bloghoved ole tange

At købe en Ferrari (brugt)

Blogindlægget er opdageret 17/2-2020, da redaktionen i en tidligere udgave havde indsat forkerte prisangivelser.

Nogle mænd har drømt om at eje en Ferrari hele deres liv, og enkelte af dem opnår at få råd til at købe en - måske kun en brugt, men det er stadig en ægte Ferrari.

Jeg tror, at jeg nu forstår den følelse, som de har.

Det startede for nogle måneder siden med. Jeg er på eBay for at købe en flynakkepude. Her bliver jeg præsenteret for et tilbud på en server, og for en gang skyld har reklame-AI'en ramt rigtigt: Det er den samme server, som jeg var med til at købe på universitetet for år tilbage. Dengang kostede den 100 kkr, og jeg mindes den som en ret lækker maskine (omend ca. lige så støjende som den var lækker).

48 AMD-cores og 128 GB RAM.

Illustration: (C) Dell https://www1.la.dell.com/ag/en/corp/Servers/poweredge-r815/pd.aspx?refid...

Folk, der kender mig, ved, at impulskøb ikke just er noget, jeg gør i. F.eks. har jeg overvejet flynakkepuden i over en uge. Men serveren her er købt 15 minutter efter jeg ser den første gang. Prisen var heller ikke længere 100 kkr, men faldet til 5 kkr. Man kunne desuden købe ekstra RAM for 5 kkr mere, så den nu har 1/2 TB RAM.

Nu er problemet så liiige at retfærdiggøre købet: Hvad hulen er det, jeg skal bruge et 48-core støjende, strømslugende monster med 1/2 TB RAM til? Selv i "slukket" tilstand æder den 30 watt. Heldigvis udvikler jeg GNU Parallel (husk at komme til 10-års jublilæet), så de par timer om måneden, hvor jeg tester en ny release, kan det give mening at have adgang til maskine med lidt flere cores, og kører man alle tests i RAM, så kan de sikkert udføres 10 minutter hurtigere.

Men hvad med de andre 728 timer om måneden?

Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Claus Bobjerg Juul

Skrot den Ole. Køb noget nyere, den nye vil bruge mindre strøm, støje mindre og være hurtigere.

Kærligheden er bare teknisk gæld, ikke andet, Lad ikke dit hjerte løbe ad med dig her på Valentinsdag, lad logikken sejre.

 • 10
 • 1
#4 Jesper Frimann

Det er nok ikke helt forkert Claus. Mit træskolængde gæt er nok, at det vores ven Ole kan klemme ud af sin server svarer til ydelsen af en enkelt AMD EPYC 7272, 2.90 GHz, på integer siden. Hvis ‘sportsvognen’ har 48 cores af enten Opteron 6180 SE eller Opteron 6238. Jeg ville hellere bruge pengene på en god arbejdsstation, eller rettere en upgrade til den eksisterende.

// Jesper

 • 2
 • 0
#6 Povl H. Pedersen

Ikke for at hijacke tråden. Men hvad bruger du OpenDronemap til ? Lyder lækkert. Distribuerbart, containers etc.

De mest spændende steder må man ikke flyve som hobbymand. Men har både multirotor og fly der kunne bruges.

Nu har vi en punktsky fra højdemodellen der ikke er så gammel, selvom flere detaljer kunne være sjovt nogle steder. Og der er masser af sites med kort, billeder, skråfoto etc. Så på trods af min hobby interesse for området ser jeg ikke det store behov. Og min GPS interesse er også mest for sjov, selvom det er fedt med den nye generation af have positioner indenfor 1 cm^3. Dog er nøjagtigheden lidt lavere på en robotplæneklipper med modtager 30cm over plænen.

 • 0
 • 0
#7 Ditlev Petersen

Hvad er det, jeg overser? Skal priserne opfattes med et underforstået "gange tusinde"? Hvordan kan man have købt en sådan maskine for 100 kr.? Ikke engang en Lambda i BILKA var så billig. Jeg har fornemmelsen af, at jeg går glip af en indforstået vittighed.

Jeg har i øvrigt engang mødt en øjenlæge, der havde en sær gammel mellemstor maskine stående i klinikken, som det hele kørte på. Altså med stor båndstation og det hele. Så der er helt sikkert brug for gamle maskiner.

 • 9
 • 0
#11 Henrik Biering Blogger

Når ... 1. brug af fossil energi til opvarming snart bliver forbudt 2. prisen på servere (som her) falder under prisen på almindelige el-varmeovne 3. datacentre bliver forbudt pga for store tab ved distribution af overskudsvarmen

... er der et stort potentiale for brug af servere til distribueret computing eller lignende i vinterhalvåret.

I sommerhalvåret kan du lukke ned for serveren, hvis der er folk på den sydlige halvkugle, der benytter tilsvarende teknik.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere