at finde ejerens navn via bilbogen - godt nok kun navnet, så hvis man hedder Hans Hansen er problemet måske ikke så stort, men hvis ens navn er knap så almindeligt, så er der nu givet mulighed for GDS check af nummerplader.

 • 0
 • 0
#19 Henning Kristensen

Det rager ikke resten af verden, hvad og hvordan folk vælger at belåne deres ejendom eller noget som helst andet.

Dataene i Tingbogen har jo været tilgængelige altid. I en bredere kreds. I Norge er skattebogen åben - med samme oplysninger om fødselsår. Uden at verden er faldet ned om ørerne på nordmændene. For mere end 15 år siden blev ejendomsvurderingerne givet fri her i landet. Med relativt begrænset konsekvens på kriminalitets-siden.

Så jeg hæfter mig bare ved at trusselsbilledet her fra Ældresagen er så teoretisk konstrueret, nærmest i Urban Myth-kategorien, at jeg godt synes at man kan tillade sig at spørge kritisk til bagvedliggende motiver for den her agurketids-historie. Realiteterne er jo at dødsannoncer med stor sandsynlighed er en større trussel for enlige enkefruer end Tingbogen nogensinde bliver (google: obituary thieves).

Jeg tænker om der mon findes en organisation derude, der ikke synes at det er så pokkers sjovt at store dele af Danmark nu nemt kan kigge med på hvor lemfældig kreditgivningen i 00'erne var? Jeg er selvfølgeligt lidt ude i konspirationsteorier her, det medgiver jeg.

 • 1
 • 0
#20 Bent Ojgaard

"Det rager ikke resten af verden, hvad og hvordan folk vælger at belåne deres ejendom eller noget som helst andet."

Fuldstændig enig. Problemet er det samme med Bilbogen. Hvad rager de andre hvad jeg har af gæld i bilen, med mindre jeg vil sælge den.

Endvidere kan min færden (i bilen) registreres af uvedkommende, blot de tager nummeret på bilen og slår det op på nummerplade.net og det kun fordi at jeg har gæld i bilen. Endvidere oplyses min fødselsdato - til hvilket formål om jeg må spørge ?

Hvad bliver det næste ? Offentliggørelse af vores sundhedsdata og helbredstilstand ?

 • 1
 • 0
#21 Jens Peter Jensen

Du klandre Ældresage, at de starter med at kontakte pressen, men det er usandsynligt naivt, at tro at der sker noget som helst ved at kontakte "de ansvarlige" !

Den eneste måde, at ændre noget som helst på i Danmark er at gå direkte til pressen med det samme, og dermed få politikerne til at reagerer.

Det er bare stadig god kutyme (i hvert fald inden for IT-sikkerhed), at give de ansvarlige en rimelig mulighed for at udvise ansvarlighed, før man offentliggør sikkerhedsproblemet. Man kunne jo håbe på, at de danske politikere for en gangs skyld kunne udvise ansvarlighed. Samtidig ville det så også have gjort Ældresagens sag endnu stærker, hvis de i stedet for bare at sige: "Der er det her sikkerhedsproblem", kunne gå ud og sige: "Vi fortalte ministeren om problemet for 6 uger siden, og der er stadig intet sket". Og det ville samtidig sætte ministeren i et endnu dårligere lys (men også bedre, hvis hyn rent faktisk havde taget det alvorligt).

 • 0
 • 0
#22 Frithiof Andreas Jensen

....der ikke synes at det er så pokkers sjovt at store dele af Danmark nu nemt kan kigge med på hvor lemfældig kreditgivningen i 00'erne var?

Det findes - Jeg skrev i sin tid et par veldokumenterede indlæg om prisen på Bankpakke 1 på "Jydepotten" hvorefter indlæggene forsvandt og nye indlæg fra samme bruger-ID blev "blackholed" (et par fra samme IP med en anden bruger forsvandt efter et stykke tid). Mange andre tilsvarende indlæg forsvandt også.

Jeg har ikke gidet at teste nu hvor Facebook er blevet til debatforumet, men mon ikke det stadigvæk fungerer på samme måde? Det er i hvert fald nogle fesne kommentarer generelt.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere