COTS sirenernes sang

"Common Off The Shelf", COTS, er et utroligt forførende begreb for den uindviede. Istedet for specialsyet software og håndbygget hardware, så går vi bare i Bilka og finder noget vi kan bruge.

Nogen gange virker princippet, men for det meste gør det ikke.

Når det virker, er det oftest fordi den politik man erstattede med COTS var tåbelig til at begynde med.

Jeg erindrer f.eks noget med et teleselskab der betalte tredobbelt pris for cykler, fordi man havde bibeholdt de krav til laste-evne der var nødvendige i starten af 1900 tallet.

Når det ikke virker, er det næsten altid rå inkompetence og spreadsheet-massage der driver værket.

COTS fejl #1: "Det gør næsten hvad vi har brug for", uden at overveje om man kan undvære det der mangler, eller hvad det vil koste at substituere.

Vi ved alle at de første 80% kun koster 20%, men der er kun sparet noget hvis kan man undvære den sidste femtedel, eller få den billigere andetsteds.

COTS fejl #2: "Det bliver ikke COTS af at ligge på en hylde": Hvis der ikke er mindst tre leverandører, hvis produkter alle kan det man har brug for, og hvis ikke det er trivielt at skifte imellem dem, så er det ikke COTS.

COTS fejl #3: Skal der kurser eller konsulenter fra leverandøren til ? Hvis ikke uddannelsen og hjælpen kan fås hos andre end leverandøren er det ikke COTS.

COTS fejl #4: Levetidsvurderingen: Findes produktet og leverandører af det, i hele den levetid der forventes ?

COTS hardware har sjældent samme levetid som håndbygget hardware, 3-5 år imod 10-20 år.

Software uden leverandør (eller kildetekst) er så godt som død.

I mine øjne er denne sidste fejl den værste, for de ansvarlige er så godt som altid fløjet af reden, når man opdager at systemet efter et par år falder fra hinanden, eller er blevet umuligt at vedligeholde.

phk

Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Søren Schrøder

COTS bliver også tit kaldet "shrink-wrapped" software.

Efter min mening et fint udtryk, idet jeg antager at indpakningen i plastic er for at skjule at det generelt stinker... men det var måske ikke det hit-and-run konsulenten mente ?

Men skal man være djævlens advokat, så er COTS løsninger ofte den eneste løsning, hvis man erkender ikke at råde over (eller at ville råde over...) dygtige nok folk til at bygge og vedligeholde en specialløsning.

  • 0
  • 0
Lasse Hillerøe Petersen

COTS fejl #5. Det kan en hel masse andet som man ikke har brug for, og som i øvrigt komplicerer installation, konfiguration, drift og vedligehold ekstremt, foruden at det fra starten vanskeliggør tilpasningen med det der mangler jf COTS fejl #1.

På tysk hedder det vist i øvrigt "Kommon Off The Zhelf."

-Lasse

  • 0
  • 0
Rasmus Kaae

C'et i COTS er ikke "Common" men "Commercial". Jeg har aldrig hørt det som "Common" før. Desuden er jeg ikke enig i at COTS er et onde, men man skal naturligvis vælge løsning ud fra et fornuftigt grundlag.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere