Martin Ernst bloghoved

Brexit - hvad er der i det for os?

Forhandlingerne om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien er gået i gang i dag. Hvad sker der efter brexit?

Storbritanniens udmeldelse af EU, faldt på plads d. 31. januar og nu skal der forhandles om det fremtidige forhold, blandt andet handelsaftaler. Overgangsperioden varer frem til udgangen af 2020.

Men hvad er det nu med det Brexit?

Jeg havde som konsulent forventet lidt, at der skulle ske en masse procesforandringer, når nu Brexit blev en realitet. Men så sker det ikke noget – som i ingenting!

Jeg har siddet klistret til skærmen og set Netflix serien ”The Queen”. Jeg er vild med britisk musik – herunder David Bowie, Queen (altså gruppen), Depeche Mode og ikke mindst mit favoritband Pink Floyd (som jeg selv elsker spille). Jeg elsker alt det engelske. Deres lækre dialekt, deres tøjstil (indenfor herremode naturligvis), deres morgenmad etc.

Men jeg undres nogle gange. Specielt omkring Brexit.

England og deres enegang

Jeg mener, at England altid har taget funky beslutninger. Faktisk er Netflix serien ”The Queen” et godt eksempel på gentagne beslutninger, som har været mere eller mindre underlige set med omverdens øjne. Beslutninger, hvor briterne har gået deres egne veje af forskellige grunde.

Det er også sket tidligere i historien, at briterne og ikke mindst deres monark ikke har brudt sig om sammenholdet. Da den katolske kirke ikke ville annullere et af Henrik den 8´s mange giftermål, så skabte han det, vi i dag kender som Church of England. Kongen gik ud af et fællesskab med ens regler for alle – den gang den katolske kirke, i dag EU-fællesskabet – dog ikke foranlediget af monarkiet, men demokratiet.
Det bliver nok ikke sidste gang, at briterne går deres egen vej.

Briterne jubler. Danskerne forstår det ikke. Resten af verden forstår det ikke. De store selskaber er allerede flygtet ud af London og kommer til at efterlade sig en by, hvor den store puls er blevet små hjerteslag. Regeringen forsøger igen at gøre det attraktivt at være en del af Londons puls.

Jeg vil ikke gøre mig klog på, hvorfor det kom til den konklusion, at Brexit skulle gennemføres. Mere hvad det kommer til at betyde for os. Hvad koster det ikke (business casen) for briterne og os, at der er en part, som ikke vil være en del af et sammenhold. Og hvad var business casen for at holde sammen?

Synergien udebliver …

Der er den berømte sætning ”1 + 1 giver 3”. Den fortæller om synergieffekten i at være sammen og parterne spiller hinanden bedre (lidt fortærsket udtryk efter min mening). At der kan skabes noget i fællesskab, som man ikke kunne alene. Denne sætning er også change managerens mareridt, da det så oftest ikke sker. Her bliver regnskabet mere som ”0,8x0,9=0,72”. Dvs. det kræver lederskab at sikre, at der holdes sammen på tropperne.
Rigtig mange business case rummer ikke den nødvendige tid og ikke mindst de omkostninger, som det kræver at sikre denne synergieffekt. Jeg vil ikke gøre mig til dommer over, om EU og de enkelte lande skulle have gjort mere, men I andre kan se det som et skrækeksempel på, hvis to afdelinger eller firmaer skal fusioneres, at synergien kommer til at ske – og de succeser, der sker, bliver fejret.

God snak med en tidligere (britisk) kollega

For kort tid siden havde jeg fornøjelsen af at tale med en god tidligere kollega fra den gang før verden gik af lave (dvs. Enron, hvis nogen husker det). Det er Gareth Garvey, som er CEO hos British Chamber of Commerce in Denmark. Det er en interesseorganisation, som arbejder for at fremme handlen mellem Danmark og England. Han må om nogen vide noget om, hvad Brexit vil betyde for os. Det gjorde han så også. Og den snak tog vi over en gang ”Fish´n´ Chips”. Mere britisk kunne det ikke blive.

Gareth gav mit et andet indblik på Brexit og forklaringen på, at de vendte EU ryggen. Det hele skal nok kædes tilbage til dengang England gerne ville være en del af handelsforbundet (EF). Her blev der sagt nej flere gange til England, inden de (endelig) blev lukket ind i handelsforbundet. Det skal man ikke byde de stolte briter. At det handelsforbund blev konverteret til en union, gjorde bare sagen endnu værre for briterne.
Det var et forhold, som startede på et par brækkede ben, der aldrig nåede at hele.

Dette plus noget andet bøvl gjorde, at briterne valgte at træde ud. Det var således også de ældre stemmer, der var toneangivne i, at briterne stemte sig ud af EU.
Endnu en gang blev det de ældre generationer, som tog et valg for de yngre – og et valg de yngre nok ikke havde fortrukket. Det bliver nok ikke sidste gang i historien.

Hvad betyder det for os?

Lige nu ikke en hat.
Der er kun indgået en aftale om, at briterne ikke er en del af EU. Dvs. de deltager ikke parlamentet længere etc. Men der er ikke indgået aftale om, hvordan samhandlen så skal foregå, så det foregår som det altid har gjort. 'Business as usual', som de siger på den anden side.

Jeg havde klart forestillet mig, at vi skulle til at ændre processer og systemer, så de understøtter den nye virkelighed. Men den kendes simpelthen ikke.

Denne ”business as usual” vil kunne fungere til udgangen af 2020. Derefter skal der være en aftale – og hvis der ikke kommer en aftale, så bliver England betragtet som ”3. land”. Dvs. uden handelsaftaler af nogen art.

Så alle os, som tænker på at skulle lave noget om (og skrive en business case på dette), så må vi vente lidt. Vi ved simpelthen ikke, hvad det bliver ændret til. Og først når vi ved det, så kommer det sjove med at få processerne til at hænge sammen. Det skal nok blive en fest.

Det er helt sikkert ikke den sidste blog om post-brexit processen …

Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Niels Henriksen

Der er da mange uden for England som jubler med dem. Det er et stort modigt skridt de har taget og hvis de fpr forhandlet en god aftale med EU så er der nok flere lande der kan få gode ideer.

Selvom mit arbejdr har en del kunder i england så jubler jeg selv over at de har gjort det. Vi skal også samme vej. EU idag er for stor ig vi skal helt tilbage til EF samarbejdet før jeg bliver glad for dem nede i Bruxelles elller er det Stradsburg de sidder.

  • 3
  • 5
#2 Aa ge

Vi kan ikke blive ved med at betale til fallent landende som Frankrig, Grækenland og Italien for lige at tage de værste. Og vi kan ikke blive ved at betale regningen for at implementere den flod af love og forordninger der ankommer hver uge fra EU. Det er simpelthen for dyrt for en lille stat som DK. Det er en blodetud for EU at UK er ude af EU og således er der et mindre lamd der tjener penge til at betale for de stigende underskud i fallent landende.

  • 0
  • 5
#3 Henrik Knopper

Hvis UK var et firma ville jeg kalkulere med at brexit var nyeste buzzword som skulle implementeres og at alle lederne har været meget omhyggelige med ikke at få det med i deres KPI.

Så lige så snart selvsamme ledere har fået udbetalt deres bonus mister de interessen hvorefter hele det højt profilerede initiativ løber ud i sandet og vi fortsætter med business as usual.

Nu er de ikke et firma og deres leder (som i øvrigt har en forstyrrende lighed med Graham Chapman fra Monty Python) har meget travlt med at sikre at der ikke bliver nogen business as usual, så jeg forudser at om 6-8 måneder er der nogen der tænker "Oh no, not again" hvorefter de får vildt travlt med at improvisere.

På det tidspunkt bliver der gode penge at tjene som konsulent!

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere