Asciio: Diagrammer i ren tekst

Langt det meste af det jeg skriver i løbet af en arbejdsdag gemmes i rene tekstfiler. For programkode er det en helt klar nødvendighed, men selv almindelig tekst gemmer jeg næsten altid som rene tekstfiler.

Nogle gange kunne jeg dog godt tænke mig at lave et pænt diagram eller lignende. Egentligt er det ikke noget problem, jeg kan sagtens lave diagrammer som ascii-art, men når (ikke hvis) diagrammet skal ændres er det en kæmpe opgave. Oftest er lettest at starte helt forfra.

Perl QA-workshoppen blev der blandt andet præsenteret et værktøj der gør arbejdet til en leg. Det blev hurtigt døbt Asciio:

For en mere informativ screencast se Screncast 1, part 1 og part 2.

Asciio er skrevet i Perl og er stadigvæk kun tilgængelig i en udviklingsversion, men kan findes på CPAN. Det afhænger af en del perl-moduler der ikke findes i Debian endnu, så det kan være lidt et pille arbejde at få installeret, hvis man ikke bare vil hive alle afhængigheder ind uden om sit styresystems pakkesystem.

Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Kasper Revsbech

Jeg genkender i højgrad problemet med at skulle ændre et tegnet diagram, og derved falder hele strukturen fra hinanden. Dette kan løses ved at bruge et værktøj som graphviz (http://www.graphviz.org) her specificere du dine elementer, og forbindelserne mellem dem, og lader "kompilereren" finde en passende struktur. Derved kan du nemt fjerne og tilføje elementer.

 • 0
 • 0
#2 Peter Makholm Blogger

Der er lidt to uafhængige problemer: At have specifikationen af ens diagram i klartekst og at have selve diagrammet i et format der kan sættes ind i ren tekst.

Graphviz synes kun at løse førstnævnte. Jeg kan ikke bruge graphviz til at generere et diagram der kan sættes ind i en ren tekstfil.

 • 0
 • 0
#6 Danny Thomsen

Kasper Revsbech) Graphviz er fin nok, men der er nogle problemer når man gerne vil skrive matematik ind i sin graf... Jeg kan selv anbefale tikz til LaTeX til at lave grafer og andet (det kan dog ikke lave grafer til tekstfiler)...

 • 0
 • 0
#11 Peter Makholm Blogger

Nej, Asciio magter ikke at læse en ren tekstfil og gætte sig til hvad der er objekter. Man bliver nød til at gemme datastrukturen hvis man skal redigere videre senere.

Så man har stadigvæk en datafil og en eksporteret tekstudgave. Med mindre man laver nogle sjove tricks. Jeg mener ikke at Nadim viser det i screencastene, men i Oslo viste han muligheden for at gemme i pod-format[0] hvor han gemmer en tekstudgave i de første 80 tegns brede og så et stykke ude til højre gemmer en base64-kodet udgave af datastrukturen. Således opnår man næsten at have en redigerbar udgave.

0) Pod er perls format for at blande dokumentation og perlkode sammen.

 • 0
 • 0
#12 Anonym

Hi danish friends,

It too a little while to read and understand all the log entries but I think I got them all :)

You are all very welcome to send me feedback and wishes for AsciiO. I was thinking to give a little demo and YAPC this summer. Maybe we could have a little hacking session to add things you need.

AsciiO doesn't parse ascii, it has it's own format. It can export to .txt and to .png (easier to send to non geek)

A propos non geeks, I hope I can make a windows version before this summer.

ditaa can parse ascii, its author mailed me a few days ago maybe we can figure something out.

I'm very interested in what you do with AsciiO. I'll happily add your stencils to Asciio as well as shortcuts for them.

Cheers, Nadim

    (\_/) 
    (O.o) 
    (> <)

ASCII world domination is near

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere