Computernørd-superstar

Jeg kom ind i en helt interessant diskussion med en ven i dag. Hvem er vores store computernørdidol - hvem er den største computernørd-superstar?

Nu ved jeg godt at vi i flere omgange har diskuteret betegnelsen "nørd", men lige nu er betydningen bare en der arbejder med den tekniske side af it - lige for denne diskussions skyld.

Når jeg tænker computerverdenens superstars, så tænker jeg allerførst på Linus Torvalds, Bjarne Stroustrup**, **Don Box, Steve Jobs og måske Erich Gamma, Charles Simonyi og Martin Fowler, men når jeg forhører mig i min (nørdede) omgangskreds er der ikke garanti for, at de kender disse personligheder. De har deres egne superstars som jeg typisk aldrig har hørt om.

På en måde er det jo klart at man opfatter betegnelsen "superstar" ud fra ens egne interesser, og netop derfor kunne det jo være interessant at høre fra nogen man ikke deler interesse med, hvem deres forbillede er og hvorfor.

Så: Hvem er efter din mening it-verdenens superstar og hvorfor' Og hvis din superstar er fra udlandet, kan du så også nævne et dansk idol'

Kommentarer (31)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Svenne Krap

Jeg tænker mere på the grand old men, dem som rigtigt batter... dvs, 2x Alan (Turing og Kay), Donald Knuth (TAOCP, Latex), Guy Steele (LISP, Scheme, Java), Peter Norvig (AI, ej ejendomsægler), Edgar Frank Codd (databaser), Ken Thompson (UNIX), Dennis Ritchie (UNIX), Douglas McIlroy (UNIX) osv... men selvfølgelig også Bjarne Stroustrup....

Udfra impact må det næsten være Jobs, Gates og Torvalds (lyder lidt som et advokatfirma :), og måske Andrew Tridgell (Samba), Robert McCool (Apache), Guido van Rossum (Python), Larry Wall (Perl), Rasmus Lerdorf (PHP) , John Warnock (PostScript, og dermed ideologien bag PDF) og Charlie Jackson (Flash), Jonathan Gay (Flash), Michelle Welsh (Flash)

 • 0
 • 0
#12 Palle Simonsen

John McCarthy for at have opfundet lisp - det første 1. ordens programmeringsprog. Dennis Ritchie og Ken Thomson for Unix (samt Ritchie for et genialt exploit af compilere ;) Ritchie og Kernighan for C - og den ensete rigtige måde at formaterer programmer i'{' '}' sprog :) Richard Stallman for emacs og - nåh ja GNU :) Samt Xerox Palo Alto Research center for Musen, Bitmapped displays, lokalnet, email, vinduer, kontorpakker, Interlisp-D og Smalltalk

 • 0
 • 0
#14 Henrik Knopper

Mange af de personer der er nævnt indtil nu har uafviseligt betydet imponerende meget for faget, men ikke mange af dem er kendt uden for de indviedes rækker.

Hvis man skal tale super-stars er det vel i højere grad folk som Gates, Ellison, McNealy, Jobs og Fiorina vi skal have fat i.

I den hjemlige andedam er det folk som Preben Meyer og - i hvert fald i en periode - Caroline Søborg-Olesen.

Allesammen personer der har formået at få placeret it på almindelige menneskers verdenskort. Altså folk som har gennemslagskraft ud over egne rækker.

 • 0
 • 0
#15 Peter Makholm Blogger

Name dropping er let, men for måske at konkretiserer spørgsmålet lidt: Hvem ville I rejse til Horsens for at se alene på grund af navnet? (Eller Næstved for jer der allerede er i nærheden af Horsens).

Af de nævnte forretningsfolk er der ikke nogen jeg ville bare tage specielt langt for at høre, af teknikerne måske Larry Wall, men teknikerne har nok hver for sig en meget mere begrænset målgruppe - selv blandt nørdpopulationen.

Og så er der selvfølgelig gruppen af personer jeg ville tage til Horsens hvis det var påkrævet for ikke at skulle høre på dem. Dem er der også nævnt...

 • 0
 • 0
#23 Flemming Sørensen

Superstar, som i dem der kommer i Se og Hør? Der er vel kun Hans Reiser (pga. mordet på hans kone (uanset om det var ham eller ej)).

Lidt mere positivt, så må det jo blive enten PHK eller Kurt Skauen. Jeg tror ikke at PHK behøver nogen introduktion, her på stedet ;-) Sidstnævnte derimod gør nok... Kurt er manden der skrev AtheOS. AtheOS var systemet jeg forelskede mig vildt i allerede første gang jeg bootede det, noget jeg ellers ikke havde prøvet før, på trods af at jeg har prøvet mere end bare end håndfuld systemer. Desvære havde han allerede opgivet udviklingen da jeg fandt det i 2003, men katastrofen var ikke så stor, for en gruppe AtheOS tilhængere havde allerede taget sagen i egen hånd og forsat udviklingen under et andet navn.

 • 0
 • 0
#25 Anders Østergaard Jensen

David Heinemeier er da på ingen måde i samme liga som de andre nævnte herinde. Bevares, han er da en udmærket udvikler, og Rails fungerer ganske fint, men det nytter altså ikke at hype det langt ind i en anden verden, at han har skrevet den software.

Hvis jeg skal nævne nogen, må det være Bill Joy, som har forfattet blandt andet vi (editor), csh (shell) og NFS (UNIX Network File System). Det er alle ting, som stadig bruges mere eller mindre dagligt. I øvrigt er han også -- blandt andre -- fader til de første udgaver af Berkely Software Distribution, som både Free/Net/OpenBSD og Mac OS X mere eller mindre bygger på. At han også er medstifter af Sun gør vel ikke pointen mindre klar.

 • 0
 • 0
#26 Therese Hansen

I de sidste par dage har jeg fået et par nye helte gennem JAOO.

Jeg er imponeret over Robert C. Martin alias onkel Bob, som er en af de underholdende nørder og Kevlin Henney, som jeg netop har været til tutorial ved i dag. Kevlin er en af dem, som kan tale underholdende om de fleste emner, som f.eks. performanceoptimering og arkitekturelle mønstre.

 • 0
 • 0
#27 Kristian Vilmann

Peter Makholm siger det ganske rigtigt: Hvem vil du rejse til den anden ende af landet for at høre?

Advokatfirmaet Jobs, Gates & Torvalds er jeg ikke så sikker på. Bill Joy: Ja Tak. For nu at blive i den verden kunne jeg godt tænke mig at høre Scott McNealy en dag, men han er nok ikke så provokerende længere.

Min favorit er absolut Dan Klein. Hans foredrag på Linuxforum har været fantastiske. En meget vidende og meget behagelig mand, med et stort hjerte og en umådeholden trang til at underholde.

/k

 • 0
 • 0
#28 Kristian Vilmann

Hov... man skulle også nævne en dansker?

PHK er jo taget, så jeg vil nominere Ole Tange. Endnu én der kan finde ud af at formidle et teknisk emne med et glimt i øjet. Hvem kan huske DKUUG-klubmødet for mange år siden hvor Ole skulle tale om DNS en dødssyg tirsdag aften? Til manges overraskelse fandt mindst 200 mennesker vej til Symbion den aften.

/k

 • 0
 • 0
#29 Peter Mogensen

hehe...

Pointen er at jeg tror ikke det fænomen med idol-dyrkelse som man ser når folk skrigende presser sig sammen foran scenen til en koncert og tapetserer deres værelser med plakater er helt det samme som man kan opleve blandt "computernørder". Jeg tror de fleste computernørder er ganske klar over at det er et større billede og hverken Stallman, Knuth eller Tannenbaum fylder det hele ud. De har hver især gjort sig bemærket inden for nogle få områder som alle er vigtige, men ikke kan stå alene.

Der var en, der definerede det som "hvem ville man tage til Horsens for at se" ... Tjae... Ret mange af dem som er nævnt, men nok ikke dem som jeg kunne tage til København for at se istedet (kortere togtur :) )

Desuden så kunne man jo fortsætte denne lange liste til den var så lang at begrebet "superstar" ikke gav mening længere. Skal det iøvrigt være teknikerer? Hvad med:

Edward Felten (ok - han er også teknikker) Lawrence Lessig Cory Doctorow Hele FFIIs utrættelige hold. EFF's ditto.

 • 0
 • 0
#30 Therese Hansen

Hehe, Peter.

Nu skal du jo ikke lade dig forvirre af min poppede terminologi - den er udelukkende der for at slå tonen an. Dette er ikke diskussionen "min guru er bedre end din", som jeg vil frem til, men mere et bredere billede af hvilke store personligheder, som der eksisterer i branchen og gerne en illustration af hvor forskelligt vi netop ser på det spørgsmål - det er ment sjovt og uformelt.

Men sprogbrugen kan du sikkert sagtens abstrahere fra - abstraktion er jo netop noget vi nørder er gode til :-).

Jeg ser det faktisk som en fordel at listen bliver lang, så længe folk husker at argumentere for hvorfor netop deres person skal med. Så kan vi andre jo bruge den som reference til at opdage nogle nye "superstars" og måske benytte muligheden for at høre dem tale (hvis vi får den) eller få kigget på deres arbejde.

Mange andre brancher fejrer deres helte - hvilket vi ikke nødvendigvis er gode til i it-branchen. Her er så en mulighed for at smide lidt respekt efter dem der fortjener det :-).

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere