Chromecast til $35 - måske et hit

Google Chromecast er en lille lækker HDMI-videoafspiller, som betjenes fra mobil-telefon. Den koster kun 35 US-dollar.
Den blev for 6 dage siden frigivet til salg uden for USA - og jeg har fået min :-)

Illustration: Privatfoto

Efter at have sat HDMI-stikket på Chromecast-enheden i mit TV og forbundet et micro-USB lader kabel til et USB-stik på mit TV blev jeg på skærmen guidet hen til
https://cast.google.com/chromecast/setup. Første krise kom 30 sekunder senere, da jeg ledte efter den Android-app, som de bad mig om at hente. Den var ikke tilgængelig for Danmark.
Skidt start.

Jeg kender pt. tre veje forbi det problem:

 • Man kan installere Android-appen "RemoteCast (Beta)" - den fungerer fint for mig til Youtube afspilning. Jeg kan nemt vælge, at nu skal afspilningen flyttes til mit TV, og det er en meget fin kvalitet.
 • Man kan følge snydevejen beskrevet på denne URL, som er at installere (forhåbentlig) den apk-fil, som Android-brugere i USA kan downloade. Det virker også fint, men det er ufedt at skulle installere fra en "tilfældig" kilde. Jeg har ikke set noget denne app kan som "RemoteCast" ikke kan.
 • Man kan styre devicen fra en PC med Chrome. Der er et Chrome-plugin til dette ("Google Cast") - men så har man en laptop med i spillet og Linux er ikke understøttet. Ikke særlig elegant.

Ud over Youtube kan man øjensynligt også afspille Netflix - styret fra mobilen. Det har jeg dog ikke prøvet, da jeg ikke er Netflix-bruger.
Musik kan jeg ikke finde ud at få til at spille på TV'et - hrm.

Grunden til at jeg i titlen skriver "måske et hit", er at jeg ikke kan finde ud af at spille egne videoer fra mobil til TV via Chromecast. Det vil være et hit.
Det bør også kunne lade sig gøre. Der findes en app til Android "Aircast" (tidligere navn AllCast)
som har kunnet vise egne videoer på Chromecast, men Google udviklerne har i en af de nyere opdateringer ramt de API-kald, som AirCast anvendte. Ifølge Techcrunch bedyrer Google at

We’re excited to bring more content to Chromecast and would like to support all types of apps, including those for local content. It’s still early days for the Google Cast SDK, which we just released in developer preview for early development and testing only. We expect that the SDK will continue to change before we launch out of developer preview, and want to provide a great experience for users and developers before making the SDK and additional apps more broadly available.

Det er meget brok på nettet, om det er noget Google bevidst har ødelagt, eller det bare er et ufærdigt API, som ændrer sig nok til at Aircast ikke virker.
Det er ret spændende at følge, for jeg har intet at udsætte på pris og ydelse - men pt. er det "kun" Youtube jeg anvender Chromecasten til.

I må meget gerne kommentere.

/pto

Kommentarer (35)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Mark Gjøl

Jeg har nu haft en Chromecast i omkring halvanden måned. Jeg synes Netflix er vildt fed at bruge på den - hvis bare Netflix havde et lidt større udvalg, og i øvrigt ikke havde en lorteapp der var fyldt med fejl (YouTube er i øvrigt heller ikke helt perfekt).

Som jeg læser det på nettet, så kunne CyanogenMod lave mirroring af skærmen til Chromecast - lige indtil Google opdaterede den og fjernede muligheden. Der er tilsyneladende MANGE apps derude, som er parate til at streame til Chromecast, men igen står Google (af uvisse årsager) på bremsen, og har kun senest tilladt én ekstra app: Hulu+.

Chromecast er overraskende nem at sætte op og bruge. Den er supersmart! Den er billig. Og den er af en eller anden grund, med vilje, utroligt handikappet. Én af årsagerne er nok, at Google gerne vil i seng med medie-udbyderne, og de er meget mere villige, hvis man bruger beskyttelse host. Den slags er bare ikke så populær hos de brugerne, der foretrækker, at deres udstyr lever op til dets potentiale.

 • 7
 • 0
#2 Morten Siebuhr

Hvor har I købt den til de famøse $35 (≅ 200 KR)?

Når jeg prøver Googles Play butik, får jeg pænt at vide at den ikke er til salg i danmark. Amazon vil gerne sælge mig en - men til ~550 KR. Det billigste jeg ellers kan finde er ~450 på dustin.dk.

200 KR kan jeg leve med for en dims med begrænset funktionalitet. Men skal jeg give 450 KR, vil jeg nok forvente lidt mere...

 • 0
 • 0
#4 Mads Bendixen

Vi var en flok der bestilte fra amazon.com og så via shopusa. Enhedsprisen kom ned omkring 350 kr. for 9 stk., moms og fragt inkluderet.

Men jeg er lidt skuffet, udvalget af apps er nærmest ikke eksisterende og når man ikke er Netflix bruger så...

 • 1
 • 0
#5 Christian P. Broe Petersen

Jeg synes Google er på vej et sted hen, hvor det ikke var meningen, at de skulle hen. De var da kendt for at være meget åbne og ikke ødelægge det for andre? Forsøger de at lave en appleting eller hvorfor skal det lukkes for alle andre? Det fede ved ting der IKKE er apple er da netop at man kan bruge alle mulige fede apps som der ikke lige står et stort firmas navn på.

Det er derfor jeg er ret glad for min RaspBMC, som jeg har 3 stk af i huset (stuen, børnenes stue og soveværelse). Desværre er man jo så der udelukket fra at bruge f.eks. Netflix. Men til gengæld er der så meget andet der virker ganske upåklageligt, og i øvrigt koster den jo også ca 35$. Der kommer så en remote til 35kr. og en Wifi stick til 50kr. oven i. IR remoten kan man dog spare væk, hvis man vil nøjes med at styre via android app, men det fungerer ikke så godt, hvis man er en hel familie, at de skal til at finde deres telefoner frem og vælge det rigtige TV og sådan.

 • 3
 • 0
#7 Peter Frandsen

Til Rune: For ca. en uge siden tillod Amazon.com at sende den til DK og andre lande (incl. moms og importskat håndtering). Vi var nogle stykker der nåede at købe. Rygtet spredte sig hurtigt på Google+ men kort tid efter blev der lukket igen.

/Peter

 • 0
 • 0
#8 Sigmund Vestergaard

Jeg synes Google er på vej et sted hen, hvor det ikke var meningen, at de skulle hen. De var da kendt for at være meget åbne og ikke ødelægge det for andre? Forsøger de at lave en appleting eller hvorfor skal det lukkes for alle andre?

Enig. Jeg kan heller ikke lide den retning Google går i. De lukker flere og flere af deres ting, og grunden til at de har lukket Chromecast er uden tvivl at de kun vil have apps på, som nogen har betalt for at få på. Jeg vil nok aldrig købe Chromecast, da jeg hellere vil investere i en åben infrastruktur som f.eks. RaspberryPi, der også vil gøre et bedre job.

 • 0
 • 0
#11 Baldur Norddahl

Jeg har et Samsung Smart TV, en WD TV og en Pivos XIOS DS. De kan alle afspille YouTube så den feature imponerer ikke.

Mit TV er for gammelt til at afspille Netflix. Nyere Smart TV klarer Netflix direkte. Mit TV klarer at afspille HBO.

Både WD TV og Pivos kan afspille Netflix. Pivos kan endvidere køre XBMC som har en DR plugin. Pivos må til gengæld ikke afspille HBO. Ja "må" - den kan sagtens køre Android app'en men HBO har ikke whitelisted Pivos så den stopper med en lam fejl om ikke godkendt device. HBO er nogle idioter.

Jeg kan se en pointe i Chromecast hvis den for en billig penge kan køre Netflix, HBO, ViaPlay, YouBio, TV2Play, NuTV, Boxer Bio og CanalDigital GO. Kan den det?

Det der skal til for at få den til virkelig at blive et hit er et samarbejde med DR. Ja faktisk bør DR ikke et indgå et samarbejde med en enkelt producent, men hvis de nu tog sig sammen og lavede en super Android (og IOS) app... Mange ville kunne klare sig helt uden antenne eller TV pakker.

For $35 (som åbenbart er 450 kroner i Danmark) kunne man få live TV fra DR og adgang til streaming TV fra mange forskellige udbydere. Det ville være et hit. Uden andre krav end en fungerende internetforbindelse.

 • 3
 • 0
#14 René Vangsgaard

Martin, har du gode erfaringer med nogen Kina-dimser? Jeg har prøvet et par MK802, som begge havde elendig Wifi-modtagelse. Selv om jeg forsøgte mig med at flytte antennen ud af boksen.

Jeg ville bytte min Chromecast til en Kina-dims, hvis Wifi-modtagelsen var tilfredsstillende. Udbuddet af apps og manglende undersøttelse for lokalt/NAS-indhold er for ringe på Chromecast.

 • 0
 • 0
#19 Martin Bøgelund

Udbuddet af apps og manglende undersøttelse for lokalt/NAS-indhold er for ringe på Chromecast.

Så vidt jeg kan gennemskue, er Chromecast en nærmest funktionalitets-tom box, som så skal fyldes med apps for at få tilføjet den ønskede funktionalitet.

Rettighedshaverne her i EU skal - på godt og ondt - godkende at deres indhold kan streames til en Chromecast før sådanne apps kan blive en realitet.

Derudover skal de relevante apps til den ønskede funktionalitet først bygges.

Se feks. dette uddrag fra en anmeldelse på amazon.co.uk:

First, the price will be down to about £30 in a month or two. Second, rumour has it that Google has neutered some or all features of this device until official release. They have not completed licensing of some content in the UK. So, you may be buying something at double price that will be pretty useless until later this year.

For these reasons, I would not advise buying yet. On official release, and at the RRP, I will amend this review appropriately.

 • 0
 • 0
#20 Martin Bøgelund

... og lige en tilføjelse.

I går kostede Chromecast £60 på amazon.co.uk. I dag koster den £57.

Mon ikke Amazons analytikere kigger på, hvor mange af dem der ser på Amazon UK's Chromecast side, navigerer videre til amazon.com, og så regner resten ud selv?

Og så sætter de prisen gradvist ned, indtil folk bliver på UK-siden og køber den der? Det er en oplagt måde for en web-butik som Amazon at finde den maksimale pris vi europæere er villige til at betale, for at slippe for fragtpriser, told og manglende support ved at få en Chromecast fra US of A.

 • 0
 • 0
#21 Mads Bendixen

jeg kan ikke se chromecast bringer noget til bordet som jeg ikke har kunnet med XBMC i laaaang tid

Kan du smide et browser-vindue over på tv'et med XBMC?

Jeg har brugt min Chromecast til at afspille NFL Gamepass på tv'et. Det er lidt lettere end med et langt HDMI-kabel, omend pc'en stadig skal køre og Game Pass i fullscreen. Derfor håber jeg snart Google får åbnet for flere apps, bl.a. NFL GamePass app'en.

 • 0
 • 0
#23 Mogens Kjær (1000)

Google havde fået det vilde hype op at køre. De solgte alle de enheder de havde. Masser af mediedækning osv.

Og devicet har, som jeg ser det, masser af potentiale. Det er pærelet at sætte op (Det er her den vinder over xbmc, kina-dongles osv). Det er let for en medieudbyder at inkludere det som feature i deres mobil/tablet-app. Jeg troede det var det jeg skulle have. API'et skulle bare lige luses ud og frigives.

Men hvad har vi set? Der er gået flere måneder uden at API'et er frigivet. Hver gang nogen finder på noget smart på dev-udgaven, nerfer Google det.

Jeg tror ikke længere på det. Mon ikke jeg skal have mit første Apple device inden for huset i form af et apple-tv? Vi har for øjeblikket ingen streaming til tv'et derhjemme.

 • 2
 • 1
#24 Carsten Olsen

Silverlight er ikke på Chromecast. DRM er til Linux. Jeg har set en film på Linuxfoundation hvor en person fra Netflix fortæller om det. DRM er et must for indholds-udbyderne (filmselskaberne), så alternativet er ingen film på Netflix. Netflix(Servere) kører linux på alt i forvejen, så at lave Linux-clienter er nemmere end til Windows da de er mere forskellige. (f.eks. stor forskel på Win8/Win8 RT)

 • 1
 • 0
#26 Nils Bøjden

På hvilken måde er en Chromecast bedre end en Android kina-dims, som f.eks. denne her http://dx.com/p/fx6-cx-919-quad-core-android-4-2-2-mini-pc-tv-stick-w-2g...

Jeg ved ikke præcist hvilke features Chromecast tilbyder men jeg har haft sådan en kinadims baseret på en rk3188 chip. Den kunne ikke køre i 1080p eller 1920*1280 (min samsung monitor), den kunne ikke streame over wifi da det ikke var stabilt nok, der var problemer når bluetooth og wifi kørte samtidigt og den havde store problemer med selv af køre .mkv filer i 720p da der ikke var understøttelse for GPU baseret video dekodning.

Men ideen med sådan en lille dims var nu god nok. Udførslen var bare ikke god nok.

 • 0
 • 0
#27 Mads Bendixen

Jeg fik prisen ned på lidt over 300 DKK på Borderlinx's Cost Calculator. Jeg har ingen førstehåndserfaring med dem, så jeg ved ikke hvor seriøse og hurtige de er.

Borderlinx' calculator giver dig kun deres pris. Dertil skal du lægge prisen for Chromecast og shipping til Borderlinx' US adresse. ShopUSA's udregner giver det samlede beløb.

 • 1
 • 0
#28 Martin Storgaard Dieu

Det samme er gældende for mig.

Jeg købte for et halvt år siden et Samsung Smart TV til 4444 kr (40"), som har Netflix, YouTube, HBO, Spotify, ViaPlay med flere installeret som standard, og udover små bugs i YouTube mobil til TV, så virker det ganske godt! Desuden har den indbygget WiFi, hvorfor det eneste kabel der er sat til er et strømkabel. DNLA virker umiddelbart også ganske godt, og jeg får snart købt en NAS server, så burde det være muligt at streame sine rippede DVDer (eller hvad ved jeg) direkte til TVet over netværket.

Alt i alt, et TV næsten uden kabler, der kan afspille det jeg lige vil se, når jeg vil set det.

 • 0
 • 0
#29 Heine Andersen

Man kan styre devicen fra en PC med Chrome. Der er et Chrome-plugin til dette ("Google Cast") - men så har man en laptop med i spillet og Linux er ikke understøttet. Ikke særlig elegant.

Peter, hvad er det du taler om her, er det setup elle brug af Chrome Cast ??

 • 0
 • 0
#31 Christian P. Broe Petersen

vis det TV din RaspBMC er tilkoblet understøtter CEC så kan den fjernbetjenes med TVets fjernbetjening. Det virker upåklageligt med mit TV. Jeg bruger OpenElec som er en anden XBMC-variant på Raspberry Pi.

Ja - det ene af vores TV - det nyeste - har også CEC, og det virker også, hvis jeg genstarter pi'en hver gange. Men hvis jeg lader den være tændt - og det sker tit - og så slukker og tænder TV'et, så mister den forbindelsen. Og det er ikke god WAF, at man lige skal genstarte noget for at det virker, så vi lever med en ekstra remote der også.

 • 0
 • 0
#35 John Strand

Jeg har købt flere styk den i USA både på Amazon og i Bestbuy og prisen har været 35 $.

Det er et ret cool produkt og når man ser hvad man får for pengene så er det imponerende. Det der bliver spændende er at se hvilket applikations / service univers der opstår omkring platformen og hvordan platformen vil udvikle sig i fremtiden - er Cromcast den platform som bliver fundamentet for fremtidens smarttv.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere