Brugervenlig IT

Vi tvinges som borgere til at være data i en masse IT systemer, men vi får næsten aldrig lov til at udnytte de fordele som intelligent anvendelse af data giver mulighed for.

Forestil jer at parti kød viser sig at indeholde et eller andet farligt og skal tilbagekaldes.

Idag bringer man det i radioavisen i håbet om at nogen hører det.

Det kan vi gøre meget bedre: 80-90% af alle transaktioner med dagligvarer betales med DanKort og butikskæderne har stregkoder på hele skidtet.

Det burde ikke tage mere end nogle få minutter at sende en besked til Nets om at "Flg. dankort ejere skal have flg. besked: Smid kødet ud."

Eller: Fødevaretilsynet lukker et spisested pga. svineri. Send en besked til alle DanKort der har været brugt i biksen de sidste 3 uger "Du har handlet på Bennys Bodega, hvis du fik dårlig mave af det vil vi meget gerne høre om det."

Rent teknisk skulle det formodentlig laves så det er en liste over DanKort transaktioner der sendes til Kortejeren (=Nets) og selvfølgelig skal der være fængselsstraf for spam.

Men ligger den ellers ikke lige til højrebenet ?

Grunden til at det ikke sker helt af sig selv takket være kapitalismens usynlige hånd, er at Nets ikke har nogen interesse I at bruge tid & energi på en sådan service og supermarkeder og fødevareproducenter har ingen interesse I at bruge den.

Hvis man tjener penge på at flytte penge fra forbrugere til næringsdrivende, er det vel ikke noget urimeligt krav at man også flytter information der vedrører forbrugerens sundhed og sikkerhed den anden vej ?

phk

Kommentarer (40)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Torben Mogensen Blogger

Hvis jeg kender NETS, så vil et krav om at lave en sådan tjeneste få dem til at sætte det i forvejen horrible gebyr for betalinger i vejret. Og samtidig pålægge brugere af tjenesten en kæmperegning.

Det grundlæggende problem er, at NETS ikke har nogen konkurrence.

 • 12
 • 0
#4 Carsten Stenberg

Det lyder altid forjættende når man i den gode sags tjenste vil samkører data, men vi bliver allerede idag overvåget i hoved og r... .

Jeg er sikker på at detailhandel hjertens gerne vil have fingerne i vores betalingskortdata og benytte dette til markedsanalyse, så nej det er ikke "den fæle kapitalisme" som forhindre dette - tværtimod !

Coop indførte for nogle år siden den totale overvågning af medlemmerne, hvor man vha elektronisk medlemskort registerer alle køb, og hvor man bevidst forsøgte at lokke personlige data ud af medlemmerne, mod en "betaling" svarende til fem par tennissokker.

Er det virkelig den vej vi vel ?

 • 6
 • 1
#5 Claus Hillker

Enig - det er vigtigt at beskytte forbrugerne.

For at beskytte forbrugernes private oplysninger om spisevaner skal der selvfølgelig hældes en masse indviklet sikkerhed ud over et sådant system fra Nets - det vil også kunne bruges som argumentation i forhandlingerne om den alt for høje start og driftsomkostning for tjenesten.

Teknisk vil der mindst kræves et til lejligheden opfundet 'sikkert' loginsystem, hvor forbrugeren kan modtage informationen hvis de selv vil. Loginsystemet er naturligvis baseret på et papkort med engangskoder (distribueret via kongelig fodpost), samt en bunke 'helt uskyldig' software der skal køres på en fuldstændig nyinstalleret Windows(R)98 PC med Internet Explorer 5, samt opdateret Adobe-flashplayer og SUN-java.

(Ethvert sammenfald med andre eksisterende systemer udbudt af Nets, er helt tilfældigt, samt stærkt utilsigtet)

 • 4
 • 1
#7 Carsten Stenberg

Uhm... jeg tvivler på at de må samkører mit betalingskortnummer og udfra det analyserer hvad og hvornår jeg køber !?

Ellers virker Coop's tiltag ret overflødigt eftersom lang den overvejende del af detailhandlen foregår med betalingskort.

Min pointe er, at detailhandlen formentligt gerne tager den byrde på sig at udsende advarsler i forbindelse med de meget få tilfælde af dårligt kød, fordi markedsføringsgevinsten vil være så meget større.

 • 1
 • 0
#10 Peter Lind

Det må de gerne og de gør det. Pt. tror jeg nok at de blænder kortnummeret til et nonce, men det forringer ikke værdien for dem.

Jeg ville personligt ikke være så sikker på at de har det fulde kortnummer - men de har givetvis et unikt id fra kortet samt et ordre id, så de kan tjekke at alting kører ok samt køre diverse analyser.

Men desværre har Nets intet incitament til at ændre/forbedre sin praksis: det er et privat firma med et monopol og det udnytter de så selvfølgelig. Det er der ingen politikere, der vil røre ved - så der kommer ingen ændringer der indenfor de næste mange år.

 • 0
 • 0
#11 jonas Vejlin

Eller endnu bedre. Send oplysningerne til banken så når jeg checker min bankkonto vil jeg kunne se hvad pengene er blevet brugt til i stedet for hvor jeg jeg har brugt dem. Jeg brugte nogle penge i Lidle i år men jeg kan ikke se i min bank om det var 2 liter cola eller om det var min aftensmad. Så det ville være ret at kunne få muligheden for at få en udspecificeret liste over ting som var købt

 • 1
 • 1
#12 Thomas Jensen

Uhm... jeg tvivler på at de må samkører mit betalingskortnummer og udfra det analyserer hvad og hvornår jeg køber !?

Ellers virker Coop's tiltag ret overflødigt eftersom lang den overvejende del af detailhandlen foregår med betalingskort.

Coop ved ikke hvem der er ejeren af et betalingskortnummer, men selvfølgelig er hver handel registreret og knyttet til et betalingskortsnummer. Nets ved hvem der er ejeren af kortnummeret, og derfor kan de videregive butikkernes informationer til ejeren af betalingskortet, uden at identificere kunden overfor butikken.

Men Coop, og andre der har registeret deres kunder, fx. via e-kvittering, kunne egentlig allerede nu godt tilbyde sådan en service. At de ikke gør det, fortæller nok at de ikke ser nogen fordel i det.

 • 1
 • 0
#15 Erik Cederstrand

Men de ting man kunne gøre med data til forbrugernes fordel, gør de ikke.

Jeg kan tilføje et par eksempler til listen:

 • En bakke leverpostej er muggen efter en uge, selv om den burde holde i 14 dage. Butikken ved jeg har købt den på mit Dankort. Tænk hvis jeg kunne få den byttet, selv om bonen er smidt ud for længst.

 • Jeg tror nok jeg lever sundt, men reelt har jeg ikke overblik over mine indkøb. Tænk hvis jeg kunne se alle mine indkøb de sidste 3 måneder og se mit forbrug af chokoladeis og frysepizza, få udregnet fedtprocenter og vitaminindhold, og se hvilke madvarer jeg skal spare på for at få budgettet til at hænge sammen. Lidt ligesom spiir.dk, bare helt ned på enkeltvare-niveau.

 • Jeg gider ikke bladre gennem sidevis af tilbudsaviser. Tænk, hvis jeg en gang om ugen kunne få en tilbudsavis med kun de varer, jeg plejer at købe.

Problemet i alle ovenstående er selvfølgelig butikkens motivation, for det er ikke sikkert, at den øgede goodwill kan måle sig med det mistede salg.

Mht. datasikkerhed, så var PHKs oprindelige forslag kun, at Nets skal videresende beskeden, hvis der problemer med købene. Hvis der er listeria i den kødpølse jeg købte i forgårs, så er jeg lidt ligeglad med, at Nets er med på en lytter, når jeg får en SMS om det.

 • 3
 • 0
#16 Tom Paamand

PHK kunne passende bygge sin stemmekort-mekanik sammen med dette forslag, på den gode måde. For ideen er fin, men jeg vil helst have adskilt og anonymiseret så mange af Nets fangarme ind i mit liv, som muligt. Så lad et af Nets helt uafhængigt firma modtage data, der nemt binder den korrekte info sammen til opgaven, uden at nogen har mulighed for at trække en samlet oversigt over en bruger frem. Ved godt at toget stort set er kørt, som Brugsen har vist - derfor meldte jeg mig ud.

 • 0
 • 0
#19 Søren Løvborg

Coop ved ikke hvem der er ejeren af et betalingskortnummer, men selvfølgelig er hver handel registreret og knyttet til et betalingskortsnummer.

Dit fulde navn står elektronisk på betalingskortet, og aflæses under transaktionen. Du kan være ret sikker på at det logges af regnskabsmæssige grunde, hvis ikke andre.

 • 0
 • 0
#20 jonas Vejlin

Nej tak - jeg er ikke interesseret i at min bank kan se hvad jeg bruger mine penge til. Det må være nok for dem at de kan se, hvor jeg bruger mine penge.

Jeg stoler så meget på min bank at jeg har en del penge stående hos dem. Så jeg har tillid nok til at give dem disse oplysninger. Dette vil kunne give mig en detaljeret overblik over mit forbrug uden at jeg selv manuelt skal side og taste tingene ind. Men nu er jeg også en person der tillader at google scanner mig mail og giver mig "personlige" reklamer til gengæld for en OK e-mail og OK søge maskine. Dvs vi begge vinder noget ved det.

Hvad ville det negative være hvis banken vidste hvordan ens forbug så ud på et mere detaljeret plan end i de forvejen gør? Så vidt jeg ser det så vil der ikke være noget negativt ved det. Men det kan være at kan påpege hvor det er dårligt

 • 0
 • 0
#21 Leif Neland

Hvis handler i en butik foregår på samme måde som nethandler, så er dankortautomaten en sort kasse, der får et beløb ind, og returnerer en korttype, F.ex. VisaDankort (af hensyn til afstemningen i butikkens regnskab), de sidste 4 cifre af kortnummeret (så kunden kan matche kvitteringen med det rette af sine kort), et transaktionsnummer og en OK/NotOK kode. Intet navn eller kortnummer.

Så der er ikke mulighed for at koble de enkelte handler sammen til et mønster.

Nets skulle så have at vide hvilke transaktioner, der involverer dårligt kød.

Jeg kan ikke se hvilken fare for den personlige frihed der er i at Nets får det at vide; de ved i forvejen at du handler i Netto og ikke i Irma.

Det er næppe alvorlige og fortrolige handler, der skal fejlmeldes via SMS. "Du har købt dynamitstænger fra et parti, der desværre har vist sig ustabilt. Aflever dem venligst i den nærmeste sø og få dine penge tilbage i butikken"

 • 1
 • 0
#22 Jørgen L. Sørensen

Hvad ville det negative være hvis banken vidste hvordan ens forbug så ud på et mere detaljeret plan end i de forvejen gør?

Jeg ønsker ikke at bankens personale skal kunne se hvad jeg køber af medicin, naturmedicin, sex-legetøj, halal-slagtet kød, hvilke bøger jeg køber, om jeg er til billig rødvin, eller ødsler pengene væk på dyr rødvin, eller hvor stort/lille mit alkoholforbrug er. Banken må nøjes med at vide hvad jeg tjener, og hvor mange penge jeg trækker ud og hvornår - det har hidtil været godt nok når de skulle vurdere min kreditværdighed mv.

 • 2
 • 0
#23 jonas Vejlin

Jeg kan ikke se den store forskel om de kan se at jeg har købt for x antal kr i en vinhandel eller jeg har brugt de samme penge på en rødvin. Eller om jeg bruge for y antal kr på med24.dk eller om jeg bruger y antal kr på et bestem kosttilskud. De kan se meget ud fra hvor du køber ens vare hende så lang tid man ikke betaler kontant men med visa eller dankort. jeg ville ønske at denne information blev meger fyldestgørende.

Men jeg ønsker dig alt muligt held med at være fuldstædigt anonym over for din bank.

Jeg vil derimod gerne have bedre bank ved at de kender mit forbug. Det samme gælder når jeg er på jagt efter gode film. Hvis div. forhandlere kendte mit tidligere køb og vidste om jeg syndes de var gode kunne de bedre rådgive mig om nogle film jeg kunne lide

 • 0
 • 0
#25 Thomas Andersen

Det må de gerne og de gør det. Pt. tror jeg nok at de blænder kortnummeret til et nonce, men det forringer ikke værdien for dem.

Er du sikker på, at persondatalovgivningen ikke forbyder dem at "misbruge" betalingsdata til analyse og marketing? Så vidt jeg husker, skal der være et sagligt begrundet formål med at overføre en type data til behandling i en anden sammenhæng. Herudover skal personidentificerbar information forvansken i en sådan grad, at det ikke kan spores tilbage. Jeg har tidligere fået en udtalelse fra datatilsynet, der sagde at MD5-udgaver af kreditkortnumre fortsat er identificerbare, da andre parter også kan lave den samme MD5 sum af kortnumre, og dermed identificere specifikke personer.

 • 1
 • 0
#27 Jørgen L. Sørensen

Jeg kan ikke se den store forskel om de kan se at jeg har købt for x antal kr i en vinhandel eller jeg har brugt de samme penge på en rødvin. Eller om jeg bruge for y antal kr på med24.dk eller om jeg bruger y antal kr på et bestem kosttilskud. De kan se meget ud fra hvor du køber ens vare hende så lang tid man ikke betaler kontant men med visa eller dankort. jeg ville ønske at denne information blev meger fyldestgørende.

De kan naturligvis se hvis jeg svinger dankortet i en vinhandel og konkludere at det nok er er vin, men at det også kan være chokolade, te, eller kaffe som vor lokale vinhandel også fører.

Hvis jeg køber i Orion kan de konkludere at det nok er noget med sex, men ikke om jeg spiser for lidt frugt til at få frugtknopper så jeg skal have kondomer med dupper, eller om det er hardcore piske og håndjern jeg køber.

De kan heller ikke se om jeg køber Pamol eller antidepressive midler på Løve Apoteket.

Og de kan ikke se hvad jeg køber i Føtex, Bilka, Fakta, Kvickly eller Matas, og sådan ser jeg gerne at det må vedblive.

 • 7
 • 0
#29 Kenn Nielsen

Jeg ønsker ikke at bankens personale skal kunne se hvad jeg køber af medicin, naturmedicin, ..... eller hvor stort/lille mit alkoholforbrug er.

Enig !

Jeg mener der var 'en sag' i medierne for >10år siden, hvor en bank fik en 'næse' fordi de havde krævet at en kunde (med et-eller-andet-lån) skulle foretage specifikke dagligdags indkøb i lavprisbutikker.

Husk på at banken også er forsikringsselskab.

Det kunne det være at kreditværdigheden faldt drastisk, hvis du - under brug af din sygeforsikring - blev diagnosticeret med "en sygdom som påvirker længden af dit aktive arbejdsliv".

K

 • 1
 • 0
#30 Mikael Boldt

Papir-kvitteringen for mit køb er nødvendig når jeg forlader supermarkedet, ellers kan jeg jo ikke bevise at jeg har foretaget købet. (husk aldrig at stikke kvitteringen i indkøbsposen, men i lommen. Tyvebander stjæler indkøbsposer med kvitteringer i - og bliver de opdaget kan du ikke bevise noget)

Interessant bliver det når FDB med deres Medlemskort/MasterCard og kommende bank begynder at bruge dine data.

 • 0
 • 0
#32 jonas Vejlin

Det kunne det være at kreditværdigheden faldt drastisk, hvis du - under brug af din sygeforsikring - blev diagnosticeret med "en sygdom som påvirker længden af dit aktive arbejdsliv".

Hvad hvis man fik at vide at man havde lavere disponering for div livtidssygdomme burde det så ikke give en bedre sygeforsikring?

Nu kender jeg ikke så meget til lovgivning men hvis man ved at man har "en sygdom som påvirker længden af dit aktive arbejdsliv" kan man så blive tvunget til at informere banken? Der er vise ting som jeg gerne vil have min bank ved om mig (så som komplet oversigt over forbug da jeg selv kan bruge det) Hvorimod ønsker jeg ikke at de skal vide at jeg har "en sygdom som påvirker længden af dit aktive arbejdsliv" (forud sat at jeg har en). Valget om hvad banken må vide om mig ligger alene på mine skuldre. Og det skal selvfølgelig gøres på en sikker måde så jeg selv kan bestemme hvem der ellers kan få fingre i den information.

Rådgive? Tror du de rådgiver dig? Haha...

I mangel på bedre ord så vil jeg sige Rådgive. Det hedder jo også en bank Rådgiver og ikke en bank sælger.

Og da jeg har en Andefod (den er ikke så spids som andre menneskers) sørger jeg altid for at få Rådgivning når jeg køber sko da det er den nemmeste måde at finde en sko der passer min fod.

Selvfølgeligt alle sælgere og det er næsten umuligt i dagens danmark at få upartisk rådgivning.

 • 0
 • 0
#33 Carsten Stenberg

Istedet for registerer alt hvad vi køber, kunne man istedet for kræve at produkter vi køber i supermarkedet blev mærket en unik kode (streg/QR whatever), som produktet bliver sporbart tilbage til leverandør.

Som forbruger kan så scanne produktet med en app, som med forbindelse til en centraldatabase kan fortælle om det er registeret med et eller andet forbehold.

Og jo, når man har spist kødet, så er emballagen nok også smidt ud, men så har man nok også allerede dårlig mave ;-)

Dette er forøvrigt ikke grebet helt ud af den blå luft, da man allerede idag registerer alle fødevarer "Fra jord til Bord", men hvor sidste led ikke fungerer.

 • 0
 • 0
#34 jonas Vejlin

Som forbruger kan så scanne produktet med en app, som med forbindelse til en centraldatabase kan fortælle om det er registeret med et eller andet forbehold.

Hvorfor skal produktet scannes 2 gange når butikken scanner den og de ved hvem jeg er (via visa eller dankort) og de kender produktet?

Dvs du forslå at jeg skal have et ekstra ting med mig når jeg skal ud at købe ind (ja, jeg har ikke min mobil tlf med når jeg køber ind så jeg kan ikke scanne tingende den vej rundt)?

Der er dog nogle gange når jeg køber ind at jeg savner en "enhed" som gør mig i stand til at checke hvad andre syndes om et produkt. Her kunne mobil tlf komme ind selvom den ikke er optimal pga den lille skærm og langsomme og dyre internet

 • 0
 • 0
#35 Carsten Stenberg

Jonas> Du har vist ikke forstået hvad vi som forbrugere skal kunne bruge dette til og/eller har læst PHK blog !?

Når du går gennem kassen i supermarkedet, så ved man forhåbentligt ikke allerede at kødet er råddent !

Ideen er at hvis man senere opdager dette, så skal forbrugeren have besked om det, hvilket kan ske på flere måde:

1) vi registerer alt, og sende en besked til de enkelte forbrugere som er ramt

2) vi sende en generel besked til alle i et område via medierne, og forbrugere som føler sig usikre kan benytte app-en hjemme.

 • 0
 • 0
#36 Markus Hornum-Stenz

Jeg er bange for at man nemt misser det store billede her:

 1. Der er så godt som ingen af vores til dagligt anvendte sikre systemer - Dankort, NemID, webbank etc. - som vil kunne holde til en målrettet eksperts vedholdende ønske om at stikke snabelen i vores private sager. På samme måde iøvrigt som vores fysiske sikkerhed er ret nem at krænke, på gaden og i vores hjem. Bare lige så banen er kridtet op...

 2. Vores sikkerhed - som sildens og zebraens - ligger i at vi forsvinder i mængden. At vi i virkeligheden ikke er så forfærdeligt interessante som enkelt-ID'er, men kan øge risikoen at blive komprommiteret ved at opføre os opmærksomhedspåkaldende eller simpelthen dumt/inkompetent.

 3. De fleste undervurderer hvor meget datamining der i princippet er muligt allerede med dagens systemer og overvurderer hvor meget der reelt foregår. Det er en del sværere/dyrere at få flere store databehandlingssystemer til at kommunikere lydefrit og vidensskabende sammen end man tror.

 • 1
 • 0
#37 Ole Kaas

Alle køb registreres centralt med varenummer, antal, pris osv. samt et transaktionsnummer. Registreringen signeres med butikkens private nøgle og gælder således også som kvittering (købsbevis). Transaktionsnummeret krypteres med offentlig nøgle tilknyttet betalingskortet og uploades. Dermed kan kun indehaveren af den private nøgle knyttet til betalingskortet se hvilke køb der er gjort med kortet. Smartphoneapp (whatever) checker løbende eller efter behov om der er indløbet oplysninger om nogen af de varer der er blevet købt.

Af hensyn til anonymisering, skal varekøb og transaktioner bulkuploades f.eks en gang i timen.

Et hurtigt skud fra hoften der kan holde Nets og bankerne ude af ligningen :)

 • 3
 • 0
#38 Helge Svendsen

Er det ikke bare at blive medlem af sin brugsforening, og sørge for, at bruge sit medlemskort ved kassen, når man handler?

Det er vel sådan de regner ens bonus ud i dag, når man er medlem.

I så fald vil Coop være i stand til at identificere præcis hvem, der har købt varene på en given bon.

Resten af funktionaliteten vil således kunne laves af eks. Coop på deres systemer alene.

Det kræver naturligvis at man så handler der.

 • 0
 • 0
#39 jonas Vejlin

Carsten Stenberg: Jeg er helt med på hvad henning forslå. Og når vi nu er igang med at registere alt det mad jeg køber hvorfor så ikke gøre det andevenlig på andre måder også. Derfor forslog jeg at denne registræing kunne koples sammen med ens bank så når man så sit konto udtog så kunne man se at man havde købt 2 liter mælk i Bilka. I må undskylde at jeg fik drejet forslaget i en anden retning i forhold til PHK egen forslag om et slags warning system

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere