Bedstemor-pad

Min gamle mor er aldrig rigtig blevet computeriseret, men der er forskellige behov der presser sig på, f.eks at kunne lagre og se digitale billeder og andre bedstemoderlige aktiviteter.

Der findes "digitale billedrammer", men min begrænsede erfaring er at det er noget billigt kinesisk fikumdik der ikke engang kvalificerer sig til at have noget der kan kaldes brugervenlighed.

Spørgsmålet er så: Kan en bedstemor finde ud af en iPad, eller dukker der uforståelige pop-ups op i tide og utide, som en bedstemor ikke har en chance for at gennemskue ?

Hvor godt virker touch-interfacet, hvis man er gammel og ryster lidt på hånden ?

Kan man spille 7-kabale på en iPad ?

Kan man (nemt!) overføre billeder fra et digital-kamera ?

Er der nogen af iPad ejerne der har noget konstruktivt input ?

phk

Kommentarer (31)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Casper Bang

Du kan dog godt få nogle Ok billedrammer, f.eks. iGala [http://blog.bangbits.com/2009/12/modding-igala-picture-frame.html], hvor du én gang for alle har sat den op til en billeddelingsservice (FrameIt, Framechannel, Picasa, hjemmelavet) og så skal den ellers bare stå på bordet og passe sig selv - du opdaterer déns indeks udefra.

Men en iPad kan jo så meget mere. Jeg glæder mig i alt fald til at høre i et senere indlæg, hvon' du får din mor til at checke medicin, bank, skat mv. via NemID på en iPad!

 • 0
 • 0
#2 Peter Nørregaard Blogger

Det første hun skal huske er at slå in-game purchasing fra - hvis hun da ellers synes at smølfer er værd at bruge tiden på. :-)

Men ang. billeder så har jeg ikke fundet fidusen - bruger selv dropbox, hvilket ikke er så elegant. Ser frem til at finde svaret nedenfor.

 • 1
 • 1
#3 Laust Ladefoged

Hvis iPad'en bevæger sig i det samme trådløse netværk er der ingen pop-ups, men hvis man bevæger sig ud i verden vil der dukke pop-ups op hvor iPad vil hjælpe med at forbinde til andre trådløse netværk - men de er ikke svært forståelige og kan vist slåes fra.

Overførsel af billeder sker med iPad Camera Connectivity Kit (købes særskilt) som består af 2 små stik/adaptere, det ene kan læse SD kort og det andet har en USB port hvor man kan forbinde sit kamera. Når kamera eller kort er forbundet kan billeder overføres til iPad i den medfølgende Foto applikation.

iPad har 16, 32 eller 64GB alt efter model, hvilket i dagens verden jo ikke er alverden hvis det er lagring af billeder man taler om. Når iCloud introduceres senere i år bliver den begrænsning formegenligt ligegyldig da man så forhåbentlig vil kunne købe sig til online arkivering af billederne.

Men, jeg bruger min iPad som primære billedbackup når jeg er på ferie og det er en fin løsning - og bonus er at billeder kan præsenteres på en stor skærm når man samles (i baren) om aftenen.

Som skrevet ovenfor, så kommer iPad til kort i forhold til det offentlige som har valgt at implementere NemID login via en Java applet og der er ikke Java på iPad - ligesom der heller ikke er Flash, men det er et langt mindre problem. Forhåbentlig får NemID styr på det inden alt for længe.

Så jo, din mor kan sagtens finde ud af at bruge en iPad.

 • 5
 • 0
#4 Ask Holme

Jeg har netop sat en ipad op til et familiemedlem og selvom jeg var imponeret over brugervenligheden ville jeg nok ikke anbefale den til folk uden et minimalt teknik kendskab. Det første er at den begrænsede skærmstørrelse til en hvis grad betyder at overblikket ikke kan være på skærmen, men i stedet skal være i brugerens hoved. Skærmen viser kun en ting (vindue) af gangen. Det sidste lyder enormt brugervenligt, men det er faktisk min holdning at det kan være enormt negativt for det betyder at brugeren i hovedet skal kunne overskue hele dimsens strukturer for at forstå hvordan man finder de elementer der ikke bliver vist. Fx. hvordan man skifter til et andet "vindue" i safari (hvilket hurtigt bliver relevant fordi alle popups åbner som nye vinduer) eller skifter mellem indbakke og sendt post i mail.

Det samme ses på tastaturet hvor man selv når man har lagt skærmen "ned" og bruger det "store" tastatur skal trykke på 2 knapper for at tilgå specialtegn (også hopper den pludselig tilbage til det normale tastatur igen, hvis den mener man er færdig med at skulle bruge de tegn). Tilgengæld er der dog meget få irriterende popups, den eneste rigtig slemme er når man går rundt i en by og bruger 3G forbindelse. Der har den en ide om at den skal tilsluttes et WIFI og derfor popper der en WIFI menu op hvergang den finder et nyt netværk. Det er faktisk lidt belastende i indre kbh, hvor der sjovt nok er ret mange netværk den kan finde.

Ellers er tastaturet dog nemt at ramme og lægger man skærmen ned er knapperne store! Hvad der tilgengæld ikke er nemt er at placere en markør det rigtige sted i en eksisterende tekst (hvis man lige vil rette noget). Det forgår ved at man skal ramme placeringen med fingeren, hvilket selv jeg havde svært ved (og ret ofte kommer man til at aktivere markeringsfunktionen i forsøget). Ligeledes vil jeg tro at den der to-finger zoom, der er uundværlig når man surfer, kan være svær hvis man ikke har god motorik.

Endelig skal man så huske at en Ipad bestemt ikke er en computer men en forstørret Iphone. Det mærker man især på at den jo hverken kan kører Flash eller java, hvilket jo desværre blokere for adgangen til en den (især offentlige) hjemmesider (Man kan dermed heller ikke tilgå normale NemID applikationer på den). Vil man bruge netbank forgår det via bankernes mobil applikationer, der typisk er lavet til Iphone (og ikke ipad). Det betyder at de godt kan installeres mv. men enten skal man accepter at skærmbilledet bliver iphone størrelse eller også skal man bruge en "forstørrelses funktion", hvor tekst+grafik bliver ganske grynet.

Nu har jeg mest skrevet de negative ting her. Jeg skal måske lige sige at jeg syntes Ipad'en er et genialt supplement for den nogenlunde teknik vante bruger, der har brug for en nem adgang til browser og mail.

Til de konkrete spørgsmål: Umiddelbart findes der et 7-kabale program til den http://itunes.apple.com/dk/app/real-solitaire-free-for-ipad/id373942073?...

Og man skal efter sigende kunne overføre billeder fra et kamera, hvis man har noget ekstraudstyr til den. Jeg aner dog ikke hvordan det virker

 • 4
 • 0
#5 Mikkel Høgh

Jeg tror godt bedstemor kan finde ud af en iPad. Selve styresystemet spørger som regel ikke om noget. Mange af spørgemulighederne kan man slå helt fra, som f.eks “Location services”. Hvis det er slået helt fra får apps'ne ikke mulighed for at spørge om de må bruge det. Det samme gælder “In-app purchase” som Casper Bang nævner.

Ellers er det meget pædagogisk. Man har altid hjem-knappen (den eneste knap på forsiden af enheden) som nødudgang, hvis man farer vild. Lige meget hvad, så bringer den brugeren tilbage til startskærmen.

Apple sælger et lille kit, som giver mulighed for at connecte direkte til kameraet via USB eller importere fra SD-kort: http://store.apple.com/dk/product/MC531ZM/A

Der findes et hav af 7-kabale og lignende til iPad, her er en af dem: http://itunes.apple.com/us/app/real-solitaire-free-for-ipad/id373942073?...

(har ikke prøvet den selv, det var bare første hit på Google).

Så kort sagt, så tror jeg iPad er det bedste bud på en computer til computerforskrækkede. Hvis der er en teknisk begavet der hjælper hende med opsætning af Mail.app er det pludselig også meget nemt at se om man har fået noget fra børnebørnene, og billeder og vedhæftede filer bliver vist inline, ligesom det er nemt at tage billeder fra Photos.app og kaste dem over i en mail…

 • 1
 • 0
#6 Laust Ladefoged

Hurtig kommentar til placering af cursor på iPhone og iPad.

Hvis man holder fingeren på skærmen over den tekst man vil placere cursoren i fremkommer der et lille forstørrelsesglas der gør det let at placere cursor præcis hvor man vil i teksten. Og så er det korrekt at "vælg tekst" boblen vises efterfølgende, men hvis man ikke skal bruge den skriver man blot videre og den forsvinder igen.

 • 1
 • 0
#7 Nicholas Colding

Hej PH! Jeg mener bestemt at DanskeBank og flere af de andre banker, har lavet apps som kan afvilkes på både iPhone og iPad. Det er næsten 100% sikkert, at Bedste kan få alle de kortspil på sin Pad, som hun kunne ønske sig - og ikke mindst: det vil være rigtig let at skrive emails til børnebørnene på den:) Der findes også muligheder for at tilpasse skærmen så den kan bruges af en som ikke ser så godt. Tale og højtoplæsningsprogrammer på dansk, kommer næste år.

VH Nicholas

 • 0
 • 0
#8 Henrik Mikael Kristensen

iPad'en har ret præcis feedback for berøring og burde kunne bruges i tilfælde af svage fingre, men spørgsmålet er om den er for tung at holde ved, ved 600 gram.

Noget andet er, hvordan hun vil håndtere billederne, for der skal man tilgå iPhoto på en Mac, så den er hun nødt til at lære at bruge eller også skal hun bruge en Picasa klient på iPad'en og få en anden til at lagre billederne for hende på hvad det end er for en service, Picasa kan forbinde til. Bemærk, at apps, og altså Picasa og en 7-kabale eller selv gratis apps kræver en iTunes Store konto for at hente.

iOS5 har det her cloud halløj, så andre kan dele fotos, som hun kan se med det samme, men det kræver vist stadig en iTunes Store konto. Man kan ikke smide nogle JPGs på en USB nøgle og stikke den i iPad'en. iOS5 er også påkrævet for at blive fri for iTunes, for når når man starter en iOS4 maskine første gang er syncing med iTunes påkrævet før man kommer videre.

Når man tænder den, skal man køre fingeren over en slider for at aktivere hovedmenuen.

Hun skal bruge hovedmenuen for at finde sin photoapp og Home knappen i bunden fungerer som panikknap, der hopper ud i hovedmenuen. Der er 4 knapper på kanten af iPad'en til tænd/sluk, volumen, mute og skærmrotationslås. Trykker man på powerknappen, slukker den og kan tænde igen med det samme, hvor den var sidst. Holder man powerknappen nede, skal man bekræfte at man vil slukke helt for at reboote iPad'en. Den er kun nødvendig, hvis iPad'en går helt i baglås.

Der er lidt handicapaccessability i form af inverteret skærmbillede, men det duer ikke, hvis man skal kigge fotos.

Skal hun læse internetavis giver Safari mulighed for kraftig zooming, og man kan lægge shortcuts som ikoner på hovedmenuen til sider, hun vil læse. Som en "sjov" detalje, er zooming handikappet i stort set alle andre browsere, selvom de fleste bruger Webkit, ligesom Safari.

Dobbeltklikker man på home knappen, får man procesikoner, hvor man kan skifte hurtigt mellem apps og dræbe apps (ja, det er sommetider nødvendigt). iOS5 tilføjer nogle enklere 4-finger gestures, hvor man pincher med hele hånden over skærmen for at gå til hovedmenuen eller swiper til venstre/højre for at skifte app.

iPad'en kan også blive dansk, og det må da være en væsentlig ting, men mange apps er sikkert ikke på dansk.

Push notifications laver popups, men de kan slås fra. Ellers tror jeg ikke der er andre popups, end når man er ved at rende tør for batteri, og der trykker man OK på en stor fed knap, midt i skærmbilledet og sætter iPad'en til opladning. Dock'en, der kan fungere som billedstand og få iPad'en til at køre fotoalbums igennem, vise ur eller andet, skal købes ved siden af.

Du kan browse iPad apps her uden at bruge iTunes:

http://itunes.apple.com/us/app/solitaire-for-ipad/id363785146?mt=8

 • 0
 • 0
#9 Per Møller Olsen

iPad er så let, så selv en voksen kan finde ud af det.

Specielt hvis den voksne person ikke har alt for meget teknisk indsigt og erfaring med en rigtig computer. Jeg tror at det ofte er den største hæmsko for os, der er vant til at arbejde med IT ... vi opdager, hvad vi mangler.

Mine børn fik iPod Touch i hænderne, da de var 3-4 år - og uden introduktion fattede de straks interfacet. De forstod umiddelbart scroll-funktioner m.m.

Den største ulempe ved iOS er, at de er hamrende besværlige at få data ind i, hvis der ikke er en computer med iTunes i nærheden. Så du kan ikke lige tage en memory-stick med de nyeste familiebilleder over til bedstemor og lægge dem på hendes iPad. Du skal uploade dem til Dropbox el.lign. og flytte dem den vej. Eller medbringe et styk bærbar computer, så du kan synkronisere nye ting over på bedstemors iPad, hver gang du er på besøg.

Det kræver altså et lidt anderledes mindset, at anvende iOS. Jeg ser kunder, som elsker at arbejde på en iPad ... og jeg synes det er alt for besværligt til mange ting, fordi man hele tiden skal gennem omveje som iTunes og Dropbox for at få indhold over på den. Jeg elsker min iPhone og kan ikke forestille mig, at gå tilbage til noget andet ... men jeg kan ikke bruge en iPad i stedet for en bærbar computer.

Mvh. Per

 • 1
 • 0
#11 Michael Lykke

Der er ingen tvivl om at en iPad er utrolig intuitiv at bruge og det er meget sjældent man ser nogen ufortståelige popup beskeder der skal tages stilling til. Der er formentligt ingen enhed der er så intuitiv at bruge som netop iPad'en for ikke-tekniske personer - al navigation foregår med bevægelser som hun allerede kender fra når hun bladre i et blad eller i et fotoalbum.

Jeg har personligt oplevet op til flere ældre personer som har fået en iPad i hånden og som hurtigt har navigeret rundt på den som om de havde haft den i årevis. Selvfølgelig er der spørgsmål, men så snart de har fået den grundliggende information så fungere det uden videre forklaringer.

Så hvis hun har brug for at kunne bladre i billeder og hygge sig med små sjove spil som kabale, sudoku og lign. så kan jeg ikke forestille mig nogen enhed der vil være bedre til formålet end en iPad.

Og som andre nævner så skal du have fat i Apple's Camera Kit med et lille stik der gør du overføre billeder direkte til enheden uden brug af computer.

 • 3
 • 0
#13 Jakob Damkjær

De problemer der har været med at få data ind i smølfePaden skulle være fortid når iCloud og iOS 5 kommer.

Når du smølfer billederne ind i din smølfPade med forbindelses kitet så vil de autosmølfisk blive smølfet op i iSmølfen og hvis man så har smølfet en AppleTV til sin smølfeskærm vil de billeder man lige smølfede op i iSmølfen så dukke frem på skærmen. Det er totalt smølf !

se evt. http://events.apple.com.edgesuite.net/11piubpwiqubf06/event/

for en presentation af fremtiden på iSmølf iOS og Lion.

/Jakob

PS! folk generelt har ikke noget problem med at smølfe at når man smølfer på en smølf hvor der stå "ja jeg vil gerne smølfe denne smølf for 50,- kr." resultere det faktisk i at banken smølfer 50,- ud af ens smølfkonto... endnu et testamente til at "stupid smurfs" eller var det "stupid hurts" og at koble teens og preteens direkte til ens bankkonto uden begrænsninger har altid være en af de hurtigste måder at komme af med penge på og må kategoriseres som en lille smule smølfet.

 • 3
 • 3
#14 Klavs Klavsen

Hvor du kan tilrette som nødvendigt - og helst udskifte OS til et andet som passer bedre med behovet (der er en grund til at der findes 500+ distro'er :)

Nu ved jeg ikke hvor langt distro udviklingen til *pad er kommet - men sålænge man har koden og kan rette i den.. - det betyder så dog at man selv overtager vedligeholdelseopgaven - men den har du jo nok alligevel :)

 • 1
 • 10
#18 Klavs Klavsen

Ja, men det er ikke nogen god grund og det gøre mer skade end gavn.

Sikkert ikke for dem allesammen - men de har helt klare fordele efter min mening. Jeg bruger f.ex. en af de dedikeret børne-distro'er til mine små børns computere (2 og 4 år) og istedet for at skulle bruge tid på at modificere en af standard distro'erne (ved at vælge større logoer der er nemmer at ramme for en uerfaren musebrugers motorik, installere div. børnespil og lave en menu-struktur de kan finde ud af osv).

Ligeledes er der stor forskel på distro'er til netbooks, set ifht. dem til desktop brug.

osv.

En af de bedre måder de laves på idag - er dem der laver en "spinoff/variant" af en eksisterende distro - det koncept understøtter bl.a. Debian, Ubuntu og Fedora - og det sparer en masse unødvendigt dobbeltarbejde og afhjælper mange af de negative sider ved det.

 • 1
 • 7
#19 Klavs Klavsen

Jeg lukter en trold :)

Det var bestemt ikke min mening - det var bare en phun på at PHK jo er FreeBSD udvikler - så nå jeg anbefalede en Linux Pad istedet for en iPad - måtte jeg jo heller lige nævne at han selvf. også bare kunne porte hans favorit OS istedet - og dermed have samme fordel som med Linux - retten til/muligheden for at ændre tingene.

 • 0
 • 4
#20 Maciej Szeliga

Brugerinterfacet er fantastisk! så enkelt kan det siges. Hvis det skulle blive nødvendigt kan et iPad tastatur tilsluttes via Bluetooth.

Du skal have et "Camera connection kit" til iPad'en det tager USB og SD kort.

BEC baserede banker har en app. til iPhone / iPad, det har DanskeBank også.

Der er masser af spil men det meste skal hentes fra AppStore, jeg ved ikke om der lige er en 7-kabale.

Ud over iPad bør du også anskaffe noget WiFi til mor, 3G priserne er ikke så langt nede som de burde være, iPad 2 understøtter 802.11abgn.

Husk at man skal bruge en computer med iTunes til bl.a. opgradering af iPad.

 • 1
 • 1
#21 Klavs Klavsen

på en fordel ved diversionen i distributionerne - det er en rigtig nem måde at sætte et mediecenter op på - som jeg sparer meget tid på når jeg installerer en ny frontend (til et nyt tv), inkl. understøttelse af fjernbetjening - og sådan kunne jeg vist blive ved - der er mange eksempler på fordele ved det store udvalg af distributioner.

 • 0
 • 7
#22 Hans Dalsgaard Jensen

Min første oplevelse med iPad var i Nyhavn hvor jeg overværede en 70-80 årig dame (amerikansk turist) hive en iPad op af tasken for at vise hendes (jævnaldrende) veninde et eller andet (fotos eller hjemmeside fra næste sightseeing mål?) på den. Selv min kone var imponeret over det syn.

Min anbefaling er dog, at vente med at introducere bedstemor til en iPad til efter iOS5 er introduceret - med iCloud etc. kan hun kan "leve" på iPad'en uden at skulle bindes til en computer (du vil samtidig nemt kunne agere backup for fotos etc.).

Man kan selvfølgelig tyv-starte med den grundlæggende funktionalitet, motorik træning og, som beskrevet ovenfor, en 3G model og abonnement, hvis hun ikke har WiFi, iPad Camera Connection Kit (et must!) og 7-kabaler fra App Store (last count: 538 iPad dedikerede Apps med keywork 'solitaire').

 • 1
 • 0
#23 Lars Lundin

"på en fordel ved diversionen i distributionerne - det er en rigtig nem måde at sætte et mediecenter op på - som jeg sparer meget tid på når jeg installerer"

Linux er bestemt vældigt nyttigt for folk, der elsker at installere software.

Men når man bare har brug for noget der virker, så har man ikke meget gavn af at skulle evaluere 500 Linux distributioner.

(Så de sidste 5 år har jeg installeret Ubuntu på alle mine PCere. Det er ikke perfekt, men det virker godt nok).

 • 2
 • 3
#24 Anders Poulsen

Kan iPad rimelig sikkert godt håndteres af selv bedstemor. Det kræver følgende: * Som tidligere nævnt, så køber du iPad Camera connectivity kit, så er det supernemt for dig at smide flere billeder på, når du kommer på besøg. * bedstemor skal lære at trykke på ipads låseknap og så på ikonet der ligner et potteplante på låseskærmen. Så starter et slideshow af alle ipad'en billeder. * Med smartcover kan den stå selv og være levende fotoramme med konstant skiftende billeder.

Men hvis hun selv skal bladre i billederne og spille 7-kabale, skal hun selvfølgelig sættes mere ind i tingene.

 • 1
 • 0
#25 Anders Poulsen

BTW:så sent som i går fik min svigerbedstemor en digitatal fotoramme af børn og oldebørn i fødselsdagsgave. Den virkede ikke ligefrem nemmere at betjene, men havde én fordel, nemlig skærmen på 15" (hun ser dårligt). Til gengæld kan hun så ikke sidde med den i skødet. Prisen kender jeg ikke.

 • 0
 • 0
#27 Lars Christoffersen

Nu ved jeg ikke om din bedstemor overhovedet bruger homebanking, men Danske Bank virker fint både på Ipad og Iphone, etc. Bortset fra det, så kender jeg ingen anden leverandør der er så gode til at lave user interfaces som Apple. De er suveræne og selv en ældre dame vil kunne finde ud af de basale ting. Derudover behøver hun jo ikke bekymrer sig ret meget og virus etc.

 • 2
 • 1
#28 Henrik Moeslund

Amazon ser ud som om de kommer med noget smart og helstøbt i Aug-Sept. så mon ikke den kan købes fra oktober. De har lavet (siger rygterne) en tablet hvor der også er mulighed for at slå over på boglæsning med E-ink, lækkert og meget strømbesparende. Den anden del bliver en Android tilpasset version.

Fordelen er at du ikke skal tilslutte til iTunes hvergang der er et lille problem der skal rettes og hvis en computer kyndig sætter den op med mail o.l. så er det ret nemt med android, billeder og lign. overføres nemt fra en Linux computer til tableten.

Jeg ved ikke med ældre damer, men mine børn 11 og 14 år syntes at Android er meget nemmere end deres mors iPhone. 7-kabelen (solitaire) er også god på Android ;-)

 • 0
 • 0
#30 Mads Vanggaard

Kan en bedstemor finde ud af en iPad, eller dukker der uforståelige pop-ups op i tide og utide, som en bedstemor ikke har en chance for at gennemskue ? JA, hun kan finde ud af den

Hvor godt virker touch-interfacet, hvis man er gammel og ryster lidt på hånden ? JA, store ikoner og god skarphed gør den nemt at bruge

Kan man spille 7-kabale på en iPad ? JA, gør det selv

Kan man (nemt!) overføre billeder fra et digital-kamera ? JA, du kan købe interface som tidligere skrevet. Der findes også WIFI SD korts som gør det trådløst til IPAD

Er der nogen af iPad ejerne der har noget konstruktivt input ? lær hende at skalere teksten op når hun browser - det vil være højt værdisat blandt ældre og svagtseende

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere