peter ulka bloghoved

Bliver 2014 et ERP-år?

Så er årskalenderen udskiftet med en ny - Godt Nytår!

Er 2014 året for dig , hvor du skal i gang med et ERP-projekt? Ifølge statistikken er dette tilfældet i ca. 10% af de danske virksomheder.

Hvis det er tilfældet for dig, vil du måske imødese dette med en vis nervøsitet. Vi hører jo jævnligt historier i medierne om ERP-projekter, der er voldsomt forsinkede og har kostet virksomhederne langt flere penge end budgetteret, og uden at skabe nogen målbare forbedringer.

Jeg oplever faktisk jævnligt myter om at 9 ud af 10 ERP-projekter "kører i hegnet", og der er ingen tvivl om, at der er virksomheder, der udskyder nødvendige og/eller blot hensigtsmæssige ERP-projekter længst muligt på grund af den risiko, der opleves forbundet med sådanne projekter.

Bevares, der er naturligvis en række projekter, der ikke lykkes godt nok, hvilket der kan være mange forskellige årsager til, men der er sandeligt også mange gode historier!

Ifølge vores undersøgelser holder over halvdelen af projekterne sig indenfor +/- 10% af budgettet, og mere end 80% holder budgettet +30%. Dette efterlader naturligvis rum for forbedring, men jeg mener dog ikke nødvendigvis noget, som man bør ligge søvnløs om natten over, med mindre man forventer at være blandt de knap 10%, hvor det går rigtigt galt med økonomien.

Illustration: Privatfoto

Ser man på overholdelse af ERP-projekternes tidsplaner, kan vi konstatere at ca. 4 ud af 10 projekter holder tidsplanen. Knap en fjerdedel af projekterne er forsinkede ud over 6 måneder, hvilket naturligvis er problematisk.

Igen kan der være mange årsager til at projekterne forsinkes, men erfaringsmæssigt hænger forsinkelser hyppigere sammen med, at den virksomhed der implementerer ERP-systemet ikke kan afse de nødvendige ressourcer, end at leverandøren ikke er klar til tiden. Det er da i sagens natur også langt vanskeligere for virksomheden end leverandøren at ressource bemande ERP-projektet. Dels har virksomhedens medarbejdere sjældent erfaring med denne type projekter, og dels skal de samme medarbejdere ofte samtidigt sikre virksomhedens drift i projektperioden.

Om man kan overføre traditionelle investeringsbetragtninger, om at gevinstpotentiale og risiko følges ad, til ERP-projekter, vil jeg lade stå som et åbent spørgsmål, men jeg er overbevist om, at der ligger et stort uudnyttet potentiale i ERP i mange virksomheder. Samtidigt vil jeg sige, at investering i ERP er og bliver ikke risikofrit, men vores erfaring er, at man kan komme meget langt med god forberedelse og behørig respekt for opgaven.

God arbejdslyst til alle, som skal i gang med et 2014 ERP-år!

Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Jan Andersen

At de dårlige oplevelser med ERP-projekter i så høj grad skulle være myter, tror jeg nu nok afhænger meget af øjnene der ser. Jeg er ikke i tvivl om, at økonomiafdelingens og IT-afdelingens officielle "nu er det kørende"-tidspunkt ofte ligger en hel del før den samlede organisations oplevelser af, at nu er vi færdige med ERP-projektet. Min erfaring fra mange af mine kunder er, at der bestemt godt kan være flere år til forskel fra hvornår det på papiret måske er sat i drift til hvornår de brugere der anvender det oplever, at det er gennemført.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere