COMALs historie

Der var engang en fyr der hed Børge Christensen, han fandt på et programmeringssprog der hed COMAL og resten er historie.

"Engang" var så vidt vi kan gennemskue 1973 eller 1974 og historien vil vi rigtig gerne prøve at få styr på, inden "engang" er 40 år siden.

I 1985 udskiftede man faget "Datalære (forsøgsordning)" med "tekstbehandling i fransktimerne" (som en af de involverede udtrykte det) i de danske gymnasier og det kunne godt ligne en rigtig stor bommet, set i bakspejlet. Ihvertfald var det begyndelsen på enden for COMAL-80.

Den engelske regering er ved at nå til den konklusion at børn, børe lære at programmere i folkeskolen og det er jo indlysende rigtigt, taget i betragtning hvor mange programmerbare dimser der er i deres liv.

I Danmark har vi stadig hovedet i sandet: IT overlades til ildsjæle står der i det seneste nummer af Gymnasieskolen.

COMALs historie har flere faser og aspekter:

 1. RC7000 og RC-BASIC
 2. COMAL-80 definitionen
 3. Den politisk/pædagogiske debat i Danmark
 4. Den politisk/pædagogiske debat i udlandet
 5. Alle COMAL-80 implementeringerne (RC/DDE/Comet/PC)
 6. COMAL-80's otium.

Vi har en smule af 1 og en del af 5 og lidt af 6 i vores samling i datamuseum.dk, men 2-4 er vi temmelig blanke på.

Hvis I f.eks kigger i denne bibliografi har der været en hel del debat i England/Irland i forbindelse med BBC's hjemmecomputer og jeg kan ikke forestille mig andet end at der har kørt en debat i f.eks Gymnasieskolen også.

I Datamuseum.dk vil vi gerne sætte fokus på COMAL de næste par år ("COMAL: Livet begynder ved 40" ?) men hvis det skal blive rigtig godt, har vi brug for nogle ildsjæle til at fylde hullerne i vores samling og viden, specielt med hensyn til at få støvet artikler, kronikker og den slags op.

Hvis nogen har lyst til at være med, eller hvis I kender nogen af de personer der har været bannerførende, vil vi meget gerne høre om det på comal@datamuseum.dk.

phk

Relateret indhold

Kommentarer (40)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Jesper Zuschlag

Jeg trådte min barnesko i programmering tilbage i '82 hvor jeg tog "datalære" som valgfag i folkeskolen. Vi fik vores introduktion på en SPC/1 fra DDE hvor vi arbejde med en pre-COMAL-80 version kaldet ID-COMAL (hvis jeg husker korrekt) der var temmelig begrænset.

I øvrigt er jeg 100% enig. Afskaffelsen af datalære i folkeskolen var en bommert af dimensioner. Idéen om, at elever ikke skal lære om hvordan computere fungerer men alene at anvende dem, svarer til erstattede matematik med et introduktionskursus til brug af lommeregner.

 • 9
 • 0
#5 Kim Schulz

I kommer lige lidt for sent. I sommers forærede jeg min lille samling af Comal relaterede bøger til en loppemarkedsindsamling. Især den klassiske gule comal-80 håndbog har jeg læst i mange gange for at få lidt indtryk fra fordums tid.

 • 0
 • 0
#7 Lars Bjerregaard

Kan vist desværre ikke hjælpe, men kan da dele min egen lille historie.

En gang, ca. 1981, gik jeg på en EFG skole (som de hed dengang) i Ishøj. Der havde de så etableret, midt imellem alle smede og automekaniker fagene, et "datalære" fag af en art. Det blev kørt af en fætter der hed noget i stil med Erik Hildebrandt (ikke helt sikker). Nå, men det var et obligatorisk fag, og vi skulle lære nogen basale ting, og vælge mellem et par projekter at programmere. Så vi startede med at lave rute-diagrammer og lidt planlægning. Jeg valgte så den programmeringsøvelse der hed "lav et program der genererer falske (men gyldige) CPR-numre. Som den rod jeg var synes jeg jo det var et fedt projekt, også for at reducere togbøderne lidt. Det programmerede vi så i COMAL-80, der så vidt jeg husker mindede en del om Pascal. Dernæst kom så det spændende øjeblik, hvor man koblede op til regnecentralen (var det vist) med et telefonrørsmodem, og tampede koden ind via en ABC terminal (hed den vist). Og hvis skidtet fungerede, spyttede den så mine for mig gyldige CPR-numre ud på skærmen. Jeg synes det var ren magi, og var totalt hooked efter det. I dag er mit levebrød programmering.

Så jeg er helt med på den med at introducere unge mennesker til programmering tidligt. De fleste synes bare det er kedeligt, men for nogen falder tiøren, himlen åbner sig, og der er klar bane frem.

 • 2
 • 1
#8 Lars Bjerregaard

Jeg fandt lige at hele "COMAL Handbook" er tilgængelig her: http://www.scribd.com/doc/76827216/COMAL-Handbook

Indeholder bla. nogen historiske referencer i forordet.

Jeg kan se her - http://books.google.dk/books/about/Comal_80_for_EFG.html?id=M2VjHQAACAAJ - at der endda en gang var nogen der skrev en bog med titlen "Comal 80 for EFG". Meget sjovt givet min egen historie.

 • 1
 • 1
#10 Torben Mogensen Blogger

COMAL blev også implementeret på Acorns BBC Micro. Den blev leveret i en ROM (ligesom Pascal og C oversætterne). Acorns egen BBC BASIC lignede på mange punkter COMAL (procedurer, while- og repeatløkker osv.), så COMAL var ikke den store succes på BBC Micro, og nok primært rettet mod skoler, der havde COMAL i forvejen.

Selv stødte jeg på COMAL (eller egentlig RC-BASIC) i 1977, hvor den fandtes på Greve Gymnasiums RC-7000 computer. Nogle år senere blev jeg kontaktet af et forlag, der havde set en bog "Pascal from BASIC", som de gerne ville oversætte og ændre til at bruge COMAL i stedet fra BASIC, så den skulle hedde "Fra COMAL til Pascal", og de spurgte, om jeg ville oversætte bogen med de nødvendige modifikationer. Jeg fik bogen til gennemsyn, og konkluderede, at meget af bogen blev brugt på at forklare løkker og procedurer, der allerede fandtes i COMAL, og kun meget lidt om de mere avancerede dele af Pascal. Så jeg sagde til forlaget, at en "Fra COMAL til Pascal" bog skulle skrives fra grunden i stedet for. De opgav så ideen, selv om jeg tilbød at skrive en sådan bog. Men da COMAL allerede på det tidspunkt havde toppet, var det nok godt det samme.

 • 1
 • 0
#11 Finn Aarup Nielsen

Jeg søgte på "Datalære" og fandt denne udmærkede artikel: http://www.folkeskolen.dk/10187/datalaere---faget-som-forsvandt der fortæller om historie for faget.

Jeg har selv været den heldige generation der i midten af firserne kunne få datalære som valgfag i 8.-9. klasse (hvis jeg husker korrekt). Jeg kan her bemærke at faget ikke må have været nedlagt i 1985 men det blot blev planlagt til at lukkes ned (i 1990 i følge folkeskole.dk-artiklen).

Jeg har vist før skrevet her på Version2 at datalære kunne indføres ned til de mindste klasse. Med Logo og Lego Mindstorm. Målet med datalære i folkeskolen kunne være at eleven kan lave et Angry Bird-agtig program hvor man i formning har tegnet grise og fugle, i fysik har lært om en parabel eller noget der ligner.

Jeg mindes vi spillede et træ-produktion/økologi-agtig spil i Comal-80.

 • 2
 • 0
#12 Lars Ladingkaer

Jeg er nevø af Børge Christensen, og tilbragte mange timer med at sidde og programmere i Comal 80 på hans skiftende computere i hjemmet.

Det var dengang i 2. halvdel af 70'erne, når jeg var på besøg i deres hjem i Tønder.

Men da jeg selv "kun" har rundet de 45 år nu, så kender jeg ikke den tidlige historie, med udviklingen af Comal 80 og arbejdet med datalære på Tønder Statsseminarium.

Børge lever jo ikke mere, og jeg mener ikke at jeg har noget liggende fra dengang. Det er - som i skriver - efterhånden mange år siden.

Hans eneste datter lever endnu. Måske hun kan lede jer på sporet af mere information.

 • 5
 • 0
#13 Niels Grove-Rasmussen

Da jeg sidst i 80'erne uddannede mig til folkeskolelærer, lavede jeg en afløsningsopgave til linjefaget matematik i form af et COMAL-80 program til deskriptiv stistik. Platformen var UniCOMAL på IBM PS/2 (Model 30). Jeg har nogle af disketterne liggende, men ikke noget diskettedrev... Opgaven var iøvrigt lige ved at blive afvist, fordi læreren ikke forstod koden (der naturligvis skulle afleveres på papir). For eksempel havde jeg brugt "dynamisk tildeling" med operatoren "+=", hvilket som udgangspunkt for vurderingen ikke var muligt... Senere blev jeg som vikar i grundskolen sat til at undervise en 6. klasse i COMAL-80. Denne gang Commodore 64 med delt diskdrev. Der var ikke noget materiale, så det kørte på rutinen ;-) Pigerne var lidt svære at motivere - en tælleløkke var ikke inspirerende.

 • 0
 • 0
#14 Henrik Mikael Kristensen

Før 1990 var der ingen, der rørte en computer overhovedet i skolen. Vi havde én, som var afsat til noget specialundervisning, som aldrig blev brugt.

1990-93 begyndte vi på datalære, som jeg glædede mig vildt meget til at have, men blev enormt skuffet, da det bare gik ud på at bruge nogle små undervisningsprogrammer med interaktive quiz-spørgsmål, og der skulle stramt følges et bestemt skema, ellers fik vi skæld ud.

Jeg lærte ikke en døjt programmering i skolen. Det måtte jeg sidde hjemme og gøre, og brugte en del tid på at lave en prøvebillede generator i COMAL 80 på 64'eren. Alt jeg har lært idag er stort set hjemmelært.

USE TURTLE

 • 1
 • 0
#15 Henrik Pedersen

Prøv at kontakte Mogens Pelle på IHK. Han har haft noget med Comal 80 at gøre, så han burde kunne hjælpe jer på vej.

I øvrigt var Comal 80 også mit første bekendtskab med programmering. Det har været ca. 1986, på Hvidovre Ungdomsskole. På kommunens 11 folkeskoler var der på det tidspunkt kun Engstrandskolen der havde 8 Picoline maskiner, så der var rift om dem på aftenskolerne.

 • 0
 • 0
#17 Thomas Løcke

Jeg havde den store fornøjelse at "lære" COMAL-80 på sådan en fætter her tilbag i starten/midten af firserne:

http://www.old-computers.com/museum/computer.asp?st=1&c=1171

Jeg kan ikke huske ret meget af det, andet end at jeg var frygtelig skuffet over hvor lidt min lærer vidste om noget som helst. Jeg var jo nærmest ekspert med al min VIC20 og C64 erfaring. :D

Ahh ja, de gode gamle dage...

 • 1
 • 0
#18 Ole Sanvig

Odense Kommune kørte faget datalære som forsøg i udvalgte folkeskoler tilbage omkring 1980 - det kørte på en RC-maskine af en slags (RC4000?) over modem, og vi programmerede i COMAL. I starten på en god gammel Teletype terminal :)

Måske kommunen stadig har noget liggende, eller nogen et sted i O'ense kender nogen, der kender nogen?

Min egen lærer fra dengang hed Laila Holm, men om hun stadig lever, det har jeg ingen anelse om.

 • 0
 • 0
#19 Anonym

PHK, du bringer sgu en lille tåre frem i øjenkrogen..

Jeg havde "Datalære" i folkeskolen tilbage i 1980'erne og lærte naturligvis COMAL-80 som det første programmeringssprog.

Det var på et Butler slavesystem - en rigtig computer.. Én man kunne slå folk ihjel med ( fysisk ) - 3 mm aluplader, reset knap i form at en dørklokkelignende kontakt og brun maling :D Master Computeren skulle tændes før slaverne.. Ellers virkede systemet ikke..

Tror sgu stadig, at jeg har nogle af programmerne udskrevet på en matrixprinter liggende..

"AUTO" :D

 • 2
 • 0
#20 Arne Christensen

I 70'erne brugte jeg en af de tidlige COMAL-versioner på RC7000 (= Data General Nova 1200), bl.a. på Greve Amtsgymnasium, som Torben Mogensen henviser til (http://www.version2.dk/blog/comals-historie-44732#comment-198830). Det var den implementation, som et par kvikke lærerstuderende på Tønder Statsseminarium havde lavet ved at modificere Data General's BASIC-fortolker (noget af en bedrift eftersom de jo i udgangspunktet ikke anede noget om programmering og det hele var i assembler). Hvordan Børge Christensen havde lokket kildeteksten ud af Regnecentralen er mig stadig en gåde...

Efter jeg blev færdig på gymnasiet startede jeg på datalogistudiet i 78 og blev et halvt år efter hyret af Mogens Pelle (nævnt af Henrik Pedersen http://www.version2.dk/blog/comals-historie-44732#comment-198837), som var begyndt at bygge Z80-baserede computere til skolemarkedet. I begyndelsen leveret med en COMAL-implementation fra Institutet for Datateknik (nævnt i http://www.version2.dk/blog/comals-historie-44732#comment-198820), men efter Mogens havde prøvet mig lidt af, satte han mig til at lave en implementation af COMAL-80. Sproget blev pudset af mens det blev implementeret, så jeg snakkede en del med Børge Christensen. I bagklogskabens lys var det vanvittigt at sætte en student uden projektkendskab til den slags, og det tog en rum tid - men resultatet blev rimeligt godt.

Jeg har ikke ret meget liggende mere af tingene fra dengang. Men når nu England bliver nævnt, vil jeg lige sige, at COMAL-80 blev rigtigt stort derovre. Omkring år 2000 købte jeg en lommecomputer (Psion 5mx) fra en engelsk firma til brug som kalender mm. Den kom med et fortolket sprog kaldet OPL (Organiser Programming Language). Jeg skulle naturligvis lige se, hvad det var for noget, og fik et mindre chok, da jeg opdagede, at det var COMAL-80 - bare under et andet navn! Intet var forandret... Jeg har 2-3 af de maskiner endnu.

 • 5
 • 0
#21 Allan Høiberg

Jeg mødte første gang COMAL-80 under CP/M på Comet'er i ungdomsskolen. Navnet Freddy Dan Dalgas Kristiansen dukker op i hukommelsen som udvikler af den version, der kørte dér. Måske han eksisterer endnu?

 • 2
 • 0
#24 Henrik Jæger

Ak ja, det giver mindelser om min gymnasietid i Vejle (Rosborg, 1981-84): RC7000 med RC-Basic. Systemet havne en 2.2 MB udskiftelig harddisk, det var stort. Endnu større blev det, da vi fik fat i en variant af COMAL fra det andet gymnasium (Rødkilde) i Vejle; her havde nogle fikse gutter lavet en variant af RC-Basic, som de kaldte 'Rødkilde Comal', og på vores gymnasium fik vi allernådigst lov til at muntre os med denne variant fredag eftermiddag, når alle andre var taget i byen for at drikke øl! Bemeldte 'fikse gutter' hed Laursen til efternavn...

 • 0
 • 0
#26 Freddy Dan Dalgas Kristiansen

Mit navn er nævnt et par gange her på siden og jeg arbejdede med COMAL i en del år - indtil 1991 faktisk. Jeg arbejdede for mig selv op indtil 1989 (hvor Børge, som jeg arbejdede en del sammen med, døde) og derefter flyttede jeg til København og arbejdede for UniComal (COMAL til PC og Unix) indtil 1991. Jeg lavede først en ZX-Spectrum version (som faktisk kan findes til ZX Emulatorer i dag). (har tape og manualer liggende) Derefter lavede jeg en Amstrad CPC 464, 664 og 6128 version - både på disk og dongle (har stadig en dongle liggende) Jeg lavede en generel CP/M version, der kunne konfigureres til alle CP/M maskiner - og en del af navnene på denne side (Butler, COMET, Memotech og andre) - det har jeg vist ikke noget af mere. Ja - der er meget, nok for meget til lige at skrive det her - men jeg er sikker på at jeg kan hjælpe jer med at få noget af historien på plads. Jeg tror også at jeg kan finde Jens Erik, Mogens, Lars eller Alex fra UniComal (det er dem der lavede Commodore 64 versionen, PC versionen og Unix versionen) - de ved helt sikkert mere.

 • 3
 • 0
#28 Poul-Henning Kamp Blogger

Det er ret klart at der er en hel del mere til COMAL historien end jeg anede.

Tak for de mange emails og referencer her i debatten.

Der er tydeligvis mere COMAL historie end jeg lige gik og kendte til, mit eget engagement er begrænset til RC7000 versionen og lidt fuskeri med C64 versionen.

Jeg prøver lige at koordinere lidt på torsdag, så vender jeg tilbage, men bliv endelig ved med at grave COMAL ting frem i mellemtiden!

 • 1
 • 0
#29 Søren Schack Hansen

Samme Mogens Pelle konstruerede i øvrigt Butler-computeren, som vi brugte igennem slut 80-erne og start-90-erne med godt udbytte. Den kunne en række ting, piccoloen og piccolinen (langt dyrere maskiner) ikke kunne; men kommunaldirektørerne i landets kommuner havde mere berøringsflade med regnecentralen end med Mogens, så de storindkøbte piccolinerne og skrottede en ordre på flere hundrede Butlere på det for Mogens P. værst tænkelige tidspunkt. Akja.

 • 0
 • 0
#31 Freddy Dan Dalgas Kristiansen

UniCOMAL bestod af et femkløver: Mogens Kjær, Lars Laursen, Jens Erik Jensen, Palle Pedersen og Alex Deichmann Jakobsen (indtil jeg kom til som nr. 6). 3 af disse kan findes på LinkedIn ved at søge UniCOMAL. Uden for landets grænser har jeg solgt COMAL til USA (Len Lindsay, Madison, WI - forfatter af flere bøger var distributør), Tyskland (Derek Belz, Föhr), Det polske undervisningsministerium (jeg burde stadig have en konto i Polen med nogen Slotties på:-) - og jeg huske tydeligt køreturen til Warszawa med Børge i bilen) og så kan jeg huske at der var en del aktivitet i Holland og Belgien om COMAL. I tyskland var det primært versionen til Amstrad (Schneider dernede), de andre steder var det den generelle CP/M version. CP/M versionen kan downloades fra http://www.schorn.ch/cpm/zip/comal.zip og køres i en CP/M emulator på PC'en. Der dukker sikkert mange flere ting op hen af vejen.

 • 1
 • 0
#32 Steen Eiler Jørgensen

Havde selv datalære i 8. eller 9. klasse engang mellem '87 og '89 på Dyssegårdsskolen i Gentofte. Vores lærer var en meget pædagogisk dame, Grethe Illum, der havde 100% styr på det - hun var kanonsej. Vi programmerede COMAL-80 på fire RC Piccoliner, og vi var vist kun en 6-8 elever.

I 3.G i gymnasiet var vi seks elever, der offentligt satte en kasse øl på højkant til den, der ville tilmelde sig datalære på valgfag som nummer syv, så faget kunne blive oprettet. Det lykkedes ikke, og med kun seks tilmeldte kunne faget ikke oprettes...

 • 1
 • 0
#34 Mogens Kjær

Jeg tror også at jeg kan finde Jens Erik, Mogens, Lars eller Alex fra UniComal (det er dem der lavede Commodore 64 versionen, PC versionen og Unix versionen) - de ved helt sikkert mere.

Fundet :-)

Jens Erik Jensen har jeg talt med i julen og fik en Comal plakat til samlingen, de øvrige har jeg ikke haft kontakt med.

For nyligt fandt jeg en C64 simulator plus image af vores Comal cartridge og image af demodisketten. Det hele kører med lyd og grafik.

 • 0
 • 0
#37 Andrew Rump

COMAL-80 var på mange måder et foregangssprog, så om ikke andet kan det have skabt nogle gode programmeringsvaner. Det var en sjov tid - jeg glæder mig til at mine børn bliver store nok til at jeg kan tænde min Amstrad CPC464 igen og se om min COMAL-80 ROM stadig fungere! :-D

 • 1
 • 0
#38 Bo Stern

COMAL-80 var ligeledes (heldigvis) det første sprog jeg fik berøring med, på Comet'en, stor tak til Arne Christensen for det! Senere hen da jeg fik fingrene i Z80 assember, og havde upgraderet til en Butler, blev jeg bedt af Butler distributøren (Bogika) om at pudse en extension af som jeg havde puslet med - GRAFIKB. Den indeholdt en række grafiske primitiver, som udnyttede Butlerens spændende bitmapped display, og som kunne kaldes direkte i COMAL koden. Sidenhen byggede de koden ind i Butlerens ROM så den kunne kaldes både fra COMAL og Compas Pascal.

 • 0
 • 0
#39 Frithiof Andreas Jensen

Jeg synes det var ren magi, og var totalt hooked efter det. I dag er mit levebrød programmering.

Jeg husker følelsen. Vi var nogle stykker i Lemvig Gymnasium, som skrev et program til at beregne reducerede systemtips-kuponer i COMAL-80 på en RC7000 box med floppy drev og dotty-matrix printer. Vi sad i mange timer efter skole og hackede det sammen. Vi havde et par fodbold/tips nørder som konsulenter, det var vel dem som fandt på det projektet og vi andre mente vel at med en computer i ryggen kunne man beregne den sikre vinder. Dengang kostede tips-systemer penge og man kunne vinde en hel million på en 13'er.

 • 0
 • 0
#40 Henrik Carlsen

Det er p.t. den bedste computer jeg endnu har haft. Fin rødmalet, i solide bukkede 3mm profiler. Gulbrun monochrom skærm, 2 stk. 8" diskettedrev der vejede ca. 15 kg hver og en baseenhed med det bedste tastatus som Cherry endnu har lavet. Her fik jeg banket god syntakspraktis ind i knolden og det var først i dette årtusinde jeg begyndte af flytte "begin" (delphi) ned på næste linje.

Desværre - og det ærgrer mig egentlig lidt nu - solgte jeg computeren. Den ville garanteret stadig virke. I øvrigt den eneste gang jeg har tjent penge på at sælge en brugt computer.

Senere, da jeg kørte på et system kaldet DOS (CP/M, CCP/M, DR-DOS og Multuser-DOS og .. OS/2 burde da også snart fejres (jeg', en dinosaur!)) sammenlignede jeg den matematiske formåen. Om det var Pi's decimaler eller Fibonaccital kan jeg ikke huske, men jeg er sikker på at Comal80 faktisk vandt over tilsvarende implementering i Poly-Pascal; dette til trods af at Comal jo er en fortolker.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere