Martin Ernst bloghoved

Bed om en Plan B, når du har pistolen for panden

Illustration: Plan B

– noget om vendor lock-in og rigtige prioriteringer i en Corona tid

Alle beslutningstagere har prøvet at få en pistol for panden – forstået som vi har siddet overfor en leverandør, som siger, at hvis du ikke gør dette, så falder alt sammen.

Jeg personligt bliver ret adfærdsvanskelig, når det sker. Hader at få denne pistol for panden.

I stedet foretrækker jeg at få udstukket en plan B. Jeg skriver også i mine bøger, at en business case, et beslutningsgrundlag, skal have alternativer inkluderet i beslutningsgrundet. Så kan beslutningstageren (eller beslutningstagerne) ikke føle, at de tager en beslutning under unødigt pres om at kun en (dyr) løsning er mulig.

Nyt nyt nyt … nej, vi kan godt leve med levetidsforlængelse!

Specielt i denne Corona-tid, hvor projekterne ikke ligefrem bliver sat i gang i et omfang, som når der tidligere blev skudt shots ud på en afterskibar i Østrig.
Vi har brug for stabilitet. Verden forlænges med bredder. Når så ens leverandør af HW meddeler, at servicekontrakten udløber – og den kan så forlænges mod en klækkelig betaling, hvis man ikke gør, så bliver ledelsen jo naturligt nervøs. Størrelsen af denne betaling er stå stor, at business casen umiddelbart er god for at skifte det HW ud med nyt. Vi betaler – og ledelsen er igen tryg.

Nyt nyt nyt! Vi kommer til at tænke på top-ejendomsmægleren Jeppe K., som gladelig parkerer sin måske 3 mdr. gamle BMW i en busk for derefter at valse ind til forhandleren og få sig en ny. En vask og lidt støvsugning er nok til at have noget, som ville for de fleste mennesker kunne fungere meget længere.

Så kan man nogle gange også forestille sig med HW i disse år. Jeg ved godt, at for år tilbage, så var en laptop eller en mobiltelefon, som var to år gammel nærmest umuligt at arbejde på, da udviklingen gik så stærkt. I dag kan vi godt have udstyr, som kan leve længere uden total udskiftning. Det handler om levetidsforlængelse. Det er også godt for miljøet etc.

For kritisk infrastruktur er der flere muligheder for levetidsforlængelse.

Bo Zarp fra Plan B , som netop har specialiseret sig i levetidsforlængelse, siger:
”Det er efterhånden muligt og giver god mening at levetidsforlænge en stor del af kundernes eksisterende it-infrastruktur. Vores oplevelse er, at rigtig meget af dette udstyr, som er af meget høj kvalitet nemt kan holdes i live i 5 til 8 år mere. Det betyder ikke kun, at man er grøn og ansvarlig, men det betyder også en meget stor besparelse i kundernes it--budget.
Vi har meget store kunder, som igennem os køber mere tid. Det vil sige, at de kan gennemføre deres konsoliderings- og migreringsprojekter og uden pres fra de garantiforpligtigelser, der er ved at udløbe.”

Der er også andre dele af business case

Rigtig mange glemmer, at det ikke kun er omkostninger til udskiftning af HW, som er i spil her. Det er kun en mindre del af den samlede business case.

Udskiftning af HW kræver også, at alle fysiske integrationer fungerer igen. Det koster.

Det kan også betyde en udskiftning af basis software. Det koster.

Noget forretningssoftware er ikke certificeret til det nye basis-software, så det skal opgraderes. Det koster.

Alle integrationer og forretningsprocesser skal efterfølgende testes. Det koster.

Dvs. en ”uskyldig” udskiftning af HW kan have en hale af omkostninger – som kan undgås med en levetidsforlængelse.

Det er beskrevet lidt mere i detaljen på businesscase.dk.

Hvorfor er det vigtigt i denne tid?

Vi er i en tid, hvor rigtig mange har brug for at fokusere på kerneforretningen. Marts og april var det med at stabilisere kerneforretningen. Nu ser mange virksomheder ind i en ny fase, hvor der skal ske udvikling, men man har nok ikke råd til de store investeringer.

It er en vigtig del. Men det skal ikke skiftes for at blive skriftet med noget tilsvarende. Derfor er det vigtig, at business casen indeholder alternativer til det behov, som skal lukkes.

De næste uger kommer vi til at se større fyringsrunder (mit postulat). Carlsberg har sagt farvel til 50+. August bliver slem. Jeg kan frygte det samme for september, da hjælpepakkerne stopper. Det bliver rent blodbad. Derfor er det endnu mere vigtig, at vi ikke bruger pengene på dimser, men spare på pengene, så lønningerne kan udbetales. Heller en gammel dims som er levetidsforlænget end en fyringsseddel.

Eller er jeg helt skævt på den?

Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Poul-Henning Kamp Blogger

En af de allerstørste mangler i alt for mange "beslutningsgrundlag" er at de ikke gør det klart hvad der sker hvis der slet ikke bliver taget nogen beslutning, hvilket danske (mellem-)ledere synes at have en særlig forkærlighed for.

Skriv altid og fuldt belyst, hvad der sker hvis der slet ikke reageres.

  • 11
  • 0
#2 Martin J. Ernst Blogger
  • 4
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere