Chok: Familien gør dig inkompetent

Synes du også, at mødre er mindre kompetente end andre kvinder, og at mænd, der tager barselsorlov er nogle tøsedrenge? I så fald er du tilsyneladende helt almindelig.

Via en artikel i Harvard Business Review (der desværre gemmer sig bag en betalingsmur) blev jeg sporet ind på en videnskabelig artikel fra 2008, der opsummerer flere studier omkring opfattelsen af forældre på arbejdsmarkedet.

Harvard Business Reviews september-nummer sendte mig på sporet af en interessant artikel fra 2008, der opsummerer flere videnskabelige studier omkring diskrimination af forældre på arbejdsmarkedet.

I et kontrolleret eksperiment testede man forsøgspersoners vurdering af fiktive jobansøgere og fandt at det var langt mere sandsynligt (84% vs. 47%) at en barnløs, kvindelig ansøger blev vurderet som egnet til ansættelse som en kvindelig ansøger uden børn. Fordi de barnløse ansøgere blev vurderet som “mere kompetente”.

Illustration: http://www.flickr.com/photos/jwasson/

Herover: En knapt så kompetent kvindelig jobansøger med børn

De mandlige ansøgere vurderes ikke anderledes alt efter om de har børn eller ej. Til gengæld “straffes” mænd - i modsætning til kvinder - hårdt i de efterfølgende vurderinger for at have taget barselsorlov. Lukas Graham har åbenbart ret, der er ikke meget bonus i at være Mr. Nice Guy: "Yeah, you f*ck it up for everybody else, nice guy / … / You should start being a little less nice / Learn how to be a real man”

Min første indskyldelse var, at det måske mest var et amerikansk fænomen, som skyldes anderledes forhold omkring børnepasning end herhjemme samt en større udbredelse af normen om, at mødre bør være hjemmegående. Seneste nyt herhjemme er, at højtuddannede danske mænd er “vilde med barsel”. Selv blev jeg som nyuddannet fastansat med et par 1-årige tvillinger på bagsmækken, og blev senere forfremmet på trods af, at jeg dengang var på nedsat tid.

Omvendt kender jeg mænd i vores branche, der er blevet opfordret af ledelsen til at tage mindre barsel end de havde planlagt, og andre som har måttet høre på vennernes bekymrede spørgsmål til, om de nu virkelig tør tage hele tre måneders barsel, og om de tror, at de nu stadig har et job bagefter. Man må da ikke håbe, at der ret tit falder tagsten ned, så uundværlige alle disse medarbejdere tilsyneladende er.

Og nu må I have mig undskyldt; jeg har nogle børn, der skal have børstet tænder. Men I siger det ikke til nogen, vel?

Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Carsten Hahn

Hvis der er 24 timer i døgnet for os alle ... og det er der vel, så bruger en børne far/mor nok 4-5 af de vågne timer på at sørge for ungerne. Lave mad, smøre madpakker, sørge for vækning og putning etc. etc.

Alle disse timer kan en enlig medarbejder bruge til at forbedre sin position på arbejdsmarkedet.

 • 0
 • 0
#4 Jesper Jarlskov

Det er vel også kun ud fra en forestilling om at et enkelt job kun kræver en enkelt færdighed. Det er vel ikke som om man lukker hjernen fuldstændig af fra omverdenen fordi man får børn. At have børn giver jo også færdigheder, i form af planlægning og tidsstyring for bare at nævne nogen.

 • 1
 • 0
#5 Therese Hansen

Der var jo faktisk en historie for et par år siden om at man var begyndt at se engageret online gaming som en attraktiv evne i en ansættelsessituation. Dengang var det hvis man styrede en guild i World of Warcraft, fordi det viste overblik og organisering - som man åbenlyst også får trænet når man har børn... gætter den barnløse på ;-).

For dem der bliver hyret på grund af deres online gaming, så må man også forvente at de bruger en masse tid på det ligesom forældre bruger en masse tid på børn. Jeg tror på værdien af velafrundede folk, som har et liv og inspirationskilder udenfor arbejdet - og det gælder også folk som har børn.

 • 3
 • 0
#6 Tore Green

Det ville være interessant med en skandinavisk undersøgelse. Jeg tror du har fat i noget med at dette fænomen er mindre i Danmark end f.eks. USA.

Jeg har ikke oplevet at jeg eller mine kolleger har fået kritik for børn og barsel. Jeg har hørt eksempler på "fast arbejdstid" som ville være svært at forene med at hente børn, men for de fleste IT-folk er der megen fleksibilitet.

Jeg vil tro at der er et mindretal af virksomheder som ønsker en "gazelle-kultur" hvor arbejdet er det eneste vigtige. Men jeg tror det er mere almindeligt at man støtter medarbejdernes ønske om et liv med børn osv., både fordi det passer med virksomhedens værdier og fordi der er rift om de gode folk og man skærer for mange fra hvis forældre ikke er velkomne.

 • 0
 • 0
#8 Anne-Sofie Nielsen

Undersøgelsen kan jo kun være interessant, hvis ansøgerne er sammenlignelige. Dvs. hvis den har to kvinder, hvor den eneste reelle forskel på papiret er at den ene har børn. Og her vil en barnløs så blive foretrukket ...

Ja, det har du helt ret i. Hvis man læser den artikel, jeg linkede til i blogindlægget, så står der følgende om deres metode:

Researchers typically ask a sample of people to evaluate individuals in a work-like setting. This can include rating resumes, watching a video of a job interview, or role-playing a meeting, among other possibilities. The individuals or situations that the participants evaluate are typically fictional, created by the experimenter to ensure that all individuals rated are equally qualified and productive. The researcher then systematically varies the parental status of the individual being rated. If an otherwise identical job applicant is evaluated as worthy of hire when presented as a childless woman, but not worthy of hire when presented as a mother, this discrepancy provides strong evidence of discrimination.

Resultaterne har jeg citeret i blogindlægget, nemlig at der er en stor forskel på bedømmelsen af de fiktive ansøgere alt efter om de opgives at have børn eller ej.

Ret utroligt, al den stund at de fleste får børn i løbet af deres tid på arbejdsmarkedet.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere