Asus Eee - nu med kassetænkning

For noget tid siden begyndte Asus at sælge en stationær udgave af deres EeePC under navnet Eee Box. Da der findes andre kasser i samme størrelsesorden og prisleje spår jeg ikke Eee Box'en sammen success som EeePC'en, men da Linuxshoppen havde dem til bestilling på OpenSourceDays, bestilte jeg alligevel en.

Endelig, efter lang tids venten, modtog jeg den så i sidste uge. Det første der møder en når man tænder den er Asus Express Gate som er en lille linuxdistribution der sidder direkte på bundkortet og efter 10 sekunder booter den lystigt den præinstallerede Windows XP op.

Men jeg kan hverken bruge Express Gate eller Windows XP til noget, den skal køre Debian. Det har jeg heldigvis prøvet at installere før, så en Debian Installer ned på en USB nøgle og boot maskinen igen. Og hvis jeg nu havde taget mig tid til rent faktisk at læse installationsvejledningen, var alt gået glat igennem.

På forhånd havde Kristian Vilmann advaret om at der kunne være et problem med netkortet, men det stødte jeg dog ikke på. Jeg skal også køre rent trådløst på den. Wireless kræver dog en ufri driver, men med repositoriet til Debian Eee er det løst med "apt-get install
rt2860-source" samt to ekstra kommandoer. Så skal jeg bare genoversætte modulet når jeg opgraderer kerne.

X11 er åbenbart blevet for simpelt at sætte op. Tidligere fik man en pæn konfigurationsfil man kunne foretage nogle rettelser i. Nu indenholder min konfigurationsfil kun trivialiteter, og i hvert fald ikke noget om opløsning. Desvære betyder det at X11 starter op i 1024x764, hvilket er lidt trist når jeg nu har købt en 1920x1200 skærm. Det kan heldigvis reddes med kommandoen "xrandr –output TMDS-1 –auto" hver gang jeg starter op, men hvordan jeg løser det permanent har jeg ikke nogen ide om.

En fix lille box, der til fulde opfylder mit behov for at surfe og ssh'e ud i verden. Største kritikpunkt er faktisk tastaturet, hvor der medfølger et fællesskandinavisk tastatur, og jeg kan ikke finde ud af placeringen af æ og ø uden at kikke på tasterne og jeg kan ikke huske om jeg skal se efter de røde eller de grønne markeringer.

Men jeg vil nu også hellere have et trådløst tastatur med indbygget mus (ala et laptop tastatur), så jeg kan tage tastaturet med over i sofaen. Nogen der kendet et godt et?

Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 René Markvard

Hej Peter

Jeg sidder netop og tænker på at anskaffe mig en sådan maskine. Noget af det første jeg har forsøgt at undersøge er den maksimale opløsning maskinen kan køre med.

Så vidt jeg har fundet ud af har maskinen følgende chipset: Intel 945GSE + ICH7M med indbygget grafikchip.

Ifølge Intel ( http://ark.intel.com/chipset.aspx?familyID=35553 ) skulle dette chipset kunne køre UXGA, hvilket er 1600x1200. Den opløsning du nævner er en widescreen opløsning (WUXGA ifølge wikipedia).

... men du har altså ikke problemer med at køre denne opløsning?

 • 0
 • 0
#4 Jan Hansen

Kan den købes nogen steder uden at få en Windows-licens med? Den må for min skyld gerne koste det samme, bare jeg slipper for at støtte MS når jeg ikke vil bruge deres produkt :-) Eller kan man returnere licensen?

jan

 • 0
 • 0
#6 Peter Makholm Blogger

Et Logitech diNovo Mini er ganske sexet.

Jo, det ser sødt ud, men det ser ikke ud til at være brugbart at skrive mere end nogle få ord på. Det er for lille og ser ikke ud til at have rigtige taster.

diNovo Edge ser mere interessant ud. Men det er måske overkill at bruge det halve af maskinens pris på et tastatur. Så måske skal jeg bare købe 5 meter USB-kabel.

 • 0
 • 0
#8 Torben Hørup

EEE box er også ganske fin til serverbrug. Jeg har haft én kørende som hjemmeserver i 14 dage. Fin lille box der er støjsvag, billig i strøm og har en overkommelig anskaffelsespris, og den har alligevel kræfter til alt det jeg finder på at smide efter den.

 • 0
 • 0
#9 Jakob Olsen

Sandberg er begyndt at lave et trådløst keyboard med indbygget touchpad for omkring 500 kroner. Se mere her: http://www.nettips.dk/p3944.asp

Jeg overvejer at montere en eee-box bag på mit HD fjernsyn og bruge sandberg keyboardet som input device.

Er der nogen der har erfaringer med keyboardet ?

Er der nogen der ved om eee-box'en kan køre HD-opløsning (1920x1080) ?

 • 0
 • 0
#12 René Markvard

Lige et link til en AnandTechs test af Eee-Box

http://www.anandtech.com/weblog/showpost.aspx?i=451

While the Eee Box is fast enough to decode DivX/Xvid, it doesn't have the horsepower to do full 1080p H.264. I've found that low bitrate 720p H.264 is possible but with CPU utilization at around 90%. I would've preferred if ASUS had used the mobile Atom processor as its chipset has full H.264 decode acceleration, although I get the impression that it's not quite ready.

 • 0
 • 0
#13 Peter Makholm Blogger

Ifølge Intel ( http://ark.intel.com/chipset.aspx?f... ) skulle dette chipset kunne køre UXGA, hvilket er 1600x1200.

Jeg har ingen anelse om hvad jeg maksimalt burde kunne køre, men xrandr, xdpyinfo og xwininfo mener samstemmende at jeg kører 1920x1200.

Min lspci skriver noget om Intel 945GM/GMS/GME. Men sammenligning af hardware har aldrig haft min interesse, så jeg aner ikke hvad den kan.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere