Backstage til FOSDEM keynote

Ifølge Google var den brede offentligheds reaktion, da CIA's chef blev afsløret i at bolle udenom, at lede efter billeder af elskerinden.

Jeg satte mig derimod og stirrede op i loftet, for lidt længere nede i artiklen stod der at FBI havde afsløret det ved at aflytte hans telekommunikation.

Min tankerække startede fra "Når chefen for CIA ikke kan holde en affære hemmelig mere..." og så lod jeg bare fantasien spille.

Hvis man skal kunne bruges til noget i sikkerhed, skal man have en god fantasi, som et minimum bedre end modparten og hvis jeg skal være helt ærlig, så synes jeg egentlig at FOSS-verdenen er lidt fantasiløs på det punkt.

Senere begyndte Edward Snowden's afsløringer at rulle og jeg kan sige med 100% åben pande, at kun en detalje har overrasket mig: Deres passive "radar" aflytningsudstyr.

Det burde ikke have overrasket mig, Soviet brugte præcist samme krølle på Maxwells Ligninger da de bug'ede USAs nybyggede ambassade.

Jeg har i forskellig sammenhæng prøvet at vække FOSS miljøet ud af "vi skruer bare kryptografien helt op på 11" tankegangen, f.eks med en klumme i ACM Queue og forskellige skriverier her på V2 og ing.dk.

Men der er meget stor forskel på at skrive op og ned af dørstolper og på at kunne spille på alle tangenterne, så da Philip Paeps kastede en "closing keynote" på FOSDEM i min retning, skulle der ikke meget til at overtale mig: Her var chancen for at banke budskabet hjem.

Ideen med at give en NSA præsentation faldt lige for og derfra faldt brikkerne hurtigt på plads: Hovedparten af mine sldes var færdige på nogle få timer og jeg morede mig som jeg sjældent har moret mig mens jeg laver slides.

En særlig lille krølle på halen var at jeg skulle bruge nogle CODENAMES og de kan naturligvis ikke allesamen være SAWFISH.

Jeg ved at alle USAs hemmelige tjeneste har en "knap" man trykker på og så får man et CODENAME. Det blev indført fordi medarbejderne simpelthen ikke kunne lade være med at lave dårlige jokes når de valgte kodeord, ofte så dårlige at enhver journalist kunne gætte sig til hvad det handlede om.

Så omhyggelig behøver jeg ikke at være, så mine kodeord kommer med en playlist.

Philip spurgte på et tidspunkt om jeg havde set auditoriet hvor jeg skulle tale og nævnt at Robert Watson var "duly impressed" men jeg fangede nok ikke lige det hint, for jeg så først "Janson" auditoriet ca. 15 minutter før jeg skulle på.

Javel ja...

Her har twitter-bruger @avsm taget et billede fra en af de bagerste rækker:

Illustration: Privatfoto

Her kar Ollivier (aka Keltia) taget et billede fra en af de forreste rækker:

Iflg. en tilfældig webside er der "over 1400 siddepladser" og på øjemål var der under 20% ledige, så noget i stil med 1200 tilhørere.

Helt klart en ny personlig rekord.

Her er mine slides.

Bagefter fik vi en god lille snak om forskellen på problemer der kan løses med kryptografi og problemer der kun kan løses med politik.

phk

PS: Den gode nyhed var at selvom de havde set 8000+ MAC addresser på deres WLAN, så de kun 29 TELNET sessioner -- der er trods alt sket fremskridt.

Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Lars Bjerregaard

og livestreamingen gik igennem i fornem kvalitet og uden nogen hickups.

Jeg kunne forestille mig, at blandt alle nørderne i lokalet, var der specielt to ting der måske fik dem til at studse lidt:

1) Din pointe med at der er ikke nogen teknisk løsning på dette her. Løsningen er politisk.

2) At nogen gode kodere burde smide OpenSSL ud ad vinduet, og starte forfra.

  • 1
  • 0
#3 Poul-Henning Kamp Blogger

Ja, det var i runde træk de to punkter diskussionen handlede om efterfølgende.

Jeg har selvfølgelig sat sagen på spidsen, men det er egentlig også der den hører til nu:

IT-branchens klytkodning og balkanisering har solgt vores børns og børnebønrs privatliv til fordel for fancy grafik og app's til touchskærme.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere