Bredbåndssvineri i kolonihaven

Medievirkeligheden har ændret sig for altid i min lille kolonihave. Nu står den på streaming på terrassen. Men sikke noget data-griseri.
Før var jeg Skyline-kunde, men så gik selskabet fallit, som jeg skrev i forrige blogindlæg. I jagten efter en ny internet-forbindelse faldt mit valg på en 4G-forbindelse fra Telia. Tanken om nærmest svimlende hastigheder i forhold til min gamle forbindelse lokkede mig. Det gjorde udsigten til at kunne opsige min langsomme, men stabile gamle adsl-forbindelse hos TDC hjemme i København også. Nu kan jeg jo blot flytte mit 4G-grej hjem, når kolonihavesæsonen lakker mod enden.

Huawei-routeren med plads til 4G-simkort blev leveret og virkede fint efter tre minutters udpakning og opsætning. Speedtest.net meldte 25 Mb/s. downstream og stort set det samme upstream. Sikke en forandring fra min tidligere 3 Mb/s.-forbindelse. Nu har jeg: Video on demand, internet-tv, DR Nu, TV 2 Play, SVT 1, 2 og meget mere. Alle de on demand-løsninger, som jeg hidtil måtte afskrive på grund af hakkende langsom båndbredde og høje latenstider på internetforbindelsen.

Skandinavisk tv-buffet

Sveriges Television har et fremragende tagselvbord af kvalitetsudsendelser på nettet. DR Nu har en næsten lækker brugergrænseflade, og selv TV 2's Play-tjeneste fungerer fint på en iPad. Så mens routerens statistik-funktioner viser svimlende trafikdatamængder, er OL-programmer, film og serier blevet rutine på alskens trådløse devices her i sommermånederne. Men selvfølgelig er der også vanskeligheder i streaming-paradiset.

For en gang imellem går Telias net ned, og andre gange sætter modemmet ud og kræver reboot. Samlet set er det vel rimelig stabilt, men det er vanvittigt irriterende at få afbrudt seeroplevelsen. Og selvom de forskellige tv-selskaber fortjener ros for deres brugerflader, savner jeg det gammeldags klik med tv-fjernkontrollen, som lader mig skifte fra den ene kanal til den anden. Med internet-tv skal jeg skifte app eller browservindue og pege/museklikke mig frem til det ene og det andet program.

Det er som at komme tilbage til stenalderen. Og nu begynder de praktiske problemer at melde sig. TV 2 har valgt Microsofts DRM-beskyttende Silverlight-teknologi, derfor kan jeg ikke se de internetkanaler på min Android tablet. DR Nu's seeroplevelse under Linux er temmelig beta-agtig, og SVT blokerer for noget indhold, når man som dansker tilgår universet.

Dyrt at fodre nettet

Samtidig tikker Telias taxameter diskret, og de streamede seeroplevelser gør det nemt at overskride trafikmængder på 20GB om måneden, og så skal der tankes op, før man kan fortsætte. Ingen tvivl om, at efterårets Netflix-invasion i Danmark og opgraderingen af den danske infrastruktur vil gøre tv-streaming stort om kort tid. Men jeg drømmer også om mere intelligent håndtering af data, så der svines mindre med båndbredden og tænkes mindre på frygten for piratstreaming af tv's nyheder, det er der da ingen normale mennesker, der gider.

Jeg drømmer også om flatrate-prissætning på 4G og ikke mindst et samarbejde mellem indholdsproducenter, der baserer sig på fælles streamingstandarder, så der kan konkurreres om at levere samlede brugergrænseflade på tværs af forskellige udbydere frem for et app-helvede, der kun tillader brugerne at hoppe akavet rundt mellem de mange internet-øer med tv-indhold. Hvad med dig?

Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Kai Birger Nielsen

Jeg kan godt se problemet og mit lokale netindholdspusher har også en ide om at jeg bør køre windows for at kunne se deres variant. Men hovedproblemet synes jeg nu er indholdet mere end formen. Jeg er stort set holdt op med at se tv.
Når ungerne en dag er flyttet hjemme fra, så dropper jeg tv og fastnetstelefoni og går efter et rent netabonnement. TV-licensen vil jeg så betale med glæde for at have nyhederne fra dr.dk og så også glemme eb.dk, jp.dk osv som til den tid (fem år?) er lukket inde bag betalingsmure, som de håber og beder til kan holde dem financielt oven vande mens de kigger på formlen abonnenenter(i år) = 0.9 * abonnenenter(året før).

En lækker fjernbetjening får mig ikke til at se colombo og familien ashton en gang til :-)

 • 5
 • 1
Karsten Langer

Når du nu har en god bredbånds forbindelse vil jeg da anbefale dig at købe en Slingbox som i øjeblikket kan fås til en fornuftig pris. Med Slingboxen sat til dit tv/boks hjemme kan du se ALLE de programmer du i forvejen har lige meget hvor du opholder dig...bare der er wifi eller lignende...!
Slingboxen kan evt. købes her: http://www.proshop.dk/Mediastreaming-traadloes-mediaoverfoersel/Sling-Me...

 • 0
 • 0
Kurt Westh Nielsen Blogger

Hej Karsten
Fint tip, men jeg tænker, at min lejlighed på Vesterbro så skulle have en internetforbindelse, og der har jeg jo nedlagt ADSL-forbindelsen for at kunne bruge min 4G-router. Vil en 3G-forbindelse hjemme være hurtig nok?

Iøvrigt har jeg en Boxee Box fra D-link stående og er begyndt at se lidt på den streaming der foregår der, her er kravene langt mindre end via de webbaserede løsninger, som jeg ellers har prøvet - og med udsigt til Netflix-adgang uden dns-fifleri er det måske en vej.. Navi-x til Boxee er rimelig interessant at udforske, men også lidt, host, gråzoneagtig..
/kurt

 • 0
 • 0
ab ab

Man må ikke håbe, der er for mange andre i kolonihaveforeningen, der får samme idé, for så går der da hurtigt Roskilde-festival i den til næste år med alle de nye videostreaming-tjenester. Men okay - nu er den typiske kolonihaveejer vel ikke at finde i segmentet for early movers på LTE ;-)

Kan det i øvrigt passe, at en forbrugskvote på 20GB/md svarer nogenlunde til at streame seks H.264+HD-spillefilm af 90 minutters varighed (eller at se seks fodboldkampe/18 tv-aviser i samme kvalitet)?

 • 1
 • 0
Andreas Bach Aaen

Jeg har nøjagtig samme oplevelse af Telias "4G" modem. Det kan sjældendt holde forbindelsen mere end et døgns tid. Så skal der et reboot til. Det tager 1½ minut.

Husk også at Telia forbeholder sig ret til at blokere for telfonilignende tjenester hen over data forbindelsen. Så de kan sælge deres egne i stedet. Altså et klart brud på netneutraliteten. Hvem siger i øvrigt at de tjenester Telia vil tilbyde overhovedet kan køre på de platforme jeg anvender?

Jeg vil nok skifte tilbage til ADSL og håbe på at fiberselskabet besinder sig og ikke stopper deres udruldning ved nabovejen :-(

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize