kramselund jereminsen

Assange profil og baggrund om hackere

Lad mig sige det med det samme, jeg er stor fan af wikileaks og Julian Assange, bare så mine dansklæreres opfordring til kildekritik er givet videre. WL er en god ting fordi vi har behov for afsløringerne af råddenhed, ulovligheder, racisme, fusk og svindel - rævekager på højeste niveau.

Jeg skal også skynde mig at sige, jeg er ikke jurist - jeg er datalog, computerbruger, grumpy old Unix fart, og internet samurai - og hvis farven på hatte nogensinde har betydet noget ville man nok sige white-hat hacker.

NB: Hvis du er blevet henvist til denne artikel af mig, på eksempelvis Twitter. Så er det fordi dine ord og udtalelser leder mig til at tro du mangler lidt baggrundsviden om hacking og Julian Assange. Det vil være cool hvis du lige gider skimme den, før vi skændes videre :-)

Hvis du ikke gider læse det hele, så husk at Julian Assange i ca. 20 år har været hacker og en torn i øjet på USA, så han er ikke bare en paranoid arrogant (måske)voldtægtsmand og sagen imod ham er på ingen måde simpel.

Baggrund om hackere

Hackere i den gamle betydning er dem som udforskede og vred teknologi til sit yderste. Oprindeligt inspireret tilbage fra MIT Tech Model Railroad Club (TMRC) (Kilde: bøger og wikipedia), hvor man kunne kode signaler med få resourcer til at styre mange forskellige ting.

Vi taler om dengang "computere" havde få Kilobyte af memory, og hastigheden blev målt i Mega Hertz - min C= 128 fra 1980'erne havde dog to CPU'er MOS 8502 @ 2 MHz Zilog Z80A @ 4 MHz
https://en.wikipedia.org/wiki/Commodore_128

Dengang måtte man lede for at finde en computer, spare sammen for at købe en compiler og internet hjemme var ikke engang en drøm. Vi havde få midler, men var glade. Vi kunne programmere! Vi kunne få sprites til at bevæge sig på skærmen, og ved juletid kunne vi drømme om at få en Zx81 når vi stod i magasin Du Nord på Kongens Nytorv.

Hvem bliver tiltrukket af det? Jeg gjorde, og enkelte andre gjorde. Vi brugte ekstremt mange timer, og jeg blev undervejs relativt god til at læse tysk fordi Commodore magasinet RUN var på tysk.

Computere var ikke main stream, og meget få forstod computere. Til gengæld var vi opslugte! Vi læste ting om elektronik, programmering, bits, bytes og læste om modemmer. Åhhh modem, så ville man kunne koble op til andre computere!

Vi sad også meget inde, vi var lidt isolerede, vi havde det måske bedst i selskab med andre som havde samme interesse. Vi havde en ven i computeren, og vi kunne få den til at adlyde, og der kom sinuskurver på skærmen - vild grafik.

Det var en fascination som gjorde at dansk stil og andre almindelige fag ikke havde samme tiltrækning, så selvom mange hackere har god intelligens, så var det mere hjemme - ved computeren at man brugte energien.

Det var først et stykke oppe i firserne, at vi fik RC Piccolo og Piccoline med Comal 80 i landets folkeskoler.

Lyder det bekendt? Ja, for en del på version2.dk vil det lyde bekendt, vi er en klub, vi er en gruppe, vi har vores egen kultur, og du forstår den ikke hvis du ikke er hacker.

Hvis du vil forstå hackere skal du gøre en indsats, til gengæld vil vi omfavne dig hvis du gør! Kommer du med positiv indstilling på CCC summer camp, FOSDEM, HAR2009, OHM2013 - store events med 5.000 hackere, så vil vi med glæde fortælle om vores kultur.

Faktisk ER det en definerende forskel på disse events at når folk spørger, hey hvad laver du, så er spørgeren interesseret, og den der svarer vil oftest være ekstremt glad for at fortælle. Ude i den "rigtige" (skod) verden, spørger folk i selskabeligt lag hvad man laver, men ingen gider høre hvad en datalog laver ...

Det bringer mig til the Hacker Manifesto fra 1986, og måske stadig en af de bedste måder at fortælle om vores kultur på her 30 år efter. Selve manifestet kan findes mange steder, og lidt data omkring det er på Wikipedia
https://en.wikipedia.org/wiki/Hacker_Manifesto . Jeg vil dog opfodre til at se den lille film H2K2 (2002): The Conscience of a Hacker

Det er helt igennem seriøst, du skal se den - hvis du ønsker nogensinde at forstå Hackere vil det hjælpe dig på vej!

Hold på, for efter oplæsningen, dvs ca. 3:40 kommer der en længere forklaring - og beskrivelse af vores liv. Dem der nørder med computere, før det var cool, før der var Facebook, Github, gratis Unix, gratis programmeringssprog. Dengang man kunne købe en bog med "BIOS" printet for ens computer!

Andre links er wikipedias side om hacker ordet
https://en.wikipedia.org/wiki/Hacker_(term) - og bemærk idag bruges hacker om mindst to ting:

 • Dem som hacker i den gamle betydning, vores allesammens koryfæ PHK er kerne-hacker, software hacker, og sågar gift med en hacker, Hej Hanne :-) De er interesseret i teknologi, og jeg har ikke viden om at de planlægger ulovligheder
 • Hackere som bryder ind, spreder malware, kriminelle. Denne betydning er igennem årene, mindst siden War Games filmen i 1983 blevet publiceret af medierne. Medierne har misbrugt ordet Hacker, og bwaah bwaa bwaa, #include

Det er noget man skal holde sig for øje når man snakker med hackere, hvem taler jeg med - hvad er deres holdning til at bruge andres computere og data. Det er også ofte et definerende træk at hacker er anti-autoritære. Det stammer måske fra problemknusning, det kan ikke lade sig gøre at få computeren til at gøre X, men også sammenstød med autoriteter som ikke kender eller forstår computere. Når læren igen igen igen skal have hjælp til at tænde projektoren, eller ikke kan finde kontrolpanelet eller skrive ipconfig på cmd.exe, ha - jeg ved mere end lærereren.

og det bringer mig så til emnet Julian Assange.

Baggrund om Assange

Julian Assange (JA) er hacker, måske den mest berømte. Selvom Kevin Mitnick blev jagtet på kryds og tværs, og andre har fået opmærksomhed er Julian Assange uden tvivl et af de navne som de fleste kan genkende. Wikisiden om ham vokser også støt https://en.wikipedia.org/wiki/Julian_Assange - siden 2010, hvis jeg forstår History funktionen.

Han er dog allerede kendt langt tidligere, og faktisk er Julian Assange også et meget tidligt eksempel på hacker, og ikke som nogle måske kunne ledes til at tro, en nytilkommen. Personligt kender jeg til ham mindst siden foråret 2002, og formentlig en del år tidligere. Det jeg blandt andet kender ham for er Strobe port scanneren fra midten af 1990'erne, ca. samtidig som SATAN https://en.wikipedia.org/wiki/Security_Administrator_Tool_for_Analyzing_... toolkit der kunne scanne for sårbarheder. Sources: https://nmap.org/nmap_doc.html

Det var en nifty lille portscanner, og jeg lavede endda en simpel søg-og-erstat s/inet/inet6/g patch så den kunne scanne IPv6, omkring starten af 2002.

Julian Assange kommer således fra den kultur, og lavede blandt andet også Rubberhose https://en.wikipedia.org/wiki/Rubberhose_(file_system) sammen med Suelette Dreyfus, and Ralf Weinmann - omkring 1997-2000 iflg wikipediasiden. Læs forøvrigt PHKs mange indlæg om plausible deniability andre steder på dette site, kort summeret https://xkcd.com/538/ - desværre. Bedste du kan gøre er at have fuld disk kryptering og undgå slyngelstater som langtidsfængsler dig, eller det som er værre.

Så ja, Julian Assange har været en torn i øjet i noget der ligner 20 år - det er noget af en præstation. Wikileaks siden 2006.

Når så Julian Assange er en torn i øjet, og frigiver noget der ligner en million hemmeligheder over årene, så er der selvfølgelig kritik. Indimellem ser vi endda kritik fra højstående politikere der snakker om forræderi, til trods for at han er australier og ikke amerikaner. Der er også ligesom med Snowden, Manning og andre et STORT udtalt ønske om at smide ham i et sort hul, og glemme ham der indtil han rådner op.

NB: det er formentlig ikke i USA's interesse at han bliver dømt til døden, idet det kan give en heltestatus. Her kan du evt. google The Story of Aaron Swartz https://www.youtube.com/watch?v=vXr-2hwTk58 Det har som jeg forstår det betydning, fordi man ikke fra Sverige "udleverer til dødsdom" - så det er lidt bagvendt. Orrrk nej, vi skal ikke have ham udleveret og dømt til døden, han skal "bare" lidt i fængsel, i 100 år. Manning fik dom på 35 år - i den sag hvor han havde givet data til Wikileaks, hvor Assange er KING-PIN!

Så når Julian Assange siger han frygter udlevering til USA, så er det ikke paranoia - når de ER ude efter ham.

Hvis du siger, "Julian Assange er fri til at gå ud af ambassaden", så viser det mig du mangler lidt realitetssans og slet slet ikke kender historien Assange - overhovedet. Hvis Assange går ud nu, sker der slemme ting for ham, straks, med det samme, og formentlig står der hurtigt et fly klar til at kidnappe ham.

BTW helt personlig mening, jeg synes det er lidt fantastisk at Assange trækker en masse flak fra Wikileaks, og ved ikke om det er en planlagt strategi, men det giver forhåbentlig andre i organisationen mulighed for at arbejde videre.

Dernæst, nu vi snakker om Wikileaks, whistleblowere, medier, domsfældelser OG personangreb. Vi har i Danmark fået en whistleblower hjælpeorganisation Veron.dk som kan fortælle en del mere om hvordan whistleblowere generelt bliver behandlet - ikke særlig pænt. Faktisk er det mere reglen end undtagelsen, at man tilsviner en whistleblower, end at man tager materialet seriøst.

Så hvis du er journalist, og ikke synes om Julian Assange, eller feminist og ikke bryder dig om voldtægtsmistænkte, så er det både fair - og DET bliver vi ikke uenige om.

Jeg vil dog godt have at du lige tænker lidt videre end blot at se Julian Assange som en mistænkt i en simpel voldtægtssag, for det her er storpolitik. Tak.

Sverige sucks

Jeg er ikke jurist, og det er en længere sag omkring Julian Assange der under et besøg i Sverige August, 2010, dyrkede sex med to kvinder. Herunder ubeskyttet sex, altså uden kondom, og her begynder fakta, spin og historier.

Lang historie kort vil jeg ikke forsøge at opremse detaljerne her, men dog vil jeg sige en ting!

Sverige er fandme dårlige til at forfølge voldtægtssager, hvis det tager +3 år at finde en mistænkt og udspørge vedkommende, så der EVENTUELT kan startes en sag ... sagen er ikke engang startet.

Så vi har en person mistænkt for en alvorlig forbrydelse, som vi ved hvor er, han har faktisk været samme sted igennem flere år. Vi har ligeledes formelle kanaler som gør det muligt, af forskellige praktiske årsager, at afhøre og udspørge i andre lande.

Så hvorfor kan Sverige acceptere at hele verden kigger, og de ikke effektivt får denne sag ført fremad?

Hvis du her har sagt "Det er en simpel voldtægtssag, og han kan bare møde op til afhøring", så er vi ikke enige. Det er langt fra en simpel sag. Sverige kunne flere gange have gennemført interview i England.

Hvis du her siger, "Det er Julian Assange der modsætter sig", eller Ecuadors ambassade der modsætter sig, ... så ville det naturlige være at Sverige offentligt siger dette - så presset kan komme på Ecuador. Den nuværende situation er sindsygt pinlig, og betyder et juridisk limbo. Det er kommet så vidt at FN udtaler sig, og her sker så det absurde at England og Sverige ikke vil rette ind?! Altså FN er fin til at gå imod slyngelstater, men når England og Sverige er uenige - så er FN inkompetente amatører. Det er rent faktisk hvad politikere fra disse lande siger, om professorer og eksperter menneskerettigheder fra en officiel FN arbejdsgruppe. Jeg er målløs!

Desværre er de fleste der læser om Julian Assange sagen pludselig i stand til at aflæse juridiske pidsfindigheder, og udbasunere at det er Julian Assanges egen skyld?! WTF. Jeg vil slet ikke forsøge at tolke juraen, men det må og SKAL være Sverige, der på vegne af de forurettede skal sikre at sagen bringes for retten. Hvis I siger at Julian Assange personligt har kunnet modsætte sig interview, uden at sige det direkte, så tillægger I ham vist for meget vægt.

Bemærk også at interview sker, og der er fremkommet mange eksempler på dette, men præcis i denne sag ... kan det ikke rigtigt lade sig gøre ... come on. Det er således ikke en simpel voldtægtssag.

Så Sverige, hold op I sutter hinsidan! Mere præcist, jeres stat sutter ligesom vores, sorry for os begge. Lad os få en øl på Bornholm snart og snakke om revolutionen :-).

Fremtiden for hackere

Fuck loggen, fuck pind, fuck politikere, de fatter ikke noget, de forsøger at ødelægge internet.

Sådan kunne jeg sige, og det er hvad jeg tænker - det er HVAD vi tænker. Selvom folk siger jeg skal tale pænt. Jeg nægter, trodsigt, har ladet mig inspirere af Peter Kofoed, jeg gør det ikke. Taler pænt når jeg har respekt, og taler pænt hvis du gider sætte dig ind i min verden.

Sagde jeg vi var anti-autoritære?

Min verden er internet, jeg elsker pakker, jeg elsker viden.

Forstå mig ret, vi kan sagtens have en voksen og fattet samtale, men så skal man måske lade være med som politiker at give hele IT-verdenen en FUCK FINGER som Zombie sessionslogningen er. Vi husker som elefanter, vi søger i vores email, vi kan huske ting der skete tidligere.

Selv husker jeg logningsmøder tilbage til jeg var studerende (før 2002 ;-) ) hvor Cybercity fortalte at de loggede hvad der var nødvendigt for deres egen drift, og det er fint. Selv logger jeg jo i mine netværk, for at finde fejl osv. - og ser 10.000-vis af events som kan tilskrives hackerforsøg osv.

Så vi gider ikke høre politikere opreklamere noget der ikke virker, vi gider ikke høre jeres løgne. Vi taler i memes og vi håner jer. Tryk enter og I ser vores næste skridt, tweet, artikel og aktindsigt!

Vi håner jer med rette, for I har ikke magten på internet, det har folket - og vi står klar til at hjælpe dem.

Ik Stol På Dem - Raske Penge & Højer Øye (official video w lyrics)

eller måske er du til den mere melodiøse og positive
Djämes Braun - Lytter ik' til dem (Officiel Musikvideo)

Måske på tide at flere politikere lytter til os?

Anbefalet læsestof og film

Lidt blandet som har inspireret mig undervejs

Underground: Tales of Hacking, Madness and Obsession on the Electronic Frontier is a 1997 book by Suelette Dreyfus, researched by Julian Assange.
https://en.wikipedia.org/wiki/Underground_(Dreyfus_book)

A Good American, hvis du ikke har gidet høre på den KRIMINELLE forræder Snowden, så lyt evt. til William Binney. Han har været med til at designe overvågningen, og har nogle vigtige ting at fortælle dig. TL;DR Dragnet mass surveillance virker IKKE, målrettet og fokuseret gør.

Hackers: Heroes of the Computer Revolution, af Steven Levy. Nej, det er ikke bogen som filmen Hackers er lavet over :-D Det er en seriøs gennemgang af oldtiden indenfor hacking.

The Hacker Crackdown: Law And Disorder On The Electronic Frontier, Bruce Sterling om hacking i 1990'erne

The Cuckoo's Egg: Tracking a Spy Through the Maze of Computer Espionage is a 1989 book written by Clifford Stoll.
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Cuckoo%27s_Egg

Specielt til lærere

Hvis du er lærer, underviser og du oplever interesse for hacking, så er min opfordring klart at støtte eleven/den studerende. Du kan selvfølgelig prøve at ignorere, men hvis du medvirker til en positiv udvikling og afløb for hacking vil du vinde en ven, og hvis du kan holde ud at høre på det, mere viden om hacking som emne.

En positiv udvikling kan eksempelvis skabes ved at oprette et legerum, hvor der ingen regler er - og ingen forbindelse til skolens normale netværk. Her kan elever med anarki og hackerværktøjer arbejde frit med teknologi og skrive deres egne hackerværktøjer. Selv skrev jeg min første Ethernet-sniffer på DIKU, netop fordi vi havde et rum hvor vi kunne lege med netværk.

... og hvis du tror at det vil hjælpe blot at ignorere, og komme med strenge trusler til de elever som finder portaler med CPR numre - så bør du vist lige læse artiklen igen ;-)

PS Nej, det er ikke knæfald for kriminelle at tillade børn at lege med hackerværktøjer, det er at gribe børns interesse for et emne og sende dem afsted i en positiv retning. Specielt dem hvor den normale skole ikke rigtigt fænger kan deres interesse for hacking være bedre for dem. I vores hjem er det helt OK at installere Wireshark og Tor, selvom man er under 15 år.

Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 René Nielsen

Som jeg ser JA så er han politisk forfulgt! Prøv at læse denne 5 år gamle engelske artikel http://www.theguardian.com/media/2010/dec/17/julian-assange-sweden

Faktum er at han havde ubeskyttet sex med to kvinder. Da kvinderne opdagede at de havde delt elsker henvendte de sig til politiet fordi de ville have ham testet for HIV! JA mødte op hos det svenske politi som afhørte ham, løslod ham og samtidig droppede sagen imod ham.

Efterfølgende blev sagen taget op igen af svensk politi som atter ville afhøre ham. JA er forsat ikke sigtet fordi ingen af de to kvinder har beskyldt ham for voldtægt. Sagen har aldrig drejet sig om ufrivillig sex.

I de knap 5 år JA har været tilbageholdt i London har svensk politi gennemført 42 afhøringer i London af mistænkte, men bare ikke lige i JA sagen, selvom svensk politi er blevet inviteret mange gange.

Nu har den FN komite som er øverste myndighed på det område udtalt sig i sagen på baggrund af høringssvar fra bl.a. UK og Sverige om at man skal standse tilbageholdelsen af JA.

Selv diktatur stater som Burma retter sig efter FN komiteen og løslod An San Su Chi efter komiteens dom faldt, men bare ikke UK eller Sverige.

Og det i en sag hvor svensk politi end ikke har rejst en sigtelse!

JA er efterlyst internationalt uden at være sigtet - at man kan det er mig en gåde.

 • 19
 • 0
#2 Thomas Raabo

Shit en masse gang vrøvl... :)

Det er sikkert et setup! Hvor sverige og Usa er sikkert gået sammen.

Men jeg tror virkelig man skal komme fra Mars hvis man tror på, at manden er en sød dejlig Hacker som kun vil verden noget godt. Han elsker sgu da penge, damer og stoffer som alle andre!

 • 0
 • 13
#3 Kim Henriksen

Hvis man kigger lidt tilbage hvad har f.eks. de ofringer som både Branning og Snowden ændret som er positivt.

Fordi kerne problemerne er der stadigvæk:

Diverse efterretningstjenester aflytter os endnu. USA bomber og bortførerer forsat udskyldige mennesker i mellemøsten, med de vestlige landes velsignelse. Politikerne taler stadigvæk uden om.

Når jeg taler med mine bekendtskaber om det, så er de enten total ligeglade, eller også er problemet for dem slet ikke stort nok til de rigtig gider at bekymre sig om det i hverdagen.

 • 5
 • 0
#5 Henrik Jess

Jeg er enig med dig langt hen af vejen. Men samtidig er der også en fundamental forskel i hvordan unge er idag og hvordan de var i 80'erne.

Jeg oplever ofte unge som "bare" vil bryde ind, og ødelægge. Hvor vores genration legede med wardialers, lavede BBS'er, rode med små lukkede net på tværs af lande grænser mv, "vi" var langt mere konstruktive. Bevars, der er bestemt unge idag virkelig forsøger, men det er vigtigt at kigge på kvalitetten af det som der laves.. (skete der et skred i "warez" bevægelsen?)

Lettere offtopic - hvorfor er DefQon på din liste over events man bør deltage?

Bør "24 Deadly Sins of Software Security" ikke være i din bogliste? ;-)

 • 2
 • 0
#6 kim Fischer

problemet idag med de unge er at de desværre ikke tænker, og der er mange af dem der ikke har en brik forstand på det de foretager sig, og som du selv skriver vi leger i nogle andre lukket miljøer eller sider med en pc der ikke er på nettet således vi ikke laver skade, og ja der er nogle unge der virkelig vil lære at Hacke.

som man burde gøre.

DefQon er et sted hvor du spørg og derefter lære du derfor, ja og med hensyn til synder i software min mening er at alt skulle være open

 • 1
 • 0
#7 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Lettere offtopic - hvorfor er DefQon på din liste over events man bør deltage?

Bør "24 Deadly Sins of Software Security" ikke være i din bogliste? ;-)

Jeg har aldrig været på Defcon, og kommer det nok ikke. Der er flere problemer, men kort opsummeret er USA på min no-flight liste, grundet absurde krav og mangel på rettigheder før man kommer ind. Jeg læser også en del mere om chikane på defcon, end mit indtryk er omkring de europæiske lejre som HAR2009, OHM2013, CCC Summer Camp osv.

Hvis man aldrig har været på lejr, så kig evt. på https://bornhack.dk/ det skal nok blive super hyggeligt på Bornholm!

"24 Deadly Sins of Software Security" har været en af mine ynglingsbøger, siden den hed 19 deadly sins of software security ;-) Jeg ville ønske at alle nye udviklere fik den i hånden og blev bedt om at læse den - ca. 400 sider som ville gøre ALLE udviklere bedre til sikkerhed, og dermed til deres arbejde hvor sikkerhed naturligvis har betydning.

 • 2
 • 0
#8 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

og til jer begge mht. "de unge"

Der er sket en eksplosion i antal mennesker med adgang til internet, hvor man i gamle dage skulle opsøge internet. Det var mere teknisk overhovedet at komme på, så måske havde man lidt mere ansvarsfølelse for nettet.

Nu hvor ADSL, kabelmodem og smartphone er udbredt er det nemt, faktisk er vi oftere online, end offline. Det betyder at mange har en adgang direkte fra deres PC hjemme, og så kommer det destruktive nemt indover og hvis ingen taler om det kan det nemt blive en realitet at man går den destruktive vej.

Så måske er det blot fordi mennesker generelt er nogle idioter, eller ihvertfald en tilstrækkelig stor andel er idioter? Måske skal vi finde nogle antropologer og spørge.

Jeg får en del gode snakke om DDoS herhjemme med den 15-årige, fordi han er admin på nogle spilservere, og der er idioter med internet. Vi har også oplevet DDoS hjemme, men heldigvis ikke i større omfang.

 • 2
 • 0
#9 kim Fischer

jeg tog lige og downloade 24 deadly sins og software security så nu må jeg jo læse den

Henrik.

ja vi kan kun være enig vi mere online en offline og idioter JAHH dem er der desværre for mange af og skal vi finde en eller flere antropologer til det så må vi ha mange af dem.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere