peter ulka bloghoved

Cloud bølge 2 - Fra lokale til globale leverandører og systemer

Markedet for ERP/økonomisystemer til mindre virksomheder har undergået en voldsom forvandling de seneste ti år. Ved mindre virksomheder mener jeg det, man ofte refererer til som SME (1-50 mio. EUR oms.) eller Micro Business (< 1 mio. EUR oms.) .

Vi har imidlertid kun set første bølge af udviklingen, og jeg tror at såvel produkter som leverandør vil se meget anderledes ud fem til ti år frem i tiden i.f.t. hvorledes vi kender markedet i dag.

Den helt store driver for denne forandring er Cloud, og jeg ser at skiftet i markedet kommer som en række mere eller mindre overlappende bølger. Du får mit bud på de 3 cloud bølger i nærværende, et foregående og et efterfølgende blogindlæg .

Cloud bølge 2 - Fra lokale til globale leverandører og systemer

Som nævnt i et tidligere indlæg er leverandørerne af ERP/økonomisystemer til mindre virksomheder i skyen i dag i overvejende grad danske. Cloud betyder imidlertid, at det er ret ligegyldigt om din systemleverandør og dit system "bor" i Næstved eller i San Francisco. Skyen vil således gøre det således meget lettere for store internationale spillere at gå ind på det danske marked.

Software er og har alle dage været et "volume game" - jo flere brugere du kan få på dit system jo billigere kan du levere det profitabelt. Det er derfor grænsende til usandsynligt, at man kan overleve, eller i hvert fald have en interessant forretning, som ERP cloud leverandør til mindre virksomheder uden enten, at være meget stor eller finde en niche, hvor man kan differentiere sig.

Jeg ser en stærk parallel til detailhandlen. Første bølge i detailhandlen var fra den fysiske butik til netbutikken. Der opstod enkelte store og en myriade af små lokale danske netbutikker under denne bølge. Men så kom anden bølge - internationaliseringen. Netbutikken Zalando gik ind i Danmark og revolutionerede nethandlen. Pludseligt kostede det ikke noget at få sendt varen, og det bragte store lokale spillere som f.eks. Stylepit (SmartGuy) tæt på konkursens rand. I dag sker næste en tredjedel af danskernes køb på nettet i udenlandske butikker.

Nu er ERP/Økonomistyring underlagt nogle strukturelle forhold, f.eks. Lovgivning og det faktum at Danmark er et lillebitte marked, hvilket i nogen omfang vil beskytte de danske spillere, men jeg vil påstå, at dette alene er et spørgsmål om tid. Der vil med stor sandsynlighed komme nye udenlandske spillere ind på markedet, som kan levere stærke og billige produkter i de kommende år.

Spørgsmålet er, hvorledes de danske leverandører vi kender i dag, vil adressere den udfordring de ganske givet bliver mødt med fra de udenlandske spillere de kommende år. Nogen vil givetvis gå efter selv at blive internationale - e-conomic er et eksempel på dette, mens andre vil være tvunget til at gå andre veje.

Den udvikling vi kommer til at se de kommende år, vil jeg kalde bølge 2 af cloud revolutionen: Fra lokale til globale leverandører og systemer.

Denne bølge er dog ikke den eneste der må forventes at forme markedet og ændre leverandørlandskabet i de kommende år.

Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere