COMAL fylder 40 d. 28feb!

Så er det officielt: Vi fejrer COMALs 40 års fødselsdag i datamuseum.dk:

28 Februar 11:30 - 18:00

Programmet ser således ud:

11:30 - 12:45 Åbent hus i samlingen, hvor vi prøver at få så mange COMAL systemer som muligt til at køre (RC, Comet, Commodore osv.)

Derefter fire foredrag:

13:00 - 13:30 Knud Christensen og Per Christiansen som var med fra starten i Tønder

13:30 - 14:00 Freddy Kristiansen som har lavet flere COMAL versioner end de fleste

14:00 - 14:30 pause

14:30 - 15:00 Erling Schmidt om COMALs rolle i folkeskolen

15:00 - 15:30 Frank Bason om COMALs rolle i Gymnasierne

15:45 - 18:00 (ca) Åbent hus i samlingen

Arrangementet er åbent for alle, men man skal melde sig til på "tilmelding@datamuseum.dk" så vi har en ide om hvor mange der kommer.

(Benyt gerne chancen for at melde jer ind i foreningen hvis I ikke allerede har gjort det!)

Hvis I har stumper af Danmarks IT historie liggende i kælderen er det en rigtig god dag at tage dem med, hvad enten det er hardware, software, dokumentation, kontrakter, fotos, eller personlige beretninger. Men gør os den tjeneste at samle dem i en pose eller kasse og vedlæg en seddel med hvem de kommer fra og hvor vi kan kontakte jer hvis vi har spørgsmål til donationen.

Vel mødt!

phk

PS: For dem der ikke kan vente.

Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Michael Lykke

Det er godt nok mange år siden jeg hyggede mig med COMAL, men jeg har stadigvæk en COMAL 80 cartridge liggende til en Commodore 64 sammen med en Pac Man cartridge - Begge dele er noget jeg har brugt mange timer på engang. :)

 • 4
 • 0
#2 Jens Jönsson

Var da jeg fik en Philips Videopac G7000 (http://www.nightfallcrew.com/01/09/2009/philips-videopac-g7000-two-joyst...)

Man kunne få et Basic modul til den. Det fik mig til at tilmelde mig aftenskole i EDB, hvor vi lærte Comal 80 på Regnecentralen terminaler.

Det var gevaldigt sjovt og inden længe var alle eleverne bedre end læreren. Det endte med at vi sad og spillede sådan et piratspil der var nogen der havde lavet. Mener det hed noget med Taipei eller noget i den stil. Det var vældigt underholdende dengang.....

Ak, det var tider :-)

 • 3
 • 0
#5 Flemming Nielsen

Nej hvor sjovt. Jeg har stadig kære minder fra 7. og 8. klasse i folkeskolen (Søndre Skole i Viborg), hvor et lille hold elever på 7-8 drenge og piger lærte at kode bl.a. Modulus 11 check af CPR nr. i COMAL80, under kyndig vejledning af vores fantastisk dygtige lærer, John Jansson. Åh ja, sikke tider :-)

 • 2
 • 0
#6 Deleted User

Jeg har nogle gode minder dels fra min tid som folkeskolelærer dels fra min tid som underviser på Regnecentralen. Jeg vat ansat på Nordregårdskolen i Tårnby, hvor jeg underviste 4 hold elever med lige mange drenge og piger i datalære, som blev tilbudt som valgfag i 8. klasse. Jeg lærte bl.a. eleverne at programmere i Comal80 på rc700 piccolo. Jeg husker specielt Søren som lavede et program, som simulerede Russisk roulette ved hjælp af tilfældige tal. Som underviser på Regnecentralen holdt jeg sommerkurser for skolelærere på Partner og Piccoline.

 • 0
 • 0
#8 Torben Mogensen Blogger

Den første computer, som jeg programmerede, var Greve Gymnasiums RC7000. Den var bygget omkring en Data General Nova processor, og brugte ferritkernelager. Der var ingen skærm, kun en teletypeterminal med papirrulle. Der var en hul/stregkortlæser, en strimmellæser, en strimmelhuller og en matrixprinter. Det var alt. Den var programmeret til at starte i Comal80 (i en variant, som blev kaldt RC Basic). Studerende blev tilbudt et totimers kursus i brug af maskinen, og så blev vi ellers sluppet løs på den, og kunne bruge den, når vi ikke havde undervisning.

Vi var en 6-8 stykker på hele skolen, der jævnligt brugte computeren -- resten var ikke interesserede. Der blev lavet mange små, sjove programmer: Game of Life (i en 10×10 matrice med startopstilling i de midterste 4×4 felter), magiske kvadrater, løver & zebraer simulering, satellitbaner m.m. Mange fra "klubben" har siden fået karriere indenfor IT.

 • 0
 • 0
#12 Jesper Lillesø

Tusind tak for et fantastisk arrangement! Glimrende oplæg, masser af historie og flinke folk.

Og jeres samling er enestående. I er nogle seje drenge der kan få sådan noget grej til at køre. En GIER der booter med en RC2000 - det er klasse. Det vil jeg bestemt over at se igen en dag.

Og godt at møde dig IRL ;-)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere