At blive betalt for Open Source

Min gode ven og lusepuster Peter Toft stiller ovre i sin blog gode spørgsmål om betaling for Open Source.

Han nævner bla.a mit lille fundraising projekt som eksempel og derfor vil jeg lige istemme med et par meninger:

Problemet med at betale for Open Source er ikke så ensidigt som Peter umiddelbart fremstiller det: det handler ikke kun om hvem der vil betale, men også om hvem vil have pengene.

Hånden på hjertet, der er jo forskel på folk og de Open Source folk man helst vil have på opgaven er sjældent til at lokke med en kontrakt der kun varer et par måneder, for de har job eller kontrakter der er af længere varighed.

Med andre ord, hvis det er de gode Open Source folk man vil have på opgaven, så skal man tilbyde dem konkurrencedygtige ansættelsesforhold, dvs en fornuftig løn og en fornuftig tidshorizont.

Før det kan lade sig gøre skal man have skrabet penge og commitment sammen fra en pæn stribe brugere, der igen skal acceptere at det er ikke nok at give hvad der nu er af småpenge i lommen når man kommer forbi Frelsens Hær, men at vi skal op på fast et månedligt girokort hvis det skal batte noget.

Og der strander sagen så, så snart man begynder at tale om andet end Andy Warhol'sk 15minutters velgørenhed, så er det ikke sjovt mere.

Eller også begynder de potientelle donorer at stille krav om at deres problemer skal først i køen osv, "noget for noget" og dermed forvandles den meget tiltrængte strategiske udvikling til almindelig taktisk udvikling der ikke får løst nogle af de virkelige problemer for Open Source projektet.

Hvis I virkelig mener det seriøst med at give penge til Open Source udvikling, så skal de forpligte sig til at sende et fast beløb hver måned, således at modtageren kan planlægge og budgetere med det.

Ellers er det blot almisser og skramlen med småpengene på kollekttallerknen.

phk

Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Jan Keller Catalan

Jeg har også yderst blandede erfaringer mht. donationer og betaling for open source projekter.

Det er specielt problematisk, når man har et projekt, hvor man giver mulighed for donationer, for hvad får de igen for deres donationer? Mange vil gerne donere/betale for specifikke features, men har det noget mere ambivalent, når det går ind i en samlet pulje til "forbedring og videreudvikling" af projektet.

Desuden er der et gevaldigt misforhold imellem hvad folk donerer og hvad de forventer at få igen.

Derfor er jeg helt holdt op med at overveje donationer, men laver ting gratis i min fritid. Hvis nogen gerne vil have specifikke opgaver løst, så snakker vi konsulentydelser med dertilhørende tilbud, accept, udvikling og pris.

Igen og igen har jeg på xoops.org set folk, som siger noget i retning af "jeg har $20 som jeg vil donere, hvis jeg kan få det og det og det implementeret" eller "hvor meget kan jeg få udviklet specielt for $15" - hvor mit svar som regel er noget i retning af "for $15-$20 vil jeg overveje måske at kigge nærmere på, hvad det kan tænkes at koste"

  • 0
  • 0
#2 Poul-Henning Kamp Blogger

Enig Jan.

Det der er brug for er at Open Source brugerne opfinder andelsbevægelsen igen.

Bønderne var meget skeptiske over at skulle betale løn til en mejerist, men det viste sig jo at være en suveræn god forretning for dem.

... Lige indtil det udviklede sig til en egenrådig bestyrelse for Arla :-)

Poul-Henning

  • 0
  • 0
#3 Peter Toft

Det var med vilje at jeg i http://www.version2.dk/artikel/1055 holdt mig til udgangspunktet om at "hive" penge ind, "front-enden" men ikke tog egentlig stilling til "back-enden" hvor penge styres og formidles. Jeg er helt enig med PHK i at for en seriøs udvikler så skal der forudsigelige penge på bordet hvis det her skal blive til noget. Modsat så ligger der er potentiel god ide her fordi mange nok gerne vil give et mindre beløb som til sammen kan blive noget solidt. Det kræver især en del fodarbejde før det bliver kendt, men jeg er helt sikker på at betalt open source vil blive mere udbredt i de kommende år.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere