Torben Mogensen header

Bliver tavle-PCer smartphones endeligt?

Jeg argumenterede i et blogindlæg for tre år siden for, at smartphones har en konflikt mellem deres fysiske design og den funktionalitet, man vil bygge ind i dem: Deres skærme er for små til det meste, med mindre man gør dem så store, at de er upraktiske som telefoner, og mange applikationer vil man gerne kunne bruge, mens man snakker i telefon, og det er ikke altid nemt, hvis telefonen er oppe ved øret.

I mellemtiden er tavle-PCer (skærmtavler, tablets eller hvad man nu ellers vil kalde dem) blevet mere udbredte. De har en mere passende størrelse til de "smarte" applikationer: Man kan se flere detaljer på skærmen og man kan pege mere præcist (relativt til skærmstørrelsen). En titommers skærmtavle er for stor til at putte i jakkelommen, men en syvtommers ditto kan godt være i en jakkelomme eller dametaske, så man kan godt have den med sig stort set hele tiden. Hvis man har en sådan med sig, vil man næppe bruge sin mobiltelefon til at køre applikationer: Det er ganske enkelt for besværligt sammenlignet med at køre dem på skærmtavlen.

Så jeg forventer at se telefoner, der er beregnet for skærmtavleejere: De vil ikke have ret mange applikationer selv, de vil være mindre og have mere fokus på design, og de kan kommunikere med skærmtavlen i tasken eller lommen, så man f.eks. nemt kan slå samtalepartneren op i sin kontaktbog.

I et vist omfang kan man bruget et headset sammen med en skærmtavle med indbygget telefoni, men så er man afhængig af at have skærmtavlen med, hvis man vil ringe eller ringes op. Så er der mere mening i det omvendte: Skærmtavlen bruger telefonen som modem. Man har jo nok alligevel sin telefon med, når man skal bruge sin skærmtavle, specielt hvis den er mindre end moderne smartphones.

I den sidste ende kan den almindelige smartphone uddø og blive erstattet af kombinationen af en skærmtavle og en simpel telefon. Eller hvad?

Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Rune Larsen

Jeg er ganske enig i dine betragtninger om smartphonens problemer, men jeg ser aldrig tavlecomputere erstatte den for mig, omend nogle af de telefoner jeg overvejer efterhånder er af en størrelse så man kan blive i tvivl. Personligt har jeg min bærbare med mange steder. Helt sikkert flere steder end den almindelige dansker. Den funktion smartphonen har for mig er at den skal være min online forbindelse/ computer/ kamera/ kort når jeg intet andet har med. Jeg har bedre gadgets til hver af disse opgaver, men man ender så ofte uden dem. Netop derfor SKAL der være tale om en enkelt gadget man altid kan falde tilbage på/have med. Jeg ser langt større potentiale for at overkomme smartphones problemer når vi får noget svarende projektor i brillerne, projicerede tastaturer mv. Eller hvad der nu ellers bliver opfundet:)

 • 0
 • 0
#2 Nils Bøjden

Hvis tablets skal overtage pladser fra smartphones vil det kræve nyt tøjdesign. Brystlommer skal vokse til ca 2.5 gange størrelsen. Lommer i jakker skal tilsvarende vokse. De små dametasker skal vokse så der kan være endnu mere i dem (hvad man en gang imellem må anse for en umulig opgave).

Eller der skal opfindes foldbare tablets. Vent... Jeg tror man kalder dem notebooks ellet netbooks. Og de er vist så smarte at der også er et keyboard med.

 • 0
 • 0
#3 Anders Poulsen

Eller der skal opfindes foldbare tablets. Vent... Jeg tror man kalder dem notebooks ellet netbooks.

Arh, det er ikke helt nok at der et hængsel. Der skal da da vidst være en foldbar skærm, hvis det skal hjælpe noget.

 • 0
 • 0
#4 Kristian Damm Jensen

Uden at have prøvet én, vil jeg mene at tablets er for store og for små.

Jeg kan ikke have én i jakke lommen, så hvis jeg skal have en med rundt, skal jeg have en taske. men hvis jeg alligevel slæber en taske med, hvorfor skulle jeg så ikke i stedet bruge en laptop eller en notebook?

Jeg ser frem til at nogen laver en smartphone på størrelse med en gammeldags paperback: Perfekt størrelse til en jakkelomme, kan holdes i én hånd uden at det virker krampagtigt og man får noget større skærm end på de nuværende smartphones.

 • 0
 • 0
#5 Jarle Knudsen

Jeg tror ikke vi taler om "enten-eller" situation. Det er mere "både-og". IMHO tavle PC (nettbrett på norsk) udfylder et hul mellem smartphone og laptop.

hvorfor skulle jeg så ikke i stedet bruge en laptop eller en notebook?

Fordi notebook/laptop kunne være for stor og tung at slæbe med i mange tilfælder.

Selv venter jeg til de kommer i A4 størrelse med HiDef opløsning.

 • 0
 • 0
#6 Mark Gjøl

Før min personlige smartphone era prøvede jeg kombinationen med en normal telefon, og en... Tablet? Palm lavede dem, og Nokia lavede dem i form af N770 og fremefter. Compaq og andre lavede dem også, men dem nåede jeg aldrig at prøve.

Den første måneds tid var nyhedsværdien høj, og jeg brugte dem flittigt, installerede programmer på, gik på nettet osv. Derefter blev jeg dog træt af at slæbe rundt på en ekstra enhed, som jo ikke var strengt nødvendig. Det var også her jeg lærte at bruge den ganske udmærkede kalender min telefon var født med.

Jeg spår at det samme vil ske, hvis jeg køber en tablet: Det første stykke tid er den interessant, og jeg kan gå og blære mig med den over det hele. Derefter aftager min interesse så meget, at jeg indser at det er større irritation end gevinst for mig, at slæbe rundt på endnu en enhed. Især nu, hvor den grundlæggende blot er en større skærm til min telefon. Så vigtigt er det altså ikke for mig, at jeg kan læse v2 i stort format...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere