bzzzsuuuu!UUUU*Kaploink*!

Jeg skal hilse og sige fra Murphy at hans lov har det godt og at den virker fint stadigvæk.

Mit kvante-relativistiske-murphy-felt-o-meter[1] sagde lyden I kan læse i overskriften igår aftes ved 22 tiden: Min mail-servers disk var hastigt døende.

Der var sådan set ingen grund til panik, jeg besluttede allerede sidste sommer at min Soekris 4801 skulle opgraderes til en 5501 ved lejlighed, denne var blot ikke kommet, men hardwaren har flydt rundt i mit lab i månedsvis.

Serveren er ud over disken udstyret med et CF kort med en "NanoBSD", så det første jeg gjorde var at reboote fra CF så jeg kunne samle tankerne uden at disken blev tævet yderligere.

På maskiner hvor jeg er ansvarlig root, findes der fire slags bits:

 1. Operativsystemet & konfigurationen

 2. Filer jeg ikke vil miste

 3. Filer der uden problemer kan mistes

 4. Filer der kommer andetsteds fra, f.eks source-træer, ISO-images mv.

Det siger sig selv, at jeg naturligvis har backup af de første to kategorier.

Backup'en ligger på CF kortet i dette tilfælde.

CF kort er storslåede til backup medie: sekventielle skrivninger et par gange om dagen generer dem ikke og de er for alle formål udødelige.

Problemet var kategori 3, der blandt andet indeholder nogle gamle FreeBSD releases og andre mærkværdigheder, hvor jeg egentlig gerne vil slippe for at samle og uploade det hele igen hvis muligt.

En venlig sjæl fra BSD miljøet har lånte mig lidt well-connected diskplads og jeg startede en dump(8) af partitionen over nettet.

Af rent principielle årsager krypterer jeg den slags og det var nok dagens overraskelse: det kører temmelig langsomt på en Soekris 4801. Estimatet er at den bliver færdig ved 15-16 tiden i eftermiddag, hvis disken holder så længe.

Mens jeg venter på det, måtte jeg have gang i min email igen, det blev klaret med ssh(1)'s remote port-forwarding, der hiver port 25 traffik ned på min laptops MTA, det virker fint, dog helt uden spamfilter.

Så nu har jeg fred og ro til at bygge en ny server færdig, med FreeBSD-7.1 der netop er releaset.

Ved samme lejlighed kan jeg passende polere recovery-proceduren lidt - nu jeg alligevel ikke kan undgå at teste den.

Husk altid regel nummer 2:

Der er ikke noget der hedder "uventet disk-nedbrud", kun noget der hedder dårlig planlægning[2].

phk

[1] Der er ikke mange der ved, at den kvante-relativistiske-murphy-felt-teori blev udviklet af en skotte ved navn McNeil i starten af 1900-tallet,

Han arbejde til dagligt som beregner i et ismejeri i Dundee, hvor han forsøgte at gøre sig ukendelig ved at gå med det ene ben i rendestenen, mens han brugte sin hele sin fritid og formue på at forske i murphy-felter.

Ikke alene lykkedes det ham at nå frem til både relativitetsteorien fem år før Einstein, men han nåede også kvantemekanikkens ubestemthedsrelation hele 20 år før Heisenberg.

I modsætning til denne, forstod han instiktivt forbindelsen til Murphys lov, som han, en anelse ubeskedent, kaldte "loven om mit livs elendighed" og det lykkedes ham, trods det at tre lejligheder brændte ned om ørene på ham efter tur, at forene de tre teorier i en samlet teori.

Han besluttede sig for, at den første person der skulle se hans værk skulle være den berømte opfinder Edison og drog mod amerika, med sit manuskript skrevet med usynligt blæk på papir han syede ind i sit jakkefor.

Sikker på sin fremtidige plads i historien og en medfølgende velstand, brugte han sine sidste penge på en 2. klasses billet på RMS Titanic og vi kender derfor ikke teoriens indhold.

[2] Regel nummer 1: Spis aldrig gul sne.

Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Thomas Ammitzbøll-Bach

Murphys Lov hedder: "Hvis en komponent i et system kan monteres forkert, vil den før eller siden blive monteret forkert."

I modsætning til almen folklore om Murphys Lov, er det ikke en lov, der siger, at alt altid går galt, som om der var en intelligent dæmon, der fik sandsynlighedsloven til at afbøje mod det mest uønskede.

Murphy var ikke fatalist! Han opskrift var, at konstuere systemerne sådan, at komponenterne ikke kunne monteres forkert. Det er det modsatte af fatalisme, nemlig proaktivt katastrofehåndtering.

Det hænger klart sammen med Poul-Henning Kamps Anden Sætning. En disk, der kører længe nok, vil fejle. Hvornår den fejler, kan vi ikke sige, men at den vil fejle ligger jo i loven om entropi.

Jeg har bemærket i min omgangskreds, at der er to livssyn, der dominerer menneskers livsførelse: 1) Livet byder os en masse skidt, og vi kan ikke gøre noget ved det. 2) Livet byder os en masse valg, og visse valg medfører mindre skidt end andre valg gør. Resultatet af hver livssyn er markant forskellig.

Thomas

 • 0
 • 0
#6 Poul-Henning Kamp Blogger

Thomas,

Murphys lov er temmelig godt dokumenteret i et par bøger og det nærmeste man kommer den oprindelige version er "If that guy has any way of making a mistake, he will".

Se evt. wiki.

Mht til RAID, så bruger jeg kun RAID (1 eller 3, aldrig 4 eller højere) hvis oppetid er meget vigtig.

Problemet med RAID er at det kun beskytter imod en slags fejl, at hvis en fil forsvinder et sted, er alle kopier borte.

En veldesignet backup-strategi sikrer mod alle relevante fejl.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#8 Deleted User

Hvis du nu havde haft både raid og backup. Jeg taler jo ikke om at du skal opgive din backup, bare at hvis du havde haft raid, så havde du ikke behøvet bruge lige så lang tid på at skifte en disk.

Men der skal selvfølgelig være plads til det. Måske der kunne klemmes 2 1,8" harddiske ind i maskinen?

 • 0
 • 0
#10 Kristian Larsen

Besvær? det er kun software raid som giver besvær - men så kan det også være det samme. Hvis det var mig der kørte den server havde jeg fravalgt det pga. økonomi da raid delen vel ca. ville koste det dobbelte af resten af boksen.

 • 0
 • 0
#11 Poul-Henning Kamp Blogger

Nej, RAID er besværligt hvad enten det er hardware eller software og dertil kommer at man tilføjer en hel række af nye fejlmuligheder der skal tages stilling til.

Og som sagt, der er ikke behov for RAID i denne sammenhæng, jeg har en fin fall-back ved at køre på CF kortet i "degraded mode".

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#13 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Tjoeeh

Jeg bruger selv RAID1 spejling med RAIDframe og det er hverken besværligt eller dyrt, kostede kun en ekstra disk. Dog fravalgte jeg så Soekris som mailserver, men kunne så lægge flere andre opgaver på samme server ... sådan må man prøve at indrette sig.

Jeg bruger primært spejling fordi jeg så selv kan vælge mere frit hvornår jeg reetablerer systemet, hvis en disk fejler kan det fortsætte med lidt hyppigere backup indtil der er en disk nr to.

NB: og da RAID1 jo ikke er en erstatning for backup har jeg dumpet filsystemerne, kopieret backuppen til en anden maskine og brændt en DVD - det skete i anledning af nytåret.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere