georg strøm bloghoved

Brug for digital almenviden

Eller bare noget sund fornuft. Det var min reaktion, da jeg læste det indlæg som Politikens digitale udviklingschef – Anders Emil Møller – havde i avisen den 17. juni. Han skriver at den "teknologiske udvikling sker med en fart, der ikke længere er til at forstå for den menneskelige hjerne."

Det kan selvfølgelig give problemer i mange IT-virksomheders udviklingsafdelinger. Hvis det altså passer.

Vi har globale miljøproblemer, økonomiske kriser, tres millioner flygtninge og ændringer i vores daglige arbejde. Til gengæld er udviklingen indenfor IT nogenlunde ligeså overraskende som nyhederne i årets Ikea-katalog.

Udviklingen er kun mulig, når der er en efterspørgsel efter produkterne, og det er kun en lille gruppe af teknofreaks som vil købe ny teknik, uden at have en ide om de muligheder den kan give dem.

Udviklingen er formet af menneskelige behov, som ændrer sig forholdsvist langsomt. Derfor har det været let at forudse udviklingen i store træk. Allerede i begyndelsen af halvfjerdserne var det muligt at forudse både elektroniske formularer, handel og nyheder over Internettet.

De eneste muligheder som ikke blev forudset var udbredelsen af porno og computerspil. Det skyldtes ikke at teknologien bevægede sig for hurtigt på de områder, eller at mennesker havde svært ved at forstå den, men snarere at dem der lavede forudsigelserne, havde for høje tanker om brugerne.

Hvad så med den tekniske basis for IT? De grundlæggende principper for vores computere går over fyrre år tilbage i tiden, og er forbløffende uændrede, selvom hastigheden og kapaciteten er øget kraftigt. Princippet for radiosystemerne i vores mobiler blev opfundet for over halvfjerds år siden.

Der er selvfølgelig ingen mennesker der kan overskue detaljerne i al teknikken, men det samme gælder hvis vi taler om fremstilling af spisebestik, T-shirts eller kyllingepølser. I det sidste tilfælde er det nok også bedst for salget, at de fleste ikke kender detaljerne i fremstillingen.

Så til Anders Møllers anden påstand, at ændringerne sker med en eksponentielt voksende hastighed, altså med en fordobling hver gang der er gået en bestemt periode. Hvis det passer, kan vi ende med den amerikanske fysiker Tiplers fremtidsvision, hvor der findes en Matrix-lignende computer med kapacitet nok til at rekonstruere – eller digitalt genoplive – alle mennesker som har levet.

Processorhastighed og antallet af transistorer på en chip er i en årrække vokset eksponentielt. De er imidlertid ikke de afgørende begrænsninger for IT.

Salget af en ny type produkt følger en S-kurve, hvor det først går langsomt, derefter stiger nærmest eksponentielt i en periode, og så flader ud når behovet er mættet. Her er der altså en klar grænse for væksten.

Der er en anden grænse for nye produkter, og nye versioner af eksisterende produkter. Den ekstra nytteværdi – det ekstra personlige udbytte – falder med hver ny version eller hvert nyt produkt. Den første mobil eller den første smartphone havde en meget høj nytteværdi i forhold til ikke at have nogen. Den relative fordel ved hver ny version af et produkt er altså faldende.

Fordelene ved et nyt produkt ser også ud til at være faldende. Det første armbåndsur og den første Smartphone gav en langt større fordel end et Smartwatch der kan kommunikere med Smartphonen, selv hvis det kan måle din puls.

Samtidig er der en tendens til at udviklingsomkostningerne stiger for hvert nyt produkt eller for hver ny version af et eksisterende produkt. Det ser ud til at være generelt for en teknologisk udvikling. Det bliver efterhånden umuligt at udvikle nye versioner af en bestemt type produkter – og ofte nye typer af produkter – til en pris som kunderne er villige til at betale.

I stedet for at en stadig stigende vækst indenfor udviklingen og brugen af IT, må vi regne med at markedet på et tidspunkt bliver mættet, så væksten stopper eller blot følger en generel stigning i velstand.

Link til Anders Emil Møllers artikel: http://politiken.dk/debat/profiler/andersemilmoeller/ECE2719332/digital-...

Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Martin Jünckow

Helt enig. Det er præcis derfor det er så vigtigt alle får grundlæggende forståelse for programmering og IT.

Det kan godt være at hvis man ser på produktudviklingen så er der sket en eksponentiel udvikling og vi ser ting præsenteret idag som de mest optimiske sci-fi fans først havde forestillet sig om en 10-20 år.

Men ser vi på byggeklodserne, programmeringssprogende og de fundamentale måder vores hardware fungerer på, så er der ikke meget som har ændret sig - det sker i meget små evalutionære skridt. Når man først har fået grundforståelsen på plads, så er der ikke længere noget i den teknologiske udvikling som er "magi".

Uanset uddannelse så har de fleste idag en forståelse for hvordan man bygger et hus og hvilke elementer det består af - måske ikke i detaljer, men det er også ligegyldigt, vi forstår hvad et hus er og hvordan det grundlæggende er blevet til. Den forståelse har vi brug for at helt almindelige mennesker også får for software og hardware hvis vi skal kunne begå os i denne eksponentielt udviklende teknologiske verden. De behøver ikke selv kunne konstruere "huset" eller have styr på alle detaljer, men de skal kunne forstå hvad det er og hvilke elementer det grundlæggende består af for at kunne tage mere rationelle beslutninger.

  • 3
  • 0
#2 Jn Madsen

Jeg er i halvtredserne,- og jeg er heller ikke så imporneret. Transistorens og chippens fremkomst var en milepæl,- og internettet forandrede verden.

Men jeg syntes faktisk at tingene står stille,- vi venter på det næste gennembrud. De nye produkter er bare variationer af gamle ideer, den nye telefon/computer er bare en lidt mere tunet udgave af den fra sidste år.

Verden venter på den geniale dims der kan oplagre og flytte energi på en nem og praktisk måde. Hvis og når den kommer, så vil den forandre hele verden, vores adfærd, produkter, økonomi og politik på få uger.

Indtil da,- så kommer vi til at høre om de samme kedelige App's i en uendelighed :-)

  • 0
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere