Asociale websites

Jeg hørte igennem en ven, at min gymnasieveninde muggede over at jeg ikke var på Facebook.

Jeg er heller ikke på linkedin eller twitter og jeg har ikke konti på hverken reddit eller digg.

Det hele startede nok med, at Bjarne Stroustrup for år tilbage sendte mig et link til Per Abrahamsens webside, med googles syn på hvem der er berømte danskere.

Dengang morede vi os kosteligt over at vi begge lå solidt over de fleste fodboldspillere.

En liste der har mig to pladser bag Katja Kean og to pladser foran Piet Hein skal man ikke tage for seriøst, men det viste sig at man heller ikke kunne ignorere den: kun en tåbe frygter ikke berømmelse.

Det blev sandsynligvis ikke bedre af mit stunt i 2004 hvor jeg indsamlede 200.000 Kr til at udvikle FreeBSD for eller da jeg måtte tage offentligheden i brug for at få D-Link i tale.

Men jeg hverken higer efter, eller duer til berømmelse.

Når folk jeg aldrig har set før kommer hen imod mig med ord som "Ohh, it's the famous programmer" vender jeg mig om regel om for at se om Bill Joy skulle stå bag mig.

Det er også gået op for mig, at ting jeg har skrevet bliver brugt i undervisning på universiteter jeg aldrig har hørt om.

Det er sådan set fair nok, jeg kan kode og hvis folk bliver klogere af at studere hvordan jeg gør det, kan jeg ikke blive gladere, guderne skal vide at vi har brug for bedre programmører.

Men jeg skrev ikke koden med undervisning for øje og derfor kan jeg aldrig vænne mig til at folk har fået karakter i min kode eller opfatter mig som authoritet blot fordi min kode var en del af deres uddannelse.

For mig betyder det mere, at en forsker i kryptografi, som Ivan Damgård, der er uforståelige årsager ikke er på Googles lystavle, vipper med hatten i en linie på side 3 i et obskurt videnskabeligt paper.

Jeg kan også godt huske hvordan jeg som fanboy overfaldt Brian Kernighan i København i 1985. Men jeg kan også huske hvor fundamentalt uforberedt og kejtet overfor beundringen han var.

Derfor, tror jeg, min første chance for at tale med Dennis Richie i New Orleans i 1998 gik meget bedre: vi holdt os til det tekniske i device noder og hvor grov man kan være med major og minor device numrene.

Hvis jeg lavede en facebook konto, ville jeg helt sikkert tiltrække tons af søde og rare mennesker som jeg har mødt eller gjort noget for undervejs og deres adolationer ville utvivlsomt være vel mente og inderlige.

Men der ville ikke være noget "socialt" over det for mig, det ville blot være en fanklub hvor jeg kunne gå hen og sole mit ego når det trængte til det.

Når facebook gruppen for 3VXF går over i historien, bliver det derfor uden mig.

Mine klassekammarater vil forhåbentlig værdsætte ironien i, at klassens edb-nørd er er asocial på grund af sociale websites.

phk

Kommentarer (22)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Troels Thrane

Hej Poul-Henning,

Det ser desværre ud til at du har misforstået meningen med facebook. Det er faktisk slet ikke et sted hvor folk opretter en profil for at få en fanklub - eller for den sags skyld for at modtage lovprisninger for de fantastiske ting du har gjort for andre igennem årene. Nej, det er for at holde kontakt med venner og bekendte, dele billeder meget andet.

Taget fra facebooks forside: "Facebook helps you connect and share with the people in your life."

Og fra deres about-side: "Millions of people use Facebook everyday to keep up with friends, upload an unlimited number of photos, share links and videos, and learn more about the people they meet."

Desuden vil jeg tilslutte mig #1's kommentar. Du tror simpelthen folk sidder i kø på facebook for at lovprise dig og fortælle dig hvor fantastisk du er? Nu er du jo allerede på version2.dk og jeg synes godt nok der er langt imellem kommentarerne til dine blogs der underbygger den teori.

 • 0
 • 0
#3 Poul-Henning Kamp Blogger

Hej Troels,

Det ser desværre ud til at du og Bjarne har misforstået mit indlæg.

Taget fra facebooks forside: "Facebook helps you connect and share with the people in your life."

Det er sådan de tror eller håber det virker, og det er sandsynligvis ikke helt forkert at det virker sådan for folk der ikke har gjort sig bemærket.

Men det virker ikke sådan for folk der er blevet bemærket.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#6 Michael Deichmann

Poul-Henning, du kan faktisk styre det i ret høj grad. Om du ligefrem kan up front fjerne muligheden for at folk kan sende "venne-invitatioiner" til dig tror jeg ikke - men du kan afvise alle dem du ikke ønsker skal kunne se detaljer i din profil. Og selv det kan du styre omfanget af. Og selv om du ikke er på Fjæsbog, så kan vi SAGTENS oprette en fanklub hvis vi vil. Hvis dine gamle klassekammerater ønsker at etablere og fastholde en kontakt - så er det da en måde at gøre det på.

 • 0
 • 0
#8 Kevin Steffer

Jeg synes jeg mange gange er truffet på det her at populær software i IT verdenen får rigtig stryg af folk som man kan undre sig over kritiserer den.

Jeg har selv spillet lidt Quake, Counter-Strike og i den verden og det sociale omkring de servere der spilles på kollektivt ikke så langt fra det jeg nu kan opleve omkring meninger om Facebook.

De "rigtige" spillere spillede ikke på FFA (Free for all) servere da deres popularitet og evne var for stor og de bare blev smidt af pga. mistænkt snyd, fordi vi andre halvhjerner ikke kunne fatte at de faktisk kunne finde ud af det.

Men de kunne jo bare ændre deres navn og dermed ikke blive genkendt, men nej nej undskyldningerne lød sådan lidt hen mod "jeg er for god og populær til det her". I min lokalavis læste jeg i dag om en dame som ikke fattede hvad der fik folk ti lat bruge al den tid på i Facebook - hun synes vi var til for at have omsorg for hinanden og ellers komme hinanden ved og ikke bare sidde foran Facebook.

Min vurdering af Facebook og mit holdning når folk spørger er at det er ganske interessant for folk som mig der ikke får holdt mine gamle kontakter ved lige fordi der er kommet børn til familien og tiden bliver mere knap med at komme ud og være sammen med folk in real life. Jeg synes Facebook giver mig de mest fantastiske muligheder for at jeg ikke mister disse kontakter mens jeg er 100% familie far og når ungerne ikke gider far og mor længere ja så skal jeg da ud med vennerne igen og måske vil jeg til den tid takke Facebook at jeg har så mange fantastiske relationer at jeg ikke skal gå alene på fiske- eller golfture.

Helt ærligt, kom nu over den hype at Facebook er en sladder spalte, selvfølgelig er der folk der har lyst til at eksponere sig, så lad dem dog, de piller lidt ved dine holdninger og giver lidt ro i sindet, - at man trods alt jo bare er blandt mennesker og ikke robotter.

Happy Facebooking :)

 • 0
 • 0
#10 Simon Shine

For mig er Facebook en dårlig e-mail-klient med et centralt adressekartotek. Folk har en meget dårlig kultur for hvad man kan tillade sig at sende til hinanden, og jeg måtte efter en måned deaktivere min konto på Facebook fordi diverse interesseorganisationer skrev dagligt og derved komplet inflaterede brugbarheden af det indbyggede e-mail-system.

Den indbyggede messenger-klient er både usikker (fordi den sender beskeder ukrypteret) og ekstremt upålidelig -- man får ikke at vide hvornår eller om en besked er modtaget, og der er regelmæssigt tab af beskeder.

Jeg bryder mig ikke om at folk offentliggør billeder af mig uden at spørge mig først, og den eneste måde at tvinge dem til at gøre en indsats er ved ikke at være på et website som giver dem funktionaliteten og opfordrer dem til at benytte den. (Så vidt jeg ved kan man ikke tagge folk på billeder som ikke har en konto.)

Taget i betragtning af hvor nørdet jeg selv er, og hvor sparsom jeg er med den tid jeg bruger på relationer til andre mennesker, foretrækker jeg helt klart at anvende den på en mere personlig måde end over Facebook. En bekendt skriver på sit website, at hvis man ønsker at snakke med ham, kan man skrive en e-mail og evt. aftale et chatmøde med ham.

Jeg tror at folk med respekt for deres eget tidsforbrug naturligt vil fravælge Facebook.

 • 0
 • 0
#11 Flemming Sørensen

Folkene bag Facebook har sikkert haft alle de fineste intentioner, men det er intet værd, når konstruktionen tigger om at blive brugt forkert. Nu er jeg ikke ligefrem den store Facebook bruger, og bliver det nok heller aldrig, men så sent som i går var der to jeg aldrig har hørt om, der forsøgte at blive ”venner” med mig. Udelukkende fordi de kender mine politiske holdninger. Det er da noget pjat, for vi er da ikke pludselig ”venner” bare fordi vi i et eller andet omfang er politisk enige. Der er overhovedet ingen relationer der kan/skal vedligeholdes, for vi kender ikke hinanden, og skulle vi mødes, ville vi sikkert alligevel end ikke få den ide at invitere hinanden på en øl.

Jeg hører ind i mellem folk prale af hvor mange Facebook-venner de har, somom det er et mål i sig selv. Endnu mere plat bliver det, når folk er stolte over at ”kende” en eller anden prins et eller andet sted... I tredje led! Han kendte jo for pokker ikke den prins, ja faktisk kendte han ikke engang ham der kendte prinsen. Han kendte ham der kendte ham der kendte prinsen.

Hvis man har brug for sociale tjenester som Facebook, for at vedligeholde sine rigtige venskaber, så har man seriøst nogle problemer som man burde se nærmere på.. Hávamál 34; ”Afsides bor den falske ven om end ved vejen han bygger, men til den gode ven genveje føre, om end langt borte han bor”. Venner er folk man besøger, ringer til, eller mailer til. Hvis ikke man kan overkomme det, men i stedet skal mødes på et site som Facebook, så er man ikke rigtige venner.

 • 0
 • 0
#12 Kristian W. Asmussen

Jeg bryder mig ikke om at folk offentliggør billeder af mig uden at spørge mig først, og den eneste måde at tvinge dem til at gøre en indsats er ved ikke at være på et website som giver dem funktionaliteten og opfordrer dem til at benytte den. (Så vidt jeg ved kan man ikke tagge folk på billeder som ikke har en konto.)

Man kan godt tagge folk der ikke har en konto, navnet har så bare ingen link til en profil tilknyttet.

 • 0
 • 0
#15 Deleted User

Så er spørgsmålet, om PHK har udnævnt en 'officiel repræsentant'. Jævnfør betingelserne hos Facebook for fan-sites:

Bemærk: Kun en officiel repræsentant for et brand, forening eller person har tilladelse til at oprette en Facebook-side om det pågældende emne. Falske sider og uofficielle "fan-sider" betragtes som overtrædelse af vores anvendelsesvilkår. Hvis du opretter en uautoriseret side, eller på anden måde overtræder vores anvendelsesvilkår, kan din konto blive deaktiveret.

:-)

Jesper Version2

 • 0
 • 0
#18 Niels Dybdahl

Jeg betragter Facebook som en stor samling blogs og jeg følger med i både Facebook og PHloggen via min RSS-reader, så for mig er der ikke den store forskel på om PH var på Facebook og jeg var ven med ham der eller ej.

Blogs, Facebook og alle andre RSS-kilder er baseret på at der er nogen som har noget at fortælle. Så de vil alle være ret selvcentrerede.

 • 0
 • 0
#19 Martin Otzen

Troels skrev:

Taget fra facebooks forside: "Facebook helps you connect and share with the people in your life."

Og fra deres about-side: "Millions of people use Facebook everyday to keep up with friends, upload an unlimited number of photos, share links and videos, and learn more about the people they meet."

Det sat sammen med deres licens betingelser

By posting User Content to any part of the Site, you automatically grant, and you represent and warrant that you have the right to grant, to the Company an irrevocable, perpetual, non-exclusive, transferable, fully paid, worldwide license (with the right to sublicense) to use, copy, publicly perform, publicly display, reformat, translate, excerpt (in whole or in part) and distribute such User Content for any purpose, commercial, advertising, or otherwise,

Gør at man måske skulle overveje om "connect and share" er det egentlige formål med sitet. Self. kan man argumentere for at når man kan frigive kode under BSD licens kan man også forære sit liv til facebook. Men BSD licensen indeholder også en ansvarsfraskrivelse, ikke just tilfældet med facebook. De kræver at du indæmmer mod al form for krav opstået i forbindelse med materiale du har lagt ud.

You agree to indemnify and hold the Company, its subsidiaries and affiliates, and each of their directors, officers, agents, contractors, partners and employees, harmless from and against any loss, liability, claim, demand, damages, costs and expenses, including reasonable attorney's fees, arising out of or in connection with any User Content, any Third Party Applications, Software or Content you post or share on or through the Site (including through the Share Service), your use of the Service or the Site, your conduct in connection with the Service or the Site or with other users of the Service or the Site, or any violation of this Agreement or of any law or the rights of any third party.

Uden at være advokat læser jeg det sådan, at hvis du ligger et uskyldigt billede af naboen, den daværende kæreste eller andet. Som facebook så bruger i en eller anden sammenhæng, som de personer ikke bryder sig om (det har du jo givet facebook lov til), og de så kræver erstatning, kan facebook kræve at du betaler facebooks udgifter til at føre sagen samt evt. erstatning.

Et simpelt eksempel, er at et billede af dig og naboen der smiler til gadefesten. redigeres så kun naboen ses, og sælges til et medicinfirma for brug i deres kampagne om rejsningsproblemer. Jaja måske usmart af det medicinfirma men det er blot ét eksempel, og der findes mange idioter med penge.

Kald mig bare paranoid men jeg ligger ikke noget på det site.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere