Complexity kills...

Du kender godt situationen:
Du er til en fest og din flinke borddame/herre spørger - som det sig hør og bør - til din beskæftigelse.

Du svarer: Jeg er i IT-branchen (doh!) og straks lyser din sidekammerats ansigt op efterfulgt at det uundgåelige spørgsmål:
"Så kan du måske hjælpe mig med mine printer problemer...?" :-)

Oh well, det du'r jo heller ikke, at fortælle at man er udvikler med ekspertise indenfor objektorienteret udvikling og object-relational mapping tools..
Så går samtalen jo nok ligesom i stå, ikke ?

Men det er jo blot et lille eksempel på, at vi godt kan have lidt svært ved at forklare hvad det er vi går og laver til daglig.
Og dermed også formidle viden om vores arbejde til andre der måske gerne skulle inspireres lidt til at søge ind i vores branche ?

Ja, min dårlige samvittighed mht. IT-natten går mig på :-)
Men jeg lover at være med næste år...

Hvis jeg skulle drage ud til en gymnasieklasse i dag og berette om hvordan livet i vores branche er, vil det jo også hurtigt blive meget komplekst - for sådan er det jo.

IT er (blevet?) en kompleks størrelse.

Er udviklingen af IT systemer blevet mere kompleks ?
Eller skyldes det simpelthen at de løsninger vi laver i dag kræver en
meget sammensat palette af viden, teknologier og værktøjer for at lykkes ?
Og at vores udviklingsprocesser også stiller meget store krav til dem
der styrer dem ?

Arh hold op. Det kan sørme da ikke være svært, at gennemføre et stort
offentligt projekt på 125.000 timer bare fordi man undervejs skal sikre
sig at overholde alle åbne standarder, følge Prince2, ITIL, ISEB, SOA,
koordinere med sin (pointy-haired) boss som er hoppet på Lean vognen, alt sammen med udgangspunkt i en kravspecifikation, der er lavet af et konsulentfirma med meget lidt indsigt i IT udvikling, og copy/pastet 100 gange, og som er fuld af tvetydige vendinger og våde drømme om urealistiske svartider, deadlines og økonomi ?

Læg hertil den tekniske del af løsningen. Lad os antage at den realiseres på J2EE platformen og vi går glad i gang med at kode, right ?

Wrong!
Før vi er kørende skal vi lige have gang i Ant, Log4J, minimum 20 Apache libraries som standard equipment, CruiseControl, Clover, JDepend, Checkstyle, Eclipse (+ diverse plugins), Struts, JSF, et Ajax library, JUnit, Subversion og og og

Complex enough for you ?

**"You can run, but you can't hide"... **

Tror I kompleksiteten forsvinder ? Tror I den kom snigende i løbet af
natten og stak den simple løsning ned ?

Eller tror I, at kompleksiteten delvist er skabt af pyntesyge softwareleverandører, selvhøjtidelige kodefanatikere og legesyge analyseinstitutter, hvis primære sigte er at skabe flere jobs for sig selv.

Skal vi drukne i det eller skal vi *call their bullshit *og forsøge at rydde lidt op i skidtet, så vi er folk nok til at løse alle de IT problemer der venter os fremover ?

Alternativt kan vi bare lade stå og til og så se de dygtige folk i branchen sive over i hackerbranchen, hvor der venter langt større mulighed for hjemmearbejde, fleksible arbejdstider og stor økonomisk belønning.

Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Jens Rasmussen

Meget spændende betragning. Vi bør medvirke til at reducere kompleksiteten (*), for der er masser af forretningslogik, der går tabt mellem projektledere uden indsigt og programmører med dyb teknisk viden. Under overfladen er alt jo komplekst, i hvert fald med IT, men der bør være nogle lag, der gør det forståeligt.

Bare tænk på det at printe; her har vi heldigvis med tiden fået styresystemer til at skjule det mest komplicerede, så brugeren kan tage sig af at vælge antal kopier osv.

Desværre får vi næppe noget forærende. Objektorienteret tankegang er fint, men bliver også meget hurtigt teknisk, med den eksisterende sprogbrug. Diverse standarder er godt, men de har det heller ikke ligefrem med at være ukomplicerede og selvforklarende.

Mange projekter lider under et stort gab mellem projektledere og udviklere, og det bliver næppe mindre fremover. Der vil være et stort behov for tekniske projektledere, eller forretningsorienterede udviklere!

Venlig hilsen
Jens Rasmussen
Fimano

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize