kramselund jereminsen

Big Brother Awards 2019

Jeg citerer.

»BAGGRUNDEN FOR DENNE AWARD
Big Brother Awards er inspireret af bogen 1984 skrevet af George Orwell.
Den dystopiske verden, Oceanien, er styret af Partiet som udøver fuld kontrol over indbyggerne med argumentet ”at det er for deres egen skyld”. Big Brother er en fiktionsfigur som repræsenterer Partiet, og er både alt seende og alt vidende. Indbyggerne er under konstant overvågning, og de bliver hele tiden påmindet om dette.«

fra https://bigbrotheraward.dk/

Specielt fordi Mette Frederiksen netop bebuder at vi skal ignorere privatliv, for at gøre noget der ikke virker - flere kameraer.

Når vi har en justitsminister der har arvet en retssag om Ulovlig logning, og som tidligere har været åben overfor at give politiet alle redskaber de måtte spørge om.

Altså hvad fanden kan man sige andet end, lyt til Killing DEMOCRACY in the name of, lettere omskrevet titel, men altså FUCK DET HELE. Rage Against The Machine - Killing In the Name (Official Video) https://youtu.be/bWXazVhlyxQ eller på Spotify https://open.spotify.com/track/59WN2psjkt1tyaxjspN8fp?si=FiG_LHALRO6_J4C...

Jeg hører så meget lort fra politikerne og politiet i disse dage mens de pisser ressourcer væk på symbolpolitik. Min kæphest er eksempelvis Task Force Pusherstreet som koster mere end 100 millioner plus det løse. Tænk hvad man kunne gøre med 100 millioner OG moms og afgifter på cannabis. Vi ved at hashsalg er en milliardforretning og stor indtægtskilde, så det ville nok være en mulighed for at tage nogle ressourcer ud af kampen.

For helvede Danmark, det går sgu ikke så godt!

Så en stor tak til de flinke folk som nu stabler Big Brother Awards på benene igen. Vi har SÅ meget brug på fokus på datamisbrug, privatlivsovertrædelser fra staten, komuner, politiet, snart sagt alle offentlige institutioner.

Fuck you I wont do what you tell me!

PS Jeg skriver det her i hast, grundet travlhed - med software sikkerhedskursus. Hvis man er nysgerrig på software sikkerhed i forbindelse med kameraer, som er en anden vinkel på overvågningen så start med at google det. Der er SÅ ringe software i det lort der sælges! Hacking camera, IP camera vulns, vi snakker mindst 10 års artikler om hvor ringe sikkerheden er på kameraer som private opsætter - good job Mette.

Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Troels Henriksen

Jeg har aldrig helt forstået hvorfor Big Brother er symbolet på totalovervågning. Jeg indrømmer at jeg er ung nok til at jeg hørte folk bruge Big Brother som symbol på overvågning før jeg selv fik læst 1984, og da jeg endelig læste bogen var den ikke helt hvad jeg havde forventet. Bevares - der er overvågning - men det understreges at det kun er en minoritet (partimedlemmer) der udsættes for overvågning, og den er hverken passiv eller konstant. Usikkerheden kommer fra at man aldrig ved hvornår man bliver overvåget.

Den største forskel ift. nutiden er dog at det meste af Big Brothers magt kommer fra at kontrollere information og viden, og således kunne diktere virkelighedskonsensus. Overvågningen er i min læsning kun et assisterende aspekt (sammen med et voldsmonopol) der handler om kontrol med partimedlemmerne. Den brede magt udøves gennem en centralisering af medier og censur, og det synes jeg stadigvæk vi er ret langt fra (og vi bevæger og ikke specielt mod det) - og det har i øvrigt intet at gøre med statslig overvågning som sådan.

En bedre litterær sammenligning er Rainbows End - en hård science-fiction-fortælling der netop handler om hvordan intensiv overvågning kunne kombineres med decentraliseret spredning af information.

 • 1
 • 0
#3 Anne-Marie Krogsbøll

Usikkerheden kommer fra at man aldrig ved hvornår man bliver overvåget.

Nøjagtigt som nu...

Den brede magt udøves gennem en centralisering af medier og censur,

Sådan som nu, i mine øjne - overvågningskapitalismen sidder jo også på medierne, og kan bruge de stjålne BigData til at manipulere med os - og gør det. Og vore politikere spiller lydigt/villigt med, sælger dem vores undergrund, og inviterer disse forbrydere helt ind i magtens kontorer - i stedet for at smide dem ud af landet.

En bedre litterær sammenligning er Rainbows End -

Kender den ikke - vil sætte den på læselisten - tak for tippet.

 • 2
 • 0
#4 Troels Henriksen

Nøjagtigt som nu...

Nej, netop ikke. Lige nu sker der en konstant passiv overvågning af alle. Du ved at du altid bliver overvåget, og dine data lagret potentielt for evigt, til eventuel senere nærundersøgelse. Det giver en helt anden dynamik end hvad der beskrives i 1984.

Sådan som nu, i mine øjne - overvågningskapitalismen sidder jo også på medierne, og kan bruge de stjålne BigData til at manipulere med os - og gør det.

Det lyder hverken centraliseret eller statsligt, og der er stadigvæk rigere mulighed for at kommunikere direkte mellem mennesker end nogensinde før. Kildekritik er nødvendig - lidt som i 1984, måske - grundet den megen manipulation, men der sker ingen reel manipulation med historiske data.

Jeg synes stadigvæk de problemer vi har i dag er meget ulig hvad der beskrives i 1984. Bare fordi verden beskrevet i 1984 er dårlig, og man mener at den virkelige verden bevæger sig et dårligt sted hen, så bevæger den sig ikke nødvendigvis mod 1984.

 • 0
 • 1
#5 Anne-Marie Krogsbøll

Tak for svar, Troels Henriksen.

Det er nok lidt subjektivt, hvordan man oplever det. I mine øjne er det centraliseret på den måde, at magten og overvågningen (i zuboffsk forstand) nu er koncentreret i et temmeligt lille toplag i samfundet - et toplag, som består af en sammenspisthed af magthavere og overvågningskapitalister.

Selvfølgelig er der gradsforskelle og forskelle i den kunstneriske udførelse - BigBrother griber ikke direkte ind i vore stuer endnu, og styrer ikke alle medier. Men jeg er da nået til at begynde at føle "øjne i nakken", når jeg går rundt omkring. Jeg tænker så ikke, at der er nogen, der interesserer sig særligt for mig, men selve oplevelsen af, at vore magthavere ønsker at have øjne på os hele tiden, sådan som de nu signalerer, er ikke et frit samfund værdigt. Det er voldsomt ubehageligt, og hvis man tager udgangspunkt i den udvikling, der er sket de seneste 15-20 år, så ender vi i noget, der ligner 1984. Men selvfølgelig med forskelle - Orwell var visionær, men har var trods alt ikke medie eller spåmand.

Det er mange år siden, jeg læste bogen, så jeg kan lide af erindringsforskydninger - men hans beskrivelse af1984-verden er i min erindring tæt nok på til at fungere som en god sammenligning med retningen i nutidens Danmark for mig.

 • 4
 • 0
#6 Peter Stricker

Lige nu sker der en konstant passiv overvågning af alle. Du ved at du altid bliver overvåget, og dine data lagret potentielt for evigt, til eventuel senere nærundersøgelse

Jeg forstår ikke, hvorfor du kalder overvågning der gemmes for passiv. Det er muligt, at jeg misforstår din brug af ordet passiv.

Overvågningen er i høj grad aktiveret. Se bare ANPG, stærekasser og Brøndby Stadion. Hvis der reageres så snart du træder ved siden af, så er det vel ligemeget om det er et menneske, der reagerer.

Derudover er jeg heller ikke helt enig med dig i, at overvågningen ikke er konstant. I mine øjne er man aldrig fri for overvågning, med mindre man selv kender tid og sted hvor man ikke overvåges.

der sker ingen reel manipulation med historiske data

Så skråsikkert vil anklagemyndigheden helt sikkert ikke udtale sig før teledataskandalen er glemt.

 • 7
 • 0
#8 Louise Klint

Ja, den er desværre alt for aktuel og relevant, denne pris. Jeg er selv i gang med at skrive min motiverede nominering.

I den forbindelse kiggede jeg på, hvem der tidligere har vundet prisen. Og prøv lige at se, hvor vidt, vi er kommet, hvad angår overvågningsteknologi, registersamkøring og centralisering, lagring og formidling af private oplysninger, i forhold til dengang...

I 2002 blev prisen givet til: • Datatilsynet (for den omfattende registersamkøring og udbredelse af CPR-systemet i snart alle dele af det danske samfund). • Anti-pirat gruppen (for at oprette et privat, elektronisk vagtværn). • DSB og Høje-Tåstrup kommune (for at indføre video-overvågning i det offentlige rum uden rimelig sammenhæng mellem formålet og omfanget af overvågningen). • KMD og e-Boks (for deres forsøg på at centralisere alle oplysninger om den enkelte borger og forsøg på at gøre CPR-nummeret til den gennemgående nøgle for borgerens identifikation i både privat og offentlig regi). • Reklamebureauet Talefod (for at være ensidig fortaler for den såkaldte elektroniske Butler, der skal etablere en ”intravenøs adgang” til at overvåge kunden med det formål at fratage kunden købsbeslutningen).

https://www.bigbrotheraward.dk/#prismodtagere

I dag ser jeg aktuelle kandidater navnlig blandt vores myndigheder. Kan nævne i flæng ophav til...:

Parterne bag dagens ”Sikkerhedspakke”. Den ulovlige telelognings masseovervågning af alle danskere. L 215 generelt og særligt den vidtrækkende § 6a, som tillader din chef, i hemmelighed, at hyre Forsvarets Efterretningstjeneste/CFCS til at overvåge og teste dig på dit arbejde. Udbetaling Danmarks vide beføjelser. Sundhedsdatastyrelsen generelt og specifikt fx udlevering af vores private sundhedsoplysninger til bl.a. forskere, hvoraf 44% er ikke-anonymiseret. Profilering af arbejdsløse. Undervisningsministeriets personidentificerbare trivselsmålinger af vores børn, som over en årrække får karakter af profilering og DNA-registret du ikke kan sige nej til, hvis du ønsker behandling.

Samt ikke mindst ”Mit Overblik” – esset, der trumfer dem alle: Kronen på værket, når staten, i 2024, har centraliseret alle oplysninger om hver enkelt af os, så du intet har at skjule. (Hvilket man bekymrede sig lidt over allerede i 2002 ^^). https://www.ft.dk/samling/20181/lovforslag/L215/index.htm https://www.version2.dk/artikel/millioner-personhenfoerbare-data-frit-ti... https://www.version2.dk/artikel/minister-beroliger-nyt-persondata-overbl...

^^ Det er ikke noget, jeg finder på. Hvem sagde sikkerhed (retssikkerhed, it-sikkerhed, fx) og tryghed? Privatliv?

Det synes at være en eftertragtet pris – der er kamp om den! Hvem skal vinde Big Brother Awards?

 • 7
 • 0
#9 Michael Johansen

Ja, det er meget værre i dag. Folk bliver overvåget i det skjulte og køber friviligt devices og bruger friviligt tjenester der kan og gør det.

Derfor siger jeg igen: Orwell var en optimist. Vores verden er nok mere på vej i retning af Huxeleys "Brave new world". Lige ny hypes FNs verdenmål og "bæredygtig udvikling" til den store guldmedalje. Men tag og dyk ned i dokumenterne bag og hvad der egentlig forgår. Det handler om styring af resourceforbrug. Nu har jeg så en elmåler der automatisk sender data ind. Hvor tit ved jeg egentlig ikke. Hvad bliver det næste? Vandmåleren som i USA? Smart Cities med massiv dataopsamling via Wifi og 5G connectede IoT devices?

 • 1
 • 0
#11 Bjarne Thomsen

Man skal desværre meget længere tilbage end til Eric Arthur Blair, socialisme, kapitalisme og liberalisme. De naturvidenskabelige uddannelser afskaffede uheldigvis det forhadte filosofikum for 50 år siden med begrundelsen, at naturvidenskab ikke har brug for at kende de antikke filosoffers idéer. Når staten i dag holder kurser om den selvregulerende organisations velsignelser, burde det få en alarmklokke til at ringe. Den græske filosof Aristoteles opstillede en model for den selvregulerende stat baseret, ikke på årsag og virkning, men på formål. Han omtalte denne statsmodel som kybernetik (på engelsk cybernetics). Matematikeren Norbert Wiener mente, at han ud fra den newtonske mekaniks tidssymmetri kunne bevise mekanismen bag Aristoteles' kybernetiske statsmodel. Wiener skrev en række populære bøger om "cybernetics" op gennem 1950'erne. Der bredte sig den populære opfattelse i USA, at algoritmer i "cyberspace" var en realisering af Aristoteles' formålsbestemte styring. Aristoteles' formålsbestemte model for samfundets styring er en uimodståelig fristelse for samfundsfag og statskundskab. At der ikke er nogen idé bag den danske digitalisering er helt forkert. Det er naturvidenskaben, som har sovet i timen. På det seneste er man gået et skridt videre. Da det er de naturvidenskabelige teorier, som er årsag til den globale opvarmning, må vi vende tilbage til gode gamle Aristoteles fra tiden før Kopernikus, Galilei, Kepler, Newton, Maxwell, Einstein, Bohr, etc. Den klimaneutrale omstilling består i at omlægge til afbrænding af træflis. Når vi har syndet ved at spise en bøf, skal vi plante et træ.

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere